Slovenija

Ustavno sodišče prižgalo zeleno luč za konstituiranje novega sveta RTVS

Ljubljana, 26. 05. 2023 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urška Bitenc, U.Z., STA
Komentarji
1144

Ustavno sodišče je tudi uradno objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet RTVS skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi sklepa v uradnem listu. V. d. generalnega direktorja RTVS Grah Whatmough je v odzivu zapisal, da spoštuje ustavno odločitev in bo v predpisanem roku sklical prvo sejo novega sveta zavoda.

Ustavno sodišče je doslej pobudo za oceno ustavnosti s predlogom za začasno zadržanje obravnavalo na desetih nejavnih sejah, nazadnje danes, izhaja iz sklepa. Na več sejah je odločalo o sedmih vlogah za izločitev sodnic in sodnikov ter iz odločanja o zadevi izločilo Roka Čeferina in Nežo Kogovšek Šalamon. V zadevi so se, prvič še pred izdajo začasne odredbe zaradi izločitve sodnika poročevalca, zamenjali trije sodniki poročevalci.

Na sejah so ustavni sodniki obravnavali več različnih osnutkov vsebinskih odločitev o zadevi, ki so bili oblikovani v različnih smereh glede presoje posameznih vsebinskih sklopov pobude, tako dveh sodnikov poročevalcev kot drugih sodnikov. Skladno s sklepom o začasnem zadržanju si je sodišče prizadevalo o obravnavani zadevi vsebinsko odločiti prednostno in čim prej, vendar kljub prizadevanjem nobena od predlaganih odločitev ni dobila zahtevane podpore petih sodnikov.

Ustavno sodišče je na seji 22. maja sicer izglasovalo vsebinsko odločitev, vendar je bila nato predlagana in izglasovana njena revotacija oz. ponovno glasovanje."Vse navedeno je, ob upoštevanju dejstva, da zaradi izločitev dveh sodnikov zadevo obravnava le sedem sodnikov, ustavno sodišče postavilo v položaj, ko ne more več oceniti, kdaj bo lahko sprejelo dokončno vsebinsko odločitev v obravnavani zadevi. Ni mogoče izključiti niti, da bi se takšno stanje spremenilo šele s (prvo ali naslednjimi) spremembami sestave sodnikov ustavnega sodišča," so priznali.

Ob tem izpostavljajo, da ko je izvajanje zakona v celoti ali delno zadržano, je s tem preprečeno tudi izvrševanje zakonodajalčeve volje, z odmikanjem končne odločitve pa ustavno sodišče intenzivno poseže v položaj zakonodajalca.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Luka Kotnik

Iz današnjega sklepa izhaja še, da ne obstaja večinsko stališče, da bi bila nova ureditev kot taka protiustavna. Prejšnja ureditev pa sicer nikoli ni bila predmet presoje ustavnega sodišča, vendar je po presoji ustavnega sodišča očitno, da je v primerjavi z izpodbijano omogočala bistveno večji politični vpliv na imenovanje članov programskega sveta.

Obenem pa obstaja dvom v zakonitost odločanja trenutnega programskega sveta in generalnega direktorja, ki izhaja iz pravnomočnih sodb Višjega delovnega in socialnega sodišča. Sodišče je namreč ugotovilo, da je bilo imenovanje Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS nezakonito, saj ni izpolnjeval pogojev. Whatmough pa je nato nezakonito razrešil direktorico televizije Natalijo Gorščak. In teh sodb ustavno sodišče ni moglo spregledati.

Zaradi vsega navedenega in ker na podlagi sklepa o začasnem zadržanju generalni direktor ter direktorja radia in televizije lahko opravljajo le tekoče posle, kar ovira nemoteno delovanje RTVS, "ustavno sodišče ocenjuje, da so navedeni razlogi skupaj v tolikšni meri spremenili upoštevno težo v času izdaje sklepa o začasnem zadržanju ugotovljenih škodljivih posledic, da je treba sprejeti odločitev o prenehanju veljavnosti začasnega zadržanja izpodbijanih določb".

V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je v odzivu zapisal, da spoštuje ustavno odločitev in bo v predpisanem roku sklical prvo sejo novega sveta zavoda.

Za umik zadržanja so glasovali štirje sodniki, in sicer Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar, proti je glasoval Rok Svetlič, ki je tudi napovedal odklonilno ločeno mnenje.

Z objavo sklepa v uradnem listu bo sklep o zadržanju izvrševanja dela novele zakona o RTVS prenehal veljati, kar pomeni, da se lahko konstituira novi svet RTVS, kot ga predvideva novela in posledično drugi novi organi, piše ustavno sodišče. Ob tem je za konstituiranje določilo sedemdnevni rok, saj sta zakonsko določena roka za konstituiranje sveta RTVS in sklic prve seje sveta RTVS že potekla, člani novega sveta pa so že imenovani. V tem roku mora biti sklicana prva seja sveta, ki jo skliče vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča. Če seje ta ne skliče, lahko prvo sejo skliče vsaj ena tretjina članov sveta, še izhaja iz sklepa ustavnega sodišča.

Z novelo zakona bi se ustanovil enotni svet RTV

Ustavno sodišče mora odločiti še o oceni ustavnosti novele na pobudo vlagateljev s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem. Ti novelo izpodbijajo, ker menijo, da je šlo pri njenem sprejetju za zlorabo zakonodajnega postopka, prav tako jih je zmotilo prenehanje mandatov članom programskega in nadzornega sveta ter vodstva RTVS. Novela je sicer prestala referendumsko presojo.

Trenutno je glede RTV v veljavi zakon, ki ga je leta 2005 pripravila stranka SDS in predvideva, da ima RTV programski in nadzorni svet, ki imata programske in nadzorne funkcije ter generalnega direktorja, ki vodi posle. Od 29 članov programskega sveta jih 21 imenuje državni zbor. 

Novela zakona bi prinesla spremembe, in sicer naj bi nadzor in upravljanje zavoda prepustili enotnemu svetu RTV Slovenija. Sestavljalo bi ga 17 članov, pri imenovanju pa bi imeli glavno vlogo strokovna javnost in civilna družba, zaposlena na javnem zavodu. 

V sredini februarja je Ustavno sodišče zadržalo izvajanje del 23. člena, v celoti pa tudi 24. in 25. člena novele zakona o RTV Slovenija.

Ustavno sodišče je v sredini februarja začasno zadržalo zgolj izvrševanje tistih prehodnih določb novele, ki urejajo končno konstituiranje sveta RTVS in posledično drugih novih organov zavoda. Gre za člene, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta ter imenovanju novega predsednika in članov uprave. Februarja je Ustavno sodišče v odločbi zapisalo, da zadržanje dela 23., 24. in 25. člena temelji na tem, da je novela zakona o RTV, ki je bila novembra lani potrjena na referendumu, decembra že začela veljati, kar pomeni, da so mandati generalnega direktorja, direktorja radia in direktorja televizije Slovenija že prenehali veljati in da vodenje, upravljanje in nadzor RTV potekajo v skladu s predhodno ureditvijo.

Stavkovni odbor: Začetek depolitizacije javnega servisa

Ko informacija o odpravljenem zadržanju zakona o RTV še ni bila uradno potrjena, se je odzval stavkovni odbor na zavodu. "Če držijo neuradne informacije o odpravi zadržanja novele Zakona o RTV, potem to pomeni, da je Ustavno sodišče prepoznalo pomen javne RTV za uveljavljanje ustavne pravice javnosti do obveščenosti in svobode govora zaposlenih ter demokracijo v tej državi," so sporočili. Dodali so, da umik zadržanja pomeni tudi začetek depolitizacije javnega servisa in uveljavitev volje državljanov in državljank, ki so jo izrazili na novembrskem referendumu. "Za zaposlene in stavkajoče je taka odločitev olajšanje in potrditev, da s stavko lahko uveljavimo svoje pravice - novinarsko in uredniško avtonomijo ter dostojanstvo vseh zaposlenih," so zaključili. 

Vrstijo pa se tudi odzivi številnih, ki odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pietro
29. 05. 2023 10.59
-5
edini uspeh te vlade je brutalno kadrovanje , kaj drugega pa nimajo pokazat
Kostorog
28. 05. 2023 21.19
+7
Kako lepo je prebirati cviljenje in meketanje sds ovčk danes, kako lepa nedelja, ha, ha, ha.
son?ek11
28. 05. 2023 13.40
+10
Ja, to US bo potrebno prevetriti!! V času Musarjeve se bo zamenjalo kar nekaj ustavnih sodnikov!!
Jožajoža
28. 05. 2023 12.28
+12
Moj sosed je sedaj srečen.na tv ju ima samo sobno anteno,in,odkar so jašisti prevzeli naßi rtv,ni imel več kaj gledat.2.leti je imel izklopljeno tv.sedaj bo spet gledal in bo ponovno obveščen o dogajanjih doma in v tujini.janßusyičnih laźi na rtv je konec
bohinj je zakon
28. 05. 2023 10.16
+8
Na državni tv se enim tresejo hlače. Zasluženo.
Dr. Janez
27. 05. 2023 18.03
-24
Slovenski sramoti številka 1, Golobova politika in Golobovo ustavno sodišče.
Timijanus
27. 05. 2023 20.58
+18
Hojle, pozabil si omeniti Janezovo US. 😂🤣🤣🤣😉
patogen
27. 05. 2023 14.43
-23
Zoki TV naj plačuje sam Zoki in levičarji, ki ga želijo gledati. Če je on tisti faktor, ki nastavlja ustavne sodnike oziroma po "obdelavi" glasujejo, tako kot on hoče, potem se spodobi, da še to sami financrajo.
patogen
27. 05. 2023 14.41
-22
Naslednji korak referendum za plačevanje Hanzi TV. Naj jo imajo levičarji in jo plačujejo, če ne prenesejo niti malo pluralizma v njej. Samo rdečo resnico...
SDS_je_poden
27. 05. 2023 14.55
+20
Kaj če bi se desnica malo potrudila in svoje vsebine naredila malo bolj gledljive? Recimo od Pirkoviča imamo polna ušesa prdenja.
patogen
27. 05. 2023 15.48
-14
Vidiš poden, ko sem pa omenil Gobčevo, sem bil pa brisan. Ve se, koga pri nas lahko žališ in koga ne.
pekoči paradižnik
27. 05. 2023 14.29
+21
nora24tv se bo sedaj lahko kadrovsko okrepila, vi janševci se bodo vrnili v staro jato.
pekoči paradižnik
27. 05. 2023 14.24
+22
janšizem je v paniki,.... volitve, trije referendumi, muzej osamosvojitve, praznik spomina na domobrance, so le največji porazi, ki so jih zadnje leto doživeli,... poleg tega so nemočni v vseh odborih DZ, na sejah DZ so njihovi predlogi zavrnjeni s 53 glasovi,.... ampak neumorni vodja se ne da in vlado poziva k odstopu..... prava burleska. Živela svoboda in Svoboda.
cakra
28. 05. 2023 08.59
-16
Frenk zaradi takšnih kot si ti je država v dreku.
pietro
29. 05. 2023 10.56
-3
Mnogo
27. 05. 2023 14.24
-19
Spet je nastopil frenk7 iz drzavnega zbora, res veliko ve!!!
Vinkll
27. 05. 2023 13.36
-18
V tem mesecu dveh so dvema neposlušnima sodnikoma US, ki sicer pripadajo jugonostalgični politični opciji in so v prvo glasovali za zadržanje zakona, po domače rečeno na vladi " trli jajčka" in jim obljubljali službe v Bruslju. No očitno so jih strli učinkovito.
pekoči paradižnik
27. 05. 2023 14.26
+25
"jajčka so trli" janševci tistim, ki niso bili poslušni,... slišano na posnetku. Znana manira janševcev je, da drugim očitajo, kar počnejo sami.
Vinkll
27. 05. 2023 17.58
-15
naivnež ..... vprašaj dva ustavna sodnika accetta in kneza, ki sta sedaj glosovala "za" en mesec nazaj pa kontra ....... ti razložita kako jugonostalgiki trejo jajčka
patogen
27. 05. 2023 13.03
-23
Zoki je zmagal. Pravilno je napovedal, da bo naredil čistko na ustavnem sodišču, prvega maja na Rožniku.
pekoči paradižnik
27. 05. 2023 14.13
+22
jokajte, jokajte, janševci,... ker se vam je sfižila namera z RTV.
patogen
27. 05. 2023 12.59
-20
Sedaj boš vsaj vedel na Hanzi RTV, da če ti bodo obljubljali Lepo vreme naslednji dan, da zopet lažejo.
pekoči paradižnik
27. 05. 2023 14.14
+20
janšistična propaganda in primitivizem se bodo umaknili iz javne TV.
vito
27. 05. 2023 12.57
+13
Koliko casa bo Svetic pisal odklonilno mnenje? 17 let?
pekoči paradižnik
27. 05. 2023 14.15
+15
Vinkll
27. 05. 2023 12.52
-19
Stvar je povsem enostavna. Pred dvajsetimi leti taka odločitev US nikoli ne bi bila sprejeta. Tukaj pa so tri sodnice itak vodene s strani neokomunistov , dvema sodnikoma pa so v teh dveh mesecih obljubili službe na evropskem sodišču . Vsi eminentni pravniki se držijo za glavo ... celo Cerar.
pekoči paradižnik
27. 05. 2023 14.17
+18
Cerar je zate eminentni pravnik????? pa najbrž avbelj, toplak jambrek, zobec,.... eminentni janševci pa so, to pa drži.
ArkaMast
27. 05. 2023 12.47
+16
To naj bo vsem v poduk. Če narod v večini glasuje ZA je ZA. US mora pa prej odločiti ali se sploh glasuje ali ne referendum ja, ali ne). .... Ker referenduma niso prepovedali, ga morajo sedaj spoštovati, spoštovati voljo ljudstva, ki je v veliki večini odločilo za ZA (nov zakon). ... še kaj ni jasno??? .......Verjamem da je 90 % EU tudi zadovoljna s tem izidom. Če bi US še dolgo zavlačevalo, ali odločilo kontra, to bi bil šele škandal.
pekoči paradižnik
27. 05. 2023 12.09
+25
Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade,... janšizem je padel v jamo zavlačevanja, ki jo je ves čas kopal novemu zakonu. Ker so realne možnosti za vsebinsko odločitev o zakonu majhne, se "prizadeti" niti ne morejo pritožiti na ESČP. Prav jim bodi.
Vinkll
27. 05. 2023 12.40
-24
nimaš pojma o pravni stroki, ...zato ne cmokaj jugonostalgik
pekoči paradižnik
27. 05. 2023 14.19
+13
ko janševcu zmanjka argumentov, se posluži diskvalifikacij, znana manira janševcev.
vito
27. 05. 2023 14.19
+7
V resnici je v Sloveniji le en resnicni jugonostalgik in zvesti Titov sledilec jajo... Le da on svojega idola ne bo nikoli prerastel, ampak bo vedno le v blizini njegovega podplata.
Castrum
27. 05. 2023 11.10
-33
Žal bo zaradi te odločitve Slovenija ponovno na stebru sramote v EU. ...Dejstvo je, da US sploh ne bo nikoli odločilo ali je zakon o RTVSLO ustaven ali protiustaven . To je včeraj zelo jasno povedal tudi Accetto.
pekoči paradižnik
27. 05. 2023 12.04
+18
Ker ga je janšizem spravil v tak položaj, janševci pa so oziroma dodo padli v jamo, ki so jo kopali drugim. Cilj janšizma je bil, da se sprejme zadržanje, potem pa z vsebinsko odločitvijo odlaša do poteka mandatov vodstvu RTV. Sedaj so janševci žrtve lastne spletke, ker dokler ni dokončne odločitve o zakonu, kar je videti nemogoče, domnevno prizadeti ne morejo na ESČP ,...
el capitano
27. 05. 2023 13.39
+16
Jansari je pa ljubljenček Evrope,še posebej ,ko se je pečal z Orbanom in čestital Trumpu za volilno zmago..
son?ek11
27. 05. 2023 10.49
+24
Skrajni čas!!!