Slovenija

Nespoštovanje pravil in na stotine izgubljenih tožb Slovenske vojske

Ljubljana, 27. 10. 2020 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
254

Slovenska vojska se že leta sooča s pomanjkanjem kadra, med drugim je za to kriva tudi dolgoletna podhranjenost. A to ni edini razlog, kot je možno slišati pa tudi videti v sodnih praksah, je nespoštovanje lastnih pravil eden od pomembnejših razlogov, da se dogajajo zapuščanja v vrstah. Z zadnjo sodbo je bilo tako pravnomočno določeno, da mora vojska plačati skoraj 20.000 evrov, ker vojak ni imel neprekinjenega 11-urnega in 24-urnega počitka. Samo poravnav z vojaki glede obveznega počitka je bilo v zadnjih petih letih kar 884.

Mors se sicer pogosto na sodbe slovenskih sodišč, ki kršitve priznavajo, pritožuje. 
Mors se sicer pogosto na sodbe slovenskih sodišč, ki kršitve priznavajo, pritožuje.  FOTO: Damjan Žibert

Obvezni počitek v Slovenski vojski je ena od točk, na kateri se lomijo številna kopja, in predvsem odnos znotraj vodstva vojske je, milo rečeno, nenavaden. Če se vojak pritožuje, da so mu kršena pravila, ki jih je vojska sama postavila, mu enostavno pravijo – pravico iščite na sodišču. A najprej, kaj je obvezni počitek?

Pravila v vojski po eni strani določajo z zakonom o delavnih razmerjih, po drugi strani pa z zakonom o obrambi. Kot pravijo na ministrstvu za obrambo, ima delavec v obdobju sedmih zaporednih dni pravico do počitka v trajanju najmanj 24 ur. Če mora delavec zaradi objektivnih, tehničnih in organizacijskih razlogov delati na dan tedenskega počitka, se mu zagotovi tedenski počitek na kakšen drug dan v tednu. Zakon o obrambi namreč določa, da ima delavec v obdobju sedmih zaporednih dni poleg pravice do dnevnega počitka praviloma tudi pravico do počitka v trajanju najmanj 24 neprekinjenih ur. Mors glede neprekinjenega 11-urnega počitka med dvema delovnima dnevoma na vprašanja pojasnil ni podal, čeprav gre za novo zadevo, ki bi lahko pomembno posegla v proračun.

V teoriji se to lepo sliši, a številna pričevanja vojakov pravijo, da se tega v vojski ne držijo. Neuradno je razlog tudi to, da enostavno ni dovolj vojakov, da bi lahko izpolnili vse naloge, ki jih vojaško življenje zahteva. Tudi zakon o službi v Slovenski vojski določa, da imajo vojaki pravico do počitka. Se pravi, že trije zakoni, ki poznajo to pravilo, a se to sistematično krši. Najbolj pereče je to na misijah, a poznamo tudi primere iz Slovenije. V vojski tudi pravijo, da "pripadniki, ki menijo, da jim počitek ni bil zagotovljen, lahko vložijo zahtevek oz. tožbo na pristojno sodišče, pri čemer pa morajo izkazati in dokazati, da jim ta dejansko ni bil omogočen". In do česa je ta pravni paradoks privedel?

Obstaja na stotine tožb in sodb, ki so jih vlagali vojaki. S številnimi se vojska pogodi, številnim pa na sodiščih poskušajo dokazati, da nimajo prav. Na naše vprašanje, koliko poravnav (sodnih ali zunajsodnih) zaradi kršitev dnevnega oziroma tedenskega počitka so v vojski sklenili v zadnjih petih letih, je bil odgovor presenetljiv: 884! To vsekakor kaže, da ne gre za osamljene primere in ne gre za majhen problem, ki bi ga bilo možno pomesti pod preprogo. Sploh če vemo, da je v stalni sestavi približno 6.400 vojakov, če pa odštejemo uslužbence in civilno osebje, pridemo na številko 5.200 vojakov. V letu 2020 je sicer teh poravnav bilo "samo" 22, vloženih pa je bilo na desetine tožb, katere odločitve še niso bile sprejete, leta 2019 kar 405. Če bi leto 2019 vzeli kot osnovo, bi to pomenilo, da je tožbe vložilo skoraj 10 odstotkov aktivnih vojakov.

Obvezni počitek v Slovenski vojski je ena od točk, na kateri se lomijo številna kopja.
Obvezni počitek v Slovenski vojski je ena od točk, na kateri se lomijo številna kopja. FOTO: Miro Majcen

Odvetnik Klemen Vogrinec, ki pogosto zastopa vojake v primerih tožb zaradi kršenja pravice do počitka, pravi, da "vse tožbe, ki sem jih vložil za 11-urni počitek, so bile uspešne (do danes sicer tudi nobene tožbe glede 24-urnega počitka nisem pravnomočno izgubil)". Rešitev se je vojski ponudila sama od sebe, saj je sodba Vrhovnega sodišča povedala, da se v času obveznega počitka jutranji postroj, sestanki oddelka, pripravljenost, čiščenje orožja, čiščenje snega ne štejejo v kršitev do obveznega počitka. "Pri tem je alarmantno, da je VS RS sprejelo stališče, da QRF (enote za hitro posredovanje) ne krši počitka, čeprav gre za eno od tipičnih delovnih nalog na misijah (ne samo za SV), saj enote rotirajo med delom: varovanje objektov posebnega pomena, varovanje baze, patrulje in QRF. Poleg tega pa sta celo Mors in seveda tudi Slovenska vojska to nalogo še v sodnih postopkih do tega stališča Vrhovnega sodišča štela QRF za delo, ne pa počitek," pove Vogrinec.

Nekateri primeri, ki nam jih opiše odvetnik, kažejo na to, da se vojska problema zaveda, a ga sistematično poskuša s pomočjo papirne sledi prikriti. "Po pripovedovanju vojakov se evidence o prostem dnevu morajo podpisovati po ukazu, če se upiraš, sledi uradni razgovor itd. Zastopal sem pripadnika, ki je bil vodni zaupnik in ni želel podpisovati in je vztrajal, da ne bo podpisoval nekaj, kar ni res. Sledilo je več uradnih razgovorov, na koncu pa je bil predčasno poslan z misije. Razlog, mislim, da ni bilo upiranje podpisovanju. Kot mi pravijo vojaki, bodo že kaj našli." Prav tako opozarja, da je te tožbe lažje dobiti, če ste častnik ali podčastnik, nekaj težje pa, če ste "le" vojak. Vse to pa v vojski ne ustvarja dobrih odnosov, ki so eden od pomembnejših dejavnikov za veliko število odhodov.

Tudi zadnji primer, ki ga je zastopal, v katerem je vojak dobil skoraj 20.000 evrov odškodnine in povračila stroškov, je bil primer, ko so poskušali pred sodiščem dokazati, da papirne sledi kažejo, da je bilo vse v redu. A pričevanja vojakov, ki so jih povabili kot priče, so pokazala nasprotno, sodišče pa potem ni več verjelo temu, kar je vojska imela kot "dokaz na papirju", da je obvezni počitek bil izpeljan. Te kršitve so res pogoste in sodna praksa jim skoraj vedno prikima, zato bi se vojska lahko v naslednjih letih soočala s še večjim številom tožb. Kar pa bi radi tudi preprečili, a ne na način, kot veleva zakon, ampak bolj kot spremembo definicije obveznega počitka.

Vojska se sicer sooča s posledicami dolgoletnega varčevanja in majhnega števila vojakov.
Vojska se sicer sooča s posledicami dolgoletnega varčevanja in majhnega števila vojakov. FOTO: Miro Majcen

Mors se sicer pogosto na sodbe slovenskih sodišč, ki kršitve priznavajo, pritožuje. "Slovenska vojska se zaveda težav, povezanih z ureditvijo in razporejanjem delovnega časa ter koriščenjem pravice do počitka na misijah. V zadnjem času sodišča tožbene zahtevke zavračajo, če tožniki ne dokažejo, da jim počitek ni bil zagotovljen. Kljub temu so strokovne službe Slovenske vojske ocenile, da je potrebna sprememba Zakona o službi v Slovenski vojski," so nam odgovorili na Morsu. Kot še pravijo, bi vojska rada dopolnila definicijo počitka, da bi bila bolj v skladu s sodno prakso, pa tudi, da bi se lahko izognili finančnim posledicam. Kaj točno bi te spremembe bile, ni jasno, pravijo pa, da bi sledili sodni praksi iz leta 2019, ki je te bolj natančno pojasnila. Vogrinec tudi pravi, da se boji, "da se bo v noveliranem zakonu v praksi potreben počitek izvajal na način, da bodo vojaki dejansko izgubili pravico do 24-urnega neprekinjenega počitka".

Marjan Sirk, načelnik Oddelka za odnose z javnostmi na Generalštau Slovenske vojske je naknadno želel, da se doda tudi njihovo celotno pojasnilo: 

"Pravica do tedenskega in dnevnega počitka je urejena v Zakonu o delovnih razmerjih in Zakonu o obrambi.  V zvezi s tedenskim počitkom je v Zakonu o obrambi določeno, da če mora delavec zaradi službenih potreb, varnostnih razmer, nemotenega opravljanja zadev civilne obrambe ali izvajanja materialne in zdravstvene oskrbe vojske oziroma nemotenega izvajanja vojaškega izobraževanja in usposabljanja na dan tedenskega počitka delati, se mu zagotovi tedenski počitek v tekočem ali naslednjem mesecu.

Ker se narava dela na mednarodnih misijah razlikuje od dela v domovini, je bilo v Zakonu o službi v Slovenski vojski (sprejet leta 2007) določeno, da mora med opravljanjem vojaške službe v tujini nadrejeni poveljnik omogočiti pripadnikom potreben počitek. Sodna praksa tega ni priznala kot izjemo in je pri opredeljevanju "potrebnega počitka" izhajala iz splošnih določil Zakona o delovnih razmerjih in Zakona o obrambi – torej 24 neprekinjenih ur v obdobju sedmih zaporednih dni oz. ko slednje ni mogoče v tekočem ali naslednjem mesecu.  

Da bi uredili problematiko, je Slovenska vojska skupaj z Ministrstvom za obrambo leta 2017 izdelala predloge za prenovo tako Zakona o obrambi kot Zakona o službi v Slovenski vojski. Prenovljena/sprejeta področna zakonodaja bi na novo opredelila delovni čas na misiji in bi drugače uredila pravico do počitka na misiji. Zakon o obrambi ni prestal obravnave na pristojnem odboru, posledično se tudi Zakon o službi v Slovenski vojski, ki bi slednje urejal, ni prenovil.

  Do leta 2019 si sodna praksa ni bila enotna oz. ni bilo jasno definirano, kaj pomeni tedenski počitek na misiji (kjer veljajo posebni pogoji dela in delovanja ter tudi drugačne varnostne razmere in zahteve). Konec leta 2019 in v letu 2020 so bile sprejete pomembne odločitve Vrhovnega sodišča, ki so natančno opredelile pravico do tedenskega počitka.

Slovenska vojska spoštuje veljavno zakonodajo in zavezujoče predpise ter bo tako delovala tudi v prihodnje. To bi bilo veliko lažje s posodobljenimi, aktualnimi in prenovljenimi področnimi pravnimi akti. V ta namen so pristojne službe Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo pristopile k predlogom prenove Zakona v službi v Slovenski vojski, kjer bo to področje in vrsto drugih pravilno rešeno."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
27. 10. 2020 18.32
+0
Če mora delavec zaradi objektivnih, tehničnih in organizacijskih razlogov delati na dan tedenskega počitka, se mu zagotovi tedenski počitek na kakšen drug dan v tednu. Točno tako jaz sem delal v trgovini pa sem bil v ponedeljek prost zaradi naslednje nedelje ko sem delal. Tako da sem delal 12 dni neprekinjeno pa mi ni nič bilo, ti pa samo jokajo.
EEgon
27. 10. 2020 18.12
+1
Tako pač je v SLO vojski ko vam poveljujejo častniki poražene JLA. Državo vodil exKPSLO, prvi predcednik pa celo človek , ki si je prizadeval uničiti osamosvajanje SLO. Žlostno.
nostalgik
27. 10. 2020 17.58
+2
VPRAŠAJTE JANEZA JANŠO KAJ PRDLAGA V ZVEZI Z SLOVENSKO VOJSKO : OKREPITI VARDO.
Offizier
28. 10. 2020 09.06
+2
Upam da tudi rezervo izenači z stalno sestavo. Oprema,misije,odhodi na mejo ter predvsem odnos do nje.
nostalgik
27. 10. 2020 17.50
+2
IZVESTI BI BILO REFERENDUM, O UKINITVI VOJSKE, IZTOP IZ NATO, POVEČATI POLICISKE ENOTE-- REFERENDUM BI USPEL O PREKINITVI
pravisprehajalec
27. 10. 2020 19.49
-3
Ha, ha, ha. Levičar za nekim šankom ima vedno neke svojevrstne ideje....
David Peterka
27. 10. 2020 21.11
-1
Sej to je največja žalost. Da bi referendum uspel. Takšen folk si me zasluži ne vojske ne poštenih politikov. Ker ste tako kratkovidni in hinavski. Bog ne daj, da bi kdaj potrebovali vojsko ali vsaj vojaško znanje. Takrat se boste prelevili v instantne domoljubje.
seeuinhell
27. 10. 2020 15.58
-1
pa kaj pa ce bi mi v celoti ukinili vojsko pa vojake prekvalificirali v zdravstvene tehnike??? Bi bilo ziher vec koristi kot pa zdaj zdravstvo brez kadra in denarja - vojska brez kadra in denarja....Nato pa prosimo ce lahko ostanemo kot castna clanica ;)
User768643
27. 10. 2020 16.36
+4
"Častna" članica smo že sedaj. Vsa leta obljubljamo kaj bomo izgradili. Narejeno nič.
Samo gasssss...
27. 10. 2020 15.41
+9
Mi nimamo vojakov. Mi imamo samo častniški kader podprt z vojaškimi uslužbenci. Vojaki so videli da tukaj ni denarja ter lepo spakiral in odšli delat. To je vsa umetnost. Tako da minusi lahko pridejo samo iz ene strani. Od tam kjer jim je dobro.😉
User768643
27. 10. 2020 16.38
-6
In domnevam, da si ravno ti ta, ki je šel drugam za denar. Res si srčen in lojalen. Klinc pa tak vojak. Prej prodana duša.
Samo gasssss...
27. 10. 2020 17.19
+1
Ne jaz sem častnik kot ti in mrsim m... Zadovoljen?😂
Jožajoža
27. 10. 2020 15.31
-6
Ti vojaki nas ne branijo,ampak nam skodujejo.strah nas je lastne vojske in takim bi dali policijska pooblastila.břrrrrrrr
Ursula99
27. 10. 2020 17.33
-1
EEgon
27. 10. 2020 18.14
+1
Jaožajož tako kot razmišljaš ti, razmišljajo narodni izdajalci ter 5.kolona, kar tudi si, videno večkrat po tvojih komentarjih. Bilo bi dobro, da se odseliš drugam, ker ti SLovenija ni domovina, še manj država.
Domendo
27. 10. 2020 15.28
+3
V kateri vladi so nabavljali belgijske puške in kdo je bil takrat obrabni minister? Če bodo karkoli nabavljali samo ne vprašati za nasvete Rjavca, Janšo, Mahniča in podobne samozvane eksperte za vojaško opremo. Vsi ti bodo opremo nabavljali tako kot so navajeni. Po 3x ceni. Najmanj. Jelinčič je že pred leti nasprotoval nakupu belgijskih pušk in če bo zdaj tiho pri nabavah je podkupljen hinavec. Odstraniti jih vse iz državnih služb preden pride do nabav.
Carmennula
27. 10. 2020 15.17
+8
3500 Salonskih oficirjev, fikusov državni inventar najslabše vrste, nesposobni do amena vlečejo denar vse bi morali nagnat, to je vse šolano na Nikjer na svetu podobni šoli Obramboslovju FDV ki nič ne ve ??? ti niso niti za ose napast sposobni..in rezultat je tukaj samo tožbe, jokanje, točenje solz in večno jamranje to je Vojska, ki so jo izdelali LEVIČARJI..to je eno stopnjo višje od METELKOVE.
Andree
27. 10. 2020 15.18
+11
tudi vaš janoshati.janshari je fdv obrambni majster
Carmennula
27. 10. 2020 15.19
-2
Realni
27. 10. 2020 15.10
+9
Vojska mora imeti jasen cilj. Imeti mora jasna pravila, v skladu s tem ima določeno število poveljujočih, administrativnega osebja in vojakov. Glede na število pripadnikov, vojska potrebuje opremo in oborožitev. In to je treba plačati. Če tega ni, potem imamo neko organizacijo, ki je podobna vojski, so plače in zaposlitve, ni pa dosežen osnovni namen zakaj imamo vojsko. Zato se moramo vprašati ali bomo imeli pravo in učinkovito vojsko in to tudi plačali. Lahko pa imamo vojsko kot sedaj, ki tudi stane in so zaposlitve, samo potem to ne rabi biti vojska, ampak državno podjetje, ki se gre vojsko. Vse ostalo je ceneni populizem.
lodz68
27. 10. 2020 15.36
+3
v pravo smer razmišljaš vendar se izjasni kaj je za tebe dobro plačilo ???? Bomo navadne vojake plačevali po 2 jurja da bojo osem ur v kasarni sedeli?Koliko bi pa pol ostalemu kadru dal?? 4,5 jurjev?? Pol se nam bo spet postavila Policija z svojimi zahtevami o večji plači in tako bo šlo v nedogled z zahtevami o plačah....
Realni
27. 10. 2020 15.41
+8
Seveda , pisal sem splošno. Za nekoga je jurja bogastvo, za drugega nista dva nič. Zato so pomembna jasna pravila, seveda zopet bo verjetno problem koliko plačat, da bo kader. Zdaj pa plačujemo maso oficirjev, za ne vem kaj. Samo to mora rešiti politika s stroko.
aligator14
27. 10. 2020 15.10
+4
In zakaj potrebujejo se policijska pooblastila in zakaj pomagajo policiji, ce se svojih nalog ne morejo izvest...
silvo.uzmah
27. 10. 2020 15.00
+7
Rešitev je enostavna, ni treba biti šolan, da to ugotoviš. Drugo pa je, ste hoteli plačano vojsko, zdaj pa jo plačajte.
slo_veter
27. 10. 2020 14.42
+8
kako naj Slovenijo varuje nekdo , ki gre v Vojsko samo zato, da jo potem toži. Sam sem služil SV pa to zasojn. Sedaj pa oo WC papirja zmanjka.. grem takoj po odvetnika. Če vam ni všeč, pa pojdite kam drugam .. s končano OŠ boste zihr naredniki in poročniki v kakšni programerski firmi. Ha ha ha .. #kljukci .
Legija 1942
27. 10. 2020 14.39
+2
Za 850 evrov je to to. Drugo so podoficirji in oficirji.
Kana-1
27. 10. 2020 14.35
+2
Upam,da se ta obvezni počitek med dvema delovnima dnevoma enkrat povsod spoštuje.!
Džouzi
27. 10. 2020 14.32
+5
Tudi v Mercatorju so se redno dogajale tovrstne kršitve. Pisati sem se morala popoldan, čeprav sem v resnici delala dopoldan ...
Rade 74
27. 10. 2020 14.28
+14
Tako je to, ko je na čelu ministrant, ki je več časa preživel pri mašah in raznoraznih cerkvenih procesijah kot pa na terenu. Po mojem še laufat ne zna. Na vodilnih položajih, bi morali biti ljudje, vojaki, ki bi bili strah in trepet, z avtoriteto, da bi se ti zjokcani vojakci malo zamislili. VOJSKA JE ZA PRAVE FANTE, NE PA ZA MAMINE SINČKE S FAKSOM!!!
pravisprehajalec
27. 10. 2020 14.39
-2
Ko je bil na čelu Vojske znani ultralevičar Roman jakič, se je smejalo njemu, ko je prišel za sejo Nata v briuselj. In kar je še huje, smejalo se je še vsem ostalim. zafural je vse denar namenjen SV, ter ga prekanaliziral za "naše rente"...
Rade 74
27. 10. 2020 14.45
+5
Vsi so isti.. Dejstvo pa je, da je vse bolj slabše. !
pravisprehajalec
27. 10. 2020 15.08
-2
Tudi Stane Brovet ni nikoli dajal vtis kakšnega vojaškega nastopa Radenko.... Poleg ostalih iz njegovega kroga seveda. Stomačina pa to...
KunarDaskal
27. 10. 2020 15.16
+4
Rade 74
27. 10. 2020 17.42
+3
pravisprehajalec
27. 10. 2020 19.50
-1
Všeč so mi, če tolčejo strojaka kot se zagre Radenko. Strumno vitko. ne pa stari desci s trebuhi, kot ti....
Legija 1942
27. 10. 2020 14.22
+2
Danes vojska spljoh ni. Denar ne delja.😂
Lah Marjan
27. 10. 2020 14.16
+3
Zavedati se moramo, da so ravno pooblaščeni odvetniki SMO v predmetni tožbi člana SMO uspeli na vrhovnem sodišču 8.3.2016 zagotoviti pravico do prostega dne na MOM za pripadnike SV. In ta dobljena tožba je bila podlaga za vse nadaljnje dobljene odškodnine iz tega naslova ob tem pa so nekateri odvetniki veselo prislonili svoje skodelice na naš trud. Veliko pripadnikov so ti odvetniki, ki so "prislonili skodelico" zaradi slabega poznavanja obrambne zakonodaje tudi neuspešno zastopali. Celo nekateri so šli tako daleč, da so raje kot da bi vztrajali pri tožbi predlagali pripadnikom poravnave in so bili pripadniki oškodovani pri tem tudi za 50% odškodnine, ki pa bi jo dobili če ne bi odvetniki pristali na poravnavo.
resslovenka
27. 10. 2020 14.14
+3
Tanko vodi sejo vlade o posvetovalnem referendumu glede zapravljanja 780 mio eur. Kjer bo verjetno izpuhtelo bogve kolk milijonov bogve kam. Kolk prov jim pride slovenska vojska. Tako nesramnega vodenja pa še ne. Skače v besedo predlagateljev, daje nesramne pripombe (kar kot predsedujoči nebi smel). Skrajni SDS - ov podn. Bruh! 🤪
Cesar Millan - Vodja krdela
27. 10. 2020 15.21
+1
resslovenka !!! Daj prosim te vzemi se v roke !!!