Slovenija

Hišne preiskave: Osumljenih 13 oseb, med njimi ni Švarc Pipanove

Ljubljana, 05. 03. 2024 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, M.S.
Komentarji
850

Nacionalni preiskovalni urad skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v zvezi z nakupom sodne stavbe. Kot je potrdil direktor NPU Darko Muženič, je kaznivega dejanja osumljenih 13 oseb, ki so sodelovale pri pripravi dokumentacije in izvedbi posla. Po neuradnih informacijah med osumljenimi ni Dominike Švarc Pipan, naj bi bili pa Uroš Gojkovič, Simon Starček, Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler.

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Hišne preiskave v aferi sodna stavba
  03:24
  Iz 24UR ZVEČER: Hišne preiskave v aferi sodna stavba
 • Iz 24UR: Hišne preiskave v aferi sodna stavba
  03:49
  Iz 24UR: Hišne preiskave v aferi sodna stavba
 • Iz 24UR: Nakup sodne stavbe
  00:44
  Iz 24UR: Nakup sodne stavbe
 • Iz SVETA: Opravili 16 hišnih preiskav
  04:17
  Iz SVETA: Opravili 16 hišnih preiskav
 • Darko Muženič o hišnih preiskavah
  02:20
  Darko Muženič o hišnih preiskavah

Januarja smo prvi razkrili, da naj bi država novo sodno stavbo na Litijski cesti preplačala za 6 milijonov evrov. Kot so nam potrdili na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), danes s kriminalisti več policijskih uprav izvajajo 16 hišnih preiskav zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v zvezi z nakupom nepremičnine za potrebe pravosodnih organov. 

Da preiskava poteka tudi pri njih, so nam potrdili na ministrstvu za pravosodje. "Vašo informacijo lahko potrdimo, komentirati pa je ne moremo," so zapisali. 

Več podrobnosti o hišnih preiskavah je na izjavi za medije predstavil direktor NPU Darko Muženič. Kot je pojasnil, so hišne preiskave potekale na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper, Maribor in Novo mesto. Sodelovalo je 61 preiskovalcev NPU in kriminalisti iz več policijskih uprav. Kriminalisti sumijo, da je 13 oseb izvršilo kaznivo dejanje s tem, da so v postopku nakupa nepremičnine pripravili dokumentacijo, ki ni izkazovala resničnega stanja nepremičnine v naravi. Pri tem so pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 3,4 milijona evrov. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do osem let zapora, je povedal Muženič. Danes sicer niso pridržali nikogar. Predkazenski postopek sicer usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.

Sodna stavba na Litijski
Sodna stavba na Litijski FOTO: Bobo

V sklopu hišnih preiskav so zasegli večjo količino poslovne dokumentacije ter elektronske naprave. O imenih osumljencev Muženič zaradi varstva osebnih podatkov ni želel govoriti, je pa potrdil, da so vsi sodelovali pri pripravi dokumentacije in izvedbi tega posla, imajo pa različne funkcije. 

Kot poroča portal Necenzurirano, so kriminalisti zjutraj potrkali na vrata Igorja Šoltesa, donedavnega državnega sekretarja na ministrstvu. Kot je povedal Šoltesov odvetnik Janez Koščak, Šoltes ni med osumljenimi zlorabe položaja, kriminalisti pa so ga obiskali zato, ker na ministrstvu nima več pisarne. "Postopek je potekal korektno, kriminalisti so iskali dokumentacijo v zvezi z nakupom zgradbe, ki pa je nima, tako da niso zasegli nobene dokumentacije. Saj tudi ni bil v komisiji, ki je odločala o nakupu, niti ni sklepal pogodb," je povzel Koščak.

Dodal je, da kriminalisti pregledujejo tudi Šoltesovo nekdanje delovno mesto na ministrstvu,. Na ministrstvu je ostal tudi Šoltesov stari telefon, je potrdil.

Glavna osumljenca naj bi bila Starček in Gojkovič

Po neuradnih informacijah naj bi bila sicer glavna osumljenca nekdanji vodja službe za nepremičnine in investicije na ministrstvu Simon Starček in nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič, ki ju je največkrat v povezavi z odgovornostjo pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani omenjala tudi Dominika Švarc Pipan. Švarc Pipanova sicer ni med osumljenimi zlorabe položaja, je pa potrdila, da so preiskavo izvedli tudi pri njej doma. 

 "Pri preiskavi sem polno sodelovala, tako da sem se strinjala tudi z vsem, kar so pregledali, tudi sama pravzaprav predala določeno dokumentacijo. Kriminalisti so svoje delo opravili zelo natančno, tako da me to zelo veseli," je povedala medijem. Kot poroča Necenzurirano, naj bi nekdanji ministrici zasegli telefon. 

Obenem je med osumljenimi še 11 posameznikov, večinoma gre za uslužbence pravosodnega ministrstva. Po neuradnih informacijah Večera gre za Sandro Škofic, Antona Goloba, Janjo Garvas, Jureta Maleša, Matejo Žižek, Ano Teodorovič, Tinko Teržen, Tino Malinger in Jano Habjan. Poleg tega naj bi bila na seznamu osumljencev tudi prodajalec nepremičnine Sebastjan Vežnaver in sodni cenilec Anton Rigler. 

Spomnimo. Ministrstvo je kupilo stavbo za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, zanjo pa je odštelo 7,7 milijona evrov, država pa naj bi jo tako preplačala za dobrih 6 milijonov. Zaradi nakupa je morala odstopiti od danes že nekdanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, saj so se nanjo zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu.

Švarc Pipan je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. Na ministrskem stolčku je tako kljub pozivom matične SD k odstopu in ob podpori premierja Roberta Goloba vztrajala še nekaj časa in se pred dokončnim odstopom sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa. V poročilu o domnevnih nepravilnostih pri nakupu stavbe na Litijski je med drugim izpostavila prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov.

Od svojih stolčkov sta se poslovila še Šoltes in Gojkovič. Oba sta vidna člana SD. Odstopil je tudi glavni tajnik SD Klemen Žibert, ki se je brez vednosti ministrice srečeval s funkcionarji na ministrstvu. Po naših informacijah Žiberta kriminalisti danes niso obiskali, prav tako tudi ne stranke SD. 

Brez funkcije pa je ostal še nekdanji član SDS Starček, vodja službe za nepremičnine in investicije na ministrstvu. Javnosti je poznan predvsem po tem, ko je v času prejšnje vlade zasedal pomemben položaj na Fursu. 

Ministrstvo je kot kupec vse ključne podatke o zgradbi – cenitev in izmero prostorov – pridobilo od Vežnaverja. Pri tem se je pod cenitev podpisal njen lažni avtor, pri izmeri pa ni sodeloval niti en geodet. Odmevala je novica, da je bila izmera kvadrature s strani ministrstva izvedena šele naknadno, je pa geodet ugotovil, da stavba na Litijski dejansko meri več, kot je zapisano v pogodbi. 

Domnevnih nepravilnosti je bilo še več – med drugim tudi pogajanj, v katerih bi lahko predstavniki ministrstva skušali pridobiti boljšo ceno, po javno dostopnih podatkih ni bilo. Hkrati je ministrstvo kupnino Vežnaverju nakazalo, čeprav pogodbe notar sploh še ni overil. V praksi to pomeni, da bi lahko Vežnaver zgradbo še enkrat prodal, ministrstvo pa bi ostalo tako brez denarja kot brez nepremičnine. 

Zaprisegla nova ministrica za pravosodje

Hišne preiskave se odvijajo prav na dan, ko je državni zbor potrdil Andrejo Katič za novo ministrico za pravosodje.

 • krovni2
 • PRALNI STROJ
 • SESALNIK
 • ČISTILEC
 • klima
 • tv
 • ura
 • skiro
 • kosilnica
 • krovni

KOMENTARJI (850)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medŠihtom
06. 03. 2024 16.09
sprijaznite se že enkrat, da vas milan in ivan s svojimi nastavljenimi pajaci vodita za nos, ne v blaginjo. v revščino gre vseskupaj, kar ste volili to imate. in takileh projektov kot je tale podrtija je stotine, tale ima smolo da je prišel v javnost, ostalih 99 iz januarja in februarja letos pa se mirno pele dalje. zato pa ni denarja da bi vi prišli do zdravnika, ne pustijo vas blizu zdravnika čeprav plačujete. pokojnin tudi ne bo, čeprav plačujete bogato bogato. stanovanj ni. evropske cene, pa še malo bolj navite kot v londonu parizu ali berlinu, infrastruktura ki jo ponudnik države nudi pa na ravni 70tih let, pa balkanske plače. in ulica se butalčku kar ne zgodi, ne zgodi in ne zgodi. ni hrbtenice. hlapček nima minimalnega osebnega ponosa. ker v vaših malih glavah 2sv vojna + istočasna krvava komunistrična revolucija še vedno ni končana. zato imate diktaturo, ne zarad česa drugega. zato ste razdvojeni in propadate. zato z vami janez in milan lahko počneta kar želita, vse boste verjeli, če ne enemu pa drugemu, poslovni model je premišljeno nastavljen. zato imate nad! evropske cene in balkanske plače. zato imate javno zdravstvo edinstveno na svetu kot ste lahko prebrali mnenja evrope in amerike, katerga plačujete, do storitev pa vam načrtno ne pustijo. zato vas hrvati poljaki čehi srbjanci ekonomsko prehitevajo, vi pa propadate. zato ste medijsko in ekonomsko izolirani od evrope.
misterbin
06. 03. 2024 14.43
-1
Pipanova bi morala biti prva ne samo osumljena ampak kriva. Ni prebrala kupoprodajne pogodbe nekaj na blev
smuuki
06. 03. 2024 14.12
+1
Že sam seznam preiskovanih pove vse. Na seznamu ni glavnih akterjev te zgodbe. Poglavje o pravni državi kar zaprimo. Najbolje, da se pogovarjamo o vremenu. Pač ni volje pripeljati do resnice. Ta kvazi elita nekaznovano, brez bojazni pleni dalje.
Jernej Sekirnik
06. 03. 2024 13.05
+1
Zgledujte so po Italiji, takoj so prišli kot neka finančna policija, zunaj so bili z avtomati vse zasegli in akcija. Pri nas se pa direkt buda.le delajo iz naroda....Vmes se pa lahko vse spuca in priredi.
medŠihtom
06. 03. 2024 14.01
+1
kdo naj se zgleduje po italiji, falota milan pa ivan ki vse tole vodita, al kdo bi lahka bil kandidat ?
generaly
06. 03. 2024 12.53
Dolgocasna tema pac za slovenclje gremo dalje
generaly
06. 03. 2024 12.52
+1
Vohuni sds so vsepovsod kot ščurki....odrezite drevesa odrezite drevesa
Jernej Sekirnik
06. 03. 2024 12.28
Kdo ukazuje od zgoraj, katere smejo preiskovat??? Jaz pa bi ga pred kamero tega kriminalista vprašal kdo od zgoraj, ime in priimek! PLUS tega koliko nor moraš biti v tej državi, da čakaš mesece in se najaviš. Vmes se pa lahko vse spuca in priredi. Vzgledujte so po Italiji, takoj so prišli ne vem kaj so že kot neka finančna policija, zunaj so bili z avtomati vse zasegli in akcija. Pri nas se pa direkt buda.le delajo iz naroda....
generaly
06. 03. 2024 12.56
Ma kva bos ti prasu nimas ti pogojev slovenclj na minimalcu
medŠihtom
06. 03. 2024 11.51
+1
hahahahahahha, Žiberta in SD pa ne, hahahahahahahahahahahaha.
Jernej Sekirnik
06. 03. 2024 12.25
+1
ukaz od zgoraj, je kriminalist rekel. Jaz pa bi ga pred kamero vprašal kdo od zgoraj, ime in priimek!
fverdi
06. 03. 2024 11.50
+2
Jao jao, vlada je ugrabila FURS, Policijo, Ustavno sodišče ... naslednja bo verjetno vojska, potem ostane pa samo še revolucija na voljo za spremembo režima.
RamadasTrump
06. 03. 2024 11.48
+1
Kot se bere v primeru Vežnaver - Pejo Šampionka, so druge lovka mafijske hobotnice t.i. sodni izvedenci in stečajni upravitelji ali kot bi dejal gospod Anderlič, slovenska elita.
Groucho Marx
06. 03. 2024 11.45
+1
Kakšna sramota, takšne prodane preiskovalce bolje, če ukinemo. Nekaterim lewacom je pa to kronski dokaz nedolžnosti akterjev iz SD sekte. 🙈🙉🙈🙉
dule100
06. 03. 2024 11.35
+4
To je možno samo v Sloveniji! Podpisnica pogodbe in njen sekretar nista med osumljenci!? Verjetno bo kriva snažilka, ker pogodbe ni vrgla v koš! 😂😂😂
vvvilice
06. 03. 2024 11.18
+4
Nerodno je to, ker za tak nakup so morali vedeti in biti vključeni predsednik vlade, moral!, finančni minister, pravosodje v nekoliko širšem smislu odločujočih oseb in seveda ministrica. Drugače se takega posla NE DA IZPELJATI. Torej, gremo!
smuuki
06. 03. 2024 11.15
+3
Če ne preiskujejo predsednika vlade,financ ministra,pravosodne ministrice in predsednice sd lahko ta manever kar ustavijo. Škoda tratit energijo in denarja za prazen nič. Tem akterjem je ta manever spodletel bodo pa poiskali drugi obvod. Cilj bodo v vsakem primeru realizirali če ne bodo umaknjeni iz teh položajev. To je dejstvo. Nekaj podobnega je bilo na mors s tistim snemanjem promocijskega filma. Ta projekt so ustavili in ga realizirali na drug način. Tu bo po istem kopitu
Pikaponca
06. 03. 2024 10.35
+6
Baje so tako se šušlja vratarja, hišnika in čistilko že na trdo prijeli.
Pikaponca
06. 03. 2024 10.36
+6
Sumljiv je tudi poštar, vodovodarja pa so izpustili.
1338go
06. 03. 2024 08.19
+6
Nekoč so šli na vse ali nič. Danes pa vsi usrani.
medŠihtom
06. 03. 2024 15.59
danes pa vse na ić, hahahha, kot je en napisal spodaj, in kot sem ze jaz komentiral veckrat, prilepim se enkrat spodaj;
dule100
06. 03. 2024 08.14
+13
Predstava za narod! Nekako je treba krivce oprati krivde! 🤣🤣🤣
Houdre
06. 03. 2024 08.01
+11
Povsod sam śe ić ić ić.Slovenci,zakaj svojo usodo in prihodnost polagate v roke tujcev🥲.Vas je sram svojih korenin, prednikov, staršev?Morda bo vaše otroke sram zaradi vas in vaše izdaje?
medŠihtom
06. 03. 2024 16.00
sem napisal pred kratkimv malo drugacnem kontekstu sicer: no takle "članek" bo v bodoče samo še podkrepil tovrstno obnašanje. ljudjem gre na živce pregovorno slovensko sprenevedanje in dvoličnost, čistunsko papeško moraliziranje in prepirljivost na vsakem koraku, so bistvene lastnosti slovenca a država mu tone, ne zna hendlat ničesar, prezaposlen sam s sabo, nihče za nič odgovoren, korupcija v višave, vse pretežko. in vi bi vzgajali, hahahahahaha. vzgajati nove in nove koruptivne generacije vam gre odlično, kako to, da pri tem ne čistunite, pri parih driftaših pa ste vsi zaripli zaprepadeni slovenceljski pajaci, polni predlogov o možnih rešitvah ? z razlogom se vam na vašem ozemlju množijo vemo kateri in kakšni pripadniki bivših republik, ter vas izpodrivajo na vodlilnih mestih, vas vodijo, razni jurćki in damjanćki , že leta in leta. ker sami ste neuporabni zaprepadenčki čistunčki. in vi bi vzgajali, hahahahahahahahahahahahah. no sej vzgajate, kar sem naštel. plevel v veliki večini, s čimer se lahko v povprečju pohvalijo tudi vaši starši in njihovi tud.
Fery Zaka
05. 03. 2024 21.43
+13
Pipanca je nedolžna. In to kar 2x. V Ljubljani in v Celju. In še kje. Ampak o tem kasneje.
boslo
05. 03. 2024 21.43
+7
M_teoretik
05. 03. 2024 21.36
+1
Pa pravjo, da ta vlada nč ne dela!?
boslo
05. 03. 2024 21.44
+9
Večina prebivalstva bi nas bila vesela, če bi bilo tako