Slovenija

Tragično nesrečo povzročil človeški faktor: zatajila prometnik in čuvaj

Ljubljana, 22. 01. 2024 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenske železnice so končale interno preiskavo decembrske železniške nesreče, v kateri sta umrla dva delavca. Nadzor je pokazal, da je nesrečo v celoti povzročil človeški dejavnik, saj so naprave na vlaku delovale brezhibno. Vlakovni odpravnik ni oddal najave o vožnji vlaka, prav tako je neposredno pred nesrečo opravljal pogovor po službenih napravah v privatne namene. Skupina delavcev tako ni bila obveščena o prihodu vlaka. Napako je storil tudi čuvaj, ki ni dodatno preverjal voznega reda, čeprav ga je imel pri sebi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Človeška napaka
    03:17
    Iz 24UR: Človeška napaka
  • Iz SVETA: Železniška nesreča
    03:24
    Iz SVETA: Železniška nesreča

 

Konec decembra se je na železniški progi med železniškima postajama Postojna in Prestranek, pri železniškem prehodu Rakitnik, zgodila železniška nesreča, pri čemer je potniški vlak povozil skupino delavcev Slovenskih železnic, ki so na progi izvajali dela. Na kraju sta dva delavca zaradi poškodb umrla, dva pa sta bila huje poškodovana. 

Kot je uvodoma povedal direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, preiskava tragičnega dogodka poteka na več ravneh. Ena preiskava se odvija v okviru državnega preiskovalca in bo predvidoma končana marca. Slovenske železnice so opravile svojo, interno preiskavo, dodatno pa postopek vodijo še kriminalisti. 

Dušan Mes in Matjaž Kranjc
Dušan Mes in Matjaž Kranjc FOTO: Bobo

Direktor podjetja SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc je v nadaljevanju predstavil izsledke interne preiskave. Poudaril je, da je vzrok za nesrečo človeški dejavnik, saj so vse naprave delovale brezhibno. Glavni vzrok je neoddaja obvestila vlakovnega odpravnika o vožnji vlaka, prav tako ni bilo oddano obvestilo o odhodu vlaka s postaje Postojna. 

Skupina delavcev je pričakovala, da bo o prihodu vlaka obveščena, a ni bila. Čuvaj je medtem pri sebi imel izvleček voznega reda, a se ni odzval, ko je imel vlak štiriminutno zamudo. Čuvaj sicer v nesreči ni bil poškodovan. Kot je povedal Kranjc, je bil čuvaj tisti, ki je vlak videl, sicer prepozno, in opozoril delavce. S tem je verjetno preprečil še kakšno smrt, meni. Bi pa moral pred tem poklicati center in preveriti, zakaj vlak še ni zapustil postaje. Čuvajska mesta niso bila optimalno določena, delovišče pa ni bilo organizirano tako, da bi bila zagotovljena optimalna varnost, je še poudaril Kranjc. 

Strojevodja je s signalnim znakom trikrat opozoril na približevanje vlaka, kar pa po besedah Kranjca ni bilo optimalno, saj proga na tem odseku poteka v zavojih. 

Vlakovni odpravnik se je neposredno pred nesrečo pogovarjal po službenem telefonu, pogovor je bil zasebne narave, so ugotovili v preiskavi. "To gotovo ni pozitivno vplivalo na njegovo zbranost," je dejal Kranjc. Po besedah Mesa je bil vlakovni odpravnik dober delavec in nad njegovim delom ni bilo pripomb. Je pa potrdil, da je bil leta 2017 vpleten v incident. Podrobnosti ni predstavil. Slovenske železnice so takrat ukrepale v skladu z zakonodajo, sodišče pa ni ugotovilo njegovih napak. 

Postopki zoper vpletene v decembrsko nesrečo še potekajo. Vlakovni odpravnik je v postopku izredne odpovedi delovnega razmerja, čuvaj pa je suspendiran in se ne čuti sposobnega za vrnitev na delo. Šest delavcev je medtem bolniško odsotnih. 

Na Slovenskih železnicah so ob tem že pripravili ukrepe za zmanjšanje tveganj. O ukrepih, ki se nanašajo na varovanje delovnih skupin in organizacijo delovišč v času izvajanja del je do zdaj odločal delovodja, ki je za to strokovno usposobljen."Glede na to, da v tem primeru ni bilo tako narejeno, kot bi moralo biti, smo vse to zdaj predpisali v našem obvestilu kot obveznost, se pravi tako znižanje hitrosti, tako varovanje z dodatnim čuvajem, če vidnost ni zagotovljena, se pravi, vse tisto, kar je bilo že prej ena izmed opcij za varno delo, za organizacijo delovišča je zdaj obvezno," je poudaril Kranjc.

Sprejeli pa so tudi nekaj dodatnih prepovedi, s katerimi se izločajo vsi elementi, ki prometnika motijo pri njegovem delu. 

Preiskovalni organ podal varnostna priporočila

Pred dnevi je preiskovalni organ v železniškem prometu ministrstva za infrastrukturo sicer podal prva varnostna priporočila. Preiskava še poteka, do zdaj pa so ugotovili, da več udeleženih oseb neposredno pred nesrečo ni izvedlo predpisanih varnostnih protokolov. 

Preiskava nesreče bo trajala vse do izdaje končnega poročila, je takrat za STA pojasnil glavni preiskovalec železniških nesreč in incidentov Daniel Lenart. Preiskovalni organ preiskuje vzroke nesreče z namenom, da nato izda priporočila vpletenim podjetjem, da v prihodnje do podobnih nesreč ne bi več prihajalo, je dodal.

Pri Postojni se je decembra zgodila huda nesreča, v kateri sta umrla dva delavca.
Pri Postojni se je decembra zgodila huda nesreča, v kateri sta umrla dva delavca. FOTO: Aljoša Kravanja

Glede na dejstvo, da protokoli v podzakonskih aktih predpisujejo varovanje progovne delovne skupine z več varovali, ki pa slonijo izključno na človeških dejavnikih, je mogoče z gotovostjo trditi, da so za nesrečo odgovorni človeški dejavniki, je zapisal Lenart. 

Vzporedno z varnostno preiskavo preiskovalnega organa ministrstva poteka tudi predkazenski postopek, ki ga usmerja državno tožilstvo.

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bionaizi
24. 01. 2024 09.01
+1
Ugotovitve komisije so nedvomno pravilne, za nesrečo je kriv človeški faktor. Ogromno vlagajo v infrastrukturo, na varnost svojih delavcev pa praktično ne naredijo nič. Stanje je podobno kot iz časov Franca Jožefa, postavitev nekih pasivnih znakov, trobljenje kot na kakšni ohceti in mahanje in kričanje kvazi čuvajev. Ne zavedajo se, da jih je čas povozil ali pa jim je za svoje ljudi malo mar. Dandanes so že v avtomobilih nižjega srednjega razreda vgrajeni aktivni in pasivni senzorji za preprečevanje nesreč in za zaznavanje dogajanja pred seboj, zlasti pešcev in živali, pa tudi prometni znaki so že nadgrajeni z senzorji. Mogoče je čas, da si malo ogledajo, kako je za varnost poskrbljeno na cestah in kmalu posodobijo svoj staroogrski varnostni sistem.
starima?ek 1
23. 01. 2024 15.09
+2
Joj,kako bi letele puščice,če bi Golob zamenjal direktorja SŽ.
starima?ek 1
23. 01. 2024 15.05
-3
Železnice že 30 let v rokah SDS.
puspan
23. 01. 2024 09.01
+5
Jooj, kakšno sprenevedanje od vrha navzdol. Ne samo odstop, tudi arest. Iskreno sožalje svojcem. Če bi bilo vodstvo, kot se za gre, 95% teh nesreč ne bi bilo.
smuuki
23. 01. 2024 08.58
+4
Vspodbujanje k rabi vlaka za potovanja na eni strani, na drugi strani pozabljeni zaprti potniki na vlaku v 5 urni preiskušnji potrpljenja. To vodstvo je dokazano nesposobno voditi tak sistem kot je železnica. Zdaj niti vlaka ne spravijo več od točke a do točke b kje je šele upoštevanje voznega reda. Vedno imajo izgovor, vedno je nekdo drug kriv. Zdaj razumem zakaj so Avstrijci naredili prej novo progo z vso infra strukturo plus 40 km predor kot mi 20 km drugega tira. Zdaj naše železnice ne potrebujejo več. Samo še koper divača opčine. Zdaj bo prostor na naših tirih. Leve vlade, levo vodstvo na sž nas je postavilo na čakanje. Nihče več nas ne potrebuje. To pa je zmaga a ne levaki
smuuki
23. 01. 2024 08.35
+3
Odstopa ne bo zdaj je možna samo še ekspres razrešitev. Ne bo je Mes je pudelj svobode. Varen kot medved v Snežniku
punkracij
22. 01. 2024 21.54
+7
Če bi bilo tu kaj politične higijene bi odstopil gospod generalni.
boss2
22. 01. 2024 20.52
+1
Železnica je odlagališče odsluženih Sds kujonov
puspan
22. 01. 2024 21.18
+3
Daj ne seri, ampak sedaj se bo varnost na SŽ zagotovo spet povečala, odkar Hojnik Ajanovič tam kadruje, le blagajne bodo morali ojačati s trojnim ključavnicami.
smuuki
23. 01. 2024 08.50
+1
Čas vas je že davno povozil pa tega še niste opazili. Že dolgo ni več tako. Bandera rossa je tam kapo di banda
Andree
22. 01. 2024 20.35
+6
Kam pa je poniknil glavni sindikalist?
smuuki
23. 01. 2024 09.15
+0
Rdeči do ga vtišali. Odkar so vtišani gre vse narobe. Ni infra strukture,ni tovora, ni potniškega prometa,potnike pozabijo 5 ur na progi, smrtne žrtve zaposlenih Vse narobe nič prav.
jozefStefan
22. 01. 2024 20.29
+0
In kriv je kadrovnik, ki je ta 2 zaposlil in kriv je direktor, ker ima takega kadrovnika in kriv je premije ker ima take direktorje.
profi
22. 01. 2024 19.54
+8
Slovenske železnice na rangu Ko to tamo pjeva
Watcherman
22. 01. 2024 19.44
+6
Tragično nesrečo povzročil človeški faktor zaradi lenobe.
Antena
22. 01. 2024 19.38
+6
Pri tajih plačah napak nebi smelo biti
natmat
22. 01. 2024 19.28
+14
To vodstvo SŽ bi moralo že zdavnaj odstopiti!!!
123soba
22. 01. 2024 19.25
+11
Nesposobna banda
cincin
22. 01. 2024 19.20
+12
Naj odstopijo kompletno vsi direktorji od prvega do zadnjega ... najbolj koruptivno slovensko podjetje
snupy1
22. 01. 2024 19.20
+9
Če jih dobro poslusas se nekaj ne ujema. Cuvaj je videl vlak in opozarjal delavce vendar prepozni. Mes pa pravi da je strojevodja ze prej vsaj dvakrat zapiskal in potem se enkrat predno se je zaletel. Kako da ga ni slisal ko je dvakrat prej piskal. Laze laznivc
ummax
22. 01. 2024 19.05
+5
Kaj ste pametni,če nekdo ne oddela svojega dela naj odstopi direktor. A vsi vi oddelate vse ok, al zaradi vas odstopajo nadrejeni in ali bi za svoje podrejene?
mackon08
22. 01. 2024 19.10
+3
ummax ni treb abiti pameten seveda mora odstopiti direktor, ker sisstem je bil nastavljen tako, da ni čudno , da se je to zgodilo. Direktor je kriv toliko kot ti, ki so bili direktno vpleteni.
ummax
22. 01. 2024 19.23
-1
Mačkon 08...poštar ne dostavi pošte ki je življensko pomembna napotnica recimoo. Kdo gre direktor pošte, morda minister. Letalo pade, gre direktor družbe...na tekočem traku delavec ne uredi svojega gre direktor, v pekarni ni dosežena norma peke, gre direktor, gradbeni delavec pozabi en jašek zapret, gre direktor...daj malo razmisli o nalogah, na katere direktor ne more vplivati, če je delavec malomaren za ali pa ne opravlja kar bi moral
smuuki
23. 01. 2024 09.19
+3
Sposobno vodstvo mora organizirat proces delovanja kjer se napake prepreči. Zdaj je pa drugače. Z žalostjo ugotavljajo zakaj se je nesreča zgodila, s skrbjo ugotavljajo zakaj so 5 ur zmrzovali potnike, z obžalovanjem ugotavljajo, da so jim tovor iz rok vzele italijanske in avstrijske železnice po obvozni poti. Res nesposobno vodstvo. Samo odstop in kazensko odgovornost
NoviceResnice
22. 01. 2024 18.48
+9
A je pozabil dimni signal poslat...a milijarde gredo v te skorumpirane železnice
Bombardirc1
22. 01. 2024 20.25
+2
Miljarde gredo v sdsovske finančne obvode, zato pa lahko toliko sdsovskih plačanih trolov piše po portalih.
smuuki
22. 01. 2024 18.40
+9
Zadnji čas da se za čas pouka in čas dela telefon parkira v garderobno omarico