Slovenija

Šarec zavrnil ugibanja glede domnevne 'kupčije' s Cerarjem

Ljubljana, 05. 06. 2019 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar/STA/L.Š.
Komentarji
669

Predsednik SMC Miro Cerar je ob ugibanjih, da naj bi postal kandidat za evropskega komisarja, zatrdil, da se koalicija o tem še ni pogovarjala in da ta ugibanja trenutno niso na mestu. Kaj pa morebitno povezovanje strank LMŠ in SMC? Politični analitik Alem Maksuti ocenjuje, da LMŠ s tem ne bi ničesar pridobila, saj je SMC politično mrtva stranka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Združitev SMC in LMŠ?
    02:55
    Iz 24UR: Združitev SMC in LMŠ?
  • Iz SVETA: Bo Cerar komisar?
    02:47
    Iz SVETA: Bo Cerar komisar?
  • Cerar o morebitnem povezovanju liberalnih strank
    00:44
    Cerar o morebitnem povezovanju liberalnih strank

Potem ko so se v javnosti pojavila ugibanja, da naj bi kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije postal predsednik in ustanovitelj stranke SMC Miro Cerar, je slednji danes zatrdil, da se koalicija o tem še ni pogovarjala, predlog pa poda premier Marjan Šarec. Ta ugibanja niso na mestu in so lahko trenutno celo neprimerna, je opozoril Cerar, ki je sicer včeraj napovedal umik z vrha SMC na jesenskem kongresu. Po Cerarjevih navedbah je treba zdaj počakati na Šarčev predlog glede kandidata za evropskega komisarja.

Cerar pravi, da so ugibanja o komisarskem mestu trenutno še preuranjena.
Cerar pravi, da so ugibanja o komisarskem mestu trenutno še preuranjena. FOTO: Bobo

Šarec o iskanju kandidata za komisarja: 'Čakajo nas težki dnevi'

Šarec je ob robu začetka poslovnega foruma pobude Tri morja poudaril, da glede kandidata za komisarja ni nič novega in je vse odprto. "Ugibanja so vedno, dokler kandidat ni izbran. Vlada bo na koncu odločila, kdo bo kandidat," je dejal. Prav tako ni odgovoril konkretno na vprašanje, ali je Cerar primeren kandidat. "Izbrati primernega kandidata bo težka naloga, ker je kandidatov s temi kompetencami kar nekaj, zato nas čakajo težki dnevi," je poudaril. Upa, da bodo postopki stekli čim prej in bodo kandidata izbrali ob pravem času. "Ne bi pa prehiteval," je dejal in dodal, da morajo najprej videti, kdaj bo izbran predsednik ali predsednica Evropske komisije. "Tisti, ki vodi Evropsko komisijo, je neke vrste mandatar in odloča," je povedal Šarec in spomnil, da je bil v preteklosti kakšen kandidat tudi zavrnjen.

Šarec je ponovil željo, da Slovenija predlaga enega kandidata ali kandidatko za komisarja, "da ne bi bili priča takšnemu dogajanju kot pred petimi leti".
Šarec je ponovil željo, da Slovenija predlaga enega kandidata ali kandidatko za komisarja, "da ne bi bili priča takšnemu dogajanju kot pred petimi leti". FOTO: Bobo

Ponovil je željo, da Slovenija predlaga enega kandidata ali kandidatko za komisarja, "da ne bi bili priča takšnemu dogajanju kot pred petimi leti". Po njegovih navedbah so v zraku še vedno ideje glede morebitne pobude iz Bruslja, naj vsaka država predlaga eno žensko kandidatko in enega moškega kandidata. Sicer pa bi želeli, kot je poudaril, kandidata iz Slovenije izbrati tako, da ne bo spet zapletov in da bo imel podporo v Sloveniji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vse glasneje pa se omenja možnost povezovanja liberalnih strank LMŠ in SMC pod okriljem premierja Šarca, ki je k povezovanju nedavno tudi javno pozval. S tem pa bi Šarčeva stranka pridobila tudi deset SMC-jevih poslancev. In prav v zameno za komisarsko mesto se naj bi bil Cerar pripravljen odpovedati stranki. 

Cerar je tako v današnji izjavi novinarjem pojasnil tudi odločitev, da na jesenskem volilnem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke. Poudaril je, da je odločitev sprejel po lastnem premisleku, povsem samostojno, predvsem zato, da omogoči, da bo potreben proces prenove stranke potekal čim bolj neobremenjeno. Dodal je, da je to tudi plod premisleka po evropskih volitvah. Na slednjih je sicer stranka dosegla zelo slab rezultat. "Mislim, da je potrebno, da stranka zadiha z novimi pljuči," je dejal Cerar in napovedal, da ji bo kot njen član še naprej stal ob strani in ji tudi v temu procesu, če bo treba, pomagal.

Zadovoljen je, da so imeli v torek na izvršnem odboru, ko so razpravljali o nadaljnji poti in kongresu, zelo konstruktivno razpravo. SMC je po njegovih trditvah enotna, deluje povezano, takšni pa nameravajo tudi ostati. Torej, kot napoveduje, ostaja stranka čvrst člen vladne koalicije in čvrst člen v parlamentarnem delu z njihovo poslansko skupino. Ministri SMC bodo nadaljevali z odgovornim delom v vladi, tudi sam bo nadaljeval delo zunanjega ministra, je zagotovil Cerar.

Odgovoril je tudi na ocene premierja Šarca glede nujnega povezovanja liberalnih strank pred prihodnjimi volitvami. Kot je pojasnil, je bil sam tisti, ki je že pred volitvami zelo jasno govoril, da bi morale liberalne stranke tesneje sodelovati. "V sedanji vladni koaliciji je kar nekaj liberalnih strank in mislim, da je kakršnokoli tesnejše sodelovanje nas, ki imamo podobne ideološke poglede, cilje, lahko koristno." Kako bo o tem razpravljala stranka SMC, pa je stvar pristojnih organov in procesa, je še poudaril Cerar.

Cerar je danes podrobneje pojasnil tudi odločitev, zakaj na jesenskem volilnem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke.
Cerar je danes podrobneje pojasnil tudi odločitev, zakaj na jesenskem volilnem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke. FOTO: Bobo

Šarec zavrnil ugibanja glede domnevne "kupčije" s Cerarjem

O morebitnem vplivu trenutnega dogajanja v SMC oz. napoved Cerarja, da se bo z jesenskim kongresom poslovil z vrha stranke na koalicijo pa je komentiral tudi Šarec. "SMC je suverena stranka in se sama odloča o dogajanju v svojih vrstah," je dejal. Prav tako strankarsko dogajanje po njegovih ocenah nima zveze z vlado, saj slednja deluje kot celota, strankarske zadeve pa se "rešujejo v popoldanskem času". S tem je odgovoril na vprašanje, ali bo lahko Cerar ostal zunanji minister tudi po tistem, ko ne bo več predsednik stranke. Cerar je namreč tako napovedal.

Premier je spregovoril tudi o svojih ponedeljkovih ocenah, ki jih je zapisal na Facebooku, da bo pred naslednjimi volitvami nujno povezovanje liberalnih strank. "Sodelovanje pomeni, da sodelujemo in ugotovimo, da imamo enake cilje. Potem se iz tega lahko kaj razvije, ne bi pa mogli zdaj govoriti, kako bo to potekalo," je danes pojasnil predsednik LMŠ. To je po njegovih besedah pač pobuda, "kaj se bo v zvezi s tem dogajalo, pa bomo videli v prihodnjih dneh".

Tako je tudi zavrnil ugibanja glede domnevne "kupčije", da bi Cerarju ponudili komisarsko mesto "v zameno za poslance SMC". Nekateri namreč ugibajo, da bi se, če bi prišlo do povezovanja strank, poslanci SMC priključili LMŠ. "Tukaj tega ne more biti. Poslanci so avtonomni, pripadajo avtonomni stranki. S takimi kupčijami ne bi daleč prišli," je poudaril Šarec.

'LMŠ ne bi ničesar pridobila, SMC nima ničesar za izgubiti'

Alem Maksuti iz Inštituta za politični management je za 24ur.com morebitno povezovanje na levi sredini komentiral z besedami, da "z morebitnim združevanjem strank SMC in LMŠ slednja ne bi ničesar pridobila, saj je SMC praktično politično truplo in mrtva stranka". Kar naj bi se dokončno pokazalo na nedavnih evropskih volitvah, na katerih so prejeli zgolj 1,6 odstotka glasov, in tako "nima nobenega potenciala več za trgovanje s kakršnimikoli političnimi funkcijami".

"Ta potencialna združitev ne bi pomenila praktično nič, ker LMŠ ne bi ničesar pridobila, SMC pa nima ničesar izgubiti." 

Tudi z dodatnimi desetimi poslanci, ki bi jih LMŠ potencialno pridobila z združitvijo, pa Šarčeva stranke vseeno ne bi imela "neke absolutne večine, da bi na primer lahko izrinila kakšnega od koalicijskih partnerjev. Tako da ji v tem smislu ne prinese praktično nič."

Cerar v Bruslju še ni samoumevno vprašanje

Ali bo Cerar res potoval v Bruselj, pa je po mnenju Maksutija še veliko vprašanje in nikakor ni samoumevno. Poudarja, da so tu še drugi pretendenti za to funkcijo. 

Spomnimo, da se je že pred evropskimi volitvami omenjalo, predvsem s strani opozicijske SDS, da bi moralo komisarsko mesto pripadati zmagovalki evropskih volitev – ob tem so kot morebitnega kandidata omenjali Anžeta Logarja. A Maksuti meni, da to "ni na nek način realno": "Nihče iz desne sredine ne bo dobil nominacije s strani te vlade, tu se ni kaj za lagati." 

Na drugi strani meni, da tudi imenovanje Cerarja za komisarja ne bo tako enostavno. "Miro Cerar kot tak nima politične moči, kar lahko doseže, je kvečjemu to, da ostane zunanji minister do konca tega mandata. Kar je sporno tudi v kontekstu strankarske tekmovalnosti in pozicije moči, kjer dejansko ne moreš biti minister, če nisi predsednik stranke. Tako da mislim, da stvari niso končne."

Cerar bo na poti do imenovanja na komisarsko mesto naletel tudi na veliko nasprotovanje s strani SD in praktično vseh koalicijskih partnerjev, vključno z Levico, ki je na nek način nadkoalicijska stranka. 

Glede imenovanja Maksuti tako še meni, da tudi v primeru, da sta se Šarec in Cerar "sama dogovorila", podpora, ki bi jo moral dobiti predvsem s strani SD, katera ima profilirano kandidatko, ki bi bila po njihovem mnenju primerna za to mesto, ni samoumevna. "To še ni zaključena zgodba."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (669)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
20. 06. 2019 15.37
Če bo komisar postal Cerar, potem naj pa še Šarec odstopi. Je pa res, težko je najti poštenega človeka, ki je edini, ki lahko logično razmišlja.
mallonge
06. 06. 2019 11.42
-2
Erjavc in Cerar sta čist mehka. Že prej nista mela jajc. Aktualna situacija jima je pa še tiste zametke pobrala.
mallonge
06. 06. 2019 11.39
-3
A bo skupaj s stranko zapustil tudi ženo?
staridida
06. 06. 2019 07.55
+1
Stranka Mira Crknila...
maršal Broz
06. 06. 2019 07.30
+15
Tale Šarec mi je iz dneva v dan bolj všeč.
Rde?iAlarm
05. 06. 2019 21.56
+1
svečkarjem se rola.....cerar je njihov spin.....ko bo šarec obelodanil svojega kandidata se jim bo pa itak totalka zrolal.......
staridida
06. 06. 2019 07.59
-7
Šarko ga lahko obelodani-izvolili ga pa bojo evropski poslanci-vprašanje je samo -če.....
srebrnibreg
05. 06. 2019 21.53
-2
Janšisti zakaj spet lažete o Šarcu, da je slab. Namreč, če bi to bilo res ga ne bi vabili v koalicijo. Torej spet dokaz o vašem hinavstvu in pokvarjenosti.
Simoni?
05. 06. 2019 21.48
+3
Zabavljač iz Šmarce je bil tako kot po navadi, zelo "natančen"! "Če bo bo, če ne bo, pa ne bo!"!
cbrman
05. 06. 2019 21.41
+6
Ti razni komedijanti so zadolžili Slovenijo za kar nekaj prihodnjih Slovenskih rodov.. Počasi bodo morali zato USTREZNO odgovarjati........
to je kr neki
05. 06. 2019 21.33
+3
A na sarec tv je to sele tko 15 novica. Itak da lms dela isto kot vsi sateliti od lds dalje. Pa sj to so isti ljudje, samo da ime spremenijo da jih v Butalah ne spoznajo.
Simoni?
05. 06. 2019 21.15
+5
Če bo Šarec predlagal Cerarja, bo Luka Mesec takoj zapustil položaj predsednika tišlerske koalicije. Erjavec pa še tuhta, kaj bo, če ne bo...
razocarani
05. 06. 2019 21.26
+14
malo so postali otročji vsi ti revčki ,,so res potrebni kake vzgojne ,,
razocarani
05. 06. 2019 21.11
+18
a imajo ti naši veljaki kakega zaposlenega ki prebere vse te komentarje pa da vidijo kaj si narod misli o njih ,,če bi kdo cmerotu dal te komentarje v branje bi možakar spakiral in izginil iz politike pa kaj ni že vsega kar se je lotil zasral ,,a hoce narediti vsem nam še sramoto v svetu ,,daj cerar starejši nalomi malo svojega mulca ,,pa to ka r ta tvoj nebogljeni sinko počne ze že kriminal si oče ali nisi prilepi mu zidarsko da se dete strezni a mora prav vse zahebati ,,in ti šares ne delaj takih norih kot jih je tvoj predhodnik a boš tudi ti nategnil vse svoje volilce ??????? pa bi rad tudi odgovor ,,
lukeeeeeec
05. 06. 2019 20.55
+3
Kdo si bi mislil, da certificirano politično truplo lahko postane tržno blago. ja kaj bo pa rekel modeldolfe a bo ustanovil preiskovalno komisijo ali stranko prijavil KPK! Namreč tako trgovanje je KORUPCIJA! No volilci iz kvote Boštjana Videmška, vam bom narisal, da boste dojeli.
Brakedirt
05. 06. 2019 21.01
+12
"Navodila za komentiranje prihajajo s sedeža stranke v Ljubljani, in sicer na lokalni izvršilni odbor, kjer nato ukaze posredujejo članom, ki so zadolženi za komentiranje," pojasnjuje in dodaja, da je bilo v njihovem lokalnem odboru aktivnih do deset komentatorjev, ki so morali biti ob izrednih dogodkih stranki na voljo tudi med delovnim časom. "Če je bil tak ukaz, si moral spustiti lopato in komentirati,"
Brakedirt
05. 06. 2019 21.03
+6
Aktivnosti komentatorjev se povečajo pred volitvami, sicer jih je veliko manj oziroma se njihova množičnost dvigne takrat, ko izbruhne kakšna afera in je treba braniti ali napasti člana stranke," pove nekdanja članica SDS. "Dobili smo navodila, da se je treba aktivirati in nekaj narediti za zaščito stranke ali posameznika. Nasprotnike, ki so ogrožali izid stranke, je bilo treba diskreditirati. Ni pomembno, ali si dober ali slab. Ti si sovražnik, in ker ti kaže dobro, te je treba raztrgati. Gre se na nož."
RupniK
05. 06. 2019 21.27
-5
Gastarbajter... Cel članek prilepi, če imaš jajca. Državljanstva vem da nimaš.
BolecaResnica
05. 06. 2019 20.54
+16
Kako mora bit človek nesposoben da ga niti tako vplivni starši niso mogli ob drzat na polozaju
Borec21
05. 06. 2019 20.47
+7
Cerar je za na tržnico z davčno blagajno v roko in prodajat vse posajene rožce ki nam jih je sadil mislim d ajih bo dolgo prodajal nesposobnež
Nimasmisla
05. 06. 2019 20.47
+6
cerar poslance za stolček v bruslju temu so včasis rekli kravja kupčija
lukeeeeeec
05. 06. 2019 20.47
+7
In pošteno in etično certificirano politično truplo je prodal svojo stranko za komisarski položaj. ja volilci, Boštjan Videmšek vas pozdravlja. samo izpred nekaj let je lepo prebrati zapise teh, ki so JAMBRAJOČEGA volili.
Brakedirt
05. 06. 2019 20.50
+11
omega _v6 05.06.2019, 20:19:12 0 Poglejte tega Cerarja!! Prodal bo stranko za komisarski stolček!! Res smo banana država!! Kako lahko postane komisar človek,ki je izdal lastno stranko? Na volitvah pa zelo malo glasov!? Nisem levičar ampak po glasovih sodeč bi na zo mesto najbolj pasala Fajonka,ki je dobila največ preferenčnih glasov!! Vsi volilci SMS-ja sedaj vidite kako vas ceni vaš predsednik mar vas ni nič sram??
Brakedirt
05. 06. 2019 20.50
-3
kako lepo si sveckarji podajajo listke iz trstenjakove,samo malo lepotnih popravkov, vsebina pa ista.
lukeeeeeec
05. 06. 2019 20.52
-1
Uf, brezupen primer. Kaj si hotel povedati. Da se je Boštjan Videmšek zmotil in si še na četrto dimenzijo!
Brakedirt
05. 06. 2019 20.59
+5
lukeeeeeec
05. 06. 2019 20.45
+7
No in spodaj berem komentarje v stilu medveda in mačkona. Pa saj ne morem verjeti kako je BOŠTJAN VIDEMŠEK pravilno opisal te volilce. Ali ni potem čudno , da mi prižigamo svečke v upanju , da jih kdaj doseže RAZSVETLJENJE. Sedaj vem, zakaj smo mi svećčkarji tako popularni za te VOLILCE. Namreč njih rešitev je v naših rokah! Deset svečk prižgem samo za te reveže.
Brakedirt
05. 06. 2019 20.46
-5
lukeeeeeec
05. 06. 2019 20.49
+5
Nisem vedel da je MIRKO že tudi te sorte. A je pri maketi imel namočeno?
Brakedirt
05. 06. 2019 20.52
-4
tvojo je imel namoceno, za tebe pa nisem preprican.
lukeeeeeec
05. 06. 2019 20.57
-2
spet dobiš svečko, še Boštjan Videmšek se te sedaj izogiba. Ni vedel za globino težav.
Brakedirt
05. 06. 2019 21.04
+1
ce bom kdaj na sodiscu,jo pa lahko prizges. saj imas izkusnje.
mijavci
05. 06. 2019 20.34
+20
Se pravi bo Mutidorfer že osmič zamenjal stranko, Mirko se mi pa počasi že smili ker se že otroci v šoli norca iz njega delajo.
Brakedirt
05. 06. 2019 20.37
+11
mijavci 17.07.2018, 19:32:39 vsi mediji kar še upajo in nabijajo, da ni še vsega še je upanje, pa ne vem še kaj, pa kaj vam ni jasno JANŠA PRIHAJA DRAGI SKUPAJ S ŠE TONINOM, ŠARCEM in to je to, vi pa nabijajte kolikor vam je volja. Prihaja cas streznitve tudi za vas, je treba prodat slabo opravljana državna podjetja potem tudi oglaševalskega denarja ne vec toliko, za to vas je pa strah, pa prav je tako.
Brakedirt
05. 06. 2019 20.38
+10
mijavci 08.03.2018, 21:45:21 Tonina sploh ne bo v parlamentu, kaj mu ni jasno, madež Kucanove penzije je neodstravljiv, zmaga desnice je pa zagotovljena, SDS Požar Primc-Kangler, SLS
Brakedirt
05. 06. 2019 20.39
+1
hahahahahaha, saj ne mores verjeti, kaksni strokovnjaki delajo za trstenjakovo.
piljan
05. 06. 2019 20.40
+3
Kamniski sveckar mjavci pa se kar sanja,pa sanja...
CyberWorm90
05. 06. 2019 20.42
-2
strokownjak brakedirt je leta 2008 mešal beton na gradbišču za 600 eu : )))
Brakedirt
05. 06. 2019 20.42
+3
ti posti dokazujejo, kako ste nesposobni laznjivci, zato vam gredo v nos, pored tistega pri podmladku.
Brakedirt
05. 06. 2019 20.43
-1
ko postane sveckarjem nerodno, posiljajo na spanje hahahahahaha
cekin11
05. 06. 2019 20.46
-2
pa teslo si...poste si shranjuješ kot da boš ti kaj naredil ali spremenil...in da se bo on kateremu je namenjen kaj sekiral...smeji se ti vsak ko ima 5 min cajta,kak cepe.c si
Brakedirt
05. 06. 2019 20.48
+1
to je bilo takrat, ko si postal sveckar. ce sploh ves kaj to pomeni.
CyberWorm90
05. 06. 2019 20.50
-2
jst sm meu leta 2008 1500 eu plače me sploh ni zanimalo kdo je na oblasti : )))
CyberWorm90
05. 06. 2019 20.51
-3
kolk misliš da mamo programerji plače? 600 eu?
CyberWorm90
05. 06. 2019 20.54
-2
je pa res da bi w ameriki lohka meu 10 jurjeu plus plače sam to so že druge zgodbe : )))
Brakedirt
05. 06. 2019 20.54
+3
Brakedirt
05. 06. 2019 20.55
+1
oglasi se, ko bos znal povedati zakaj je nekdo sveckar.
CyberWorm90
05. 06. 2019 20.58
-1
3 2 CyberWorm90 05.06.2019, 20:28:19 -1 koga se imenuje swečkar? : ))) člane sds nsi csu/cdu : )))
lukeeeeeec
05. 06. 2019 20.58
+0
jaz sem svečkar, ker za vas prižigam svečke, ki ste iz kvote volilcev Boštjana Videmška, da bi doživeli RAZSVETLJENJE. Mogoče rabite VELIKO LUĆI!
Brakedirt
05. 06. 2019 21.05
+1
Brakedirt 05.06.2019, 19:30:23 ja svecko, a si ze postudiral, kdo in zakaj je sveckar? pa ne spet nabijati dve uri nekaj tretjega.
Brakedirt
05. 06. 2019 21.06
+2
kaj je to LUĆI? spet uporabljas svoj jezik?
Brakedirt
05. 06. 2019 21.09
+3
sveckar rupnik, se kaj zavzemas za to, da bi zaposleni v tujini placevali vecje davke? hahahaha, kaksna zguba.
Brakedirt
05. 06. 2019 21.10
+2
CyberWorm90
05. 06. 2019 21.23
-3
3 2 CyberWorm90 05.06.2019, 20:28:19 -1 koga se imenuje swečkar? : ))) člane sds nsi csu/cdu : )))
Brakedirt
05. 06. 2019 21.27
+2
eno uro prej sem te vprasal zakaj je nekdo sveckar, sedaj pa mislis da se bos izvlekel ce ponavljas?
CyberWorm90
05. 06. 2019 21.28
-3
3 2 CyberWorm90 05.06.2019, 20:28:19 -1 koga se imenuje swečkar? : ))) člane sds nsi csu/cdu : )))
neosnaplanetu
05. 06. 2019 20.31
-2
Si mim udaril ze prvic. Ubogi..