Slovenija

Na položaju direktorja NPU obupal tudi Uroš Lepoša

Ljubljana, 06. 10. 2020 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
565

Uroš Lepoša je vodstvu policije poslal predlog za razrešitev z mesta vršilca dolžnosti direktorja NPU. Po naših neuradnih informacijah je obupal zaradi nemogočih razmer za neodvisno delo. Čeprav naj bi bil na to mesto imenovan po politični liniji oziroma na željo vladajoče politike. Neuradno smo izvedeli, da tudi on ne more normalno delati v takšnih okoliščinah, kjer je vse podrejeno politiki, kar pa na policiji zanikajo. Jurič odstopa še ni sprejel.

Na NPU se vsak dan vrstijo pritiski na to institucijo, na posamezne preiskovalce, notranje ministrstvo pa jim nenehno pošilja nadzornike. Verjetno NPU v desetih letih ni bil deležen toliko nadzorov kot v teh nekaj mesecih, ko ga je nova vlada povsem okupirala. Po pričakovanju pa Uroš Lepoša ni janso povedal, zakaj odhaja s tega mesta, ampak se je temu izognil z odgovorom, da odstopa iz osebnih razlogov. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič njegovega odstopa še ni sprejel. Na policiji sicer zanikajo "da bi šlo za kakršnekoli politične pritiske  in vpliv na njegovo delo".

Uroš Lepoša
Uroš Lepoša FOTO: Policija

Kot je znano, je vlada pod vodstvom Janeza Janše poskrbela za hitro razrešitev nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča. Ta se je odločil za tožbo na delovnem sodišču, kjer bo izpodbijal razrešitev, ker naj bi bila nezakonita. Nasledil ga je Igor Lamberger, prav tako kandidat vladajoče politike. Računal je, da bo kasneje izbran tudi na javnem razpisu za to direktorsko mesto, a je padel v nemilost politikov, ker mu ni uspelo preprečiti hišnih preiskav pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku zaradi afere glede spornega nakupa zaščitne opreme oziroma ventilatorjev. 

Darko Muženič
Darko Muženič FOTO: Miro Majcen

Še več, po naših informacijah je podpisal celo vse odredbe in zahteve, ki so se nanašale na to kriminalistično preiskavo, kar pomeni, da ni nikoli podvomil, da preiskava ne teče v pravo smer. Pravzaprav je nastal pravi fiasko na dan hišnih preiskav, vodstvo NPU je bilo povsem neusklajeno z izjavami notranjega ministra Aleša Hojsa. Ta je razlagal, da so hišne preiskave politično motivirane in je zato protestno odstopil kot minister. Odstopil je tudi generalni direktor policije Anton Travner. Prvi mož NPU Lamberger pa je v javnost poslal sporočilo, da so preiskave strokovne in zakonite, da stoji za svojimi preiskovalci, in ostro zavrnil politične motive za preiskavo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na javnem razpisu kasneje ni bil izbran, ne on ne nihče drug. Kot smo razkrili, je stranka SDS oziroma kar njen predsednik hitro našel novo kandidatko za vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada, Petro Grah Lazar. Z njo se je po naših podatkih Janša tudi osebno sestal, kmalu zatem pa jo je na sestanek povabil še prvi mož policije Andrej Jurič. A so si kasneje zaradi vseh člankov o njeni nekompetentnosti za vodenje NPU očitno premislili. Grahova nima nobenih vodstvenih izkušenj, ko je delala na NPU kot kriminalistka, pa ni napisala niti ene kazenske ovadbe. Zato so ubrali drugo pot in ustanovili novo delovno mesto, in sicer za še enega pomočnika direktorja. Deset let ga niso potrebovali, zdaj ga. Objavili so razpis in Petra Grah Lazar se je prijavila. Postopek še ni zaključen. 

Igor Lamberger
Igor Lamberger FOTO: Bobo

Igor Lamberger je sicer še vedno zaposlen na policiji, na čelu NPU pa ga je nasledil Uroš Lepoša. Ta se zdaj, kot kaže, poslavlja, še preden bo torej sploh ponovljen razpis za direktorsko mesto, ki ga očitno ne zanima več. Tako bo v tem kratkem času na direktorski stol sedel že tretji kandidat, ki ga bo spet izbrala politika. Sicer pa, kot opozarjajo naši viri, ta odstop Lepoše lahko pomeni tudi močno sporočilo vladajoči politiki in notranjemu ministru Hojsu – da ni bil pripravljen za vsako ceno uresničevati političnih ukazov, saj stroka nenehno opozarja, da minister izvaja nezakonite posege tako na delovanje NPU kot na njihove kriminalistične preiskave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ena od njegovih zadnjih zahtev, ki so odmevale v javnosti, so revizije policijskih preiskav, ki niso v pristojnosti ministra. Nad preiskavami NPU imajo pristojnost samo tožilci. Ker minister tega ne upošteva, so ga neznanci celo kazensko ovadili zaradi suma zlorabe uradnega položaja. Poleg njega pa tudi direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge ministrstva za notranje zadeve Lada Bradača. Ta naj bi poskrbel za pripravo spornih usmeritev in obveznih navodil, s katerimi je minister prvemu možu policije Andreju Juriču odredil revizije petih predkazenskih postopkov, ki jih je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo. Ob tem prijavitelji v ovadbi opozarjajo, da procesna zakonodaja ne pozna instituta "revizije", prav tako pa tudi, da Zakon o organiziranosti in delu v policiji izrecno določa, da pooblastilo ministra, da usmerja delo policije, preneha, ko usmerjanje prevzame tožilstvo. To pa velja popolnoma za vse preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kazenska ovadba je doletela še državnega sekretarja na MNZ Franca Kanglerja. Ker je zaradi nepravnomočne izločitve dokazov sodišča v kazenskem postopku zaradi domnevne prostitucije v novogoriškem klubu Marina sam kot politik ocenil, da so preiskovalci NPU ravnali nezakonito v preiskavi zoper njegovega znanca Jožeta Kojca. Od Juriča pa zahteval, da jih prijavi tožilstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (565)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cikomiko
06. 10. 2020 20.11
-1
To je veliko gnezdo UDBOMAFIJE, zato je potrebno NPU ukinit.
komarec
06. 10. 2020 20.58
+1
komarec
06. 10. 2020 20.58
+1
anatomija
06. 10. 2020 19.36
+2
Tudi strankarski privrženci ugotavljajo , da gre ta vlada predaleč. Raje se pravočasno umikajo , kot pa da bi jim delali družbo na Dobu
puš?ica
06. 10. 2020 19.36
Bravo policija, ne se pustit še bolj spolitizirat!!!
Stauffenberg
06. 10. 2020 17.49
+5
Lepoša-tokrat nisi razočaral.
sinhron
06. 10. 2020 17.39
+10
Da tudi od sekte postavljeni uradniki ne zdržijo njihovega pritiska in se odpovedo položajev , mora biti pa res nekaj hudo narobe s to vlado in še bolj s to sekto SDS in njihovim liderjem !
silvo.uzmah
06. 10. 2020 17.38
+5
Uh, zgleda da se bo policija privatizirala oz. bo strankarska policija.
Itakkk
06. 10. 2020 17.20
-7
24ur kako ste pa vi očitni s svojim stilom pisanja ... samo narod vas je že spregledal. Vlada dela dobro in to mislim, da se zaveda vsak normalen Slovenec ... pa potencirajte naslove in članke kolikor hočete.
resslovenka
06. 10. 2020 18.31
+3
Hja, pol nas pa veliko Slovencev ni normalnih. 🙄
JohannDoe
07. 10. 2020 14.07
Veliko, samo niste vsi zato Titovi in Tito vaš.
ho?emVšolo
06. 10. 2020 17.20
+3
Eh, če pa ni korenjaka za to nalogo v SDS, potem pa je potrebno zamenjat nalogo. Verjetno je NPU v postopku ukinitve.
morjeee
06. 10. 2020 17.08
+2
" SLOVENIJA,MOJA DEŽELA"...kam plujemo ???
Jan088
06. 10. 2020 16.55
+7
Hojs je uničeval Slovensko vojsko in zdaj uničuje Slovensko policijo.
Škrat na kvadrat
06. 10. 2020 16.44
-4
V Sloveniji imamo 100x različnih neodvisnih uradov, ki so do konca spolitizirani, a nobenih konkretnih dejanj in vsi se vtikamo v njihovo "strokovno" delo.
Bogdan Kranjc
06. 10. 2020 16.33
-7
več kot tričetrt naroda nemara komunizm kje živiš v Murglah.
MrKritik77 .
06. 10. 2020 16.44
+9
@Bogdan Kranc Komunizem je bil velika napaka in jaz nikoli nisem bil ter nikoli ne bom komunist. Ampak to še ne pomeni, da bom gledal diktatorja Janšo, kako počasi prevzema vse vzvode oblasti v moji ljubljeni Sloveniji, v moji domovini. Slovenija ni Madžarska in tudi ne bomo sprejeli diktatorja, kot je Orban. Ne iščite težav, SDS-ovci in verniki v Janšo, ker se vam bo maščevalo 10-kratno!
Jan088
06. 10. 2020 16.58
Bogdan Kranjc
06. 10. 2020 17.06
+0
levici ni pogodu da pridemo do resnice kise skriva po omarah to je največi problem,ki se nabirajo že od Elana in Aljančiča toje daleč nazaj in zelo boleče za levico.
Škrat na kvadrat
06. 10. 2020 16.33
+7
Če bi npu, delal, za kar je bil ustanovljen in neodvisen, bi se ga vsi politiki in kriminalci bali. Tako pa vsak, ki ima 5. min časa hodi na kavo. Ni rezultatov, ni neodvisnosti.
MrKritik77 .
06. 10. 2020 16.26
+13
To ne bo šlo skozi, Janša. Več kot tričetrt folka v Sloveniji te ne mara. Tu niti ne gre več za levico ali desnico. Nihče od normalnih ljudi ne mara diktatorja. In ti bi rad bil diktator. Ponovno, ne bo šlo!
lustracija
06. 10. 2020 16.27
-9
MrKritik77 .
06. 10. 2020 16.34
+10
@lustracija Kučan nima nikakršnega vpliva na moje trenutno življenje. Janša se pa trudi, da bi ga imel. Da bi vladal vsemu in vsem. Ne bo. Dokler smo živi svobodni in zavedni slovenski državljani, Slovenija ne bo postala diktatura.
lustracija
06. 10. 2020 16.41
-9
MrKritik77 .
06. 10. 2020 16.51
+6
@lustracija Jokali boste vi, če se ne boste nemudoma umirili grede prevzema Slovenije, moje ljubljene domovine. Slovenija bo ostala demokracija in osebno sem pripravljen tudi umreti za to. In zagotovo nisem edini.
drejc79 1
06. 10. 2020 16.08
+9
Hojs, lažnivec prve klase, kvaziafero pranja iranskega denarja za teroriste je preiskoval tožilec Brezigar, sin večne podpornice JJ Barbare Brezigar, torej tožilec s tendenco desnega pola in on je določil, da zadeva nima elementov kaznivega dejanja in da ne obstaja noben dokaz o pranju denarja, ampak to tistim iz hunte SDS ni všeč in tumbajo eno in isto ves čas, dokler ne bodo to njihovi ne preveč bistri verniki vzeli za resnico. Res, sram ga je lahko teh manipulacij. Sicer pa ne vem zakaj sem pričakoval kaj drugega od slovenskega Goebbelsa...
Cisto na hitro
06. 10. 2020 15.46
-8
Pravi mehkuzec. Za casa Titeja in Milana sta bila Ertl pa Dolanc sefa policije. Politicna seveda na polno pa ni noben cvilil kako ga politika zvija. Ce nisi za polozaj ne cvili.
Realni
06. 10. 2020 15.35
-7
Tip je povedal da odhaja iz osebnih razlogov. Vse ostalo je neuradno, naj bi, po naših podatkih in možnost žvekanja slame za tri mesece nazaj. Ko gledam mizerijo opozicijskega četvorčka, sem zadovoljen da so kjer so. Nasvet bi dal tudi vam novinarjem, čeprav se izvajajo pritiski, imamo diktaturo in polne zapore oporečnikov, nadaljujte tako, ker s tem se vidi tudi vaša mizerija. Mogoče boste nekoč, čez nekaj svetlobnih let, celo pomislili, da delate dobro za ljudi.
KavčStrokovnjak
06. 10. 2020 15.25
+18
Če je Lepoša dvignil roke to pomeni, da je nekaj hudo narobe... Zvonijo alarmi, narod pa gluh!
resslovenka
06. 10. 2020 15.20
+22
Opozicija, dajte poenotite se. Stopite skupaj. Razpisite referendum na temo : "Ali državljani še zaupate tej vladi?" Naj se, izkaže ali smo mi zaradi politikov ali obratno. 😎
lustracija
06. 10. 2020 15.21
-21
BitterTruth
06. 10. 2020 15.19
-4
še moj pes cepa od smeha ko posluša take