Slovenija

V intervenciji po neurju v Črnomlju porabili 32 ton zaščitne folije, 700 kg žebljev in 25 kubičnih metrov desk

Ljubljana, 14. 06. 2018 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / U.Z., V.Š.
Komentarji
60

V intervenciji po petkovem neurju s točo v Črnomlju je sodelovalo skoraj 2700 gasilcev in skoraj 300 drugih pomagačev, štirje gasilci so se lažje poškodovali. Z zaščitno folijo so začasno zaščitili nekaj več kot 1100 objektov, vseh skupaj z manj poškodovanimi pa je približno 1300.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj se dogaja s protitočno zaščito?
    06:48
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj se dogaja s protitočno zaščito?
  • Iz SVETA: Pomoč iz vse države
    04:13
    Iz SVETA: Pomoč iz vse države
  • Iz 24UR: Odpravljanje posledic
    02:48
    Iz 24UR: Odpravljanje posledic

V Črnomlju so predstavili intervencijo po petkovem neurju s točo. Poveljnik štaba črnomaljske civilne zaščite Jože Weiss je navedel, da so med drugim uporabili dobrih 32 ton zaščitne folije, dobrih 700 kilogramov žebljev in 25 kubičnih metrov desk, porabili dobrih 12.100 litrov goriva in izdali nekaj več kot 2100 prehranskih obrokov.

Poveljnik Gasilske zveze Črnomelj Jože Vrščaj je povedal, da je prvi dan posredovanja sodelovalo 250 belokranjskih gasilcev, ki so jim v naslednjih dneh na pomoč priskočili kolegi iz drugih območij. Štirje gasilci so se tudi lažje poškodovali pri zdrsih in z urezninami. Poškodovali so tudi nekaj gasilske zaščitne opreme.

Gasilski regijski poveljnik Boštjan Majerle je dejal, da so belokranjskih gasilcem na pomoč priskočili kolegi iz 14 od 17 slovenskih regij ter kolegi iz hrvaškega Karlovca. Predstavnike civilne zaščite in županjo Mojco Čemas Stjepanovič je opozoril tudi na nevarnost, ki s streh z neprimerno kritino ob vetru ali padavinah grozi mimoidočim in na nevarnost samovžiga premočenega sena. Lastnike in upravljavce, ki poškodovanih objektov še ne nameravajo ali ne zmorejo sanirati, so pozvali, naj se povežejo s krovci, ki lahko PVC folijo na strehah poškodovanih objektov pritrdijo za daljše obdobje.  

Občina Črnomelj začenja z zbiranjem vlog za prijavo škode.
Občina Črnomelj začenja z zbiranjem vlog za prijavo škode. FOTO: POP TV

Vlada ocenjuje: Pristojne službe so se odzvale ustrezno

Posledice neurja v Črnomlju si je že v soboto ogledal premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, na seji pa je to temo obravnavala tudi vlada. Seznanili so se s poročilom o ukrepanju in posledicah neurja, ki ugotavlja, da je Agencija za okolje pravočasno napovedala neurje, ki ga "žal ni bilo mogoče preprečiti", je povedala ministrica za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič.

Močno neurje je škodo povzročilo tako na stvareh kot na kmetijskih površinah. Glede na poročilo Občine Črnomelj je bilo tam poškodovanih 1944 stanovanjih hiš, 50 industrijskih objektov, 12 javnih zavodov, 2723 gospodarskih in drugih objektov ter devet objektov kulturne dediščine. Po poročilu Občine Semič pa je bilo tam poškodovanih 96 objektov, sprožil pa se je tudi manjši zemeljski plaz.

Neurje s točo, ki je v torek zajelo vzhodno Dolenjsko oz. območje, kjer kooperanti Kmetijske zadruge Krka letno pridelajo približno 2500 ton zelenjave, je najbolj prizadelo tamkajšnje nasade jedilnih bučk, buč, solate, melon, mini lubenic, stročjega fižola in paprike. Pridelovalci neposredno škodo ocenjujejo na približno pol milijona evrov. Posredna škoda bo po mnenju KZ Krka še višja, hkrati pa se bosta opazno skrčila tržni delež dolenjske sezonske zelenjave in delež tovrstne samooskrbe
V intervenciji je sodelovalo 3144 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, od tega 2849 gasilcev, pa pripadniki Rdečega križa, Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana, je povedala ministrica.

Vlada je prav tako ugotovila, da je bilo aktiviranje gasilcev, vseh drugih reševalnih služb in gospodarskih družb na vseh ravneh pravočasno, njihovo delovanje pa organizirano, prizadevno in učinkovito. Vlada vsem vključenim v pomoč izreka priznanje in zahvalo, je povedala Katičeva.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Maja Makovec Brenčič, pa se je dotaknila škode, ki jo je neurje povzročilo na vrtcih in šolah. Namesto sanacije strehe Osnovne šole Loka v občini Črnomelj je vlada predlagala gradnjo nove šole. O tem, koliko bo to stalo, še ni govorila, za zdaj imajo le prve ocene neposredne škode po neurju, ki znaša okoli pol milijona evrov. V neurju so bili poškodovani enoti Loka in Čardak vrtca Otona Župančiča ter osnovne šole Loka, Mirana Jarca in Vinica.

 

Premier Cerar, ki opravlja tekoče posle, si je ogledal stanje v črnomaljski šoli, vlada pa namesto sanacije predlaga gradnjo nove šole.
Premier Cerar, ki opravlja tekoče posle, si je ogledal stanje v črnomaljski šoli, vlada pa namesto sanacije predlaga gradnjo nove šole. FOTO: Twitter/Miro Cerar

Skupna škoda znaša skoraj 20 milijonov evrov

Po podatkih, predstavljenih na torkovi izredni občinski seji, skupna škoda v Občini Črnomelj znaša 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov. Škoda na javnih zavodih znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Na devetih objektih kulturne dediščine je nastalo za 100.000 evrov, na kmetijskih posevkih in trajnih nasadih pa za nekaj manj kot 330.000 evrov škode. Ocena skupne škode še ni dokončna. Številke govorijo o tem, da je škoda zaradi naravne nesreče že po trenutnih ocenah precej presegla prag za dodelitev državne pomoči, ki je pri 0,3 promila prihodkov državnega proračuna v tekočem letu.

V sredo zvečer se je neurje znova razbesnelo nad Prekmurjem in Prlekijo. V Puconcih je meteorna voda zalila prostore pred telovadnico osnovne šole in kletne prostore stanovanjske hiše. V isti občini, v naselju Gorica, je meteorna voda zalila stanovanjsko hišo, po en stanovanjski objekt pa je zalilo tudi v naseljih Krog, Bratonci in Ižakovci. V Murski Soboti je zaradi naliva voda zalila podvoz na Cankarjevi ulici. Murskosoboški gasilci so iz poplavljenega podvoza izvlekli eno osebno in eno reševalno vozilo. Tudi v Prlekiji je voda vdirala v hiše.

Občina je že začela z zbiranjem vlog za prijavo škode. Oškodovanci obrazec vloge dobijo pri njih ali na njihovi spletni strani, oddati pa jih morajo do 22. junija. Po možnosti naj priložijo fotografije nastale škode. Vloge lahko oddajo vsak delovni dan osebno na občini lahko pa jih pošljejo tudi po navadni pošti. Upoštevali bodo vloge, ki bodo prispele do vključno 26. junija do opoldneva. Petkovo neurje je prizadelo tudi del sosednje semiške občine, kjer je nastalo sicer neprimerno manj škode. Semičani lahko škodo do 22. junija prijavijo na semiški občini.

Črnomaljski Center za socialno delo (CSD) je sicer do danes prejel nekaj več kot 120 prošenj, območni Rdeči križ pa nekaj manj kot 40 vlog. Predstavnica CSD Marjetka Papež je predstavila pomoč, ki so jo v občini pripravili za socialno šibke oškodovance: županja je v ponedeljek imenovala posebno komisijo, ki bo pomoč razdeljevala glede na prispele prošnje. Komisija bo tudi bdela na tem, da pomoči ne bodo podvajali. Sicer pa je Štab civilne zaščite tudi vse občane pozval, naj pomagajo starejšim glede informacij, kako zaprositi za pomoč. Kot je povzela županja, je občina državo že zaprosila za pomoč pri sanaciji posledic. Sicer pa skušajo črnomaljski občini pri odpravljanju posledice pomagati tudi različne organizacije in posamezniki.

Pri Akrapoviču zaradi ustavitve proizvodnje ob dva milijona evrov

Neurje s točo na območje Bele krajine je poškodovalo tudi streho proizvodne hale in skladišča podjetja Akrapovič v Črnomlju. Zaradi uhajanja vode je podjetje zaustavilo proizvodnjo, po sanaciji so opravili pregled poškodovane opreme in postopno zagnali delovne stroje, tako da že delajo na običajni ravni zmogljivosti.

Podjetje ocenjuje, da je bilo zaradi večdnevnega izpada proizvodnje ob približno dva milijona evrov prihodkov. Direktor Uroš Rosa se je zahvalil vsem, ki so pomagali ob intervenciji in sanaciji ter dodal: "Načrtujemo, da bomo nadoknadili izpad teh treh dni, ko je bila proizvodna zaustavljena, kar pa ob že tako velikem povpraševanju po naših produktih ne bo enostavno."

Posledice toče na parkirišču pred podjetjem Akrapovič.
Posledice toče na parkirišču pred podjetjem Akrapovič. FOTO: Mitko Blatnik

Prek SMS sporočil lahko darujete tudi vi

Črnomaljski občini skušajo pri odpravljanju posledice poleg gasilcev in civilne zaščite pomagati tudi različne organizacije in posamezniki. Rdeči križ Slovenije (RKS) je iz svojega sklada solidarnosti za pomoč prizadetim v neurju območnemu združenju RKS Črnomelj danes nakazal pomoč v znesku 30.000 evrov. Denarno pomoč, vsaka po 10.000 evrov, sta do zdaj prispevali tudi Škofija Novo mesto in slovenska Karitas. Prostovoljne denarne prispevke za prizadete družine in posameznike RKS še naprej zbira na posebnem računu in s SMS donacijami.

Prostovoljne denarne prispevke za prizadete družine in posameznike Rdeči križ še naprej zbira na posebnem računu in z donacijami prek sporočil SMS na številko 1919. Donirati je možno s ključno besedo UJMA za donacijo en evro ali UJMA5 za podaritev petih evrov pomoči.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
15. 06. 2018 10.37
+2
Puste vi lenuhi Akrapoviča pri miru.Pa saj on ni zaprosu za bilo kakšno pomoč.Zase se brigajte in nehajte bit škodoželjni do ljudi,ki delajo in ustvarjajo.Tipični levičarji to počnejo,ki živijo na tuj račun.
brabusednet
15. 06. 2018 10.27
+0
Če mi stolče streho,opeke več gor ne bi dajal.Tudi na to mora narod malo mislit.Mi imamo nadstrešk za avtomobile pokrit z pločevino.Mislim da pločevino toča ne prebije,da ti namoči celo bajto.
Našvasan_zob
14. 06. 2018 22.56
-1
Glede na pestro vreme pa glede na to kako folk voz bomo zgleda vsak mesec zbiral dnar in štoflce...
Našvasan_zob
14. 06. 2018 22.55
+2
A loh darujem unmu z novim Audijem na sliki....
gasper07
14. 06. 2018 19.55
+20
Berem malo komentarje... kje je v tej naravni nesreči plačana vojska, ki bi pomagala svojemu narodu???? Zakaj moramo vedno pri naravnih nesrečah upati na pomoč prostovoljcev??? Res je o bogatih kmetijah in o tem naj si sami popravijo... državni organi imajo vpogled v vse... tudi o stanju na bančnih računih teh ljudi. Naj spustijo sredstva za hitre kredite pod minimalno obrestno mere za namen odprave posledic toče. Kdor je kreditno sposoben seveda. Romom, beguncem, tujcem, ki se imajo za slovence in poslancem se pomaga... slovenskemu narodu pa praktično nikoli. In še takrat ko se zbira prostovoljni denar za pomoč "potres na Bovškem" ta neznano izpuhti ne vemo kam. Mi ne... nekdo pa ja.
medo90
14. 06. 2018 22.40
+4
Romi grozili gasilcem zahtevali nemogoče. Mi jim bomo vse naredili in plačali. Oni roštiljajo v senci...
puspan
14. 06. 2018 19.49
+1
Po teh podatkih, ki jih nihče ne potrebuje, bodo nekateri spet služili težke denarce.
MrKrmar
14. 06. 2018 19.44
+2
Res pomoči potrebni ljudje. Država ne bo dala nič, ker mora financirati migrante. Bomo mogli le državljani stopiti skupaj in ljudem pomagati.
aerton
14. 06. 2018 19.20
+13
Pri vsej vremenski katastrofi, ki je prizadela Slovenijo, pogrešam večino humanitarcev, ki se oglasijo takoj, ko se nekdo spotakne ob oviro na meji. Samo uprašam. Predvsem, ker se le ti veselo napajajo iz proračuna.
emilzapata
14. 06. 2018 18.30
+8
pred mnogimi leti sem bil v delegaciji, ki si je ogledovalo Kozjansko po obnovitvi po potresu, za kar smo v duhu socializma zbirali pomoč v vsej državi. Zapomnil sem se komentarja enega od članov delegacije: lepe zasebne hiše, bogata dvorišča s skmetijskimi stroji, hlevi polni živine, itd, a za take sem jaz prispeval solidarnostno skoraj četrtino mesečne plače, ko nimam drugega kot 50metrov stanovanja v 4. nadstropju v Ljubljani, dve omari in balkon, na katerem se ne moreš niti obrniti.
brabusednet
15. 06. 2018 10.32
-2
Te ni sram,da si nisi več ustvaru.Si vse zakadil,zapil ali kako drugače uluft spusto.Mnogi smo si bajte postavili nekateri celo dve ali vikende.Tudi na morje smo hodili in podobno.Kdor ne zna z denarjem ravnat pač nima nič.
CastrumFF
14. 06. 2018 18.13
-9
Naj se znajdejo. Zakaj moramo vedno mi iz prestolnice vse placevat? Vzdrzujemo celo slovenijo! !!
MrKrmar
14. 06. 2018 19.45
+12
Vi iz prestolnice le jemljete, ne dajete nič
Uporabnik599200
14. 06. 2018 16.42
+0
Če je v parih dneh res izgubil 2M, naj seštejejo dni v letu in preverijo če plačuje davke za vse te bajne milijone.
Janša je naš
14. 06. 2018 18.04
+4
krnekilojz
14. 06. 2018 16.11
+33
Kok foušije proti Akrapoviču da ne morš verjeti. Človek je sam vse ustvaril in zato ker ima mu privoščite, da je utrpel škodo. Zblojeno do konca.
bohinj je zakon
14. 06. 2018 15.42
+2
Država naj pomaga Akrapoviču
SKRIPT
14. 06. 2018 16.13
+2
Drzava naj pomaga prebivalcemki so utrpelui skodo ne pa kapitalistu,ce je tako dober kot se prikazuje bo ta skoda zanj mala malca
odkimasin
14. 06. 2018 15.31
-3
V soboto bo dobrodelni tek za Akrapoviča. Vsi lahko donirate po 5€ na 090#AUSPUH5#. Omogočimo Akrapoviču, da bo letos videl morje!
SKRIPT
14. 06. 2018 16.15
+0
Pridem,ker skoda da kapitalist ne bi videl morja
krtaksn
14. 06. 2018 15.30
+1
3 dni 2 mio, koliko ima potem letnega prometa? Al bi cuzal od drzave, tak ko Pipistrel- potem pa via Italia!
SKRIPT
14. 06. 2018 16.14
+0
MKII
14. 06. 2018 15.12
+1
Ni ga stal nič. Tistega, česar nisi že imel v žepu, ne moreš šteti za svojega.
macek_garfield
14. 06. 2018 14.49
+8
bi lahko sla una Betka, ki bo spet afneguncala po hribu, dol pomagat, ce ima toliko casa pa to
slovenc59
14. 06. 2018 14.36
+27
No, če bodo neprimerno manj premožni pokrili svojo škodo, bo tudi bogatun kot je Auspuhar s pomočjo zavarovalnic pokril tisto ubogo streho !! Me pa nadvse moti, da se je tudi pri nas začelo vse preračunavat v dolarje, eure ! A nič več ne šteje , da se ni nobenem nič naredil, ne pa takoj €€€€€€ ! Boh vas nima rad.....
milerto
14. 06. 2018 14.20
+35
Če bi bil Mesec na vladi, Akrapović ne bi mel s čim pokriti stroškov, ker bi mu vse že prej pobral.
Samokolnica12345
14. 06. 2018 14.29
+8
butalistan
14. 06. 2018 14.13
+4
A bo kaj Zidar prispeval???