Slovenija

Nesklepčnosti ni bilo zaradi koalicije

Ljubljana, 01. 06. 2007 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadaljevanje seje komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov, ni bilo nesklepčno zaradi odsotnosti koalicijskih članov, pravijo v SDS.

Komisija za preiskavo nakupa oklepnikov patria se že sooča s prvimi težavami. Na sliki: predsednik omenjene komisije Milan M. Cvikl
Komisija za preiskavo nakupa oklepnikov patria se že sooča s prvimi težavami. Na sliki: predsednik omenjene komisije Milan M. Cvikl FOTO: POP TV

Današnje nadaljevanje ustanovne seje parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup finskih oklepnikov, ni bilo nesklepčno zaradi odsotnosti članov iz vrst koalicije, so sporočili iz poslanske skupine SDS. Na seji je bila namreč navzoča večina koalicijskih poslancev, iz vrst opozicije pa sta se je udeležila le dva poslanca.

Po seji komisije je namreč njen predsednik Milan M. Cvikl (SD) dejal, da je bila nesklepčnost povezana z odsotnostjo koalicijskih članov. V SDS pa pojasnjujejo, da so bili na seji sprva prisotni vsi štirje koalicijski poslanci - Robert Hrovat (SDS), Josip Bajc (SLS), Vili Rezman (DeSUS) in Alojz Sok (NSi) -, s strani opozicije pa sta se seje udeležila zgolj Milan M. Cvikl in Rudolf Moge (LDS).

Nadaljevanje prekinjene seje je sicer po 20 minutah zapustil Alojz Sok, vendar so bili kljub temu poslanci koalicije v večini prisotni. Če bi se seje udeležila tudi Zmago Jelinčič (SNS) in Cveta Zalokar Oražem (NP), do nesklepčnosti ne bi prišlo, še opozarjajo v poslanski skupini SDS.

O strokovnjaku za področje javnih naročil niso glasovali

Sicer pa člani o strokovnjaku za področje javnih naročil, ki bi pomagal komisiji, niso glasovali. Trije člani komisije iz vrst opozicije so se po seji odločili, da bodo te naloge zaupali Aleksiju Mužini, nekdanjemu direktorju državne revizijske komisije.

Gre za predlog predsednika komisije Cvikla, ki je naletel na neodobravanje članov komisije iz vrst štirih koalicijskih strank. Kot je pojasnil Cvikl, so on osebno ter poslanca Cveta Zalokar Oražem in Rudolf Moge na podlagi poslovnika o parlamentarni preiskavi zahtevali, da naj preiskovalna komisija opravi pripravljalno preiskovalno dejanje, s katerim bo Mužina uredil za potrebe komisije zbrane dokumente, ki jih bo ministrstvo za obrambo do 15. junija moralo dostaviti komisiji. Gre za gradivo, ki se nanaša na izvedbo postopka oddaje naročila zaupne narave v zvezi z nakupom finskih oklepnikov 8X8 patria.

Finski oklepnik patria
Finski oklepnik patria FOTO: POP TV


Cvikl bo obvestil ostale člane komisije in generalnega sekretarja državnega zbora, da se Mužino najema kot izvedenca. Ker rešitve na seji komisije zaradi obstrukcije oz. nesodelovanja koalicijskih poslancev konsenzualno niso mogli sprejeti, je bilo slednje edina še preostala možnost za normalno delovanje komisije, je ocenil predsednik komisije. Mužina naj bi za komisijo pripravil povzetek, na podlagi tega izvedenskega mnenja pa bodo lahko začeli s preiskovanjem.

Po Cviklovem mnenju je Mužina strokovnjak za javno naročanje in ima kot nekdanji direktor revizijske komisije vsa potrebna znanja ter bo lahko deloval neodvisno od politike. Cvikl napoveduje, da bo enkrat po 10. juniju sklical vnovično nadaljevanje tokrat prekinjene seje.

Člani komisije iz vrst vladnih SDS, NSi, SLS in DeSUS so danes podvomili o smiselnosti priprave izvedenskega mnenja o postopku izvedbe naročila, s katerim je vlada opravila nakup finskih oklepnikov 8X8, v tej začetni fazi preiskave, ko ni znan niti seznam prič in preiskovancev ter poslanci še ne razpolagajo z vsemi zahtevanimi gradivi. Ob tem so Cvikla znova opozorili, da sejo komisije vodi v nasprotju s poslovnikom in v nasprotju z dosedanjo prakso.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Kavka
02. 06. 2007 12.43
Ni kaj, vidi se, da je Cvikl navaden gobezdač!