Slovenija

Zaradi velike količine toče v Velikih Laščah aktivirali plužno službo

Ljubljana, 09. 07. 2019 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
60

Osrednji in južni del Slovenije je v ponedeljek zajelo neurje z močnejšimi nalivi in sunki vetra ter točo. T. i. supercelična nevihta se je popoldne razbesnela tudi nad Kočevjem. Na delu je bilo sto gasilcev. Predvsem v jugozahodni Sloveniji je v drugi polovici dneva, zvečer in v prvi polovici noči na sredo spet povečana verjetnost za nastanek močnih neviht s sunki vetra, nalivi in točo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Huda ura v Kočevju
    03:15
    Iz 24UR: Huda ura v Kočevju
  • Iz SVETA: Neurje v Kočevju
    02:50
    Iz SVETA: Neurje v Kočevju
  • Iz SVETA: V neurju so posredovali gasilci 105 prostovoljnih društev
    01:21
    Iz SVETA: V neurju so posredovali gasilci 105 prostovoljnih društev
  • Posledice neurja s točo v Ribnici
    02:11
    Posledice neurja s točo v Ribnici
  • Neurje s točo v Sinjem Vrhu
    01:11
    Neurje s točo v Sinjem Vrhu
  • Toča v Ribnici
    00:18
    Toča v Ribnici
  • Neurje v Kočevju
    00:17
    Neurje v Kočevju
  • Posledice neurja pri Kočevju
    01:06
    Posledice neurja pri Kočevju

Včerajšnja nevihta je za seboj pustila kar nekaj škode. Kot so zapisali na kočevski občini, je lomilo veje, podiralo drevesa, odkrivalo strehe stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Glede na poročanje lokalnega radia, je na mestnem pokopališču Kočevje podrlo več smrek in poškodovalo spomenike. 

Na mestnem pokopališču Kočevje je podrlo več smrek in poškodovalo spomenike. 
Na mestnem pokopališču Kočevje je podrlo več smrek in poškodovalo spomenike.  FOTO: 24ur.com

Na delu je bilo sto gasilcev z 19 vozili, dvema avtodvigaloma in avtolestvijo. Gasilci so črpali vodo iz kletnih prostorov približno 12 objektov ter začasno prekrili in zaščitili poškodovane strehe. Čistili so tudi ceste in prehode, saj je bilo podrtih več dreves. Veter in silovit naliv pa sta zamašila odtoke, tako da se je voda nato zbirala na cestiščih. Razmere so se umirile po polnoči.

Namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič je povedal, da je intervencija, ki so jo v glavnini končali pol ure po polnoči, v štirih petinah obsegala sanacijo streh, v eni petini pa kleti in drugih objektov. Veter, ki naj bi po neuradnih podatkih presegel 100 kilometrov na uro, je sicer razkril tudi nekaj tovarniških ostrešij, veliko škodo pa je za sabo pustil na kočevskem pokopališču. Uničil je tudi več poljščin, voda pa je zalila številne kleti.

Posledice neurja v Lazah
Posledice neurja v Lazah FOTO: Bralec Matjaž

V Občini Kočevje so sicer zabeležili nekaj več kot 50 dogodkov, na območju samega Kočevja, ki je bilo najhuje prizadeto, pa 44. Veliko je bilo tudi podrtih dreves, zaradi katerih so morali za približno pol ure zapreti glavno cesto proti Ljubljani. Hkrati je za približno dve uri brez elektrike ostalo približno 15 vasi v okolici Kočevja, 79 objektov pa je še vedno brez elektrike. Te bodo vnovič priključili danes, je dodal.

Kočevje je po ponedeljkovem neurju s točo, z močnim dežjem in vetrom, ki je odkrival strehe in uničeval infrastrukturo, danes obiskal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Po ogledu terena je dejal, da škode še niso ocenili, a da naj bi ta zadoščala zahtevam za dodelitev državne pomoči. Napovedal je tudi zakonske spremembe za hitrejšo pomoč.

Huda ura tudi drugod

Neurje z močnejšimi nalivi in sunki vetra ter točo je povzročalo škodo tudi ponekod drugod. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo v občinah Borovnica, Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Ig, Jezersko, Kočevje, Ribnica, Velike Lašče, Vrhnika in Žiri skupno 92 z neurjem povezanih dogodkov. 

Posledice neurja v Lazah
Posledice neurja v Lazah FOTO: Bralec Matjaž

Gasilci 105 prostovoljnih društev in ene poklicne enote so zaradi poplav meteornih voda morali prečrpavati vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih, gospodarskih in industrijskih objektov, poslovnih zgradb in trgovin. Prav tako je voda zalila več odsekov cest. Močan veter, ki je spremljal neurje s točo, pa je podiral drevesa in odkrival strehe stanovanjskih in drugih objektov.

Minister Simon Zajc se bo srečal s podžupanom Romanom Hrovatom, poveljnikom Civilne zaščite RS Srečkom Šestanom, občinsko civilno zaščito in gasilci.

Zaradi velike količine toče v Velikih Laščah aktivirali plužno službo

Na območju Občine Velike Lašče je ponedeljkovo neurje največ škode povzročilo na občinskih cestah, za prevoznost pa so zaradi debele plasti toče morali aktivirati celo plužno službo, je povedal Roman Viršek, ki je na občini pristojen za komunalno gospodarstvo. Toča je oklestila poljščine in vrtnine, močan veter pa je po podatkih občine odkril strehi na dveh objektih in podrl več dreves.

Danes na območju Velikih Lašč nadaljujejo z odpravljanjem posledic neurja, še vedno pa je po podatkih podjetja Elektro Ljubljana ob 11. uri bilo 192 gospodinjstev brez električne energije, posledično je v vasi Ulaka možna tudi motena oskrba s pitno vodo. Delo na terenu intenzivno poteka, predvidoma do 15. pa ure bo oskrba z električno energijo ponovno vzpostavljena, je objavljeno na spletni strani občine.

Gosta toča je klestila tudi na območju Občine Ribnica in poškodovala poljščine in vrtnine, prav tako so prizadete travinje. Aktivirani so bili gasilci petih prostovoljnih gasilskih društev, skupno pa je bilo po podatkih občine 11 intervencij.

Največ dela so gasilci na območju Ribnice imeli s prečrpavanjem vode iz objektov, med drugim je zalilo proizvodne prostore podjetja Inles, veter pa je delno razkril streho enega večstanovanjskega objekta, je povedal Ladislav Mate z Občine Ribnica. Večje škode na javni infrastrukturi po zdaj znanih podatkih ni bilo.

Povečana verjetnost za nastanek močnih neviht na Primorskem in Notranjskem

Kot je napovedal naš hišni prognostik Rok Nosan, nestabilnost ozračja in močna neurja v zadnjih dneh povzroča hladna fronta, ki se bo v bližini naših krajev zadrževala tudi danes. Na južni strani Alp nad severno Italijo bodo danes popoldne in zvečer nastajala nova padavinska območja, ki se bodo od severozahoda pomikala proti jugovzhodu. Padavine bodo segale tudi nad hrvaško obalo, kjer bo na stiku med toplo in hladno zračno maso še veliko energije za nastanek močnejših neurij.

Kot so zapisali na kočevski občini, je lomilo veje, podiralo drevesa, odkrivalo strehe stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Po zadnjih podatkih je bilo poškodovanih in prijavljenih okoli 50 lokacij v Kočevju in okolici.
Kot so zapisali na kočevski občini, je lomilo veje, podiralo drevesa, odkrivalo strehe stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Po zadnjih podatkih je bilo poškodovanih in prijavljenih okoli 50 lokacij v Kočevju in okolici. FOTO: Rok Nosan

Danes bo prevladovalo oblačno vreme. Še največ sonca bo do sredine popoldneva na Primorskem, nato pa se bo tudi tu oblačnost zgostila. Nastajale bodo krajevne plohe ali nevihte. Popoldne in zvečer bodo padavine pogostejše. Iznad goratih predelov Avstrije in Italije se bodo razširile nad večji del zahodne, južne in osrednje Slovenije ter se okrepile.

Predvsem na jugu se lahko spet pojavijo nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra, ni izključen pojav manjše toče. Največja verjetnost za močne nevihte je na Primorskem in Notranjskem. Popoldanske temperature se bodo v večjem delu države gibale od 20 do 23 stopinj Celzija. Precej topleje bo na Primorskem, kjer se bo ogrelo do 28 stopinj Celzija.

Jutri zjutraj bodo padavine povsod ponehale in dosegla nas bo razjasnitev. Popoldne bo sončno, le nad hribi bo nastalo nekaj kopastih oblakov. Za ta čas bo razmeroma sveže in vetrovno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Popoldanske temperature bodo v večjem delu države malo nad 20 stopinj Celzija.

V noči na četrtek se bo veter polegel, zato se bo do jutra marsikje ohladilo pod 10 stopinj Celzija. V petek in soboto se bo oblačnost spreminjala. Predvsem v popoldanskem času bodo nastajale krajevne padavine, plohe in nevihte. Nekaj ploh nam prinaša tudi nedelja. 

Močnejša neurja možna tudi vzdolž hrvaške obale

Nestabilno vreme z močnimi padavinami, točo in nevihtami napovedujejo tudi za Hrvaško. Popoldne in ponoči pričakujejo posebno hudo neurje na Jadranu in vzdolž celotne hrvaške obale. 

Več o vremenu preberite tukaj. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
10. 07. 2019 07.25
+1
Geoinženiring je za letos naredil vse
Neutrino
09. 07. 2019 19.54
+6
Važno je da so šli britof koj rihtat, ker so se stanovalci pritožili...
setisfekšn
09. 07. 2019 19.43
+0
Mirkoca
09. 07. 2019 19.06
+9
Če se bo tako vreme nadaljevalo bi se na avtocesti lahko naredila izogibališča proti toči?
Ciymbalta
09. 07. 2019 18.46
-6
Medvedi se pa lepo smejijo. Upam da ne bojo kakega Kočevskega medveda obtožili za uničeni pridelek
big brother
09. 07. 2019 18.34
-12
Torej narava je odgovorila tudi tam kjer so glavni podporniki streljanja medvedov, kljub temu,da so se oni narinli v njegovo okolje. 5:0 ta teden narava-ubijalci
Ciymbalta
09. 07. 2019 18.47
-17
Saj jaz sem že enkrat dva tedna nazaj povedal da jih bo narava kaznovala, prav je tako. Sedaj bojo Medvede pustili pri miru.
tbmb
09. 07. 2019 18.33
+7
Pokojni gospod Trontelj je lepo rekel, da bodo vedno večja neurja in padavine, to se je že začelo vedno bolj pogosto dogajat. Še najboljše je zima, pomlad in jesen, ker je koliko normalno vreme ki ne povzroča velike škode. Enkrat bo boljše,lp!
flojdi
09. 07. 2019 18.09
-1
. no evo. pa se kida tudi poleti ( sori , danes sm malček žleht volje
nikolipezionist
09. 07. 2019 16.55
-9
Hm, pa desni pravijo, da ni vremenskih sprememb.
Perrun
09. 07. 2019 17.09
-7
kam je naša desnica zašla to je neverjetno. zdaj že znanosti vidijo teorije zarot. ne bom presenečen če bo Grims začel trditi da je zemlja ploščata.
mobi7
09. 07. 2019 17.13
+6
Spremembe ali ne, ti jih itak ne razumeš, si preveč levi...
dark horse
09. 07. 2019 15.59
-14
Rok Nosan hišni prognostik alias fotoreporter toliko o njem😂😂😂
hotchilipoper
09. 07. 2019 15.54
-12
Kaj bi govoril,ko pa noče nobeden verjeti,da je to naštimano.
flojdi
09. 07. 2019 18.09
+6
ssbobo
09. 07. 2019 15.47
-12
Juhuhu..... Bodo čivili preprodajalci barvno železo ko nori..... Ostalo pa po trgali pa pri prodaji rekl da je tača odtolkla
Houdor
09. 07. 2019 15.06
+30
Narava nam vrača z obrestimi
korintos23
09. 07. 2019 15.47
+14
flojdi
09. 07. 2019 18.10
+9
.in prav je tako. ( če bi se le kdo končno Zbudil...
omega _v6
09. 07. 2019 12.46
+173
Res je,da država proti neurjem ne more nič lahko pa naredi nekaj proti toči!! Avstrijci škropijo oblake z točo Hrvati streljajo proti toči Slovenci pa samo gledamo kako toča uničuje pridelek in kmete!! Mar to ni sramota,da oblast ne more dati denarja za škropljenje oblakov?? Mar ni sramota,da se v tej koruptivni državi ne poskrbi za kmeti,ki od svojega dela živijo?? V Sloveniji se edino skrbi za javni sektor,ki mora imeti visoke plače za delavce v gospodarstvu pa je vseeno ,če dobijo plače in regres ali pa ne!! Prav tako jim je vseeno,če bodo kmetje propadli vendar bi ta Šarčeva vlada lahko vedela,da bo treba tudi jesti!! Ne da se živeti od praznih obljub!!
Uporabnik1262524
09. 07. 2019 15.05
-19
Škropljenje je strošek občine, če se odloči se, če ne ne. Odvisno od občinske oblasti, katero smo sami izbrali. Država nima nič pri tem.
Uporabnik1262524
09. 07. 2019 15.07
+15
Pri nas baje špricajo, lani so začeli, tudi letalo vidiš pred neurji in do sedaj se nas je res kot po čudežu izognilo vsako večje neurje. Na radarski sliki se lepo vidi kako oblaki pred našo občino kar nekako razpadejo iz najhujšega v normalno. Mogoče pa to res pomaga.
Uporabnik1262524
09. 07. 2019 15.21
+21
In zakaj minusi, če realno napišem ? Majkemi, človeštvo je vedno bolj v.s.e.k.a.n.o :(
korintos23
09. 07. 2019 15.48
+7
Uporabnik1262524
09. 07. 2019 17.42
+3
Štajerska .... ne bi bila vedela, pa zadnjič vprašam zakaj ne dajo avte pod streho v eni firmi, imajo prostor ... nebo je bilo čisto črno ... in so mi povedali da baje špricajo in da ne bo nič ... in res se je nevihta obrnila tik pred nami nazaj ... takrat ko je poplavilo Dolič
Uporabnik1262524
09. 07. 2019 18.58
+1
moje je mogoče spregledal 😀 ... že dolgo vem, samo danes pa nisem mogla biti več tiho
User1063544
09. 07. 2019 12.44
-18
Pa dajte no ljudje dragi, ali ste res tako naivni da verjamete vsem javnim medijem. Te supercelice niso rezultat narave ampak so umetno povzročene. Že več kot desetletje ljudje (ki jih tako veselo kličete teoretiki zarote) opozarjajo na HAARP, in njegovce posledice; In ne mislite si da teh anten ni v EU. Če skrbno gledate radarske slike Slovenije zadnjih 10-15 dni, boste občasno videli usmerjen energetski žarek bolj kot ne v epicentrih nastajanja teh famoznih supercelic, orkanov itd. Poglejte si pojem EKSPLOZIVNO IZPAREVANJE VODE. In naj mi en klimatolog na logičen način razloži kako pride do teh pojavov. To je to, kar se tiče nekega dokazovanja - miljontič; Vprašanje ZAKAJ? Poglejte kaj se dogaja v Evropskem parlamentu, katere države so na udaru teh toč tornadov in superceličnih pojavov nato pa poglejte katere države nasprotujejo pozivom NATO-a, ZN, ZDA, na migrantske kvote, severni tok, podpora kitajski, embargo Rusiji... Mislite, da te zadeve niso povezane s tem kar se dogaja zdaj na naših tleh? Mislite da je Fukušima bila nesreča? itd... Sploh nimate pojma kaj se v resnici dogaja, pa to niti ni problem; Problem je da ste tudi vi trobilo javnim občilom in podaljšana roka za sprenevedanje in maskiranj vzrokov. Ker se vzamejo VAŠ glas (ki ni nič drugega kot reakcija črednega nagona da se derete to kar skupina govori brez dokazov) in ga postavljajo kot resnico ter tako oblikujejo javno mnenje. In tako namesto resnici, pridemo do globalnega segrevanja.
felixkp
09. 07. 2019 13.23
+109
ja in v Ameriki si tornade sami posejejo, pa ciklone v indoneziji tudi, v Avstraliji pa sonce naštimajo da žge 40-50 stopinj, kajne. In to že stoletja skrivajo pred prebivalci.
primc81
09. 07. 2019 13.39
+55
pa potres zdaj v Kaliforniji so si sami sproducirali? :-)
RamzesII
09. 07. 2019 13.45
-14
Ima čisto prav, drugi pa ne mešajte hrušk in jabolk.
User1063544
09. 07. 2019 13.56
-5
Če bi vedeli kako ELF deluje na ionosferi, bi tudi vedeli, da so orkanski vetri, in potresi posledica stabilizacije pregrete ionosfere po tem ko je udar bil končan. Tisti ki upravljajo s temi sistemi danes danes z dokaj visoko natančnostjo izbere svoj cilj vključno z jakostjo in tudi efektom (dež, orkan, potres, ) Vse kar potrebuje je nad ciljem dovolj aerosolov (nanoaluminij) ter vodno paro. Problem je ko se te antene izključijo, saj se energija ki je bila akomulirana v ionosfero mora nekam sprostiti. Tukaj pa ti nimajo kontrole kam in kako se bo ta energija sprostila. Potem pa dobimo ponavadi naključne potrese, vulkanske izbruhe ali tektonske premike. Skratka ja, nekaj so si sami krivi, drugo pa je dejansko narava.
Uporabnik458403
09. 07. 2019 14.02
-4
Ponovnorojen............ Najvec neurij je tam, kjer je najvec infrakstrukture, katera privablja toploto in avtomobilske plocevine........... Ko se privabi cim vec toplote pomeni drugacno delovanje, ko se zacnejo mesati ogromne mase toplega in hladnega zraka.....
User1063544
09. 07. 2019 14.11
+3
Točno to želim povedati, pred tremi tedni je klimatska sprememba, zdaj so mesta in avtomobili, jutri pa bodo spet krave ki prdijo... In tako naprej in tako naprej.. In to je problem, PREVEČ PREGLOBOKO POŽIRATE IDEJE MEDIJEV. Zato pa se težavi nikoli ne pride do dna.
Tomaz1980
09. 07. 2019 15.10
+5
Ponovnorojen, da ti slučajno ne vidiš kakega drugega žarka? Mogoče iz kakšne disco dvorane, ki ga usmerjajo v nebo? Daj nehajte že s to vaš "harfo" porkaš no!!!!
Miran Vovk
09. 07. 2019 15.16
+4
Odlična grimsogutanska teorija, ki je nisem niti do konca prebral. Sodi med dinozavre in v Jurski Park. Temu razmišljanju niti klimatolog ne more pomagati. Tako ali tako mu ne bi verjel. Vse skupaj je enako kot da bi prišli k zdravniku in od njega pričakovali pomoč. Ko vam predpiše zdravilo, ga pa ne bi vzeli zato ker mu ne zaupate. Eto, čista grimsogutanija.
Tomvojo
09. 07. 2019 16.40
-1
fairplayy
09. 07. 2019 12.03
+11
samo jamrate raje kaj za okolje nardite
Christi Miles
09. 07. 2019 11.55
+32
Pa kar se to dogaja z vremenom, to res ni več normalno. Pa kaj se nam res bliža ledena doba?
felixkp
09. 07. 2019 12.41
-16
pa kaj noriš? Cel svet opozarja pred pregrevanjem in višanjem temperatur, ti pa omenjaš ledeno dobo? Prejšnji teden je bil vročinski val, se še spomneš? Prvi letos.
RamzesII
09. 07. 2019 13.46
+11
Bolj kot kakšna manjša ledena doba, vas morajo skrbeti klimatski ekstremi.
Miran Vovk
09. 07. 2019 15.21
+2
Felixkp, zdaj ti bo odgovoril, da je trenutna ohladitev napoved ledene dobe. Povprečen dvig temperature celotnega planeta pa ni njegov problem. Čisto zadovoljen je s tem, da se prilagaja kot žaba. Tako se bo prilagajal vse do takrat, ko še vedel ne bo, da je že kuhan.
roki72
09. 07. 2019 11.42
+13
grozno vreme imamo letos. tudi v moravcah je bilo grozno, sosedu je odnesko streho is stale, pa se do desetih zvecer smo bili brez elektrike...
nonac
09. 07. 2019 10.41
+69
Samo gasilcem še zaupam! Opremiti jih je treba za protitočno obrambo, pa še vsaka vas jih ima na srečo!
RamzesII
09. 07. 2019 11.16
+13
Napravi si orgonski top, treba bo probati to reč
Miran Vovk
09. 07. 2019 11.37
-3
Če bi bilo to tako enostavno, potem orkanov in tornadov sploh poznali ne bi, ravno tako pa tudi superceličnih neviht ne. Protitočna obramba je bila delno učinkovita pred desetletji, danes ne bi bila več.
RamzesII
09. 07. 2019 11.39
+1
Res je, razmere se spreminjajo, na to pa mnogi očitno pozabljajo.
SLOVENEC
09. 07. 2019 11.48
-2
Ti si celi orgonski top ja. Jurja za par rorof pa trafo je bolano.
klukec
09. 07. 2019 10.38
+17
posledice geoinziniringa
CucurbitaPepo
09. 07. 2019 11.07
-8
tron3
09. 07. 2019 11.37
+10
Pepo v luft poglej, kako letala lepo kvadratke rišejo, kakšen dan ali dva po slovenskem nebu, to počno piloti demokratičnih držav, vse za dnar pa to. Saj res zakaj tega ne počno npr. nad Moskvo, tist trenutek ko bi prileteli v ruski zračni prostor, bi se srečali s Matildo, to pa dobro vedo, kje smejo in kje ne smejo.
felixkp
09. 07. 2019 12.49
-12
Tron, tole je pa ena večjih neumnosti kar sem jih kdaj slišal. Po tvoje geoinženiring izvajajo piloti demokratičnih držav, seveda nad temi istimi državami. V rusiji pa bi jih sestrelili? Po tvoje je da kar piloti posejejo na6d državo tam tudi ostane? A posejano podnebje privežejo z špago, da ne zbeži recimo v Rusijo?
hotchilipoper
09. 07. 2019 15.50
+0