Slovenija

Neuradno: Za novega direktorja NPU se bodo potegovali Boštjan Lindav, Igor Lamberger in Edvard Ermenc

Ljubljana, 15. 07. 2020 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina, Katarina Matejčič
Komentarji
91

Na javni razpis za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada se je po naših neuradnih informacijah prijavil nekdanji prvi mož Uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav, ki ga je nova oblast oziroma novi, zdaj že nekdanji generalni direktor Anton Travner čez noč odstavil. Za ta položaj se poteguje tudi zdajšnji v. d. direktorja Igor Lamberger, ki si ga je prav tako pripeljala nova vladna ekipa in brez razloga odstavila nekdanjega direktorja Darka Muženiča, ki svoje pravice zaradi domnevno nezakonite razrešitve zdaj išče na sodišču. Tretji kandidat pa je nekdanji celjski tožilec Edvard Ermenc, ki je zaposlen kot višji sodnik na Upravnem sodišču v Celju, vmes je bil nekaj časa tudi član skupine tožilcev na Specializiranem državnem tožilstvu.

Nekdanji prvi mož Uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav se je po naših neuradnih podatkih prijavil na javni razpis za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada.
Nekdanji prvi mož Uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav se je po naših neuradnih podatkih prijavil na javni razpis za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada. FOTO: Policija

A po naših neuradnih informacijah nihče od omenjenih treh kandidatov naj ne bi dobil "politične" podpore, saj naj bi imela največja vladna stranka povsem drugačne načrte, v igri naj bi bila tudi nekdanja kriminalistka, ki pa ima zelo malo izkušenj iz vodstvenih položajev. Še vedno pa se veliko govori o seznamu ljudi, ki naj bi se jih bilo treba znebiti na NPU, po navodilih politike. 

Novo ime: brez izkušenj in s spornimi povezavami

Ta teden se je kot favoritinja začela omenjati mlada Petra Grah Lazar, ki naj bi sprva postala kar vršilka dolžnosti, saj se na razpis ni prijavila, so poročali v oddaji 24UR. Grah Lazarjeva, sicer doktorica ekonomije, je na NPU delala od decembra 2010 do začetka 2014, a se, kot pravijo tako naši viri, kot preiskovalka ni ravno izkazala, prav tako pa naj ne bi spisala niti ene ovadbe. Od tam je za pet let odšla na DUTB, zadnje leto je na Deloittu, z avgustom pa se po naših podatkih seli na banko SKB. Vodstvenih izkušenj torej nima, sporna bi bila lahko tudi njena vloga na DUTB, kjer je bila večino časa zadolžena za korporativno varnost. Njen mož Andrej Lazar, direktor upravljanja nepremičnin na DUTB, je bil namreč močno vpleten v milijon evrov težko afero KLI Logatec, čeprav pogodbe dejansko ni podpisal. Na presenečenje mnogih ne Grah Lazarjeva ne interna revizija pri tem poslu nista odkrila nepravilnosti, jih je pa zunanja forenzika Ernest&Younga, s primerom pa se ukvarja prav NPU. Torej bi Grah Lazarjeva postala šeficah tistih, ki se že leta ukvarjajo z DUTB, tudi z afero KLI Logatec.  Ob tem še povejmo, da je Grah Lazarjeva menda tudi prijateljica Roka Snežiča, ki je po naših informacijah prav tako pod drobnogledom NPU. 

Ker se Lamberger ni strinjal, da so bile hišne preiskave političen konstrukt, si je nakopal zamere

Naši viri pravijo, da zdajšnji v. d. direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Igor Lamberger ni več favorit vladajoče politike oziroma predsednika vlade za to delovno mesto. Razočaral naj bi ga s kriminalistično preiskavo zaradi domnevno sporne nabave zaščitne opreme oziroma nakupa ventilatorjev, ki jo NPU vodi zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in njegovo sodelavko Andrejo Potočnik. Prav tako se Lamberger ni pridružil izjavam predsednika vlade Janeza Janše in notranjega ministra Aleša Hojsa, da gre za politične preiskave, zaradi česar sta celo podala svoj odstop tako generalni direktor policije Anton Travner kot tudi notranji minister.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Kriminalisti in kriminalistke NPU so že večkrat dokazali, da njihovo delo vodita izključno načeli zakonitosti in strokovnosti, da so pri svojem delu nepristranski, ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja.  Igor Lamberger
Igor Lamberger
Igor Lamberger FOTO: Bobo

Še več, trenutni prvi mož NPU se je celo postavil za svoje preiskovalce in zagovarjal njihovo strokovno delo. Torej ni menil, da je šlo za politično preiskavo. "Kriminalisti in kriminalistke NPU so že večkrat dokazali, da njihovo delo vodita izključno načeli zakonitosti in strokovnosti, da so pri svojem delu nepristranski, ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja. 

Zato nasprotujem vsem neutemeljenim in neargumentiranim očitkom, ki letijo tako na kriminalistično stroko kot tudi na vse kriminalistke in kriminaliste, ki predano in požrtvovalno opravljajo svoje delo. NPU je preiskavo začel na podlagi aprila prejete prijave, od samega začetka pa preiskavo vodi in usmerja Specializirano državno tožilstvo. Tudi dejstvo, da je policija eden najbolj nadzorovanih organov v državi, je zagotovilo za njeno zakonito in strokovno delo. Stojim za svojimi zaposlenimi in ob njihovem strokovnem opravljanju dela ne vidim razlogov za svoj odstop," je po hišnih preiskavah pri ministru Počivalšku zapisal Lamberger. S tem si je nakopal politične zamere, saj je s takšno izjavo povsem demantiral tako notranjega ministra Hojsa kot tudi predsednika vlade Janeza Janšo, ki govorita, da je bila preiskava politično motivirana, konstrukt in da je NPU treba depolitizirati. Očitno je Nacionalni preiskovalni urad strokovna institucija samo takrat, ko preiskuje leve politike. Ko preiskuje desne, pa je to politična enota policije. Politika gre celo tako daleč, da tisti, ki jih zaradi domnevnih kaznivih dejanj preiskuje NPU, zahtevajo kar njegovo ukinitev. V razvitih demokracijah je to nepojmljivo, da bi denimo v Ameriki politične stranke zahtevale, da se kar ukine posebna enota policije FBI, ker preiskuje njihovega člana.

Čeprav direktorja NPU imenuje generalni direktor policije, bo tokrat očitno to vlogo prevzela kar politika oziroma po naših informacijah predsednik vlade osebno. Kar je v nasprotju z zakonodajo in vsemi načeli avtonomnosti te institucije, na katero politika ne bi smela imeti nobenega vpliva, ne na kriminalistične preiskave ne na kadrovanje, opozarjajo strokovnjaki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na policiji iščejo osebo, ki je izdala vsebino odredb za hišne preiskave

Čeprav je trenutni prvi mož NPU Igor Lamberger padel v nemilost pri vladajoči politiki, je po naših informacijah prav on prvi "osumljenec", da je določene ljudi seznanil z vsebino odredb za hišne preiskave pri ministru Počivalšku, še preden so se torej zgodile. To se je zgodilo prvič v zgodovini slovenske policije, da je nekdo objavil vsebino odredb že dan pred hišnimi preiskavami. Kdo bo imel hišne preiskave, kdo so osumljenci, česa so osumljeni itd.  Informacije so objavili mediji blizu stranki SDS, kar pomeni, da so odredbe imeli še pred hišnimi preiskavami tudi osumljenci, natančneje minister Počivalšek. Zaradi tega niso bili šokirani samo na policiji, ampak tudi na tožilstvu in ljubljanskem sodišču, kjer so odredbe izdali. Policija je zato uvedla postopek, v katerem ugotavljajo, kdo je lahko že dan pred hišnimi preiskavami ali še prej z vsebino odredb seznanil določene ljudi. Po naših neuradnih informacijah so nadzorniki na to temo že opravili razgovor tudi z Lambergerjem. Preiskovalci pa menijo, da bi moral steči tudi postopek, da se ugotovi, ali držijo informacije, da je bil z vsebino kazenske ovadbe zaradi afere Knovs še pred zaslišanjem seznanjen obrambni minister Matej Tonin. Preiskali bi, kdo torej iz policije odnaša zaupne dokumente politikom. Marsikoga je namreč zmotil zapis državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja, ko je komentiral ovadbo zoper Tonina in zapisal, kaj med drugim piše v ovadbi. Torej jo je prebral ali pa vsaj bil seznanjen z njeno vsebino. Še preden je bila poslana na tožilstvo. 

Na NPU bodo zaposlili kriminalista, ki so se ga na PU Ljubljana zaradi nesposobnosti hoteli znebiti

Na NPU pa se nadaljuje tudi nenavadna kadrovska politika zaposlovanja preiskovalcev. Če je prej veljalo, da so skrbno izbirali kriminaliste in zaposlovali predvsem tiste, ki so imeli specifična znanja za preiskovanje najhujših kaznivih dejanj, je pod novim vodstvom vse drugače. Čeprav NPU trenutno  potrebuje predvsem izkušene strokovnjake za pregon gospodarskega kriminala, bodo po naših neuradnih informacijah zaposlili kriminalista ljubljanske policijske uprave, tam pa se ga skušajo znebiti že več kot deset let. Njegovi šefi so za njega že večkrat zahtevali premestitev, pa nikoli ni uspela, ker ga drugod niso želeli. Po naših informacijah obstaja več različnih dokumentov, v katerih so vodje pisali prošnje za njegovo premestitev na drugo delovno mesto, ker naj bi bil popolnoma neprimeren za delo na oddelku za organiziran kriminal, saj mu svojega znanja ni uspelo nadgraditi vse od leta 2000, čeprav so ga skušali dodatno izobraziti, vendar brez uspeha. Njegovi šefi so večkrat opozarjali, da ne pozna osnovnih policijskih nalog pri preiskovanju kaznivih dejanj. In da se povsem neprimerno vede in slabo vpliva na odnose med sodelavci. Zahteve za njegovo premestitev so se začele že leta 2005. A so bile neuspešne, kriminalist pa bo zdaj dobil priložnost na Nacionalnem preiskovalnem uradu, kjer preiskujejo najzahtevnejše oblike kriminala. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
15. 07. 2020 21.19
+3
Povejte mi zakaj zamenjave!!!zakaj utemelji to janša!razen tvoje skrajno desničarske politike!!
Infraping
15. 07. 2020 19.06
+2
slovenija pa dalje po svoje - eni kr prihajajo, eni odhajajo, navadn državljan pa ne ve, na kiri palci je drek in lepo liže vse skupi
PEACE
15. 07. 2020 17.14
+9
Najslabša možna rešitev, ko nastavlja politika. Za to mesto rabimo politično ne kontaminiranega človeka. Takšni sploh obstajajo? Ker večina jih gre v politiko zaradi lastnega interesa
Z0r98xyw
15. 07. 2020 12.06
+31
Spet bomo nastavili enega našega,ovce zadovoljne
Pepi honda
15. 07. 2020 12.05
-19
Vse kar ste povedali v tem članku je, da je vse neuradno po neuradnih novicah itd, pro plus v vsem svojem sijaju
Ježek JEBE POP SMRADE
15. 07. 2020 11.55
-48
Komunjare veste samo eno stvar v katero ste sigurne ... to, da boste razmontirane v prafaktorje ... piko na i ... bo dal pa narod ... in potem nikoli več ...
yanay
15. 07. 2020 13.04
+24
Antoniozmaj
15. 07. 2020 13.07
+26
kmkm
15. 07. 2020 13.32
+22
kateri narod verjetno madžarski saj v Sloveniji nimate podpore naroda!
resslovenka
15. 07. 2020 13.38
+11
Levicarjikmeee
15. 07. 2020 19.36
-4
deathbite
15. 07. 2020 11.52
+27
Z NPUjem bo padla še zadnja trdnjava obrambe pred korupcijo, krajo, nepoštenjem vladajoče klike!
Uporabnik113189
15. 07. 2020 11.52
+45
Upam da je kdo članek bral do konca. najbolj nesposobnega kriminalista, ki ga v že leta poskušajo odstraniti iz PU Ljubljana, se bodo končno znebili.. Menda je pokazal tako visoko strokovno znanje da bo napredoval po navodilih te vlade v NPU.. Trikrat lahko ugibamo kako bo uspešno preiskal zapletene primere, kjer so si velikokrat polomili zobe tudi najboljši. In seveda zakaj je prav on "napredoval"..
resslovenka
15. 07. 2020 13.43
+22
Seveda. Ogromno škode nam je povzročene z načinom Janševega kadrovanja. Sej, to vsi vemo. En tornado bi bil potreben, da bi počistil vso to kadrovsko navlako. Jaz samo ne morem verjet, da so koalicijski partnerji tako neodzivni in da tako potrpežljivo vse to prenašajo. A se ne zavedajo, da si samo kopljejo luknjo na naslednjih volitvah?🙄
Mladi? Plasto
15. 07. 2020 14.07
+15
napaka v postopku lahko zradira cel primer ..... zato so ga tja poslal ... da bodo napake v postopkih ....
plotter123
15. 07. 2020 11.37
+26
Kolikor se spoznam na USTAVO RS bi moral biti danes že potrjen novi minister , v nasprotnem mora vlada odstopiti, ker do sedaj ni bilo niti predloga
roten
15. 07. 2020 11.36
+18
vse skupaj nima haska ker potem tožilci ali ustavni sodniki vse uredijo v prid političnim veljakom ali njihovim sponzorjem švica je še daleč za naše skorumpirance
Uporabnik113189
15. 07. 2020 11.34
+39
Kdaj se bo veliki večini končno utrnilo, da je z Janezom Janšo nekaj hudo narobe. Sedaj je začel opletati še s kulturnim marksizmom.. Vse kaže da večina normalnih v Sloveniji nima pojma kaj to je. Če bi vedeli bi se hkratri tudi zavedali kakšnega predsednika vlade imamo, bi se morali zgroziti.. O kulturnem marksizmu je imel namreč veliko za razložiti Anders Breivik, ki je potem izvršil poboj 77 mladih levo usmerjenih ljudi.. Breivik je v svojem manifestu vsaj stokrat omenil ta pojem kot grožnjo zahodni civilizaciji in sedaj premišljuje v udobni celici do konca življenja o svojem početju. Kot nam je vsem znano je ta gospodič brez vsakega dvoma neonacist.. Le kaj je potem naš predsednik vlade, če uporablja skoraj enak besedni zaklad kot Breivik. Naslednik Marije Terezije? Ni naključje da isti besednjak uporablja tudi Orban, tej družbi pa se je pridružil še Vučić. Ko Janez javno objavlja svoj boj proti komunizmu, je to samo bolj mila oblika naslednjega pojma, ki označuje najhujše v besedni zvezi kultura in marksizem.. To smo že videli s požigi knjig, ko so te vrste ptičice jasno izrazile svoj bes nad kulturo in filozofskim nastopom Marxa. Skratka, verjeli smo, da je za Slovenijo nemogoče, da naciji prilezejo na oblast.. Zgodilo se je nemogoče..
Uporabnik113189
15. 07. 2020 11.38
+32
Nekoč Hitler, si je tudi ustanovil kar lastno policijo.. Tista, ki je spoštovala zakonodajo ni bila dovolj učinkovita.. Vse kaže da ta oblast nima dovolj kadrov za lastno ( privatno strankarsko) policijo ampak če z malimi popravki predela obstoječo, bo mogoče dovolj dobra. NPU je samo prvi trn v peti..
sagesse
15. 07. 2020 11.41
-25
Ja ja norec breivik z janšo nima nobene veze.Slovenija ima problem,ker se še vedno uporablja neka preživeta marksistična miselnost,z vami na čelu.Orban je vrgel iz države soroša,tistega kateri je v začetku financiral ultra marksistične ideologije in naprimer, fajonova je še danes na njegovi plačilni listi,kar je nenazadnje priznala sama, skupaj z vajglom.Soroš že ve zakaj... v kaosu je denar.Kot je nekoč kot žid izdajal nacistom svoje rojake in s tem zaslužil,je današnja agenda levičarjev,totalni razkroj družbe kot jo poznamo,uvoz narodov,kateri so tako po kulturi,zgodovini,tradiciji in zgodovini razlikujejo od nas in vse to vodi v spopad..... in takrat pride čas za rotchilde(gospodarje soroša)... večji kot je kaos več je denarja....
Uporabnik113189
15. 07. 2020 11.45
+15
Nima zveze? Hodi kot raca, gaga kot raca, kljun ima kot raca ampak ni raca?
sagesse
15. 07. 2020 11.46
-15
yes yes,, ko ni argumentov je tudi basen dobra..kajne.....
yanay
15. 07. 2020 13.09
+4
Janša morda res ni neonacist, je pa priznan neoliberalec, kar je pa ravno tako škodljivo!
darkokontrabas
15. 07. 2020 11.30
+2
Puščica, kje ti živiš in koliko si star?
sagesse
15. 07. 2020 11.29
+0
NPU je bil ustanovljen kot politična policija,ker če pogledamo kakšen je izplen njihovega dela je to katastrofalen.Niti enega primera gospodarskega kriminala niso rešili... niti enega,medtem ko jih je tam zaposlenih cel kup.NPU so določene elite uporabljale za politično obračunavanje,kar smo videli neštetokrat,nenazadnje na primeru magajne ali počivalšek,šircelj....same politike...Predhodno so obvestili medije,tako da je bil v bistvu medijski linč,sama zgodba je nepomembna.Niso pa preizkovali bančnikov,niso preizkovali kriminala v zdravstvu niti kriminala na drogah in podobno.NPU se mora ali ukiniti ali preoblikovati v normalno specilizirano policijo,ker v vseh letih obstoja NPU, je bil izplen manj kot 1 primer na leto na zaposlenega.Res učinkovitost na ravni afrike ali še slabše....
Uporabnik113189
15. 07. 2020 11.40
+21
So pa zbrali množico dokazov, s katerimi bi jutri nekoga lahko za vedno spravili za rešetek.. To je tudi glavna težava stranke SDS, zato lov na čarovnice ( beri kriminaliste)..
sagesse
15. 07. 2020 11.44
+1
Klasik// ni res... povejte,koliko bančnikov so zaprli??? koliko tajkunov iz foruma 21?? koliko farjev iz zvonov... povejte mi samo za enega... pa ne mi o bavčarju in kordežu,ker ta dva je zahaklal furs ne NPU.... povejte mi za samo 1 primer, kjer so bili uspešni....
kiropraktik
15. 07. 2020 11.24
+5
Na terenu je treba delat,v pisarni pa lepo počivaš,razen za čas malice.
2fast4
15. 07. 2020 11.07
+14
Na teren se spravite... Vsi bi bili v pisarnah fikusi, folka na terenu pa ni...
puš?ica
15. 07. 2020 10.59
+29
Ovce, dejte si že enkrat dopovedat da juge ni več in da to s komunisti janša nabija že 30 let samo da bi prišel na oblast, nevem kako ste nekateri tako naivni da vrjameste pokvarjenim politikom ki za karkoli se zgodi krivijo komuniste!!!
kmkm
15. 07. 2020 11.07
+18
Et vesoljcek
15. 07. 2020 11.07
+12
DAEMONIUM
15. 07. 2020 10.32
-2
Lamberger je ze deadmeat, naj si poisce sluzbo na kaksni zakotni policijski postaji, da raziskuje zginotje kaksne kokokosi, odtujenega bakrenega zleba (ups ta bo ze teska) in vedri do upokojitve!
kmkm
15. 07. 2020 11.09
+19
seveda desni niste nič krivi saj sami sebe preiskujete, ko pa se vam kdo postavi po robu ga pa odpikate, čista klasika JJ in stranke Sloveniji Delamo Sramoto.
Ježek JEBE POP SMRADE
15. 07. 2020 10.26
-24
Težko je najti poštenega policaja v tej komunistični kamarili ... ampak jest čist Janezu zaupam ...
kmkm
15. 07. 2020 11.12
+23
desni ste bolani in okuženi tako kot vaš vodja JJ s komunizmom 30 let vas že poslušamo vmes so že partizani pomrli vi pa še vedno o komunistih pa jih imate v vaših vrstah veliko očitno se bo to vleklo dokler bo lahko Janez z nohtom migal!
riss
15. 07. 2020 11.46
-10
kmkm: partizani niso pomrli, če imamo še vedno več kot 10.000 borčevskih pokojnin, najmlajši prejemnik pa je star dobrih 20 let.
yanay
15. 07. 2020 13.12
+13
Ne boste verjeli, ampak borčevske pokojnine dobivajo tudi člani SDS.
RDPESA
15. 07. 2020 14.24
+8
Ježi so miroljubne in lepe živali.. Ti s svojim nickom mečeš slabo luč na te živalice.. Priporočam ti portal nova24ur, ker tu te nobeden ne jemlje resno..
kiropraktik
15. 07. 2020 10.24
-13
plotter123
15. 07. 2020 11.38
+8
A te je strah ?? A sedaj k je Tvoj Ištvan gor ne več a ne ?
picolin
15. 07. 2020 10.17
+13
nasi se bodo morali se mnogo naucit od fbi ali cie .
RDPESA
15. 07. 2020 14.20
+2
Daj našim sredstva in pooblastila, pa boš 100°imel boljše operativce, ko so tisti, ki jih gledaš v filmih.. Saj jih primerjaš s filmi verjetno, ker drugih izkušenj itak nimaš..