Slovenija

Neuradno: zdravniki zahtevajo tudi 5000 evrov več brez dežurstev in dodatkov

Ljubljana, 19. 01. 2024 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
890

Peti dan zdravniške stavke se število razočaranih in jeznih pacientov veča, stavkajoči odbori Fidesa pa že snujejo novo zaostrovanje. Vlada njihove zahteve označuje kot nemogoče. Neuradno naj bi poleg treh plačnih razredov za starejše zdravnike Fides zahteval še dodatnih sedem razredov, kar bi pomenilo tudi do 5000 evrov več. Osnovna bruto plača starejših zdravnikov bi tako v povprečju znašala kar 8500 evrov brez dežurstev in dodatkov. Ob tem, da imajo do dva meseca in pol dopusta, nočejo pa se odreči niti enemu prostemu dnevu. Pogajanja naj bi nadaljevali v ponedeljek.

Na eni strani obupani pacienti: "V torek bi moral biti operiran v bolnišnici Valdoltra. Zjutraj so me klicali in vse skupaj odpovedali zaradi stavke. Operacijo sem čakal eno leto, sedaj je prestavljena na nedoločen čas. Ker sem invalid in imam še druge zdravstvene težave /.../ Trpim v bolečini in nimam več besed o našem zdravstvenem sistemu."

Na drugi stavkajoči Fides, ki ne popušča. "Verodostojnost vlade mora biti na visoki ravni. Konec koncev so se vedno zavzemali za pravno državo, od vsega začetka. Pa tudi to, da bodo uredili razmere v zdravstvu, so se širokoustili že na začetku mandata in do danes, moram reči, niso naredili nič," pravi Damjan Polh, predsednik sindikata Fides.

To ni stavka za boljše razmere v zdravstvu, ampak za višje plače zdravnikov, so že od ponedeljka jasni nasprotniki zdravniške stavke. "Stavka Fidesa je seveda zakonita, dejstvo pa je, da za paciente ni dobra. Stavka omejuje dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev in še dodatno podaljšuje že tako dolge čakalne dobe," je včeraj dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. 

Neuradno: Takšne so zahteve Fidesa
Neuradno: Takšne so zahteve Fidesa FOTO: POP TV


Po predvajanju televizijskega prispevka dodajamo pojasnilo:

Če bi upoštevali oba sporazuma, bi neuradno zdravniške plače po novem bile videti tako: starejši zdravnik specialist, ki povprečno prejme 3400 evrov bruto plače, bi dobil najprej tri in potem še sedem dodatnih razredov. Z uveljavitvijo ločenega stebra za zdravstvo, od katerega si zdravniki obetajo od 2 do 4-krat višje plače od povprečne slovenske, bi to njegovo plačo več kot podvojilo in bi znašala kar 8511 evrov bruto. Po enaki formuli bi povišico prejeli tudi začetniki. Brez specializacije zdaj prejmejo povprečno 2300 evrov bruto, ker so tri razrede že prejeli, bi dodatnih sedem in uresničevanje stebra pomenilo 3647 evrov bruto.

 

Neuradno pa tudi to, da je Fides pripravljen zamrzniti stavko, če vlada plače vseh zdravnikov dvigne za 30 odstotkov, za vsak mesec brez dogovora pa še dodatnih pet. 

Protiponudba vlade pa: tri plus dva razreda, če zdravniki pristanejo na manj dopusta. Nekateri namreč letno dobijo 55 dni. Pa so sporočila vlade že ves teden enaka: "Na žalost danes nismo uspeli zbližati stališč," je v torek povedal vladni pogajalec in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež. 

Medtem pa še ena izpoved pacientke, ki je zaradi stavke ostala brez pregleda, potrebnega za operacijo: "V slovenjgraški bolnišnici bi morala danes imeti anesteziološki pregled, brez katerega v ponedeljek ne morem biti operirana. Prejela sem klic, da je termin odpovedan in da drugega datuma ne morem dobiti, ker ni osebja. Ker bom operirana v Izoli, so mi termin uredili oni."

Samo v ljubljanskem kliničnem centru je odpadlo približno 600 storitev. Zdravstveni inšpektorat je sicer zaradi stavke doslej prejel prijavo enega pacienta, ki se je pritožil zoper storitev na primarni ravni. Inšpekcijski postopek pa še poteka.

Fides: Zavajanja vlade se nadaljujejo

Iz sindikata Fides so se že odzvali in sporočili, da je večina razkritih vladnih podatkov spretno vzeta iz konteksta z namenom diskreditacije njihovih legitimnih – že dogovorjenih in podpisanih – stavkovnih zahtev.

"Sindikat FIDES se je doslej ves čas pogajanj držal dogovora, da se vsebina med pogajanji ne razkriva, dokler se ne uskladi. Tudi v prihodnje ne nameravamo podajati informacij o vsebini pogajalskih predlogov FIDES.  Lahko pojasnimo, da smo zaradi ignoriranja sklenjenih stavkovnih sporazumov zahtevali jamstva, da bodo zaveze v tokratnih pogajanjih spoštovane. Zahtevali smo tudi začasno ureditev plačnih razmerij za čas do realizacije dogovorov. Zaenkrat vladna stran zavrača vse predloge in zahteve FIDES-a o jamstvih, s katerimi želimo doseči, da se ne bo ponovila situacija, ki je pripeljala do stavke," so zapisali.

Ob takšnem odnosu vlade se o vsebini ni mogoče pogajati, saj bi bila povsem nezavezujoča, še dodajajo v Fidesu.

Po sestanku glavnega stavkovnega odbora so sporočili, da bo za prihodnji teden napovedano zaostrovanje stavke odvisno od vsakega zavoda. Naloga zdravnikov med stavko je zgolj ta, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma, so poudarili v sporočilu za javnost.

Mnoge sedaj zanima, kako dolgo bodo še stavkali zdravniki in kakšna naj bi bila zaostritev stavke? V studio 24UR ZVEČER smo povabili predsednika Fidesa Damjana Polha, gostovanje je potrdil, tik pred oddajo pa so nam iz Fidesa sporočili, da nam nocoj ne bodo zagotovili sogovornika.  

V naši informativni oddaji ob 19. uri smo poročali o tem, da neuradno Fides od vlade zahteva povišanje plače tudi do okoli 5 tisoč evrov bruto. Medtem, ko so jih polna usta, da vlada zavaja, da so podatkih vzeti iz konteksta z namenom diskreditacije njihovih legitimnih - že dogovorjenih in podpisanih stavkovnih zahtev in da se Fides ves čas pogajanj drži dogovora, da se vsebina med pogajanji ne razkriva dokler se ne uskladi, pa nimajo predstavnika, ki bi v našem studiu pojasnil kakšne so njihove zahteve. Fides pravi še, da se ob takšnem odnosu vlade o vsebini ni mogoče pogajati, saj bi bila povsem nezavezujoča.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (890)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bambina1968
23. 01. 2024 13.30
+1
banda požrešna, naj pokažejo plačilne liste z vsemi raznimi dodatki na TV, potem pa se naj pričnejo pogajat za plače, če imajo j...
ap100
21. 01. 2024 09.51
+1
a imata pop in rtv iste novinarje- iste slike - iste sheme izračuna
tirolec
20. 01. 2024 20.17
+7
FIDES ne zajebavajte se s prebivalci Slovenije....Saj na naš račun dobivate plače, dodatke in vse kar si zmislite..., ko je dovolj = dovolj!! Vse vas imeti samo v javnem zdravstvu + ukiniti vse koncesije ter privat ambulante - to je moto, da se spustite na realna tla.
Miskic a
20. 01. 2024 19.44
+1
Prvo kot prvo to kar zahtevajo ne verjamem. Ampak izkljucimo njih, dajmo se vpiknit v covid dodatke, ki ne bodo nikoli pozabljeni. Dejansko ko se je vse skupaj zacelo, nismo vedeli kako nevaren je virus. Ko vas je vecina doma sedela, je vecina v zdravstvu garala. Res je tudi, da nekateri so vlekli dodatke in niso delali nic oz niso bili niti v stiku s covid pacienti. Je pa tak. Da je dodatek pripadal, ker to pise v zakonu. Kot slednje pa je ta fora, da ce bi ga vi dobili ali vas clan druzine, se ga ne bi branli. Pa se to. Od teh covid dodatkov je marsikdo posledicno imel delo oz je bil placan od teh plac. Pa se nekaj. To ko govorite, da nas placujete pa da ni koristi pa da ne dobite kar bi morali. Odgovor je ta, da mi tudi vas vcasih placujemo in to mastno, pa naredite kot da bi 5 letni otrok delal, da se ne menim o kvaliteti in nasploh znanju, ki ga vec pojma nimate eni. Tako!
jutri_pa_res
20. 01. 2024 21.25
+2
Koliko vem, so zdravstveni delavci v tistem času dobili za svoje delo več kot dvakratnik svoje normalne plače. To je trajalo kaki dve leti in je tudi postalo rak rana sedanje situacije, ko se ti ljudje ne morejo sprijazniti s povratkom na normalne plače...
Sammy44
20. 01. 2024 19.10
+2
"Osnovna bruto plača starejših zdravnikov bi tako v povprečju znašala kar 8500 evrov brez dežurstev in dodatkov." Ma prosim vas lepo. Če je bruto plača v najvišjem 66. plačnem razredu 5880€, kako bo potem bruto plača zdravnika brez dodatkov 8500?!?  Da vas ni sram, novinarji, kako zavajate javnost. Poznam par zdravnikov in vem, da zaslužijo manj kot novinar PopTV. Sramota za take lažnive članke, ki širijo sovraštvo!!!
Covid 19
20. 01. 2024 18.45
+5
!!A ni noro 8.500e hočejo.. Tudi jaz bi hotel 10.000.Če bi vlada odobrila tako NORIJO ZDRAVNIKOV,potem mi mora pred bojkotom, zakonsko omogočiti,da lahko plačujem zdr.zavarovanje v katerikoli državi eu in, ko bom potreboval zdravljenje, grem potem v italijo,avstrijo, nemčijo ali švico.. Ker ne mislim podpirati tega sistema v slo.kjer tisti, ki dela 12ur na dan za 800e,financira nenasitneže,ki so več na dopustu kot v službi. Sem obrtnik brez premoženja,nič mi ne morete vzeti in,če boste vi VLADA,odobrili to zdravniško krajo,ne boste od mene dobili niti centa več za zdr. zavarovanje, spremenim državljanstvo in plačam drugi državi, kjer me bodo tretirali kot se gre,ne kot ne bodi ga treba.Ne bom crkaval za vas,da se boste vi prseravali, zagotovo ne!! Pošljite ta FIDES že enkrat k hudiču,že leta samo štrajkajo in od vseh največ dobijo,čakalne vrste pa se daljšajo in zdravstvo je vse slabše,haloo!!!
Špinača
20. 01. 2024 18.45
+6
Fides ne bluzi vsepovsod imamo mlade pa stare delavce in se bolj stare pa malo več kot mlade in srednje delavce in frisne in zaspane pa pridne in lene!!!!! pa kaj se greste dohtari!!??
miabi
20. 01. 2024 17.43
+11
Zaradi izsiljevanja zapreti sindikaliste. Dokler veliko delavcev ne dobi niti minimalne plače za svoje delo, dokler minimalna pokojnina ne zadostuje za minimalne storitve v domu upokojencev ne bi smel nihče razen teh dveh skupin stavkati, še najmanj sodniki in zdravniki.
trent
20. 01. 2024 16.37
+12
Tito in Goli otok vrni se!! Bo hitro nazaj red!!!
Slava b
20. 01. 2024 16.30
+11
Če so nezadovoljni v javnem zdravstvo,pa naj gredo delat v privat zdravstvo.Lahko pa odprejo tudi svojo privat ordinacijo.Lazje je biti dvoživka in izkoriščati javno zdravstvo.
Betuul
20. 01. 2024 16.06
+9
Zdaj pa poglejte če je to pravično! 🪧Tile stavkajoči zdravniki, prejemajo za svo delo plačilo več 2000€! Mi imamo dodiplomo; izvajamo delo v skladu s svojo stroko pa prejmemo okol 920€ neto! Kje je tu univerzitetna in fakultetna pravica in podobna uravnilovka v plačilnem razredu; dodiplomah!!Ena sramota od gospodarstva in sindikatov; ki bistvo ne vidijo??🪧🪧
gofla1
20. 01. 2024 15.17
+13
Predlog vladi: zdravniki na 3 izmene po 8 ur (razen, če se operacija zavleče-edine dovoljene nadure). Na bodo več preobremenjeni, plača enotna v javnem sektorju glede na izobrazbo. Če komu ni všeč, pot pod noge,pa tja, kjer mislijo da bo bolje., Če upokojenci preživimo s 700 €, bodo tudi zdravniki s3000€, mislim, da nimajo večjih želodcev. Dvoživke z zakonom prepovedat. Glavne izsiljevalce pa na cesto delat, da bodo videli, kako se služi kruh.
Podlesničar
20. 01. 2024 15.46
+0
Pol lahko kr zapremo zdravstvno štacuno, ti boš pa tudi šel lahko na zdravljenje samo še v tujino.
gofla1
20. 01. 2024 15.55
+10
Je dovolj mladih, ki bi radi delali, pa zaradi pijavk ne morejo.
gofla1
20. 01. 2024 15.57
+9
Je dovolj mladih, ki bi radi delali, pa zaradi pijavk ne morejo, Doktor pri 70+ ni za v amulanto.
jutri_pa_res
20. 01. 2024 15.13
+17
Edino pošteno je takole: Greš k delodajalcu in mu daš na mizo dva papirja. Na enem je prošnja za višjo plačo, toliko in toliko, na drugem pa odpoved. On pa naj enega potrdi, drugega pa ti vrne. Ne pa stalno neko usrano izsiljevanje in cviljenje!!!
nopino
20. 01. 2024 15.08
+7
dr. Voduškova, kmal bo potrebno misliti na osebno zaščito, kaj ne?
nnanna
20. 01. 2024 15.07
+12
lahko nahraniš lačnega, sitega nikoli!
walter2
20. 01. 2024 15.05
+4
Poenostavit zaposlovanje tujih zdravnikov,če je treba dokler ne obvladajo pogovorne slovenščine zaposlit prevajalce,a tem domačim pohlepnežem pokazat vrata pa naj gredo tja kjer mislijo,da lahko vsakih nekaj mesecev izsiljujejo državo!
Podlesničar
20. 01. 2024 15.02
+8
Plače mladih zdravnikov so še vedno sramotno nizke...
jutri_pa_res
20. 01. 2024 15.05
+11
Grma53
20. 01. 2024 14.59
-1
Morda boste pa levaki sedaj le ugotovili, da noben od privatnih zdravnikov ne štrajka. Njim se to ne izide, ker morajo delati za sebe in še za tiste, ki dobivate plače v javnem sektorju. Tam pa se vas je nagnetlo že toliko, da zdravniki upravičeno štrajkajo, saj imajo nekateri manjšo plačo, kot tisti, ki so naredili le kolesarski izpit in sedijo v parlamentu, ali pa v vladi.
jutri_pa_res
20. 01. 2024 15.07
+17
Privat sektor nič ne štrajka, ampak dela, ker mora vse to v bistvu plačevati. Javni sektor, predvsem zdravniki in sodniki, pa je poblaznel...
Davorin Trstenjak
20. 01. 2024 14.55
+16
Stavka zakonita? Res je, stavka zdravnikov je zakonita, a so zakoni vendarle podrejeni Ustavi RS, torej zdravniki s stavko nebi smeli kršiti 51. člena Ustave in pacientom posledično odrekati do zdravstvenega varstva, ki ga navsezadnje tudi financiramo. Izsiljevalski posegi interesne skupine v, z ustavo zagotovljene primarne pravice državljanov, predstavljajo eno najhujših možnih kršitev, zlasti kadar ne prizadenejo zgolj posameznika, ampak vso družbo. Bo kdo od pristojnih reagiral? Ali bo kdo sankcioniran? Ali bodo zakoni (močnejšega) po novem veljali nad temeljnim pravnim aktom ter s tem postali pomembnejši kot Ustava, ki naj bi imela največjo pravno moč?
miabi
20. 01. 2024 17.54
+6
Zaradi hujskanja ovaditi sindikate zdravstva, kot sodstvo. Dokler bo kršena pravica do dostojnega življenja delavcev, ki so na minimalni plači in dokler najnižja pokojnina ne zadošča za osnovne stroške v domu upokojencev. Delo se tako sodstvu, kot zdravstvu nabira zaradi nedela.
Gorazd Zupan?i? 2
20. 01. 2024 14.39
+17
Zakonski minimalni dopust je 20 dni , pa 1 dan na vsakega otroka, in tako bi moralo biti za komplet javni sektor. Naj se poberejo delat v ZDA, tam bojo imeli odškodninsko odgovornost in 15 dni dopusta....