Slovenija

Pot v koloni si je utiral kar z vožnjo za reševalci

Ljubljana, 11. 08. 2018 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
120

Postojnski reševalci so objavili posnetek nespametnega voznika, ki si je svojo pot v koloni utiral tako, da je peljal kar za njimi. Gre za avtomobil s tujimi registrskimi oznakami, kar pa seveda nikakor ne more biti izgovor za vožnjo po t. i. reševalnem pasu. Policija je potrdila, da primer že obravnava.

Zavod Reševalni pas je na svojem Twitter profilu objavil posnetek reševalcev nujne pomoči Postojna, s katerega je razvidno nespametno ravnanje voznika avtomobila tujih registrskih tablic.

Ta se je odločil, da bo svojo pot v zastoju skrajšal tako, da bo peljal kar za reševalnim vozilom med obema kolonama voznikov, ki so se pravilno razvrstili levo in desno ter tako reševalcem omogočili prost prehod.

"Brez komentarja!" so zapisali ob tem in dodali, da je bila po njihovih podatkih policija o dejanju voznika že obveščena. Posnetku so med drugim pripisali tudi oznako "neumno ogrožanje življenja".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija primer obravnava

Na Policijski upravi (PU) Koper so za 24ur.com potrdili, da so bili o primeru res obveščeni in ga tudi obravnavajo. Dejstvo pa je, da postopki v primerih, o katerih je policija obveščena prek posnetkov na družbenih omrežjih, običajno trajajo dlje, sploh, če gre za tuje državljane.

Kot je znano, je reševalni pas prostor med kolonama ali kolonami vozil na avtocesti, po katerem peljejo intervencijska vozila ob prometnih nesrečah ali drugih ovirah na avtocestah. Da je namenjen samo pristojnim, verjetno ni treba posebej poudarjati.

30. člen Zakona o pravilih cestnega prometa pravi: "V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama TAKOJ vzpostaviti reševalni pas, ki je dovoj širok za vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas."

Kljub temu, da na pravilno razvrščanje voznikov v zastojih redno opozarjajo tako odgovorni kot mediji, še vedno prihaja do primerov, ko se vozniki ne razvrstijo pravilno, s tem pa onemogočajo dostop reševalcem do mesta nesreče, kjer o življenju in smrti odločajo sekunde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po primorski avtocesti kar po odstavnem pasu

Da pa takšni nespametni primeri vožnje niso osamljeni, priča tudi posnetek, ki nam ga je danes v uredništvo posredovala bralka. Z njega je razvidno, kako voznik, prav tako s tujimi registrskimi tablicami, pelje kar po odstavnem pasu.

"Saj ni res, pa je. Vsi se držimo predpisov, Avstrijec očitno ne pozna pravil. Danes na avtocesti proti slovenski obali," je zapisala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da je na odstavnem pasu ali odstavni niši prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen ustavitev v sili in ustavitev zaradi nudenja potrebne pomoči. Voznik vozila, ki je ustavil v sili, mora poskrbeti, da se vozilo takoj odstrani. Če tega ne stori, odstrani vozilo na njegove stroške izvajalec rednega vzdrževanja cest, skladno z določbami zakona, ki ureja ceste.

Na odstavnem pasu ali odstavni niši lahko vozijo in ustavijo vozila:
1. nujne medicinske pomoči, gasilska vozila in vozila zaščite in reševanja pri izvajanju intervencijskih nalog,
2. izvajalca rednega vzdrževanja avtoceste pri pregledu in vzdrževanju ceste ter pri izločanju vozil,
3. upravljavca cestninskih cest, ki jih pri izvajanju nadzora uporabljajo cestninski nadzorniki,
4. policije in vojaške policije pri nadzoru in urejanju cestnega prometa in
5. inšpektorjev pri opravljanju inšpekcijskega nadzora.
Pri tem morajo biti vsa navedena vozila označena s predpisanimi svetlobnimi znaki oziroma s pomičnimi signalnimi ali zapornimi tablami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saso69
12. 08. 2018 09.14
+25
jaz se sicer strinjam s tem, da se ne sme prehitevati po desnem pasu, kot veleva zakon, ampak včasih ti enostavno prekipi, ker vozniki (pa tudi kamioni) tako počasi mečkajo na prehitevalnem pasu ali pa se počasni vozniki nočejo umakniti na desni - počasni pas, ker mislijo, da je ta pas samo za kamione...če bi vsi tile vozili po predpisih, ne bi bilo nervoze in neumnosti...saj veste kaj mislim, in to vidite vsi na cestah...kaj ne?
Vostro
12. 08. 2018 08.51
-31
Na zgornjem posnetku ni videti nikjer kakega reševalnega ali pa policijskega vozila na nujni vožnji! Ne vem zakaj bi bil to prekršek, če je peljal čisto na desnem pasu?
Janez_53
12. 08. 2018 08.58
+28
Torej si tudi eden tistih, ki nimajo pojma o prometnih predpisih, ali pa se imajo za NEKAJ VEČ!!! Vsaj to bi ti moralo biti jasno, da po odstavnem pasu NI DOVOLJENO PREHITEVANJE!!! Zaradi takšnih runkeljnov so še večji zastoji in več nesreč!
Vostro
12. 08. 2018 09.11
+15
Na prvem posnetku ni videti nikjer odstavnega pasu, ker je prekinjena črta!!! V primeru odstavnega pasu(neprekinjena bela črta) je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen ustavitve v sili.
saso69
12. 08. 2018 09.17
+17
no, saj na posnetku ni odstavnega pasu, ampak počasni desni pas (ponavadi narejen v klanec za kamione in počasna vozila)...se pa tudi tam ne sme prehitevati jasno...če pa bi se vsi premaknilio za en pas v desno, potem bi ta voznik forda lahko prehiteval po levi...
Tone Mihel?i?
12. 08. 2018 09.41
-4
Ali se ne sliši sirene na posnetku ..takoj k olfologu....si gluh kot štor
piko3
12. 08. 2018 11.48
-1
To je bil Mr. Bean. Je kupil nov avto. Pameten možak. Zakaj bi bil v prekršku, pa ne vem?
elrocco77
12. 08. 2018 08.46
+49
Ta voznik ni nespameten kot ste napisal, ampak je navaden vosu, ki jih na naših cestah v zadnjih letih kar mrgoli.
nikhrast
12. 08. 2018 08.01
-3
Če ima avto cesta štiri pasove se more levi pas držati levo, vsi ostali pasi pa čim bolj na desno. Ne vem če to res gre v redu, trije pasi na desni so v kaosu, vsi rinejo na desno.
HorstWiesel
12. 08. 2018 08.13
+9
V tem primeru se levi vrsti umikata levo, desni pa desno. Po logiki
nikhrast
12. 08. 2018 13.42
-6
Pa kako se dva pasa umikata na levo, pa veliki kamioni. Pa svetu je to bolj normalno, vse se ustavi, policija, paramediki pa drvijo po odstavnem pasu.
HorstWiesel
12. 08. 2018 20.09
+3
Kaj pa veliki kamioni sploh počnejo na levi? A nimajo dost dve desnih?
ssbobo
12. 08. 2018 07.47
+9
ok...... se pripelješ da stoječe kolone...... oba pasa sta polna.... trije vozniki pred teboj se razvrstijo na odstavni pas tako da se jim pridružiš na ta pas tudi ti kakor tudi nekaj voznikov za teboj....... se pravi 15 vozil stoji na odstavnem pasu..... se pripelje avto po voznem pasu mimo teh 15ih ter se vstavi na voznem pasu ker vse stoji ..... za njim pa se priklopijo še ostali nadebudneži........ stojimo v tri vrste ter se gledamo....... kolona se začne premikati...... 15 vozil se vozi par km po odstavnem pasu po polžje vštric vozil katera so stala prej vzporedno z njimi........ to pomeni da SI MORAŠ priboriti svoje mesto nazaj na voznem pasu saj si g PREPUSTIL VOZNIKU kateri pri svojem ravnanju igra po načelu egocentričnega samopoosebljenega boga kateremu nihče nič ne more....... predvsem pa se lahko pripraviš da ko si boš izboril svoje mesto na voznem pasu kazanje sredinca z vozila za teboj ter ko te bo nekje prehitel taisti zmene zaviranje na polno pred teboj...... kajti prišel ti bo povedat da si ga izsilil ker se je on že premaknil z vozilom ti si pa stal na odstavnem pasu........ ljudje pa kot ljudje se pač izogibamo takim situacijam stresa oz nevšečnostim tako da stojijo tesno za ritjo vozila pred seboj....... sam je pa res mal bolna idejo glede reševalnega pasu......... se strinjam en pas MORA BITI PROST...... saj tudi je pri vseh zastojih - namreč ODSTAVNI.....
est
12. 08. 2018 07.42
+11
Mogoče pa je hitel na bencinski servis na veliko potrebo. Ali v hlače ali pa po desni.
NotMe
11. 08. 2018 22.55
+35
Na prvem posnetku se nekdo pravilno pelje po skrajnem desnem pasu. Ko imamo tri pasove je na srednjem minimalna hitrost mislim da 50 ali 60 kmh, desni pa je za pocasnejsa vozila, ki jim je dovoljeno sopihati v klanec,lahko se pa seveda peljejo vse do 130. Vsak vikend se ljudje bolestno gnetejo na srednjem in prehitevalnem, 30 na uro, po desni pa mimo svigajo avtobusi ter tu in tam pametni osebni, ki vedo za pravilo uporabe skrajno desnega pasu
ssbobo
12. 08. 2018 07.47
+9
Kar pusti jih tam...... že doooolgo uporabljam desnega saj ni kamionov čez vikend
genius2013
11. 08. 2018 22.50
+37
Čisto prava BMW osebnost, prepotenca..
genius2013
11. 08. 2018 22.56
+19
Ravno zaradi tega veliko ljudi ne bi kupilo BMW-ja, čeprav niso slabi avti...Imamo 3 vrste BMW voznikov.. chefoti, trenirkarji ali pa istospolno usmerjeni.. Žal je to sloves, ki se drži znamke BMW..
jr123
12. 08. 2018 08.09
+15
In pa faušljivce ki si ga ne morejo privoščiti pa zavidajo drugim. Fo
HorstWiesel
12. 08. 2018 08.26
+2
Mah, bmw-ja komot kupiš. Kar poglej na avto.net. V bistvu ne dobiš tok poceni dacie kot dobiš bmw-a
genius2013
12. 08. 2018 12.40
-10
hahaha ja bmw-ja si pa res težko kupiš :D Očitno so v Fužinah vsi blokarji milijonarji ;)
Samo?lovek
11. 08. 2018 22.44
-53
Realno gledano, torej brez jeze in čustev; kaj je pa narobe z njegovim početjem kot to, da mu drugi zavidajo? Namreč, če pogledamo povsem umirjeno, brez čustev in nepotrebnega obsojanja, si vsi želimo, da smo kot on izkoristili prazno cestišče. Logiki v podporo; njegovo početje TEHNIČNO ni nič napačnega, saj ne ovira rešila, ne ogroža življenj itd.
Samo?lovek
11. 08. 2018 22.46
-39
Sporno je torej izključno v smislu, da jezi tiste, ki so se umaknili. Ni ravno najbolj solidaren posameznik, to zagotovo drži, a TEHNIČNO GLEDANO in LOGIČNO ni storil povsem ničesar spornega. Edina kazen; vožnja po sredini cestišča.
Sunshine73
11. 08. 2018 22.31
-23
Ta, ki vozi za rešilcem si zasluži odlikovanje za hrabrost !!
S...O.E
11. 08. 2018 22.30
-6
24ur lažovi vozil je pred njim
S...O.E
11. 08. 2018 22.29
-22
Prekršek je prehitevanje po desni strani reševalec pa telefon v roki
S...O.E
11. 08. 2018 22.27
+30
Takih idiotov je na cesti ogromno sam policije ni
boyki
11. 08. 2018 22.22
+17
Na prvem posnetku je počasen pas. Mislim da voznik ni v prekršku, ampak vsi ostali ker se ne spravijo na desno ker vozijo počasneje. Kolikor vem odstavni pas nima črtkane črte ampak polne!
three96
11. 08. 2018 22.26
-9
na posnetku ni razvidno kako hitro je šel, samo je pa tisti pas namenjen vozilom ki nemorejo preko 60(?), tako, da če je vozil nad to hitrostjo je bil v prekršku, je pa res da se eni neznajo umaknit s prehitevalnega/voznega pasa
cool_B
11. 08. 2018 22.56
+7
"Na avtocestah v Sloveniji so trije prometni pasovi na smernem vozišču označeni večinoma v primerih, ko je zaradi večjega klanca potrebno za tovorna vozila zagotoviti poseben 'počasni' pas. Na njegovem začetku je s prometno signalizacijo določena hitrost, ki jo morajo vozila dosegati, če želijo voziti po srednjem ali levem prometnem pasu, običajno 50 km/h," so pojasnili na Darsu. "Iz navedenega je jasno, da je vožnja na cestah s tremi prometnimi pasovi dovoljena po desnih dveh, tako da vozniki, ki vozijo po srednjem pasu ne kršijo prometnih pravil. Če pa je njihova hitrost bistveno manjša od hitrosti večine drugih vozil vendar večja od 50 km/h, pas za počasna vozila pa ni polno zaseden s tovornimi vozili, predstavlja umik takega vozila na odstavni pas stvar prometne kulture," pravijo na Darsu.
NotMe
11. 08. 2018 22.57
+4
Na pocasnem ni max 60, ampak je na srednjem minimalna 60
volvo4444
12. 08. 2018 07.43
+2
na voznem pasu v tem primeru sredinski pas je obvezna hitrost 50
cool_B
11. 08. 2018 22.19
+29
Pa kdaj bo folku jasno da če je črtkana črta to ni odstavni pas pač pa normalen vozni pas?! In da so v prekršku vsi ostali, ki ga ne uporabljajo, pa delajo zastoje na prehitevalnem, ne pa tisti, ki se pelje po njem...
SlovenskiDomoljub
11. 08. 2018 21.36
+16
Pa to je bil 007 na nujni misiji.
Grlicat
11. 08. 2018 21.20
+15
odvzem pa kazen
shadow_777
11. 08. 2018 20.50
+8
SIKATOR 1
11. 08. 2018 20.46
-19
Vprasanje je,koliko je naredil prekrskov in,ce je koga ogrozal ali,ce je z voznjo koga oviral,potem ga pa je potrebno primerno kaznovat.
mackon08
11. 08. 2018 21.00
+38
Ne bluzi ni nobeno vprašanje koliko prekrškov je naredil. Odvzem vozniške in maksimalna kazen. Misli da je najbolj pameten pa ni.
dr.Megla
11. 08. 2018 20.34
-76
Človek se je malo znašel, zdaj pa takoj ta slovenska maščevalnost , fuuuujjjj
mackon08
11. 08. 2018 21.11
+51
Ti res v megli, tale model se norčuje iz vseh, ki so lepo čakali v koloni.
Maxx365
11. 08. 2018 21.38
+21