Slovenija

Močno prizadeta Goriška: ponekod poškodovana tudi protitočna zaščita

Ljubljana/Celje/Bovec, 25. 07. 2023 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, K.K., M.S.
Komentarji
119

Zaradi neurja je bila tokrat močno prizadeta Severna Primorska. Na območju Goriških Brd, Vipavske doline in Krasa so neurja poškodovala skoraj vse kmetijske kulture, ponekod v celoti. Poškodovani so tudi kmetijski objekti in mehanizacija. Na območju Čepovanskega dola sta ponedeljkovo neurje s točo in današnji hud vetrolom močno poškodovala tamkajšnje stavbe, na nekaterih cestah na tem območju je še vedno oviran promet. Po besedah pristojnih v naselju Čepovan ni hiše, ki bi ostala nepoškodovana.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Najhuje je bilo na Goriškem
    03:54
    Iz 24UR: Najhuje je bilo na Goriškem
  • Iz SVETA: Razdejanje na Goriškem in Vipavskem
    03:39
    Iz SVETA: Razdejanje na Goriškem in Vipavskem

Po besedah župana občine Nova Gorica Sama Turela je v ponedeljek zvečer klestila toča, danes pa je to območje prizadel močan veter. "Prav srhljivo opustošeno je tukaj," je dejal v izjavi za medije. Kot je opisal poveljnik civilne zaščite novogoriške občine Andrej Biaggio, je jutranje neurje ne samo odkrivalo strehe, ampak so te tako močno poškodovane, da so na tla padala celotna ostrešja. "Razmere so res grozljive in zastrašujoče," je ocenil in dodal, da ni skoraj nobene hiše, ki bi ostala nepoškodovana.

Po prvih ocenah je sicer močno poškodovanih 15 objektov. Predvidevajo, da selitve prebivalcev ne bodo potrebne, če pa se izkaže, da jih bo treba evakuirati, imajo tudi možne nastanitvene enote, je dejal Biaggio.

Poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin je povedal, da imajo trenutno evidentiranih poškodovanih 25 ostrešij. Škoda pa ni nastala samo na območju Čepovanske dolino, ampak tudi v širši okolici, Lazne ter Zgornjega in Spodnjega Lokovca, kamor se še prebijajo. Ostale poti trenutno prevozne normalno, je povedal Vendramin.

Uničene breskve v Mirnu
Uničene breskve v Mirnu FOTO: Ervin Čurlič regijski štab CZ za severno Primorsko

"Zaenkrat bomo skušali čim bolj omiliti posledice in preprečiti nastajanje nadaljnje škode in potem po najboljših močeh pomagati ljudem, da se škoda povrne in da dobijo hiše spet strehe," je napovedal župan Turel. Ob tem je pohvalil gasilce, pripadniki civilne zaščite in vse, ki so prizadetim priskočili na pomoč. Na občini so aktivirali vse razpoložljive sile, za pomoč so zaprosili sosednje občine, pomagala bo tudi Slovenska vojska.

Na občini so tudi že aktivirali proračunsko rezervo, dobili so tudi zagotovilo, da bo stroške nato pokrila država.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Škode verjetno za več deset milijonov evrov

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je ocenil, da imajo na razpolago dovolj sil. Danes pričakujejo tudi okoli 30 vojakov, ki bodo pomagali odstranjevati porušeno drevje in pri vsem ostalem. "Verjamem, da jih bodo tukaj dobro izkoristili, ker so fantje pridni," je dejal in omenil tudi možnost pomoči gasilcev iz krajev, ki tokrat niso bili tako hudo prizadeti.

Točno višino škode je po Šestanovih besedah trenutno težko ocenjevati, a glede na njegove izkušnje bodo segala v več deset milijonov evrov.

V. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je zagotovil, da je trenutno v njihovih skladiščih na voljo dovolj materialov, ki ji potrebujejo za sanacijo. "Z lokalnimi štabi se dogovarjamo, kaj vse imamo, da ponudimo zaloge, tako da tudi premeščamo iz nekoliko manj prizadetih krajev v bolj prizadete," je pojasnil.

Posledice neurij si je danes ogledal tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Po njegovih besedah je nujno, da čim prej pripeljejo ponjave in čim več dvigal, s katerimi bodo lahko te ponjave napeli. Prav tako je treba čim prej vzpostaviti oskrbo z električno energijo. "Če bo treba, bomo kaj pripeljali tudi iz Ljubljane," je dejal minister.

Spomnil je, da so pripadniki Slovenske vojske še vedno na Koroškem, v Vojniku in Šentjurju, kjer še vedno odpravljajo posledice neurja. Do četrtka so tudi podaljšali pomoč vojske v Črni na Koroškem.

Močno prizadeta Severna Primorska

Ponedeljkovo večerno neurje je močno prizadelo Severno Primorsko. Padala je debela toča, ki je poškodovala strehe, okna in avtomobile predvsem v občinah Miren - Kostanjevica in Renče - Vogrsko. Močan veter je ruval drevesa in odkrival strehe na širšem območju Goriške, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Samo Kosmač.

"Po zadnjih podatkih je toča poškodovala veliko streh, razbijala strešna okna in poškodovala tudi veliko avtomobilov. Veliko je bilo tudi podrtega drevja in poškodovane infrastrukture. Potem se je neurje premaknilo na ajdovsko področje, kjer tudi poročajo o odkritih in poškodovanih strehah na stanovanjskih in gospodarskih območjih v naseljih Erzelj in Gozd," je povedal Kosmač.

V centru za obveščanje so samo danes zjutraj prejeli več kot 200 klicev občanov, ki so potrebovali pomoč. Vendar celotne slike še nimajo, saj se bo prava škoda pokazala šele čez dan. Že od ponedeljka zvečer so na delu vse razpoložljive gasilske enote, ki pomagajo ljudem pri pokrivanju streh, da ne bi ob dežju prihajalo do še večje škode.

Strele zanetile požar

Strele pa je so zanetile požar kurilnice na Vogrskem, nadstreška ob stanovanjskem objektu v naselju Varoš v občini Makole in požar gospodarskega poslopja v Spodnjem Grušovju v občini Slovenska Bistrica.

Ponekod pustošila debela toča

Silovito neurje, ki je okoli polnoči doseglo Kras in se nato pomaknilo nad Notranjsko, je nekaterim krajem prineslo zelo debelo točo. V kraju Sveto v občini Komen so ledene kepe v premeru merile tudi več kot 10 centimetrov, poroča Meteoinfo Slovenija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O toči so poročali tudi z območja Nove Gorice. Zelo debela je zapadla v Grgarju, pa tudi v Biljah pri Novi Gorici. Po poročanju bralcev tam skoraj ni avtomobila na prostem, ki ne bi bil poškodovan. 

Toča je pustošila tudi po Dolenjski, bralci so fotografije poslali s Krškega in iz Orehovelj. 

O precej debeli toči poročajo tudi s Cerknice. 

Nad Solkanom močan nevihtni piš dosegel hitrost 103 km/h

Tolmin je nevihta prešla z veliko bliskanja in malo dežja, veter je dosegal hitrosti do okrog 40 km/h, poroča Vreme Tolmin. Kot pravijo, je sicer nad Solkan nevihta prišla precej bolj burno. Poleg nekaj toče je močan nevihtni piš dosegel hitrost do 103 km/h (merilnik Davis na okrog 10 metrov višine).

V Kobaridu je medtem po njihovih podatkih najmočnejši sunek vetra dosegel 42 km/h, padavin je bilo za okrog pet milimetrov. Detektor za strele je zaznal izredno goste razelektritve. Najvišji "strike rate" je bil kar 1853 razelektritev/minuto.

Škoda v kmetijstvu po neurjih na Goriškem velika

Neurja v ponedeljek in v noči na torek so na območju Goriških Brd, Vipavske doline in Krasa poškodovala skoraj vse kmetijske kulture, ponekod v celoti. Poškodovani so tudi kmetijski objekti in mehanizacija, je povedal Vasja Juretič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. 

Obseg škode na kmetijskih površinah je med 30 in 100 odstotki, marsikje pa so neurja poškodovala tudi kmetijske objekte in mehanizacijo, avtomobile in drugo premoženje. Najbolj prizadeta so območja ob meji z Italijo, je povedal Juretič.

Podrobneje bo škodo mogoče oceniti šele v prihodnjih dneh, je poudaril. "V prihodnjih dneh, ko se bo škoda pokazala v celoti, jo bomo podrobno popisali in podatke predali pristojnim institucijam," je napovedal. Zaskrbljujoče je po njegovem mnenju predvsem dejstvo, da je poškodovana tudi zaščitna infrastruktura, med drugim protitočna zaščita. "Ker so bili zračni tokovi tako močni, smo škodo torej utrpeli tudi na zaščitenih površinah, kar pomeni, da je zelo velika," je dejal.

Upa, da bo država finančno pomagala tudi kmetovalcem brez zavarovanja, če so ti utrpeli škodo velikega obsega.

Premier Robert Golob je v ponedeljek dejal, da zakonodaja v primeru 100-odstotne izgube pridelka povrnitev škode s strani države po sistemu de minimis omogoča tudi tistim, ki pridelka niso zavarovali. Vlada bo po njegovih besedah storila vse, da bodo odškodnine izplačane še letos.

Neurje prizadelo tudi druge kraje po Sloveniji

Neurje z močnim vetrom in točo je ponoči iznad Italije zajelo območja regijskih centrov za obveščanje Celje, Ljubljana, Nova Gorica, Maribor, Kranj, Postojna in Slovenj Gradec. Po do sedaj zbranih podatkih so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 157 dogodkov, največ na območju regijskega centra za obveščanje Celje, in sicer 76 dogodkov, 34 na območju Ljubljane, 29 na območju Nove Gorice, po štiri na območjih regijskih centrov Maribor, Postojna in Kranj ter tri na območju Slovenj Gradca.

Močan dež in veter ter toča so podirali drevesa, telekomunikacijske drogove in napeljave, odkrivali strehe, meteorne vode so poplavljale objekte, sprožilo se je tudi nekaj plazov. 

Agencija RS za okolje (Arso) je tudi za danes izdala oranžno opozorilo zaradi velike verjetnosti neurij za celotno Slovenijo. V severnem delu države se bodo čez dan nadaljevali nalivi, v južni polovici pa je popoldne lokalno verjetnost debelejše toče. Na Arsu ob tem ne izključujejo možnosti razlivanja hudourniških vodotokov in manjših rek.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
27. 07. 2023 17.41
+1
Kaj to pomeni protitočna zaščita!!al rakete proti toči ali srebrov jodit z letali kaj je protitočna zaščita ali polivinil za zaščito paradižnika frapopo!!
travc
26. 07. 2023 08.09
Kah bi brez gasilcev in prostovoljcev?
Rudolf Maister
25. 07. 2023 20.06
+0
Kako je že rekla poslanka Svobode: ljudje so nam dali mandat in sedaj lahko delamo kar hočemo. No seda lepo hodite k maši molote in dajajte vbogajme da vas stvarnik nebo še bolj kaznoval.
Antena
25. 07. 2023 19.51
+3
Vsi iz Zavoda na delo in pomagati gasilcem.
ZIPPO
25. 07. 2023 19.34
+5
Vsi tisti državljani, ki so vam ta neurja povzročila škodo, potrebnih bo veliko ur dela, dodatnih stroškov in težkih trenutkov. Mnogi se boste znašli verjetno v finančnih stiskah in žalosti. Želim vam, da si v skupnosti pomagate, čimprej uredite nastalo škodo in se držite kolikor se le da. Toliko od mene. Lp 💪💪❤️
2fast4
25. 07. 2023 18.54
+5
Sram me je ko vidim, kakšni politiki nam vodijo državo...
Nejc12678
25. 07. 2023 20.17
+1
dule07
25. 07. 2023 20.48
+4
PomisliNaSonce
25. 07. 2023 18.30
-4
Čepovan je vas severovzhodno od Nove Gorice. Severovzhodna lega je najbolj na udaru
PomisliNaSonce
25. 07. 2023 18.27
-4
A ta kraj Čepovan je kje blizu sežigalnice v Anhovem? Tist dimnik vam bo tud še za mislit dal, kot teš velenjčanom in sežigalnica celjanom
NDM
25. 07. 2023 19.59
+1
sibtiben dimnik a ti tudi pripadas sekti ki plesejo
Kaveljc
25. 07. 2023 18.26
+8
Naj se skrajni zagovorniki “zelene “ energije malo zamislijo. Napraviš investicijo v sončne panele, pa ti jih toča stolče. Zgradijo se orjaške vetrne elektrarne pa jih “ manjši “tornadi polomijo. In ker smo očitno uspeli popolnoma porušiti ravnovesje v spodnjih plasteh troposfere, bo takšnih katastrof vedno več.
User751167
25. 07. 2023 16.55
+8
Vsa slovenija v toči in neurjih , važno da se šenka še kaj zelenjaku ..
brabusednet
25. 07. 2023 16.27
+2
Podobni posnetki,kot v Ukrajini po vsej EU.
Jernej Sekirnik
25. 07. 2023 16.24
+2
golob in tina kmalu prideta z jahte se slikat kako pomagata, bosta vsak kakšen kos stvari prijela za fotografa...za eno fajno slikco za medije....
mak0521
25. 07. 2023 16.07
+4
Naj pride vojska še nam pomagat pospravit padlo drevje. Kam se to javi? In kam škoda?
CDROM
25. 07. 2023 15.37
+11
Dajte pokazat slike hiš v Čepovanu in kako so odkrite in na pol podrte
flojdi
25. 07. 2023 15.16
+9
Hudo me zanima komu ali čemu bo koristil ali pripomogel obisk in ogled unihdveh....
borjac
25. 07. 2023 14.57
+14
Praktično je stolklo nasade, pridelke, razrušilo objekte, infrastrukturo ................ po CELI SLOVENIJI.
old skul
25. 07. 2023 15.04
-16
Ja seveda, vse je napisano v mnozini, da se prestraši ljudi, večina pa je kakšen stresnik padel s strehe in podrto drevo. Sej se vozim naokoli pa ni nikjer nobene apokalipse.
bohinj je zakon
25. 07. 2023 14.40
+5
Bohinj stare fuzine se ne damo.
travc
26. 07. 2023 08.09
KrofKrof
25. 07. 2023 14.37
-15
Ponavadi se Primorci važijo, da je 100 km/h za njih le sapica. Ni videti ...
Razsuti Tovor
25. 07. 2023 14.40
+8
KrofKrof
25. 07. 2023 14.59
-10
Ne vem, no, ponavadi ste/so Primorci najbolj glasni, ko po svetu pustošijo orkani, tornadi, češ da bi primorske hiše to z lahkoto prenesle. Pa vidim, da že ena močna nevihta močno opustoši pokrajino in hiše. Še trdiš, da bi bili kos orkanom, tornadom?
Geres
25. 07. 2023 15.14
+13
Eno je burja brez dežja, drugo pa nevihta z vetrom. Neprimerljivo.
Rock8
25. 07. 2023 14.05
+8
Noro!bogi ljudje.očitno postaja toča in močan veter vse pogosteje del neviht.bo treba betonirat strehe kot na primorskem.
SlepiSlovenc
25. 07. 2023 13.44
-6
Kriv je IJ.J.J.