Slovenija

Neuspešni poskusi nadzora Sove

Ljubljana, 15. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.V./D.Ž.
Komentarji
0

Po aferi, povezani z nadzorom nad kriminalistično službo, se obeta nova afera. Tokratna je povezana z nadzorom Sove. Trije poslanci državnega zbora so namreč dvakrat neuspešno poskušali opraviti nadzor na izpostavi Sove v Mariboru.

Spor med nadzorniki in tajno službo je star približno pol leta. Takrat so namreč trije poslanci državnega zbora prvič hoteli pregledati eno od izpostav Sove in sicer v Mariboru. Celotni zaplet se je ponovil devetega septembra. Tudi drugi poskus nadzora ni bil uspešen.

Trije poslanci so bili šokirani, še bolj pa je bila šokirana javnost, ki očitno ni vedela, da delovanje tajne službe ni vezano zgolj na centralo v Ljubljani. V Sovi so vztrajali na razlagi, da tajno službo zastopa zgolj direktor in da v Mariboru ni dokumentacije oziroma sodnih odločb o prisluškovanju in tajnem nadzoru, ki naj bi zanimali poslance. V Mariboru naj bi bili zgolj operativci, ki delajo na posameznih tajnih operacijah.

Na razplet afere bo potrebno počakati do 19. septembra, ko mora direktor Sove nadzorni komisiji posredovati pisni odgovor. Zadnjo besedo pa bo v vsakem primeru imel državni zbor.

V Sloveniji obstajajo podružnice Sove

V Sloveniji obstajajo tri podružnice Sove. Število zaposlenih ostaja skrivnost, neuradno naj bi jih bilo zaposleno v posamezni enoti od 20 do 100. Uradno teh podružnic ni. Tisti, ki delajo v neposredni bližini domnevnih lokacij, pa o teh ne želijo govoriti.

Podružnica Sove v Mariboru
Podružnica Sove v Mariboru FOTO: POP TV

Podružnica Sove v Mariboru se nahaja v središču mesta. Sova na tej lokaciji nima označenih svojih pisarn, neuradno pa so ti prostori v četrtem nadstropju. Ko pride stranka, jo v Sovine prostore pospremi eden izmed uslužbencev. Za neznane stranke uradno teh prostorov ni.

Iztok Podbregar: Sova deluje v skladu z zakonom

Direktor Sove Iztok Podbregar zagotavlja, da slovenska obveščevalno-varnostna agencija deluje in bo delovala v skladu z zakonom, iz katerega je jasno razvidna dejavnost in v tem pogledu njihovo delovanje.

Iztok Podbregar
Iztok Podbregar FOTO: POP TV

Strinja se tudi z ugotovitvijo predsednika komisije gospoda Jerovška, ki je dvakrat izrekel v javnosti, da gre dejansko za splet okoliščin in za določeno nespretnost. Komisija je namreč do sedaj že večkrat opravila nenapovedane kontrolne preglede posebnih metod in oblik pridobivanja sredstev, ugotovila normalno stanje in v tem pogledu so bili v Sovi prepričani, da izkušeni člani komisije vedo, da v Mariboru te dejavnosti ne izvajajo.

Preiskave po besedah Podbregarja niso prepovedali, ker gre dejansko za splet okoliščin, v katerih se je to zgodilo.

Podbregar tudi poudarja, da je kontrolne poglede možno opravljati nenapovedano. Dejansko pa za te nenapovedane kontrolne preglede obstaja protokol in na začetku nenapovedanega nadzora mora biti o teh pregledih obveščen predstojnik Sove. Tokrat pa je komisija dejansko imela dokumente, vendar so bili ti dokumenti po podatkih Sove nepopolni.

Po mnenju Podbregarja je sodelovanje med komisijo in Sovo stalno in dobro. Ne želijo pa si, da bi to sodelovanje prineslo kakršnekoli nezaželene stranske učinke.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni