Gospodarstvo

Neresnost slovenske politike: smo se za to borili?

Ljubljana, 10. 09. 2018 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Marko Milenković
Komentarji
512

Že več kot teden dni spremljamo odkrit napad politike na gospodarstvo. Z zaostrovanjem spopada pa se pravila igre vse bolj rahljajo, od povsem neutemeljenih očitkov do odkritih groženj in poskusov obrambe, češ da izgovorjenega in napisanega ne gre jemati preveč resno.

Nastavki za spopad sicer izhajajo iz koalicijske pogodbe, iz katere med napovedmi višjih in novih davkov veje duh socializma. Nekakšna shizofrena mešanica samoupravljanja delovnega ljudstva in totalitarne, paternalistične oblasti, ki bi rada upravljala vse vidike življenja prebivalcev.

Centralno planiranje je samouničujoča ideja. V svobodnem gospodarstvu vsak podjetnik sam odloča, katere potrebe trga bo poskušal zadovoljevati in na kakšen način. Eni so pri tem uspešni, drugi ne. Tiste, ki propadejo, na trgu zamenjajo bolj učinkoviti. Celoten sistem se razvija.

Peščica odločevalcev na vrhu, ne glede na intelektualno in akademsko zaledje, enostavno ne more imeti toliko znanja, izkušenj, idej. Ker pa njihove odločitve vplivajo na celoten sistem, imajo slabe odločitve toliko večje posledice. Ker so na to vezane osebne kariere, odločevalci niso pripravljeni priznati napak, zato se napačne odločitve in slabe politike še kar nasilno izvajajo.

To se je pokazalo na Kitajskem, v Sovjetski zvezi, v Jugoslaviji … Epilog še enega poskusa pa se ravnokar odvija v Venezueli.

To moč pa bi si oblast vzela prav s tem, da bi prebivalcem pobrala čim več presežkov, ki bi jih nato lahko, po svoji modrosti, arbitrarno razdeljevala.

Država še nikoli ni imela na voljo toliko denarja. Vse štiri javne blagajne so lani imele 18,658 milijarde evrov prihodkov, kar je 1,1 milijarde evrov več kot leto prej. Ob tem je 13 milijonov evrov presežka na ravni računovodske napake. Letos se jim obeta še milijarda evrov več, a tudi to ni dovolj za nove oblastnike, ki bi radi še več.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi korak so že omenjene višje in nove dajatve. Slovenci smo, že zaradi svoje zgodovine, naklonjeni solidarnosti, a precej prepričan sem, da se ta konča, ko ti država vzame več kot polovico. Hkrati je to kontraproduktivno. Zakaj bi se trudil delati več ali bolje, ustvariti večjo dodano vrednost ali doseči zvišanje plače, če mi bo večino tega dodatka pobrala država in ga dala nekomu, ki dodatnega truda ni vložil. Šefovo trepljanje po rami in pohvala pač nekje izgubita motivacijsko vrednost.

Poleg že običajnih pozivov in opozoril predstavnikov gospodarstva je tokrat eden najuspešnejših in najbolj uglednih podjetnikov v državi naredil korak dlje. S prenosom premoženja v tujino je pokazal, kako lahko se je izogniti tem ukrepom.

V šoku ob spoznanju omejenosti lastne moči in dejstvu, da bi si kdo drznil izmakniti se njihovi samovolji, je del politike, tik pod vrhom vladajoče piramide, prešel v ofenzivo. Sledile so obtožbe o utaji davkov, grožnje z nacionalizacijo in podtikanja o državnih subvencijah. S čimer se je razkril pravi obraz politike, za katero se zdi, da zmago na volitvah v demokratični republiki dojema kot ustoličenje aristokrata.

Slovenska politika je gospodarstvo vedno dojemala kot nagrado, že skoraj kot bojni plen, ki služi poplačilu uslug in zaslužnih posameznikov, ki so stranki pomagali do zmage na volitvah. Najbolj očiten pokazatelj tega so arbitrarna imenovanja politično zaslužnih "naših" na ključne položaje v državnih podjetjih. Ti pa nato v drugem krogu spet vračajo usluge prek raznih odvetniških in piarovskih pogodb, prirejanja javnih razpisov in podobno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bojni plen

Konec leta 2017 je imel SDH v upravljanju deleže v 88 podjetjih, od tega jih je 23 v stečaju ali likvidaciji. Knjigovodska vrednost deležev znaša 10,77 milijarde evrov.

Čista dobičkonosnost lastniškega kapitala (ROE) celotnega portfelja SDH v 2017 je znašala 6,1 odstotka. Neposredne naložbe SDH so dosegle 9-odstotni donos, ki pa ga znižujejo naložbe države, katerih donos je lani znašal 6 odstotkov.

V 47 podjetjih ima država vsaj četrtino delnic, v 37 pa je država večinski lastnik.

Letno poročilo Skupine SDH za leto 2017

Podpis koalicijske pogodbe
Podpis koalicijske pogodbe FOTO: Damjan Žibert

Nagrajevanje zaslužnih

Da je politično imenovanje "zaslužnih" kadrov namesto strokovnjakov v nadzorne svete državnih podjetij škodljivo za podjetja, je pred leti pokazala študija profesorjev Ekonomske fakultete: "Povečanje deleža politično 'okuženih' nadzornikov v podjetju za eno odstotno točko, ceteris paribus, zniža produktivnost za desetino odstotka."

Glede na to, da imajo nadzorni sveti državnih delniških družb med štiri in devet članov, že politično imenovanje enega samega nadzornika zniža produktivnost podjetja od 1,1 do 2,5 odstotka.

Praviloma pa se politika ne ustavi pri enem, ampak poskuša nadzorne svete zapolniti s svojimi kadri, ki nato imenujejo "zaslužno" upravo. Uničujoče posledice političnega kadrovanja v državnih podjetjih pa ponazorita zgolj dve besedi: Istrabenz, Sava.

Vir: "Vpliv kadrovanja v nadzorne svete na produktivnost slovenskih podjetij," Domadenik, Prašnikar, Svejnar, Ekonomska fakulteta

Doslej so bili vplivi pa tudi apetiti politike omejeni na državni del gospodarstva. Zdaj pa smo prvič doživeli, da se neka parlamentarna stranka odkrito spopade z zasebnim delom gospodarstva in enemu najbolj uspešnih in uglednih podjetnikov v državi zagrozi z nacionalizacijo.

Da je šlo zgolj za provokacijo, je žalostno opravičilo. Svoboda govora sicer njemu in vsem nam zagotavlja, da lahko brez strahu povemo, kar želimo. Kaj želimo povedati, pa seveda ostaja odvisno od nas samih.

Lahko bi sicer šlo za slabo pobalinsko provokacijo, a prišla je od poslanca parlamenta in je tudi sicer v skladu s siceršnjo fascinacijo Levice z Venezuelo (spomnimo se govora poslanke Violete Tomič) in njihovim nasprotovanjem vsakršni privatizaciji državnih podjetij.

Zagovarjanje državnega lastništva ali celo nacionalizacije je enostavno drago. Že obstoječa državna podjetja so nam med letoma 2007 in 2015 odnesla kar tretjino bruto domačega proizvoda. Torej tretjino vsega, kar vsi skupaj ustvarimo v enem letu, kar pomeni, da smo štiri mesece vsi mi delali za državna podjetja, namesto da bi ona delala za nas.

Cena državnega lastništva (20082014)

reševanje bank: 5,6 milijarde evrov (14 % BDP)

subvencije državnim podjetjem: 1,6 milijarde evrov (4 % BDP)

dokapitalizacije, prevzeti dolgovi in vnovčene garancije: 1 milijarda evrov (2,5 % BDP)

izgubljeni dobički: 4,8 milijarde evrov (12 % BDP)

Slovenija ima državna podjetja tudi v sektorjih, ki so praviloma zasebni, od bank do komunikacij, nova vlada pa napoveduje, da se bo država resno šla hotelirja.

Vse štiri javne blagajne so lani imele 18,658 milijarde evrov prihodkov, kar je 1,1 milijarde evrov več kot leto prej.
Vse štiri javne blagajne so lani imele 18,658 milijarde evrov prihodkov, kar je 1,1 milijarde evrov več kot leto prej. FOTO: Thinkstock

Koalicijska pogodba

Hotelska podjetja v državni lasti bomo prestrukturirali in realizirali nove "greenfield" (6.500 sob) ter "brownfield" (8.500 sob) naložbe v nastanitvene kapacitete (naložbena kreditna linija prek SID banke, nepovratna sredstva, opredelitev 15–20 ključnih projektov za razvoj turizma).

Pred zgolj nekaj meseci so nas politiki prepričevali o pomembnosti politike in pozivali k udeležbi na volitvah. Do danes se niti vlada še ni sestavila, pa nas politiki sami prepričujejo, da so izjave poslancev Državnega zbora zgolj provokacija, temeljnega programskega dokumenta vladnih strank, koalicijske pogodbe, pa da ne gre jemati resno. Bližajo pa se lokalne volitve, ko nas bodo ti isti politiki spet, z vso resnostjo pozivali naj jim zaupamo in damo glas na volitvah. 

To je sicer novost tudi za slovensko politiko. A če politikov in njihovih ekscesov res ne bomo jemali resno, nas utegnejo zresniti njihove posledice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (512)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
16. 09. 2018 21.32
Oglasno sporocilo ... avtor ne more biti resen sobesednik komentatorjem na njegovem portalu.
murate
12. 09. 2018 10.35
+6
kapljač ,bliža se 15 v mesecu,ko se izplačujejo plače in ko se tudi plača davek na plače,akontacija dohodnine,ddv je že plačan...Vsak mesec plačam 350€ davka na plačo,a bi ti to meni en mesec plačal,da boš vedel o čem pišeš.Medtem ko podjetniki financiramo sistem pa ti in tebi podobni dobivate socijalne podpore,uživate invalidske penzije in hkrati čudežno ozdravljeni od jutra do večera delate na črno(dejanskim invalidom se opravičujem)in se z luksuznimi vozili vozte na RK in Karitas po pakete...
Brabus
13. 09. 2018 11.41
+2
murate, se pridružujem tvojemu mnenju, pa nisem sp, ampak ta klika iz javne in državne uprave bi samo molzla. Me zanima, če levica zna služit kruh brez gobezdanja???
kapljač1
11. 09. 2018 22.59
-1
napad na gospodarstvo in podjetništvo so si podjetniki izmislili!
kapljač1
11. 09. 2018 22.59
+0
murate
12. 09. 2018 10.36
+0
kdo je zate priviligiran,pokaži z kazalcem koga misliš
ArkaMast
11. 09. 2018 13.28
+2
Zavel je nov veter s Šarcem. Veseli smo ga, ... saj malo OPTIMIZMA, ker vse ostalo je bil pesimizem. Trump varianta. .... Elita pa naj piska kakor če.
Marjan Štimec
11. 09. 2018 07.53
+3
Tema je neokusno obdelana, tako kot je neokusno nabijanje nestrpnosti prej ko je kdorkoli kaj naredil. Res smo umetniki za ustvarjanje nesigurnosti.
MAJOH
11. 09. 2018 08.38
+6
Se ni kaj čuditi. Po različnih forumih se znova in znova kaže zaplankanost in razdeljenost naroda. Prav je povedano, gasimo ogenj, pa še goreti ni začelo. Slovenclni pač.
Diškor
10. 09. 2018 21.14
+1
Hej lunca lunca rumena, hej vodstvo našga tabora, kdor hoče lewak bit, ta mora bit zabit, ker lewaki so vsi čez les usekani.
Recenzor
10. 09. 2018 20.59
+5
Kako naj bo politika resna, če je na čelu šolan komik?
antirepresija
10. 09. 2018 20.35
+20
Marko Milenkovic, zelo dober clanek. Zdaj pa se to dopovej skrajnim levicarjem, lenuhom, ki se jim ne da nic v zivljenju delat, pa si zelijo prilastiti tuj denar. Ne razumejo pa, da je smrt gostitelja neugoden razplet za parazita!
INAZ
10. 09. 2018 20.37
+3
Ja, ravno zato, ker je dober, me preseneča.
INAZ
10. 09. 2018 20.34
+0
A so ameri že kupl kure? Članek me preseneča.
SKRIPT
10. 09. 2018 20.00
-14
Ocitno imajo zaposleni pri akrapovicu dodatek za branje komentarjev
antirepresija
10. 09. 2018 20.42
+18
Ocitno imate "zaposleni" pri Levici tudi dodatek k socialni za pisanje neumnosti?
SKRIPT
10. 09. 2018 21.06
+1
Malo vas je tistih ki bi bili radi nekaj pa so nic
SKRIPT
10. 09. 2018 19.57
-7
Samo 3000 podpisov, 43000 jih je zbral zmesani kovacic, brez rkc ne bo ni, niso tako priljubljeni kot mislijo
antirepresija
10. 09. 2018 20.28
+4
idi ajat no..., saj druga tako ali tako ne pocnes. Socialna pa te bo cakla na datum ,bomo poskrbeli za to, brez skrbi...
SKRIPT
10. 09. 2018 21.05
+3
Tebo tidi spanje ne pomaga preberi komunisticni manifest tvojega vodje
korintos23
10. 09. 2018 19.42
-9
Zelo velik upad komentarjev, je Ježka kap ruknila?
SKRIPT
10. 09. 2018 19.34
-13
Batagelj se je boril za sesalce
SKRIPT
10. 09. 2018 19.28
-10
Baslaro se je boril za subvencijo
Belibog
10. 09. 2018 19.11
+19
Še na Bled ni prišel noben z ugledom, samo Venezuela boysi, noben normalen nas ne ..
korintos23
10. 09. 2018 19.31
-11
gullit
10. 09. 2018 18.24
+39
sramota kar nam delajo politiki (levi in desni). Uničili so državo, ubili Krambergerja, ljudje smo delovni ampak lačni in brez zdravstva in šole. Pa tako bogata država smo zaradi turizma(gore, morje toplice,jame,...) lesa, vode. V Prekmurju bi lahko gojili industrijsko konopljo in bi takoj dobili na tisoče delovnih mest in Muro nazaj obudili,.... pa smo na dnu skoraj.
gullit
10. 09. 2018 18.25
+30
Folk se pa še zmeraj krega med sabo, levi desni, komuisti tabeli,...to najbolj odgovarja politiki. Namesto da bi skupaj stopili in odgnali te nesposobneže v parlamentu. Vse. kot Islandci.
korintos23
10. 09. 2018 19.32
-20
buksl12
10. 09. 2018 20.05
+1
Ne tebi bi zaupali vladat ko si tako zelo intelegenten da bi vse uničil še prej kod tile tvoji ki jih tako hvališ in zagovarjaš
MAJOH
11. 09. 2018 08.32
+3
Že samo ta forum pokaže sliko slovenclnov. Če ne bi bili kaznovani, bi se dnevno pobijali. Smo narod degenerirancev-še posebno politična srenja. Žalostno vendar resnično.
srebrnibreg
10. 09. 2018 18.00
-5
Glavno, da je država dobra, ko mora reševati podjetja in jim dajati subvencije za plače delavcem šefi pa deponirajo denar v tujino.
korintos23
10. 09. 2018 19.32
-11
Kak dobra, 100 nickna nevola trdi ravno obratno, da je on do vratu v dreku!
antirepresija
10. 09. 2018 20.30
+4
@srebrnibreg: Subvencije za resevanje podjetij dobijo samo tajkuni, lopovi in drzavna podjetja. Subvencije kot jih je dobil Akrapovic in Boscarol so nekaj drugega...
tron3
10. 09. 2018 17.53
+5
Hotele v državni lasti bodo spremenili v sprejemne centre, so pozabili povedati. Adijo turizem in Slovenija bodo zapeli in potem pobegnili iz Slovenije.
tron3
10. 09. 2018 18.12
+13
Bodite prepričani, da bodo pobegnili, zakaj pa imamo javni dolg v višini 36 milijard, zakaj se je zgodila bančna luknja, zakaj je propadlo-namerno toliko gospodarskih družb, itd. Kako se Vam bodo smejali, ko bodo lepo v tujini na varnem in prijetno živeli.
tron3
10. 09. 2018 18.28
+7
Dobil minuse, torej se strinjate, da se naši politiki tako vedejo.
krtofl
10. 09. 2018 18.57
-10
Belibog
10. 09. 2018 19.08
+11
Sam večjega, kot si ti krompir in maček, ga ni.
srebrnibreg
10. 09. 2018 19.10
-12
SKRIPT
10. 09. 2018 19.28
-10
Ti bos receptor bos imel funkcojo in bos kpristen
korintos23
10. 09. 2018 19.33
-8
korintos23
10. 09. 2018 19.34
-9
tron, 04-08 je narasel za 24 milijard, vreš mogoče zakaj?
mallonge
10. 09. 2018 17.48
+9
A za Kordiše pa ne obstaja noben senat razen plačnega?
tron3
10. 09. 2018 17.45
+16
Kot kaže se napovedi uresničujejo, prihod je neizbežen, Bela Krajina in sedaj Iirska Bistrica, tile kujoni se pa rokujejo, kot da se nič ne dogaja.