Slovenija

Nove težave otroške srčne kirurgije: odšel že drugi kirurg v dveh mesecih

Ljubljana, 24. 05. 2023 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
92

Program otroške srčne kirurgije je zapustil vodilni strokovnjak Miha Weiss. V pismu je sporočil, da daje nepreklicno odpoved in da zapušča tudi UKC Ljubljana. Vodstvo kljub temu vztraja, da program uspešno deluje, edini preostali otroški kardiokirurg Igor Šehić iz Beograda pa, da je enako kompetenten. Spomnimo, Weiss je tesno sodeloval s praškim strokovnjakom Romanom Gebauerjem, ki je marca prekinil sodelovanje z UKC Ljubljana.

Potem ko je marca zaradi nerazumevanja vodstva sodelovanje s programom otroške srčne kirurgije na UKC Ljubljana prekinil vrhunski češki strokovnjak Roman Gebauer, je zdaj odpoved dal še kirurg Miha Weiss. Na programu tako vztraja le še en kirurg, to je Igor Šehić iz Beograda, ki je v Ljubljani, kot je danes pojasnilo vodstvo, zaposlen za polni delovni čas. 

Miha Weiss je za STA navedel, da zaradi pravil komuniciranja v UKC Ljubljana ne sme dajati izjav. Tudi sicer nima namena prati umazanega perila v javnosti, ne glede na to, kako se je vodstvo UKC odzvalo na njegovo odpoved, je dodal.

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug ob tem zagotavlja, da je Šehić enako usposobljen kot Weiss, ki se je uril tudi pod Gebauerjevim mentorstvom in ki naj bi bil, kot je marca poročalo Delo, edini v Sloveniji sposoben opraviti določene operacijske posege. 

Kirurgi (slika je simbolična)
Kirurgi (slika je simbolična) FOTO: Dreamstime

Jug zdaj upe polaga tudi na Janeza Vodiškarja, ki je trenutno zaposlen v Stuttgartu. Z njim je že stopil v stik, Vodiškar pa je, kot je dejal, izkazal tako osebno kot institucionalno pripravljenost na sodelovanje, ki naj bi ga konkretizirali v naslednjih nekaj tednih. Spomnimo, tudi Vodiškar, sicer vrhunski strokovnjak, trenutno eden najboljših otroških kardiokirurgov v Nemčiji, je ljubljanski klinični center in program otroške srčne kirurgije zapustil zaradi neurejenih razmer. 

"Želeli bi, da bi se dr. Vodiškar vrnil v Slovenijo in bil nosilec te dejavnosti ob dr. Šehiću," je dejal Jug. "Zagotovo bomo za začetek sodelovanje kovali na enak način kot z dr. Gebauerjem, pod enakimi pogoji. Želimo, upamo, da se nam bo čim prej pridružil, mogoče že naslednji teden, da tudi sam da oceno tega, kar vidi, in potem tudi mogoče predloge sprememb." 

Jug ob tem zatrjuje, da otroška srčna kirurgija kljub odhodu še enega strokovnjaka nemoteno deluje naprej, glede na velikost centra pa, da imamo celo nadpovprečne rezultate. 

V. d. strokovnega direktorja UKC Gregor Norčič, ki je položaj zasedel prav na dan, ko so sklicali zadnjo novinarsko konferenco o razmerah na otroški srčni kirurgiji, takrat zaradi Gebauerjeve odpovedi sodelovanja, mu pritrjuje. Povedal je, da je v minulih dveh mesecih dodobra spoznal razmere, srčika problematike pa da so "ne povsem dorečeni odnosi znotraj ekipe". Te naj bi uredili znotraj centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami, ki je bil nekoč že vzpostavljen, ni pa zaživel. Zdaj so se lotili izdelave poslovnika, v katerem so želeli opredeliti in natančno popisati odnose oziroma pristojnosti in odgovornosti posameznih profilov, ki bi jih v naslednjem koraku tudi zaposlili, je povedal Norčič. Predvideli so zaposlitev 17 strokovnjakov, poleg dveh kirurgov še pet kardiologov, pet intenzivistov in pet anesteziologov, je naštel. 

"Stvar je še vedno v teku in mi se trudimo, da bi ta center tudi formalno vzpostavili in ga napolnili z vsebino, da bi lahko ta dejavnost, ki jo že zdaj izvajamo zelo uspešno, še naprej tekla brez nepotrebnih konfliktov znotraj ekipe in morda s še boljšimi rezultati v prihodnje," je strnil. 

Jug je nato spomnil, da je bil kirurg Miha Weiss vodja centra po pooblastilu in da bi moral prav on pripraviti zgoraj omenjeni dokument, na podlagi katerega naj bi center bolje deloval. Tega ni storil. Včeraj pa je nato prišla novica, da je Weiss dal nepreklicno odpoved in da zapušča UKC Ljubljana. 

V pismu, ki je bilo posredovano direktorju Jugu, je podal razloge za to odločitev, ki pa, tako Jug, niso utemeljeni in ne odražajo realnega stanja. "Res obžalujemo to dejanje, da nas v sredi bitke za izboljšave zapušča eden naših glavnih akterjev. Predvsem to obžalujemo zato, ker je UKC ves čas vlagal velike napore v strokovni razvoj dr. Weissa in smo tudi ta center želeli prilagoditi njegovim željam. Tvegali smo, da bi center razpadel, da bi ga približali željam ene osebe, zdaj pa ta ena oseba zapušča UKC. Ampak program ostaja," je dejal. 

Da zdravljenje otrok s srčnimi napakami poteka odlično in da je tako potekalo tudi ob odsotnosti dr. Weissa, je nato ponovil še strokovni direktor Kirurške klinike UKC Ljubljana Ivan Kneževič. Oskrbeti znamo tudi najtežje primere, kot so otroci, ki zaradi odpovedi srca potrebujejo presaditev, je poudaril in omenil, da so pred dobrim mesecem uspešno izvedli presaditev srca pri osem kilogramov težkem otroku. 

V Sloveniji se vsako leto rodi okrog 140 otrok s prirojeno srčno napako, ob tem pa jih ima slaba polovica težjo srčno napako in potrebujejo operacijo v prvem letu življenja. Med temi jih ima med 20 in 25 kritično srčno napako, ki zahteva kirurški poseg že v prvih 28 dneh življenja. 

Težave otroške srčne kirurgije

Otroška srčna kirurgija, ki je pred leti zaradi sporov in zdrah polnila medijski prostor, se je letos spet znašla na naslovnicah. Marca je namreč vodilni češki otroški kirurg Roman Gebauer sporočil, da ne bo več operiral v Ljubljani. Po petih letih se je odločil sodelovanje z UKC Ljubljana prekiniti, saj je dobil občutek, da ga tam ne potrebujejo več, odgovorni pa, da se na njegove dvome in pomisleke niso odzvali.

Gebauer je takrat pismo naslovil na kirurga Miha Weissa in mu namenil spodbudne besede, da je usposobljen za operiranje večine pacientov s prirojeno srčno napako. Zdaj je odpoved dal še kirurg Weiss, a naj bi na UKC kljub temu menili, da lahko program izvajajo naprej. 

Vodstvo je, kot je poročalo Delo, teden dni po odpovedi sodelovanja s priznanim specialistom iz Prage, ki pomaga otrokom po vsem svetu, vendarle stopilo v stik. Norčič je takrat za časnik povedal, da je kirurg še pripravljen sodelovati z UKC, kar pa se nato ni zgodilo. Na današnji novinarski konferenci so sicer priznali, da bi, če bi še sodelovali z Gebauerjem, otroke, ki jih zdaj pošiljajo v tujino, lahko operirali doma.

Jug je ob tem povedal, da je bil z Gebauerjem sam v stikih in da se je z njim dogovoril za sestanek, do katerega pa še ni prišlo. Kirurg si je namreč želel večjo avtonomijo programa, kar skušajo zdaj udejanjiti, a zadeva še ni tako daleč, da bi bil sestanek smiseln, je pojasnil. Dodal je, da je danes zjutraj Gebauerju poslal sporočilo, v katerem se je pozanimal, ali bi še lahko pomagal v UKC, čeprav ga je zdaj zapustil tudi njegov ljubljanski sodelavec Weiss. 

Ta se je ekipi na programu otroške srčne kirurgije pridružil februarja 2014, konec leta 2017 pa jo je zaradi slabih odnosov zapustil, a se je nato znova vrnil. Neurejene razmere so pregnale tudi Vodiškarja, na katerega zdaj znova računajo, in Gebauerja, ki se mu očitno tudi še niso povsem odpovedali. 

V Društvo Viljem Julijan šokirani in izjemno zaskrbljeni

V Društvu Viljem Julijan so, kot so sporočili, ob odhodu že drugega kirurga v dveh mesecih šokirani in izjemno zaskrbljeni. "Sprašujemo se ali je za otroke s prirojenimi srčnimi napakami v Sloveniji sploh še ustrezno poskrbljeno? Menimo, da bi morali na UKC Ljubljana že z odhodom vrhunskega češkega otroškega srčnega kirurga Romana Gebauerja zazvoniti vsi zvonci in odgovorne spodbuditi k aktivnemu ukrepanju ter ureditvi razmer na otroški srčni kirurgiji, ki več kot očitno nikakor niso vredu. Sedaj pa bi morali z odhodom dr. Weissa zvoniti že alarmi. Skrbi pa nas, če so odgovorni v UKC Ljubljana glede na dogajanje v zadnjih dveh mesecih in odhoda dveh najboljših kirurgov dejansko sposobni prepoznati problematiko in urediti situacijo ter zagotoviti ustrezno delovanje programa otroške srčne kirurgije. Najbolj pa nas seveda skrbi za otroke s prirojenimi srčnimi napakami, ki so izjemno ranljiva in življenjsko ogrožena skupina bolnikov," so zapisali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vvvilice
24. 05. 2023 21.49
+1
Ne verjamem, da je vprašanje denar ampak odnosi. Morda birokracija. Res pa ni bil na listi, kjer so bili zdravniki iz zdr domov s po 20.000 evri, ki pa niso kompetentni na tem področju.
vvvilice
24. 05. 2023 21.46
+0
Bo šerif novega zrihtal, saj je on nad zdr ministrom, dajmo no!
zmerni pesimist
24. 05. 2023 21.00
-1
Izšolali smo ga prakso je opravil sedaj pa rep med noge in v lov za everčkim
kr--en
25. 05. 2023 08.38
+2
Fibo
24. 05. 2023 20.21
+7
Visoko šolani ljudje so zeeelo arogantni, kaj čemo. Odvetniki., zdravniki, sodniki, ti ziher ne bodo rešili človeštva pred propadom Želel bi, da se motim!
SlepiSlovenc
24. 05. 2023 20.19
-1
Škoda, da se nisem jaz za to izučil. Bi jih vrtel okrog prsta, kot...
Špinača
24. 05. 2023 19.19
+1
bi mu jaz dal odhod, prepoved mu napišem. samotno izsiljevanje se temu reče.
Rudolf Maister
24. 05. 2023 19.12
-2
Saj koritniki mesec,golob,kordiš,jankovič in kar je še ostalega smetja ne potrebujejo javnega zdravstva saj imajo vsi privatnega zdravnika in privatno zdravstva. Raja pa pleše , res pa da z vrtoglavico zaradi lakote . Hhahahahahahahahah
devlon
24. 05. 2023 18.31
+9
Problem so odnosi v ekipi, ker to niso vec ljudje, ampak napihnjeni egoti, ki nagajajo en drugem. Prepolne riti vsega
medusa
24. 05. 2023 17.58
+5
Tko kt z njimi delate , tko mate...
Kazimir Plemeniti
24. 05. 2023 17.49
+7
v Sloveniji še vedno živimo v iluziji, češ kako dobro zdravstvo imamo... Dajmo si raje naliti čistega vina in si priznajmo, da nas je prehitela celo Amerika, čez katero tako radi šimfamo. Mimogrede, nalijete si lahko rdečega ali belega.😳
Anion6anion
24. 05. 2023 17.40
+2
Mene pa zanima kje bo zdaj delal?
assassin911
24. 05. 2023 18.21
+2
nur-amrabar
24. 05. 2023 17.30
+7
TO NISO NOBENE TEŽAVE! AMPAK TOJE STALNICA SLOVENSKEGA ZDRAVSTVA! v negativni smeri.....
nur-amrabar
24. 05. 2023 17.31
+1
MojsterSplinter
24. 05. 2023 17.17
+1
nur-amrabar
24. 05. 2023 17.30
+6
zajebant1
24. 05. 2023 17.07
+4
Ta nesposobna vlada bo vse zdravnike odgnala
Sorry
24. 05. 2023 17.14
-2
Kaj so naredilo slabše kot Janša? Da te slišim pametnjakovič.
Sorry
24. 05. 2023 17.14
-1
avgust.
24. 05. 2023 17.41
+5
Začeli so neko reformo, ki nikoli ne bo končana in samo poslabšuje že tako slabo stanje. Priprave na reformo trajajo že več kot leto dni, nekaj časa reformo vodi minister, nekaj časa pa PV. pa spet minister, sedaj pa spet ne sme. Sorry, se ti zdi to na nivoju neke sposobne vlade? Prejšnja vlada je vsaj malo povečala vpisna mesta, ta pa je včeraj na strokovni konferenci ugotovila, da je treba graditi na "zaupanju" in še nekaj podobnih floskul.
medusa
24. 05. 2023 17.59
+2
Hej Sori - neki že ,ker pr Janezu niso odhajali...
assassin911
24. 05. 2023 18.21
+0
Biker 333
24. 05. 2023 16.55
+15
Le igrajte se z življenji otrok. Vse se vam bo povrnilo prej ali slej .
bodi
24. 05. 2023 16.17
+11
se je za vprašati, zakaj
metuljka
24. 05. 2023 16.09
+10
mi bi storili najbolje, če bi outsoursali zdravstvo , politiko, sodstvo, medije, RTSLO
metuljka
24. 05. 2023 16.07
+8
sem prebrala ze davno je tega, da so že študentje medicine egocentrični individualisti. Že izpiske s predavanj si ne posojajo, izmenjujejo.
Jajajaj
24. 05. 2023 15.51
+5
dovolj placat pa bo
Exile
24. 05. 2023 15.50
+6
res lepo ker je vse v denarju, tudi otroško ydravje.. ''Želel sem postati otroški srčni kirurg, da bi pomagal otrokom''... aha
Jajajaj
24. 05. 2023 15.52
+5
saj ne bo nehal pomagati otrokom...je pa normalno da vsak zeli za svoje delo biti optimalno placan
Exile
24. 05. 2023 15.57
+4