Slovenija

Neurje odneslo mlinsko kolo na Otoku ljubezni

Beltinci / Ižakovci, 08. 07. 2020 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
2

Deroča voda po nedavnem neurju je s plavajočega mlina na Muri odnesla mlinsko kolo in ga poškodovala. Škoda trenutno še ni znana. Ko bodo kolo izvlekli iz vode, bodo stekli pogovori o možnosti restavriranja, pravijo na Zavodu za turizem Beltinci. Ta del Otoka ljubezni v Ižakovcih je za obiskovalce trenutno zaprt.

Visoka in deroča voda kot posledica neurja je v torek okoli 9. ure zjutraj odtrgala mlinsko kolo plavajočega mlina na Muri, dela izletniške točke Otok ljubezni v Ižakovcih. Zaradi močnega pretoka so v reki plavali leseni hlodi in podrta drevesa, predvidoma zaradi zagozdenja vej pod mlinskim kolesom je to dvignilo in pretrgalo. Odneslo ga je navzdol po reki, kjer je po približno 500 metrih nasedlo, so poročali pri Vestniku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kolo bodo danes privezali in podali prijavo zavarovalnici, je povedala direktorica Zavoda za turizem Beltinci Gabrijela Küzma. O gospodarski škodi je trenutno težko govoriti, o možnostih restavriranja pa se bodo pogovarjali, ko bodo kolo izvlekli iz vode, je še dodala direktorica zavoda, ki upravlja z Otokom ljubezni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To pa niso prve težave s plavajočim mlinom. Marca lani so gasilci in potapljači več kot 12 ur reševali mlin, ki se je začel potapljati. Takrat jim ga je uspelo rešiti, restavratorji tehnične dediščine so s sanacijskimi deli zaključili približno teden dni nazaj, ko so zamenjali polomljeno glavno gred in kolo znova zavrteli.

Ta del Otoka ljubezni, ki ga je v letu 2019 obiskalo več kot 40.000 obiskovalcev, bo do nadaljnjega zaprt.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
09. 07. 2020 14.10
+3
To se lahko zgodi samo kot posledica "strokovne" sanacije mlina in " strokovnga" vzdrževanja murinega obrežja.
borec91
09. 07. 2020 10.41
+3
letos so eni ker je bila zima brez snega napovedovali suso pa je vse bol mokro kot ce bi mel celo zimo 2m snega zivimo na obmocju kjer vode se dolgo dolgo ne bo zmankalo in komot bi jo izvazali. ter uredili vodotoke da tud v bol susnih casih ne oteka prevec.