Slovenija

Neuradno: Ne drži, da NPU ni pozval ministra Počivalška, da odklene telefon

Ljubljana, 24. 03. 2021 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Damjana Seme, Jure Tepina
Komentarji
404

V nedeljo smo razkrili, da je morala Policija zasežen mobilni telefon gospodarskega ministra Zdravka Počivalška poslati na odklepanje v Nemčijo in za to storitev plačati več kot dva tisoč evrov. Ker minister preiskovalcem ni omogočil dostopa do telefona. Minister je to zanikal: "Če bi me povabili na pogovor, bi jim telefon tudi odklenil, saj ničesar ne skrivam." Po naših informacijah pa to ne drži. Ker minister ni sodeloval, so se neuradno vsi šefi na Policiji in Nacionalnem preiskovalnem uradu, prav tako tudi tožilci, strinjali, da pošljejo telefon v tujino. Brez njihovega soglasja se namreč to ne more zgoditi.

Minister Počivalšek ves čas ponavlja, da sodeluje z vsemi organi, ki preiskujejo nabavo medicinske opreme, in opozarja na politično zlorabo organov pregona. "Z nepopolnimi in zavajajočimi informacijami, ki jih v javnost plasirajo prek medijev, nekateri kriminalisti usmerjajo javno mnenje v obsodbo pred dejanskim sojenjem. To je nesprejemljivo," je v odzivu na naše poročanje zapisal Počivalšek. "Zakaj so morali moj telefon poslati na odklepanje v tujino? V sklopu preiskave sem jim telefon predal brez zadržkov. Če bi me povabili na pogovor, bi jim telefon tudi odklenil, saj ničesar ne skrivam. Pa me NPU ni poklical in z mano neposredno govoril o tem," je razlagal minister. 

Na Policiji na konkretna vprašanja o ravnanju ministra ne želijo odgovoriti. Kot pravijo, zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka. "NPU vse svoje postopke izvaja zakonito in strokovno pod usmerjanjem pristojnega državnega tožilstva in ob doslednem spoštovanju pravic v postopke vpletenih oseb," je zapisal Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. 

Da gre Počivalškov telefon v Nemčijo, so se strinjali vsi šefi na Policiji, NPU in tožilci

Minister Zdravko Počivalšek preiskovalcem NPU očita nepremišljeno potezo, ker so njegov telefon poslali na odklepanje v tujino. Ampak minister verjetno dobro ve, da kriminalisti sami ne morejo pošiljati telefonov v tujino, saj za to potrebujejo soglasja in podpise vseh glavnih šefov. Tako zaradi protokola kot plačila stroškov. Da pošljejo telefon v Nemčijo, so se morali strinjati vsi šefi, vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Petra Grah Lazar, šef Uprave kriminalistične policije Vojko Urbas in nekdanji prvi mož slovenske Policije Andrej Jurič. Prav tako tudi tožilci Specializiranega državnega tožilstva. Zagotovo vsi ti ljudje ne bi spregledali, če ministra nihče ne bi pozval k odklepanju telefona.

Ker je vse tri prej omenjene šefe na Policiji in NPU na direktorske stole posedla največja vladna stranka, bo težko vzdržal tudi očitek ministra, da gre za njegovo rušenje. "Vem, da sem ključna politična tarča tistih, ki hočejo zrušiti vlado za vsako ceno. Potem ko jim je padel v vodo načrt, da me odstranijo s poročilom Računskega sodišča, in ko jim tudi poročilo KPK v ničemer ne pomaga pri tem načrtu, sedaj nadaljujejo zadnji postopek, ki se vleče," je zapisal Zdravko Počivalšek.

Počivalškov primer je le eden od desetih na leto

Če so torej na NPU ravnali zakonito in strokovno, kot navajajo, to pomeni, da so vendarle povabili ministra (ali njegovega odvetnika), da se udeleži postopka zavarovanja podatkov na zaseženih elektronskih napravah. "Imetnik oziroma lastnik naprave, njegov zastopnik ali strokovnjak, ki ga določi lastnik, ima možnost biti navzoč pri postopku zavarovanja podatkov iz naprave (kopiranja podatkov iz zasežene naprave na napravo Policije). Za napravo se imetnika ali lastnika pozove, da pove vstopna gesla (na primer PIN-kodo, vzorec odklepanja, geslo in podobno), ki ga sicer v skladu z Zakonom o kazenskem postopku ni dolžan povedati," je pojasnil Menegalija. 

Počivalšek po pridržanju
Počivalšek po pridržanju FOTO: Miro Majcen

Če Policiji s svojimi postopki in opremo ne uspe izvesti postopka zavarovanja podatkov, si lahko pomaga tudi z zunanjimi izvajalci. Ti delujejo v skladu z mednarodno uveljavljenimi forenzičnimi načeli, ki jih uporabljajo organi pregona, je dejal Menegalija. Kar se je zgodilo tudi v primeru ministra Počivalška. Če bi torej minister sodeloval v postopku, povedal pravilno geslo oziroma ga sam odklenil, telefona ne bi pošiljali v Nemčijo.

Policija ima na leto le približno deset primerov, ko ji sami ne uspe izvesti postopka zavarovanja podatkov na zaseženih napravah in za pomoč prosi zunanje izvajalce. Cena je odvisna od tipa telefona in vrste storitve, povprečno pa znaša približno dva tisoč evrov.

Minister je bil torej povabljen na Nacionalni preiskovalni urad, tako kot vsi ostali osumljenci kaznivih dejanj, ki jim kriminalisti v hišnih preiskavah zasežejo telefone in druge elektronske naprave ter jih zapečatijo. Nato jih povabijo na odpečatenje, ki se ga osumljenci običajno udeležijo skupaj z odvetniki. Nič drugače ni bilo po naših informacijah v primeru gospodarskega ministra. Kar  pomeni, da je bil zagotovo opozorjen tudi na to, da bo Policija poslala telefon na odklepanje v tujino, saj za vse te postopke velja enak postopek. 

Policija v predkazenskih postopkih letno zaseže, izvede zavarovanja in preiskave elektronskih podatkov za več kot pet tisoč različnih elektronskih naprav. Dobro polovico predstavljajo prenosni telefoni.

Minister Počivalšek pa gre še dlje in preiskovalcem očita, da so ogrozili celo vsebino na njegovem telefonu, ker so ga poslali v tujino. "Namesto tega so telefon dali v odklepanje zasebnemu izraelskemu podjetju, kar je zaskrbljujoče. Nenazadnje sem le podpredsednik vlade in bi lahko na telefonu bile tudi državne skrivnosti. To je povsem nepremišljena poteza kriminalistov NPU," je dejal Počivalšek. Čeprav se je odklepanje v Nemčiji zgodilo že lansko leto in je moral biti minister o tem obveščen, ga je za vsebino v telefonu in morebitne državne skrivnosti začelo skrbeti šele zdaj, po več mesecih.

Minister je pozabil, da so hišne preiskave napovedali na strankarskem portalu

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na svojem Facebookovem profilu znova objavil neresnice, da je za hišne preiskave izvedel od naše medijske hiše. "Tako sem bil denimo za hišno preiskavo obveščen od POP TV, ki ima očitno najboljše informacije o dogajanju v NPU," je spet zapisal pred dnevi. Minister je, kot kaže, pozabil, da so na spletni strani portala, ki je v solasti poslancev SDS, že dan prej napovedali hišne preiskave in objavili celo vsebino iz zaupnih sodnih odredb, kar se ni zgodilo še nikoli. Strankarski medij je torej dan prej napovedal, da bo imel Počivalšek hišno preiskavo. "Ekskluzivno: Odredbo za hišno preiskavo Počivalška, ki temelji na bajkah Knaflja in Galeta, podpisala nekdanja žena ministra Zalarja! Skupno načrtovanih preiskav kar na enajstih različnih mestih" je bil naslov članka na spletnem portalu, ki je razkrival, da so sodne odredbe dobili, še preden so kriminalisti osumljencem potrkali na vrata. Kar pa lahko pomeni, da se je tudi minister že dan prej seznanil z vsebino odredb. Pa kljub temu še vedno razlaga, da ga je POP TV obvestil o hišni preiskavi, o kateri smo izvedeli po poročanju drugih medijev.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frotirka
15. 10. 2021 10.26
+1
Pokvarjenec in lažnivec. Vse za njegove polne žepe. Upam, da ga nikoli več ne vidimo na nobeni javni funkciji.
Zamazenta
25. 03. 2021 12.54
-3
Še ena zgodba, ki jo napihujejo novinarji. Na koncu, ko vse prebereš, ne veš, kdo pije in kdo plača. Samo, da ima nekdo nekaj za napisati.
Ici
25. 03. 2021 09.12
-2
Kaj vam ni jasno? Nihče ni dolžen sodelovati s Policijo bolj, kot je potrebno. Izročil jim je zahtevane dokumente. To pa je tudi vse. Kaj oni s tem počnejo, je njihova stvar. Je pa žalostno, da se "velik NPU" spušča na ulični nivo in o tem preko medijev debatira v javnosti. Kakšna beda.
mile952
16. 10. 2021 16.14
Sam bi odklenil telefon, pa ga ne bi bilo potrebno pošiljati na odklepanje v tujino. Enostavno kot pasulj. Njegovo pritoževanje je popolnoma deplasirano. Če ga je zgolj izročil preiskovalcem je premalo.
PetindvajsetUR
25. 03. 2021 08.15
+2
Z eno besedo povzeto stanje v nasi politiki: zalostno
murinar
25. 03. 2021 08.04
+3
Tat ,lažnivec ,škodljivec izdajalec !
SDS Kopriva
25. 03. 2021 08.02
+3
V Nemčiji se je Angela Merkl opravičila državljanom zaradi napovedi o totalnem lockdownu 14 dni in dejala, da se čuti osebno odgovorno za nesposobnost vlade glede obvladovanja epidemije izključno z prepovedmi. Lockdowna ne bo. Pri nas je pa stanje države na neki drugi, precej nižji ravni, politika pa le odraz ljudstva. Dokler ne bomo kaznovali take politike, bo tako kot je. ...
Ici
25. 03. 2021 09.13
-1
Petur
24. 03. 2021 21.37
+1
modeli sicer imajo vec telefonov ,in je policajem dal recimo tistega s katerim je z vnuki na vezi!
nebel
24. 03. 2021 21.28
+1
Saj ni neumen, da bi Nemcu kazal kaj vse ima na telefonu.
Petur
24. 03. 2021 21.11
+2
pa je docakal,da ga prijatelj zapusti,oz proda.sicer bi preiskave neki tipi onemogocili!
Kekec 007
24. 03. 2021 21.02
+7
evo potrditev novega pregovora" teče ko Janšist laže"
piu
24. 03. 2021 21.00
-1
Se vidi, da po naravi spada med lewake.........
M.G.R.
24. 03. 2021 21.49
+1
Kekec 007
24. 03. 2021 20.57
+9
Laživalšek je resnicoljuben človek, kakor vsi Janšisti.
MESE?AR
24. 03. 2021 20.53
+2
Kdor se zadnji smeji se najslajše smeji !
?ebula
24. 03. 2021 20.51
+5
Prizanesite nam in jutri ne poročajte ničesar v zvezi s tem lažnivim sluzavcem.
Maki3322
24. 03. 2021 20.40
+5
Človek , ki laže tudi krade.
Ici
25. 03. 2021 09.14
To govoriš iz prakse, ali gre zgolj za teorijo?
bc123456
24. 03. 2021 20.38
+5
lažnivec in baraba kot janez janša
biba velika
24. 03. 2021 20.19
+5
Mislim da je imel pin kodo 9999, ker to bi si še lahko zapomnil.....!
oježeš
24. 03. 2021 19.45
+9
Je že prišel povračilni ukrep. Preiskuje se NPU.
resnicaosvobaja
24. 03. 2021 19.41
-2
Pustimo telefon...važno da rešuje življenja...
Pa kaj
24. 03. 2021 19.32
+11
Vodopivec zdravko...imas težavo z laganjem..in dolgimi prsti