Slovenija

'Šarec ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniški nivo'

Ljubljana, 17. 07. 2019 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Tekma za evropske stolčke je v polnem teku. Premier Marjan Šarec je potrdil, da je vladi za evropskega komisarja predlagal Janeza Lenarčiča. Gre za priznanega diplomata, ki trenutno vodi stalno predstavništvo Slovenije v Bruslju. Kot je pojasnil Šarec, je on njegov edini kandidat, zanj pa se je odločil zato, ker je strokoven in ne pripada nobeni stranki. 'Enostranska odločitev' pa je po mnenju SD, ki si je na tem mestu želea Tanjo Fajon, neprijetno sporočilo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Koalicijske stranke zavite v molk
    04:52
    Iz SVETA: Koalicijske stranke zavite v molk
  • Premier o kandidatu za komisarja
    02:50
    Premier o kandidatu za komisarja
  • Iz 24UR: (Ne)podpora Lenarčiču
    02:46
    Iz 24UR: (Ne)podpora Lenarčiču
  • Iz 24UR: Razočarani nad izbiro
    03:32
    Iz 24UR: Razočarani nad izbiro
  • Iz 24UR: Mnenja ministrov koalicijskih strank
    02:05
    Iz 24UR: Mnenja ministrov koalicijskih strank
  • Iz 24UR ZVEČER: SD računal na Fajonovo
    06:06
    Iz 24UR ZVEČER: SD računal na Fajonovo
Članice EU, ki bodo za komisarske položaje predlagale ženske in močne politične profile, lahko računajo na to, da bodo dobile resorje v skladu s svojimi pričakovanji, poudarjajo neuradno v Bruslju.

Premier Marjan Šarec je vladi za evropskega komisarja predlagal Janeza Lenarčiča. S svojo izbiro je na Brdu pri Kranju že seznanil ministre.

Lenarčič je izkušen, pozna delovanje Evropske unije, ima izkušnje v diplomaciji, je našteval Šarec. Predlog se mu zdi pravičen do vseh partnerjev v koaliciji. "Najbolj pošteno do vseh je, da ne damo strankarskega kandidata, ampak nestrankarskega kandidata," je dejal premier. Kot pravi, bo moral bodoči komisar delovati za interese Slovenije in tudi interese Evropske unije. 

"Pomembno se mi zdi, da izberemo enotnost in jutri na vladi podpremo kandidata," je Šarec apeliral na koalicijske partnerje. Poudaril je, da je za Slovenijo izjemnega pomena, da kandidata predlagamo pravočasno. Meni, da bi kandidat lahko imel zadostno podporo: "Izrazito negativnih odzivov nisem slišal. Meni osebno ni nihče nič rekel," je še povedal premier. 

Čeprav so nekatere evropske vlade že pred časom razkrile imena svojih kandidatov, pa se je premier Šarec odločil, da počaka do izvolitve predsednice komisije. "Ime sem sporočil šele sedaj, ker nisem želel, da se ga v medijih že predčasno obravnava, da se ga diskreditira," je pojasnil. 

'Vztrajal bom pri kandidatu, ki je strokoven'

Zakaj ni predlagal dveh kandidatov? Šarec je na to odgovoril, da bo večina držav predlagala le enega kandidata, s tem pa želijo svojim kandidatom omogočiti več možnosti, da bo izbran za določeno funkcijo.

Evropski poslanci so včeraj za novo predsednico Evropske komisije potrdili Ursulo von der Leyen. Ta je poudarila, da želi enakopravno zastopanost žensk v svoji komisiji, in je tudi pripravljena zahtevati od držav članic nova imena, če med predlogi za komisarje ne bo dovolj žensk.

Šarec je dejal, da je bil z novo predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen že na vezi in ji je tudi sporočil, da ne bo mogel zadostiti zahtevi, da Slovenija predlaga dva kandidata, moškega in žensko. "Komisarko smo imeli že v preteklem kandidatu in tudi naša prva komisarka je bila ženska," je dejal Šarec. Poudaril je, da njegov predlog ni utemeljen na podlagi spola, ampak izključno na strokovnosti in kompetencah. "Vztrajal bom pri kandidatu, ki je strokoven. Ne na podlagi spola ali česa drugega. Kandidat je strokoven in za tem stojim," je še dodal. 

Je apolitičnost kandidata prednost ali pomanjkljivost kandidata za to politično funkcijo? "Težko rečemo, ali je to slabost ali prednost. Vse je odvisno od tega, kako človek deluje," pravi Šarec. Meni, da to ne igra prevelike vloge in da se lahko Lenarčič delovanja v politiki hitro nauči. 

Od nove predsednice Evropske komisije Šarec pričakuje, da bo spoštovala vladavino prava in da se ne bo postavljala na eno ali drugo stran, je še pokomentiral izbor von der Leynove. 

V SD kritični do 'enostranske odločitve Marjana Šarca'

V vrhu koalicijskih SMC, DeSUS in SAB danes uradno še ne komentirajo predloga premierja Marjana Šarca, naj vlada za slovenskega kandidata za komisarja predlaga veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča.

Na predlog predsednika vlade so se med prvimi odzvali v stranki SD, ki si je želela, da bi za kandidatko predlagali njihovo evroposlanko Tanjo Fajon. Šarčev predlog so označili za enostransko odločitev, ki po njihovi oceni pošilja neprijetno sporočilo. Kot pravijo, je "predlog, ki ne upošteva demokratične legitimnosti kot ključnega merila" za njih nesprejemljiv.

Znova so izrazili tudi svoje nestrinjanje z izvolitvijo von der Leynove za predsednico Evropske komisije. "Evropska unija pred novimi in velikimi izzivi potrebuje vodstvo s široko demokratično legitimnostjo. Novo predsednico Evropske komisije spoštujemo, a to ne spreminja dejstva, da je njena kandidatura plod nesprejemljive politične trgovine za zaprtimi vrati. Šibka politična večina, ki je omogočila njeno izvolitev, sloni na skrajnih desnih glasovih Orbana in Kaczynskega. Omenjene sile ne spoštujejo evropskih vrednot, kot so vladavina prava, demokracija in preseganje preživetih nacionalističnih miselnih in političnih okvirov. To je po našem prepričanju resna napaka. Zato ves čas pričakujemo, da bo Slovenija ravnala drugače in za slovenskega komisarja izbrala osebo z demokratično legitimnostjo kot ključnim pogojem, ob tem pa še s kompetencami, izkušnjami in ugledom v Sloveniji, v Evropski uniji in širše. Samo s takšno osebo lahko Slovenija računa na to, da se bo njena specifična teža v evropskem prostoru krepila in da bo delo komisarja opravila v skladu z javno predstavljeno vizijo, zavezami in rešitvami," so zapisali. 

Premalo "političen in državniški"?

Poslanec Levice Franc Trček ocenjuje, da gre za "pričakovan izbor glede na imena, ki so krožila". Vendar meni, da je Lenarčič "premalo politično in državniško ime za zahtevne čase, v katerih je EU".

Trček je dejal, da Lenarčiču ni mogoče očitati nestrokovnosti. "Problem je v tem, da mi ne naredimo ljudi za to zahtevno politično funkcijo," je poudaril.

Po njegovih besedah sta bili pri morebitnih kandidatih za komisarje dve izbiri. "Ali gre za nekoga, ki birokracijo EU pozna in je njen del ter dejansko ni politik, je birokrat," je pojasnil eno stran. Na drugi strani pa so po njegovih besedah diplomati, ki niso politiki. "Skratka nek pričakovan izbor glede na imena, ki so krožila in glede na napenjanje Šarca nasproti ostalim predlogom koalicije," je dodal.

Meni, da se mora država vprašati, zakaj nismo zmožni v Evropsko komisijo predlagati "politično močnih, tudi zunaj prepoznavnih kandidatov".

Kaj o ideji pravijo naši evropski poslanci?

Slovenski evroposlanci imajo različna mnenja o predlogu, da bi bil evropski komisar iz Slovenije Janez Lenarčič. Irena Joveva iz Šarčeve LMŠ predlog podpira, Romani Tomc (EPP/SDS) se zdi nesprejemljivo, da se premier odloča samovoljno, Milan Brglez (S&D/SD) pa meni, da bi kandidat moral imeti demokratično legitimnost.

"Oba s kolegom Klemnom Grošljem podpirava in pozdravljava premierjev predlog izbire komisarskega kandidata," je slovenskim novinarjem v Strasbourgu dejala  Joveva. Dodala je, da gre za nestrankarskega kandidata in zelo diplomatsko izkušenega človeka, ki pozna delovanje oziroma ustroj EU.

Na vprašanje, ali ne bi bilo dobro, da bi se Slovenija odzvala pozivu novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in predlagala še enega kandidata, je Joveva odgovorila, da Slovenija ni edina država, ki je predlagala enega kandidata.

"Nesprejemljivo je, da se Marjan Šarec pri oblikovanju predloga za komisarja odloča povsem samovoljno," je v odzivu poudarila Tomčeva. Kot je dodala, bi v duhu njegovih izjav o sodelovanju in slovenskem interesu pričakovala, da se bo o tem posvetoval z zmagovalci evropskih volitev. Po njenih besedah je praksa, da države za komisarje imenujejo vsaj ministre oziroma predsednike vlad, s čimer imajo večje možnosti izbire pomembnejših resorjev. "Marjan Šarec po zavrnitvi govora v Evropskem parlamentu nadaljuje svoj niz potez v smeri zmanjševanja mednarodnega političnega ugleda Slovenije. Danes s predlogom Janeza Lenarčiča ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniški nivo," je bila ostra Tomčeva.

Brglez pa je poudaril, da premierjev predlog glede na odzive očitno ni usklajen s koalicijskimi partnerji in širše s politiko. To je po njegovem najverjetneje slabo tako za državo kot za kandidata, ker je zaradi šibkosti Evropske komisije to trenutek, ko bi na tem mestu potrebovali čim močnejšo osebo, po možnosti z demokratično legitimacijo. "Torej morala bi biti poslana s soglasjem slovenske politike, v nasprotnem primeru se lahko ponovi scenarij iz leta 2014," je pojasnil.

Janez Lenarčič je bil med drugim državni sekretar v treh vladah.
Janez Lenarčič je bil med drugim državni sekretar v treh vladah. FOTO: OVSE

Kdo je Janez Lenarčič? Diplomat in državni sekretar različnih vlad

Lenarčič je trenutno vodja stalnega predstavništva Slovenije pri EU. Univerzitetni diplomirani pravnik je izkušen diplomat, ki je vodil priprave na prvo slovensko predsedovanje EU leta 2008. Šarec je posebej izpostavil njegovo poznavanje evropskih institucij.

Lenarčič je bil rojen 6. novembra 1967 v Ljubljani. Leta 1992 je na ljubljanski univerzi diplomiral iz mednarodnega prava in se še isto leto zaposlil na ministrstvu za zunanje zadeve.

Med letoma 1994 in 1999 je deloval na stalni misiji Slovenije pri ZN, najprej kot tretji, nato kot prvi sekretar. Leta 2000 je začel opravljati naloge svetovalca ministra za zunanje zadeve, takoj naslednje leto pa je postal diplomatski svetovalec predsednika vlade.

V letih 2002 in 2003 je deloval kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, nato pa je bil leta 2003 imenovan za vodjo slovenske misije pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Dunaju ter bil v času slovenskega predsedovanja organizaciji leta 2005 tudi na čelu stalnega sveta Ovseja.

Leta 2006 je bil v času vlade Janeza Janše imenovan na mesto državnega sekretarja za evropske zadeve in je bil vodja delovne skupine za pripravo slovenskega predsedovanja EU. Kot državni sekretar za evropske zadeve je bil v okviru slovenskega predsedovanja odgovoren tudi za sodelovanje predsedstva z Evropskim parlamentom.

Po izteku predsedovanja je bil julija 2008 imenovan za direktorja Ovsejevega urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), maja 2011 pa je bil imenovan še za drugi in s tem zadnji triletni mandat na čelu ODIHR s sedežem v Varšavi.

Septembra 2014 je bil imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja, kjer je bil pristojen za zunanje in evropske zadeve.

Na tem položaju je ostal do julija 2016, ko je odšel v Bruselj na mesto stalnega predstavnika Slovenije pri EU. Na tem položaju je nasledil Rada Genoria, ki mu je potekel mandat.

Ob nastopu položaja na predstavništvu v Bruslju pred tremi leti je v pogovoru za STA kot prednostni področji tako Slovenije kot EU izpostavil migracije in učinkovito varovanje zunanje meje, kot eno od prioritet Slovenije pa tudi njeno predsedovanje uniji leta 2021.

Lenarčič velja za apolitičnega strokovnjaka, njegovo ime pa se je med možnimi kandidati za komisarja omenjalo že nekaj časa. Govori francosko, angleško in srbsko.

Lenarčič: Biti predlagan je čast in odgovornost

Biti predlagan za komisarskega kandidata iz Slovenije je zame izjemna čast in odgovornost hkrati, je izpostavil Lenarčič v prvem komentarju.

"Izpostaviti velja, da ko bo vlada Republike Slovenije odločila o tem in se bo o njenem predlogu seznanil pristojni odbor državnega zbora RS, bo to šele začetek procesa imenovanja evropskega komisarja," je poudaril Lenarčič v pisni izjavi za medije.

Če mu bo tovrstno zaupanje izkazala tudi slovenska vlada, se zaveda, da si bo moral najprej pridobiti zaupanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, nato pa še pristojnega odbora v Evropskem parlamentu.

"Tega se bom lotil s polno predanostjo in odgovornostjo do Slovenije, institucij EU, predvsem pa slovenskih in vseh ostalih evropskih državljank in državljanov," je še izpostavil Lenarčič.

O tem, da bo Šarec predlagal prav Lenarčiča, se je sicer že nekaj časa namigovalo.

Bil je direktor urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice.
Bil je direktor urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice. FOTO: AP

Kandidata za evropskega komisarja predlaga vlada, potrdi Evropski parlament

Vlada bo predvidoma na jutrišnji zadnji seji pred počitnicami potrdila slovenskega kandidata za evropskega komisarja. 

O izbranem kandidatu za člana Evropske komisije iz Slovenije bo nato vlada obvestila državni zbor. Kandidat se bo nato predstavil na odboru DZ za evropske zadeve, kjer bodo o njem glasovali in podali mnenje. Toda to mnenje za vlado ni zavezujoče. 

Številna ugibanja o imenih

V tednih po volitvah so se pojavila številna ugibanja, koga bo vlada poslala v Bruselj. Med drugim se je omenjalo Mira Cerarja in Karla Erjavca, ki naj bi razmišljala o službi v Bruslju. V SD so menili, da bi bila lahko ena od kandidatov evroposlanka Tanja Fajon. Kot možni kandidat se je omenjal tudi Klemen Grošelj. Od nepolitičnih imen je bila aktualna tudi namestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski komisiji Marjeta Jager.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (531)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sanje10
19. 07. 2019 08.38
Šarec počasi in previdno čisti politični oder od političnih akterjev katerih dejanja so neetična in nemoralna. Fajonova si je sama kriva da je izvisela, zakaj pa je zaposlila hčer znanega politika in bluzi narodu s smešnimi pojasnili , da so otrokom politikov vrata zaprta. Šarec bravo ...od mene 100 točk, vedno bolj si mi všeč....
Karlo
18. 07. 2019 12.57
-2
Teško je soditi a tudi Šarec se mi dozdeva da vse manj obvaduje položaj in nabira kadre kjerkoli samu da mu malo zezejo v r.. Pa ne mislim na Lenarčiča, ki je lahko bistveno bolj učikovit kot pakšen poltik ampak ko Šarec poriva (npr. neke SDS-ovce, ki jim je Janša dal nogo) na vodilna mesta, osebke ki nimajo strokovne reference, ampak vlizovnje, potem pa se tudo vam g. Šarec predsednik vlade, ne piše dobro v bodoče. Toliko samo za premislek.
Kollerik
18. 07. 2019 11.35
+8
Nestrankarski kandidati so mi všeč, ....bravo Šarec.
FIGEC
18. 07. 2019 11.30
+9
Res ne vem, zakaj bi se Fajonka morala posladkati z vsemi najslajšimi deserti v Bruslju? Kaj pa te ona je za sveta krava, da bi jo bilo treba rivati v vse vrhove? In da bo jasno, kandidate za te funkcije je treba izbirati po njihovi kvalificiranosti in sposobnosti, ne pa jamrati po neki spolni uravnoteženosti. Saj se tam, kjer bodo delovali, valjda ne bodo onegavili. Šarec, prav si naredil!
kritika1
18. 07. 2019 10.19
+13
Ko poslušaš te politične floskule o neki demokratični legitimnosti, bla, bla...., ti postane res slabo. Toliko sladkorja kot so ga tokrat nasuli politiki že dolgo ne. Problem pri kandidatu za komisarja je, da stranke nimajo vpliva nanj in da ne morejo pričakovati potez kot je bila zaposlitev Hanove hčerke pri Fajonovi. Če imaš svojega človeka tja spraviš pol svojih ljubljenčkov. Ne vem ali ne gre za to, da predlagamo kandidata, ki ima strokovne kompetence? Alenka naj molči, SD tudi, Erjavec tudi, vsi ti modeli so nam zakuhali zadnjo farso z Alenko in njenimi "kompetencami", gospa še brati ni znala v angleškem jeziku! Tokrat resnično podpiram Šarca 100%, tiste pripombe SDS o nedemokratičnem izboru pa lahko komentiramo samo tako, da jih vprašamo, kaj je po njihovem demokracija glede na stil vodenja te stranke in kaj vse so povedali ljudje, ki so odšli ali so jih nagnali iz stranke.
FIGEC
18. 07. 2019 11.31
+1
Kollerik
18. 07. 2019 12.09
+1
janoševci ste pokazali vesoljni Sloveniji, kako se tem stvarem (nepotizmu) streže, zato je najmanj nehigiensko, da se ravno vi potem pri drugih spodbijate na tisto, kar že leta in na veliko počenjate sami.
PredsednikPepe
18. 07. 2019 12.59
+1
Karlo
18. 07. 2019 13.08
-1
No ja malo poglej kakšne asistente imajo pa SDS-ovci in Pred tem Peterle? Dospod bivši komunist Zver je imel plačano pisarno od EU kar na Trstenjakovi in ne n v Mariboru! Isti...isti...
politik70
18. 07. 2019 08.15
+7
prašek
18. 07. 2019 08.35
+1
Pozdravljen. A so ti tisto lepo zvezdo ukradli ?
slabogledam
18. 07. 2019 08.00
-3
Več kot falit s kandidatom ne moreš. Če je pa dana besa,bo pa tekla kri.
primorec2
18. 07. 2019 07.36
+15
Predlagani Lenarčič ima dovolj izkušenj. Kdo so pa zmagovalci evropskih volitev? SDS se spet kiti s tujim perjem. Nemestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski uniji. Zaposleni morajo imeti vizitko formata A-4 ? Je ta generalni direktorat s tako zvenečim imenom podružnica Zavoda za zaposlovanje , dizlocirana v Bruslju in namenjena zaposlovanju po principu "jaz tebi, ti meni"? Koga vse plačujemo v EU birokraciji in koliko plačujemo in za kakšne rezultate? Kam odtekajo milijoni.
jan.k94
18. 07. 2019 07.25
+3
Ljudje božji, to ni več smešno. Albanska princesa se sedaj boji svojih volivcev, ki dejstva da njihova zastopnica ne bo komisarka ne bodo sprejeli z navdušenjem. Pa tudi Soros jo bo verjetno grdo gledal...
NoviceResnice
18. 07. 2019 07.24
+3
Administrativni nivo baje ...ampak ok a Fajonca je pa karizmatična voditeljica Slovenske komunistične partije al kaj.....
centurio
18. 07. 2019 09.49
+14
ZKL (zdrava kme?ka logika)
18. 07. 2019 07.11
+10
Dol s stranko SD, upam da jih na naslednjih volitvah ni nikjer vec!!!
01xxy
18. 07. 2019 07.05
+14
Ambicije Fajonove so že skrajno neokusne!
deratizacija
18. 07. 2019 07.12
-6
Nekaj pa je le še ostalo od bivše stranke. Včasih je veljalo, da mora biti kandidat moralno politično neoporečen. Danes velja zgolj še, da je politično neoporečen.
deratizacija
18. 07. 2019 07.01
+4
Politike v gostilne, sicer bojo uničili to državo! SD pa se še vedno kolca po demokratičnem centralizmu.
cekin11
18. 07. 2019 07.05
+1
za tega Lenarčiča še janša da dobro besedo...ka pa levica kaj joče,ko šarca še kr naprej v desno zateguje..
Pepe Bolcev
17. 07. 2019 21.59
+9
Kar naenkrat nihce ni Jajota volil... hm... zanimivo... kdo ga pa potem je?
srebrnibreg
17. 07. 2019 21.39
+7
HAHAHA....janšisti se že tolažijo in si ližejo rane s tem, da si Lenarčiča prisvajajo.
jan.k94
18. 07. 2019 07.18
-4
Nič se ne tolažimo s tem dejstvom, ampak se smejimo ostali levim nesposobnim strankam, ki jih je Šarec tako lepo peljal žejne čez vodo....
Kollerik
18. 07. 2019 11.37
+1
Večjih nesposobnežev, kot je slovenska desnica ni v vsem vesolju. Zmagati in ne biti sposobnem prevzeti oblast pove več kot dovolj. Da ne naštevam še kaj drugega.
stokviz
17. 07. 2019 21.33
-15
Mu bo že palček navil ušesa (Šarcu namreč) !!!
dragan krstic
17. 07. 2019 21.26
+12
Šarčeva poteza je genialna saj bi se Kohl in Miro zlasala za komisarski stolček, pardon cekine v Bruslju.
RupniK
17. 07. 2019 21.25
+3
Levosučnim se kar meša. Fajonka je zastonj fehtala na ljubljanski vpadnici.
Brakedirt
17. 07. 2019 21.29
+6
RupniK
17. 07. 2019 21.31
-1
Ti boš moral pa nujno do Kobala stopit. Tale tvoj listek je že precej obrabljen.
Brakedirt
17. 07. 2019 21.38
+13
Brakedirt
17. 07. 2019 21.39
+4
RupniK 09.07.2019, 20:04:11 Zakaj te je sram priznati, da si auslender? Brakedirt 09.07.2019, 20:08:37 kje sem ausländer, v sloveniji? to imas prav. saj ti si tudi in to v sloveniji.
Brakedirt
17. 07. 2019 21.39
+4
hahahahahaha, kaksen nesposobnez, tak kot njegov sef jovan.
RupniK
17. 07. 2019 21.49
-6
Brake, razumem da si frustriran... Fajonka je zaman fehtala, Erdogan je propadel... Ti si pa še vedno auslender! 😂 😂 😂
Brakedirt
17. 07. 2019 21.52
+2
Brakedirt
17. 07. 2019 21.53
+2
rupnik fajfo noce razumeti, da sva v sloveniji oba ausländerja.
dragan krstic
17. 07. 2019 21.54
-10
Škoda ker je njegov dohtar Slavko Zicherl že pokojni.
RupniK
17. 07. 2019 21.55
-11
Jaz? Zakaj bi bil jaz? Za Fajnovo nisem volil, za tvojega jajota pa tudi ne. Kebapa ne jem, sladoleda tudi ne... Jaz sem v redu.
srebrnibreg
17. 07. 2019 21.57
+6
Prikriti svečkar vztrajno dokazuje kako blond je. Namreč Fajonka je bila IZVOLJENA v EU parlament in JE tam kjer je hotela biti.
Kollerik
18. 07. 2019 11.38
+2
Ne ješ kebaba niti sladoleda, bašeš pa se z zastrupljeno, poceni solato. Saj drugače ne bi tako neumnih ven metal...
zek
17. 07. 2019 21.21
+4
Kot sem napisal še preden je Šarec uradno predlagal tega kandidata, da bom pozitivno presenečen če informacija drži moram to sedaj še enkrat potrditi sem POZITIVNO PRESENEČEN! Gospoda je leta 2006 v takratno vlado povabil g Janša in dotičnemu gospodu zaupal da pomaga izpeljati takratno predsedovanje Slovenije svetu EU in to nalogo je takrat izpeljal z odliko,torej če bo tako zagnan tudi kot komisar potem je tokrat Šarec za spremembo potegnil dobro potezo. Vsekakor pa je zagotovo boljši kandidat kot Erjavec, Fajonova, Cerar in ostala imena,ki so krožila v javnosti.
Covid 19
17. 07. 2019 21.00
+31
Yes,yes..to Šarec,tako se to dela,če je vse napisano res,strokoven,neodvisen..bivši stolčkarji in njihove stranke pa se kar zlasajte,med vašimi mandati smo z bruslja dobivali vedno porazne rezultate..in to drago plačevali.