Slovenija

DeSUS, SMC in NSi potrdili vstop v Janševo vlado

Ljubljana, 25. 02. 2020 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA / M.S. / A.K. / V.Š.
Komentarji
5288

Borut Pahor se je pogovoril se je z vodji poslanskih skupin SDS, DeSUS, SMC in NSi. Vodja poslanske skupine SDS je Pahorju posredoval njihov predlog za imenovanje Janše za mandatarja. Svet NSi je podprl vstop stranke v vlado Janeza Janše. Prav tako je sklep o vstopu sprejel DeSUS, SDS pa je soglasno že potrdila koalicijsko pogodbo in oblikovanje vlade. Uradno je vstop v vlado potrdila še SMC.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: DeSUS potrdil vstop v Janševo vlado
    01:31
    Iz 24UR: DeSUS potrdil vstop v Janševo vlado
  • Iz 24UR: Na koliko poslancev SMC lahko računa Janša?
    01:47
    Iz 24UR: Na koliko poslancev SMC lahko računa Janša?
  • Iz 24UR: Nova vlada in razdeljeni resorji
    03:52
    Iz 24UR: Nova vlada in razdeljeni resorji
  • Iz SVETA: Imamo novo vlado?
    04:55
    Iz SVETA: Imamo novo vlado?
  • Iz SVETA: Razdeljevanje ministrskih stolčkov
    03:18
    Iz SVETA: Razdeljevanje ministrskih stolčkov

Končno besedo o vstopu v vlado imajo organi strank potencialnih partneric, ki so zasedali danes popoldne oz. zvečer.

Svet NSi podprl vstop stranke v vlado Janeza Janše

Svet NSi je podprl vstop stranke v vlado Janeza Janše, je po seji sporočil Matej Tonin. Današnja razprava je po njegovih besedah pokazala, da je koalicijska pogodba sprejemljiva, ni pa optimalna za člane NSi. Podprlo jo je 56 od 88 članov sveta stranke. NSi pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo.

Tudi stranka SDS je soglasno že potrdila koalicijsko pogodbo in oblikovanje vlade.
Tudi stranka SDS je soglasno že potrdila koalicijsko pogodbo in oblikovanje vlade. FOTO: POP TV

Po finančni teži so ministrstva, ki pripadejo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je pojasnil predsednik NSi. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj da se v stranki ne bojijo izzivov. "Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv," je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo.

Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, drugi kadri pa po njegovih besedah še niso dorečeni. V medijih se sicer omenja, da naj bi Jernej Vrtovec prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa Cveto Uršič.

V stranki so v koalicijski pogodbi sicer pričakovali bolj drzne poteze na področju zdravstva, kjer bi želeli bolj odločno postopanje v smeri odprave čakalnih vrst, da bodo uporabili vse razpoložljive kapacitete vse od začetka. "Eno so naše želje, drugo pa realne okoliščine ter usmeritve in programi naših koalicijskih partnerjev," je dodal.

Tudi svet DeSUS potrdil vstop stranke v vlado

Izvršni odbor in svet DeSUS sta danes potrdila predlog predsednice stranke Aleksandre Pivec o vstopu v vlado premierja Janeza Janše. Kot je v izjavi za medije dejala Pivčeva, je bilo članstvo z doseženim v pogovorih zadovoljno, "zato smo tudi dobili večinsko potrditev in mandat, da lahko pristopimo k podpisu koalicijske pogodbe".

Predsedniki strank SDS, SMC, NSi in DeSUS so dogovorili in parafirali koalicijsko pogodbo.
Predsedniki strank SDS, SMC, NSi in DeSUS so dogovorili in parafirali koalicijsko pogodbo. FOTO: Bobo

Na izvršnem odboru je bila odločitev podprta z 12 glasovi proti enemu, na svetu pa s 45 proti 5. Vsi člani na svet stranke sicer niso prišli, izognil se mu je tudi Karl Erjavec. 

Na svetu stranek SMC 25 glasov za, proti le Möderndorfer

Svet SMC je vstop v vlado pod vodstvom Janše podprl s 25 glasovi za, proti je bil le poslanec Jani Möderndorfer, vzdržan pa nihče. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je po seji povedal, da se s tem bližajo novi koaliciji, novi operativni in močni vladi. Po njegovi oceni je zmagal dialog in prevladal razum. "Če se bodo postopki za imenovanje nove vlade odvili po pričakovanjih, se bomo vseh odprtih problemov lahko lotili kmalu in z zanesljivo politično podporo," so v SMC navedli na Twitterju.

Poudaril pa je, da to ne bo koalicija ene stranke, ne bo koalicija enega predsednika, pač pa koalicija štirih strank, v katerih se bo delalo s konsenzom. To bo po njegovih navedbah vlada, za katero je na zadnjih volitvah glasovalo 47 odstotkov volivcev, ob čemer verjame, da bo taka vlada delala za koristi 100 odstotkov vseh, ki živimo v Sloveniji.

Počivalšek je danes dejal, da bi o pritiskih povedal, če bi jih imel. "Bil sem pod pritiskom odločitve in pod težo pogovorov z našimi člani, poslanci, člani sveta, lokalnimi odbori. V zadnjem obdobju sem se ukvarjal predvsem s tem," je pojasnil. Zavrnil je navedbe v nekaterih medijih, da bi ga klical Milan Kučan.

"V Sloveniji nas je premalo, da bi se delili na vsaki točki, kjer moramo skupaj spraviti potencial za napredek, nas je pa ravno dovolj za to, da bomo kos izzivom, ki jim moramo nasloviti v prihodnjem obdobju. SMC z vstopom v tako koalicijo ne bo zapustil svojih temeljev in prvin, ki jih je zagovarjal: Socialno, liberalno in trajnostno," je zagotovil Počivalšek.

O kadrovskem razrezu v prihodnji vladi ni želel govoriti, pač pa napoveduje, da bodo to storili po podpisu koalicijske pogodbe. Na vprašanje ravnanja vlade glede arbitraže pa je Počivalšek napovedal, da bodo vse zadeve na vladi koalicijsko usklajevali, tako tiste, ki so navedene v koalicijski pogodbi, kot tiste, ki niso. Spomnil je, da je bil v času pogajanj v kontaktu z večino članov, tudi s častnim predsednikom in prvim predsednikom stranke Mirom Cerarjem, ki pa ga na današnji seji sveta ni bilo.

Cerar je že pred nekaj tedni povedal, da ne želi sodelovati v Janševi vladi. Odločitev, ali se bo vrnil v DZ, bo po Počivalškovih navedbah sprejel Cerar sam.

Počivalšek je še zatrdil, da je poslanska skupina enotna, ne glede na to, da imajo marsikdaj pri marsičem različne poglede. Verjame, da bo tako tudi v prihodnje.

Nekateri poslanci SMC naj bi sicer od LMŠ prejeli ponudbo, naj se raje približajo LMŠ, kot pa da podprejo Janševo vlado. Ponudili naj bi jim kandidaturo v izvoljivih okrajih. Vodja poslanske skupine Igor Zorčič je po današnjih pogovorih pri predsedniku republike Borutu Pahorju potrdil pritiske na stranko glede sodelovanja v Janševi vladi. Podrobnosti ni razkril.

Svet SDS je pričakovano potrdil oblikovanje nove vladne koalicije 

Glede na to, da so že enako storili organi ostalih strank, se prvaku SDS Janezu Janši torej nasmiha vodenje že tretje vlade. Kot je zvečer v izjavi za medije povedal predsednik sveta stranke Anže Logar, se je tako zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade.

S kandidatom za predsednika vlade se bo Pahor predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal. V skladu z ustavnimi roki mora Pahor odločitev sporočiti najpozneje do petka. Predsednik Pahor je že sporočil, da bo odločitev sporočil predvidoma jutri.

"Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor," je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, "ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije".

Večkrat je ponovil, da SDS zanima samo večinska vlada in da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in opolnomočeni za večinsko sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za Slovenijo. "Glede na pat pozicijo vlade v odhajanju si želimo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in o ministrski ekipi," je še dejal.

Povedal je še, da je bila odločitev sveta soglasna, in sicer je vstop SDS v koalicijo in koalicijsko pogodbo podprlo 219 prisotnih delegatov. Logar je dejal še, da bo to zgolj prvi korak k oblikovanju nove vlade. Čakata pa jih še dva ključna koraka: glasovanje o mandatarju v DZ, kjer računajo na bodoče koalicijske partnerje, da bodo podporo koaliciji tudi udejanjili. V nadaljevanju pa sledi še glasovanje o novi vladi.

Kakšna je predvidena razdelitev resorjev?

Osnutek koalicijske pogodbe so prvaki SDS, SMC, NSi in DeSUS parafirali v ponedeljek pozno zvečer. Po neuradnih podatkih so se stranke že dogovorile tudi o razdelitvi ministrskih resorjev.

V skladu z dogovorom naj bi SDS pripadlo pet ministrstev in dva resorja brez listnice. To so ministrstva za finance, za zunanje zadeve, za infrastrukturo, za kulturo ter za kohezijo in za Slovence po svetu. SMC naj bi prevzela štiri ministrstva, in sicer za gospodarstvo, pravosodje, javno upravo in izobraževanje, NSi pa tri (za delo, za infrastrukturo in za obrambo). DeSUS pa naj bi pripadla kmetijski in zdravstveni resor.

Igor Zorčič pri Pahorju.
Igor Zorčič pri Pahorju. FOTO: Aljoša Kravanja

DeSUS: Kolikor toliko zadovoljni

Čeprav so v DeSUS kolikor toliko zadovoljni,  Franc Jurša opozarja, da je velikokrat hudič v podrobnostih, med vrsticami. V DeSUS so zadovoljni tudi s predvidenim kadrovskim razrezom v vladi. Še naprej bi predvidoma vodili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v vodenje dobili še ministrstvo za zdravje ter tudi vladni urad za demografijo.

Kmetijski resor bi po pričakovanjih še nadalje vodila predsednica stranke, ministrstvo za zdravje verjetno Tomaž Gantar, ki je ta resor v preteklosti že vodil. Prvi je začel v drugi Janševi vladi, v času vlade Alenke Bratušek pa je s funkcije ministra odstopil. Ime kandidata za ministra brez listnice, ki bi vodil urad za demografijo, v DeSUS še nimajo, ga bodo imeli pa v kratkem, je zagotovil Jurša.

Z odločitvijo za ustanovitev urada, ki bo po njegovih besedah imel sedež verjetno v Mariboru, so v DeSUS zadovoljni. Na ta resor bi se preneslo kar nekaj nalog s področja ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Katerih, pa Jurša še ni povedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja poslanske skupine Jožef Horvat je po obisku Pahorja povedal:'' NSi  bo pripadla obramba, infrastruktura in delo. Ministrska imena še niso znana."  Za Horvata osebno je koalicijska pogodba sprejemljiva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je danes povedal Danijel Krivec iz SDS, ki je prvi obiskal Pahorja, je predsedniku prinesel predlog za imenovanje Janeza Janše za mandatarja.

"Vsebinsko oziroma programsko so zadeve usklajene, kadrovsko usklajevanje nas še čaka, dokončne odločitve so v rokah organov strank, kar se PS SDS tiče, je jasno vseh 26 glasov za Janšo kot mandatarja," je po poročanju naše novinarke Suzane Perman dejal Krivec. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi se je s Pahorjem sestal Igor Zorčič iz SMC. Kot je dejal, so predsedniki strank dorekli zadnji osnutek koalicijske pogodbe, o katerem bodo odločali na organih. "V tej fazi ta zadovoljuje zahteve stranke in odpravlja strahove, ki so bili izpostavljeni s strani civilne družbe. Koliko glasov bomo zagotovili, bomo videli na svetu SMC," je dejal Zorčič. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Je pa Zorčič potrdil pritiske na stranko glede sodelovanja v Janševi vladi. Podrobnosti ni razkril.

Danijel Krivec iz SDS na posvetovanju pri Borutu Pahorju.
Danijel Krivec iz SDS na posvetovanju pri Borutu Pahorju. FOTO: Aljoša Kravanja

Šarec: Morda bi bil celo bolj presenečen, če bi imeli predčasne volitve

Morebitni dogovor o novi vladi premierja Janeza Janše za predsednika LMŠ Marjana Šarca ne pomeni kakšnega velikega presenečenja. "Morda bi bil celo bolj presenečen, če bi imeli predčasne volitve," je premier, ki opravlja tekoče posle, dejal v izjavi za medije v DZ.

Ponovno je zatrdil, da je svoj odstop dobro premislil. "Ugotovil sem, da se na ta način ni več dalo delati," je pojasnil. Želel si je sicer, da bi se tisti, ki so pred volitvami leta 2018 trdili, da s predsednikom SDS Janšo ne bodo sodelovali, tega tudi držali. Kljub temu pa je predvidel tudi možnost nastanka nove vlade in scenarij gre zdaj v to smer. "To me ne preseneča," je povedal.

Šarec sicer ocenjuje, da bo kljub nesoglasjem v njegovi koaliciji s partnerji v prihodnje še dalo sodelovati. "Počakajmo. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha," je ponazoril.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drejc79 1
27. 02. 2020 08.10
+5
Tole je veleizdaja volilcev SMC. Me zanima koliko glasov bi dobili, če bi pred volitvami nakazali možnost sodelovanja z Janšo.
FAUSTOS1
26. 02. 2020 17.51
+3
Kazen sledi prav vse stranke ,ki so z sds bile v vladi so na naslednjih volitvah izgubile velik del članstva,tako da smc bo le še zgodovina ,desus le še odstotek nsi bo prepolovnjena-torej orban bo vladal marionetam sds ta pa sloveniji rezultat je viden na madžarskem vsi mediji razen orbanovih so v zapiranju ,ženske drugo razredni državljani i posameznik le vladna številka.a zgleda da si slovenčki to želijo kot reče svetlana m.
dane30
26. 02. 2020 13.44
+7
Prej boste dojeli, da so vsi isti in da delajo po komandi iz Bruslja, lazje vam bo. Ze 30 let se Slovenija potaplja, pa je bil Jansa, Pahor, Sarec, Cerar, Drnovsek,.... Najboljs je it vn iz sistema kolikor se da, probat delat nekaj privatno(place v sistemu so katastrofalne, v sistem pa stejem tako JU kot gospodarski sektor) , imeti cim vec svoje hrane doma in cim manj spremljat in se obremenjavati s politiko, ker se nikol v zgodovini niso delal v korist naroda, ampak za to, da mi delamo dobro za njih. Tisti, ki cakajo, da jim bo politika omogocila lepse zivljenje, v danasnjem sistemu vrednosti tega ne bo dozivel. Zal...
komel123
26. 02. 2020 13.29
+4
V SMC so ob ustanovitvi verjeli vsi, levi, desni, vmesni, potem pa so nekateri začeli tolčt po vseh, ki so imeli drugačno mnenje, skoraj identičen primer je LMŠ. SMC drugega kot koalicija s komerkoli ni ostalo. Ob volitvah sedaj bi ostali zunaj parlamenta, tako pa jim ob dobrem, načelnem delu ostane nekaj možnosti, da si dvignejo podporo. Hkrati se bodo očistili osebkov, ki so vstopili v stranko zaradi lastnih koristi.
Dark Knight
26. 02. 2020 12.40
+0
Hahahahhhahaha, novi dan in novo jokanje in laganje levakov :)
Anton Domžalski
26. 02. 2020 11.56
-3
No pa je naš Johan držal besedo in ni skočil v bazen brez vode.Ampak se je"pogumno"pognal v brezno brez dna,oz.nepoznane globine.Kdo ve,morda je dno v peklu!?No,saj je prav tako!Iz tega koalicijskega brezna,bo politično živa "priplezala"samo ga.Aleksandra.Od vseh štirih vodij potencialne koalicije le ona izžareva zdravo,iskreno energijo,iz ostalih treh pa veje le negativna,klerikalna hinavščina.Morajo se prijaviti,kot statisti v naslednji sezoni serije "Živi mrtveci-zombiji"!
renoren
26. 02. 2020 11.36
+7
Potreben je pogled v naprej! Eden v smeri pravilnega usmerjenega vodenja države, drugi v smeri odbijanja vseh napadov umirajojoče opcije, ki se bo agonalno borila, da si pribori izgubljeno. Izgube za njih so lahko ogromne, boleče in usodne. Zelo pomembno je, da se odbije sleherni napad in vzdrži v tej smeri. Prepričan sem, da so sindikalisti že aktivirani in snujejo svoje načrte pod vodstvom "ranjenih"!! Dajmo ljudje že enkrat povedat, da so to aktivnosti, ki so preživete in jih nočemo več! Zato je potrebna podpora odgovornih državljanov, ki se morajo zoper tega odzvati in pokazati voljo ljudstva. Jasno in glasno!
EkonomskaSvoboda
26. 02. 2020 12.13
+5
Štrukelj že brusi nože. Konec meseca se bo že začel pojavljati na kamerah. Sam počakte.
Rafael Kramar
26. 02. 2020 11.33
-5
Zdaj bo pa končno spet malo reda v državi.
bboban
26. 02. 2020 11.16
+1
renoren
26. 02. 2020 11.08
+12
Glede naborništva... zajeti je potrebno tudi tiste, ki so ob ukinitvi padli skozi in niso bili v naboru! V luči enakopravnosti, ki jo danes tako kričeče zahtevajo ženske je potrebno enakovredno obravnavati tudi njih in jih nediskriminatorno vključiti v naborništvo, ja! Kot večina kritičnih in odgovornih državljanov pričakujem, da se preneha priviligiranost v sodnih primerih in poprava tovrstnih anomalij. Za narodov blagor je nujna izvedba lustracije in pozitiven skupen pogled v prihodnost. Realno gledano je to koristno za vse, tudi za tiste, ki ideološko podpirajo vse oblike preteklih navez, ki jih ti predvideni ukrepi odpravljajo. Prepričan sem, da nam je vsem dovolj, da peščica upravlja z usodo vseh nas in v branjenju svojih koristi mendra vse demokratične vrednote svobodnega življenja večine. Demokracija je daleč od tega, da lahko vsak vse počne in vse izusti. Demokracija je odgovornost posameznika do večine in odgovornost večine do posameznika.
flamengo
26. 02. 2020 11.04
+2
Upam, da jim uspe izničiti moč starim partijskim kadrom in udbovskim centrom moči, ki izžemajo domovino že toliko časa. To je gotovo ena od ključnih težav. Samo ker so v vladi tudi smc in desus, je vprašanje, če bo vlada imela to možnost. Živela Slovenija.
štrekeljc
26. 02. 2020 11.10
+5
resort
26. 02. 2020 12.45
+4
Le poglej koliko je teh starih kadrov v SDS, saj so se tam šolali.
štrekeljc
26. 02. 2020 11.03
+2
realc tega ni zmogel napisati, zato bom jaz namesto njega: Novi največji lastniki družbe Novatv24.si so tri madžarska medijska podjetja, ki so del vplivnega kroga madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana in njegove stranke Fidesz. Z novim vplačilom dodatnega kapitala, tokrat 800 tisoč evri, so najpomembnejši lastniki družbe Novatv24.si postali Madžari. Gre za tri medijske družbe: Modern Media Group, Ripost Media in Ridikul Magazine. Vsaka ima po 15 odstotkov delnic družbe Novatv24.si. Še drobna zanimivost: družba Novatv24.si je sicer oktobra 2016 iz stečajne mase Imosa kupila poslovne prostore na Linhartovi cesti v Ljubljani. Za skupno 280 kvadratnih metrov površin je odštela nekaj več kot 180 tisoč evrov.
zek
26. 02. 2020 12.40
+1
štrekeljc
26. 02. 2020 13.05
+5
Tebi se ne zdi narobe, da je trobilo neke stranke v tujih rokah? Sploh, ker bo zdaj to trobilo, zavezano enoumju, tako rekoč vladno trobilo? O, santa simplicita!
renoren
26. 02. 2020 14.46
+0
Kaj je narobe v tem, če so Madžari solastniki? Res ne vidim poante. Je Madžarska mar problem?? Če je, potem prosim navedbo v čem!
VolkBrenin
26. 02. 2020 10.50
+11
če uvedejo naborništvo......ali lahko pričakujemo Mahniča kot prvega v vrsti.....da se ga vpokliče. ....??!!
štrekeljc
26. 02. 2020 11.07
+2
Mah, nič ne bo iz tega. So gospod že prestari.
renoren
26. 02. 2020 14.48
+2
Sem prepričan, da se bo sam javil. Dajmo Žan, pokaži, da ti to ni problem in bodi zgled našim sinovom. Mi smo to že dali skozi, ni tako hudo da nebi vzdržal.
pesnitev
26. 02. 2020 18.57
Žan že zna streljat, saj je en frišten jager....
Schnitzel
26. 02. 2020 10.32
+10
Zanimiva je ta obrt imenovana politika. Najprej pljuvaš po njih, potem pa z njimi sestaviš vlado.
VolkBrenin
26. 02. 2020 10.38
+9
ko bivši komunsti janša , zver , šircelj in ostali iz sds sestavljajo vlado s političnimi trupli kot se je izrazil janša....
Schnitzel
26. 02. 2020 10.40
+9
Torej bo imel v svoji vladi zombije. (njegove besede)
VolkBrenin
26. 02. 2020 10.40
+8
gre torej za postkomunistično ali skrajno desno , kot do sds ocenili v avstriji...3.4. 2019 ...kleine zeitung....Avstrijci kritični do Janševe podpore skrajnih identitarnih gibanjAvstrijski tisk je kritičen do stranke SDS in njenega predsednika, ki podpira skrajna gibanja identitarcev. Slednje namreč želijo v Avstriji prepovedati.
EkonomskaSvoboda
26. 02. 2020 10.21
-1
Čisto preveč se sekirate za radi Janše. Bistveno bolj pozorni bi morali biti na prihajajočo gospodarsko (in humanitarno) krizo, spodbujeno zaradi globalne širitve korona virusa. Samo poglejte si večrajšnjo paniko po trgovinah in dogajanja v Italiji, samo 150 km proč. Fokus imate na napačnem koncu.
simbol
26. 02. 2020 10.49
+0
štrekeljc
26. 02. 2020 11.05
+6
Janše, virusa in vojaške obveznosti reši nas, o Bog!
oježeš
26. 02. 2020 10.19
+8
Je v stranki DeSUS sploh kakšna razlika med Pivčevo in Korlom? Oba željna nazivov za ljudi katere zastopata pa eno figo mar. Sploh mi pa ni razumljivo zakaj se za stranko upokojencev grebejo zaposleni? Zaradi funkcije in denarja, za ostalo jim tako ni mar. Pač politiki!
pravica5
26. 02. 2020 10.21
-1
lepo počasi se bo žpokazalo kako bo, in JJ bo že v red spravu
Schnitzel
26. 02. 2020 10.38
+2
S čim jih bo pa v red spravu, sam prašam?
komel123
26. 02. 2020 10.17
+7
SMC je bila že od začetka dokaj mešana levo desna stranka, z volilci z vseh strani, Žal niso znali izkoristiti tega potenciala (36 poslancev), za nameček pa so še začeli uporabljati sovražno retoriko proti vsemu kar je dišalo po desnici. Razlog najbrž pozna g. Cerar. Škoda. Zanima me, če bodo tisti, ki sedaj objavljajo svoje odhode iz stranke, zapustili tudi delovna mesta, ki so jih dobili prav po zaslugi članstva v SMC. Tako bi bilo najbolj pošteno.
EkonomskaSvoboda
26. 02. 2020 10.18
+2
pravica5
26. 02. 2020 10.17
+3
5200 kom., pa to je rekord :)))
VolkBrenin
26. 02. 2020 10.42
+7
seveda...v nestrinjanju z janšo in sds...ali kot se je izrazil Pojbič...."Ta stranka je postala sekta,« pravi nekdanji član SDS Franc Pojbič
Rafael Kramar
26. 02. 2020 10.10
-5
Bravo Janša, niti za trenutek nisem podvomil v uspeh!!
štrekeljc
26. 02. 2020 10.18
+11
Ne bi se hvalil s tem, da mu je vlado uspelo sestaviti le s pomočjo izdajalcev.
Schnitzel
26. 02. 2020 10.19
+10
Bolj kisel je ta uspeh, če moraš sestaviti vlado s problematiki, ki so pravkar eno vlado že razyebali.
Rafael Kramar
26. 02. 2020 10.20
-2
A ti se vedno takoke užaljeno obnašaš, ko kaj ni po tvoje?
oježeš
26. 02. 2020 10.20
+3
Še eden, ki ne želi Slovencem nič dobrega.
VolkBrenin
26. 02. 2020 10.25
+6
rafel...sds je edina stranka v sloveniji ki ni želela razkriti svojih članov v bivši kpj...to so janša, zver , šircelj , gorenak ...itd...ob tem pa janša sestavlja vlado s p. trupli ...kot se je izrazil...Gre torej za komunistično ali pogrebno vlado....?????
štrekeljc
26. 02. 2020 10.26
+5
Rafael Kramar
26. 02. 2020 11.05
-1
A SDS, da ni hotela razkriti članov v KPJ?? Ne!! Ne morem verjet! Če je pa to res, bom pa tudi jaz zdaj za neJanšo. To pa prevesi jeziček. Predvidevam, da večina tega pomembnega podatka sploh ne ve in slepo voli zanj, misleč, da je tudi SDS razkrila bivše člane KPJ!?!
Schnitzel
26. 02. 2020 10.09
+4
Pa se Janša zaveda, da jemlje v vlado iste bumbarje, ki so malo prej že razbili Šarčevo vlado?
Schnitzel
26. 02. 2020 10.16
+5
Mislim, da bo tudi njega še bolela glava.
štrekeljc
26. 02. 2020 10.16
+6
In tiste šalabajzarje, po katerih je prej pljuval in jih zmerjal z levaki!
pravica5
26. 02. 2020 10.17
-1
ja res, je pa veliko razlik med Janševo in Šarčevo sposobnost vodenja vlade!!To ni delo za vaškega zabavljača!
borigi
26. 02. 2020 10.17
+4
Njihov namen je bil da razbijejo Šarčevo zato, da bodo skupaj v Janševi...
EkonomskaSvoboda
26. 02. 2020 10.19
+2
Sicer nimam namena braniti SMC, a močno dvomim, da je SMC razbijala to vlado. Zorčič kot vodja poslanske skupine je vedno deloval razumno in umirjeno. Če je kdo razbijal koalicijo je to bil kar sam LMŠ (ki je ostale stranke rezal kot salamo), Levica in SAB. V tem vrstnem redu.
Zmaga Ukrajini ...
26. 02. 2020 10.21
+4
pravica,... očitno ti dojemaš, da je za predsednika vlade bolj primeren mafijaš, obsojen kriminalec in arestant. No, jaz dam precej več na našo državo in mislim, da si zaslužimo vsaj kazensko neoporečnega človeka na čelu države.
renoren
26. 02. 2020 11.15
-1
Seveda so jo razbili...če pa se niso strinjali z njegovimi dejanji Kaj je tu spornega??? Mar bi naj v luči neke kvazi lojalnosti bili tiho in podpirali nepravilnosti??!! Dajte no ljudje več kritičnosti v glave! Bi tudi sami vztrajali z nekom ki dela narobe samo zato, da bi njemu ostali lojalni in zvesti?? Vsi poznamo odgovor mar ne?! Sam priznati si je treba in potem je veliko lažje.