Slovenija

Nevaren zgled: več kot 200km/h po odstavnem pasu za 'spletno slavo'

Ljubljana, 12. 08. 2022 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nicol Vujović
Komentarji
306

Družbena omrežja z videoposnetki, ki kažejo neodgovorno vožnjo, dajejo nevaren zgled mladostnikom, ki se želijo vključiti v družbo in biti njen del. V prometu je izjemno pomembno, da se držimo cestnih pravil ter omogočimo varno vožnjo sebi in drugim udeležencem v prometu, poudarjajo pristojni. To izključuje uporabo telefona med vožnjo, snemanje svoje vožnje ali vožnjo po odstavnem pasu, ki je namenjena intervencijskim vozilom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nevarnost Tik tok izzivov
    02:50
    Iz 24UR: Nevarnost Tik tok izzivov
  • Nevaren zgled: Več kot 200km/h po odstavnem pasu za "spletno slavo"
    01:09
    Nevaren zgled: Več kot 200km/h po odstavnem pasu za "spletno slavo"

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je danes ob 11.30 na točki za nadzor prometa Torovo na gorenjski avtocesti podal izjavo za javnost glede aktualnega stanja prometne varnosti in dela policije, ki v poletnem času izvaja različne poostrene nadzore. Napovedal je zgoščen promet proti Gorenjski, ker se pa tudi tuji turisti vračajo domov, bo zgoščen promet ta vikend tudi proti Šentilju in Karavankam. Vsem priporoča, da vožnjo prej načrtujemo in da gremo na pot pripravljeni. 

Trenutno prometna policija izvaja poostren nadzor po metodologiji Pegaz, pri čemer gre za preusmeritev prometa iz avtoceste skozi nadzorno točko. Pri nadzoru sodelujejo še druge službe, kot so policisti specializirane enote avtocestne policije, PU Kranj, PU Ljubljana, inšpektorat RS za infrastrukturo, FURS, DARS, inšpektorat RS za delo, sodeluje pa tudi predstavnica mednarodne organizacije za delo. 

Nadzor je danes začel že v zelo zgodnjih urah, preverjajo pa tehnično brezhibnost avtomobila, psihofizično stanje voznika, preobremenjenost vozila in druge cestne prekrške. Odzvali se bodo tudi na druge klice. Do zdaj so zabeležili več kot 10 kršitev v času trajanja vožnje in dve manipulaciji tahografov. 

V poletnih mesecih so veliko bolj obremenjene naše avtoceste. Zastoji, dolgi tudi po več kilometrov, bodisi zaradi nesreče, del na cesti ali zgoščenega prometa, so nekaj, čemur se skoraj ne moremo izogniti. Ob tem pa lahko opazimo tudi vrsto nespametnih voznikov, ki s svojo vožnjo ogrožajo sebe in druge udeležencu v prometu. Se je pa dandanes toliko težje izogniti kazni, saj poleg nenehnega policijskega nadzora na cesti prekrške lahko zabeležijo tudi drugi vozniki in jih objavijo na družbenih omrežjih ali, kot v spodnjem primeru, kar voznik sam. Posledice take vožnje so, žal, lahko tudi usodne.

Te dni slovenske uporabnike TikToka razburjajo posnetki mladih, katerih vožnja je vse več kot varna - vse za "spletno slavo". Med njimi je mogoče najti uporabnika, ki v bližini Ljubljane divja po odstavnem pasu - tudi več kot 200km/h. 

Nevarna vožnja za spletne všečke žal ni redkost niti na slovenskih cestah.
Nevarna vožnja za spletne všečke žal ni redkost niti na slovenskih cestah. FOTO: TikTok

Zakonodaja je sicer jasna. 30. člen Zakona o pravilih cestnega prometa pa določa, da je vožnja na odstavnem pasu avtoceste in hitre ceste prepovedana, prav tako je tam prepovedano parkiranje ali ustavitev, razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Za takšen prekršek je predvidena globa v višini 300 evrov. Vožnja na odstavnem pasu pa je kljub označeni robni črti dovoljena le, če je to označeno s predpisano spremenljivo prometno signalizacijo.

Če smo v koloni, ki ji je botrovala prometna nesreča, je toliko bolj nevarno, da skušamo kolono "prehiteti" po odstavnem pasu. Ta se namreč lahko uporablja tudi v primeru vzpostavljanja reševalnega pasu oziroma kot določa 14. odstavek 30. člena ZPrCP: "V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas."

Prehitra vožnja
Prehitra vožnja FOTO: Shutterstock

Na Agenciji za varnost prometa pravijo, da je "vožnja mimo zastoja po odstavnem pasu ali po vzpostavljenem reševalnem pasu pred ali za intervencijskimi vozili izredno nevarna in prepovedana."

Nevarnost predstavljajo tudi družbena omrežja. Vsakodnevno vedno več mladih objavlja svoje videoposnetke med početjem, ki ni odgovorno in varno, ter s tem pošiljajo nevarno sporočilo, nevaren zgled. 

Portal safe.si navaja, da pri objavljanju na družbenih omrežjih "tveganje predstavlja tudi srečevanje z neprimernimi vsebinami."  V to spadajo tudi nevarna in neodgovorna ravnanja v cestnem prometu, otroci in najstniki pa to pogosto napačno interpretirajo ter dejanja posnemajo s ciljem, da bi dobili pozornost in potrditev s strani vrstnikov. 

Razširjena uporaba družbenih omrežij vpliva tudi na povečano rabo mobilnega telefona in drugih naprav tudi v prometu, kar pomeni večje motnje pozornosti in več možnosti za nastanek prometnih nesreč in posledično slabšanje prometne varnosti. "Uporaba mobilnega telefona v prometu je nevarna in prepovedana, saj predstavlja motnjo, ki med vožnjo močno odvrača voznikovo pozornost. Mobilni telefon je izjemno pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč," pojasnjujejo na Agenciji za varnost prometa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V različnih mednarodnih raziskavah je eden izmed pogostih motilcev, ki med vožnjo odvračajo pozornost, prav interakcija na družbenih omrežjih, snemanje, fotografiranje, pošiljanje sporočil, e-pošte ali telefoniranje. 

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je predpisana globa 250 evrov ter tri kazenske točke. To ne velja samo za voznike osebnih avtomobilov, ampak tudi za druge udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), ki med vožnjo uporabljajo telefon, slušalke ali druge naprave. Globa v tem primeru znaša 120 evrov.

Kot pojasnjuje Kumerdej, je Agencija za varnost prometa leta 2017 naredila nevroznanstveno raziskavo, ki je pokazala, da so voznikovi možgani med vožnjo ob sočasni uporabi telefona bistveno bolj obremenjeni. Oči cesto sicer gledajo, toda možgani tega 'ne vidijo', saj je vidni korteks bistveno zmanjšan. 

V primeru nujne uporabe telefona je najboljše, da se ustavimo na primernem in varnem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujemo šele, ko končamo s pogovorom. Za nastanek nesreče je dovolj že majhna napaka ali kratkotrajna nepozornost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do 23. julija je bilo kar 1694 prometnih nesreč zaradi neprilagojene vožnje. Življenje je izgubilo kar 17 oseb, mnogo ljudi je bilo huje telesno poškodovanih. Kar 7 od 17 smrtnih nesreč so povzročili vozniki v starosti do 34 let.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot opozarja Agencija za varnost prometa, je neprilagojena hitrost eden izmed najpogostejših vzrokov za prometne nesreče, ki imajo ponavadi tudi najhujše posledice. Trenutno je Agencija v sodelovanju s Policijo začela tretjo letošnjo nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do nedelje, 14. avgusta 2022. Vozniki namreč z divjanjem ne pridobijo ničesar, lahko pa povzročijo hudo prometno nesrečo.

Agencija in Policija voznike naprošata: "Poleti, ko so vozne razmere idealne, se vam zdi, da lahko vozite hitreje, da lahko tvegate več. Vozniki lahko namreč zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobite lažen občutek varnosti. Poletje je tudi čas dopustov, takrat je navadno tudi promet gostejši. Zato nikdar ne pozabite, hitreje kot vozite, siloviteje boste trčili, kar lahko pomeni razliko med hudo prometno nesrečo in lahkim trčenjem."

 

Veliko težavo  nekaterim voznikom predstavlja tudi vzdrževanje varnostne razdalje. Še posebej v primeru dolgih kolon, ko je potrebno v izogib nastanku nove nesreče vzdrževati varnostno razdaljo, to pogosto ostane zanemarjeno. S tem pa povečujemo možnost za nastanek verižnega trčenja. 

Kljub temu, da na avtocestah obstajajo določeni odseki, kjer označbe na vozišču opozarjajo na primerno varnostno razdaljo pri najvišji dovoljeni hitrosti, v praksi opažamo, da so velikokrat namenjene same sebi, saj jih ne upoštevajo vsi vozniki. Prav neupoštevanje varnostne razdalje je med najpogostejšimi vzroki za nastanek prometnih nesreč na avtocestah in hitrih cestah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

montoya1
16. 08. 2022 12.56
Tolk kot policija nori in nardi prometnih jih nobena skupina norcev ne
gasper111
16. 08. 2022 09.33
Policija ob takem dejanju nima kaj za opozarjat ampak mora ukrepati. V čem je problem? A ni na AC praktično že vse pokrito s kameram. Zato naj raje izsledijo objestnega pamža in mu odvzamejo vozniško. Če ni mularija je pa to običajno nekdo z velikim avtom, še večjim egom in verjetno majhnim lulčkom.
Grma53
12. 08. 2022 17.52
+1
V svobodi bodo za začetek ukinili avtocestno policijo. Če se bo to izkazalo kot dobro, bodo ukinili vso policijo, odprli meje in bomo plesali in plesali.
_endrug
12. 08. 2022 19.08
+1
Drr Insajder
12. 08. 2022 17.47
+3
Takemu bi bilo treba vzet izpit za 5 let! Po ponovni kršitvi pa trajno!
montoya1
16. 08. 2022 12.57
OvcjiPastir
12. 08. 2022 17.42
+6
Zaradi takih voznikov se zračni promet v prihodnosti nebi obnesel. Samo, ko pomislim, da bi vsak tak voznik imel svoj leteči avto, me je groza. To bi avtomobili vsakodnevno dol kapljali.
Linki1
12. 08. 2022 17.56
-5
Hahahahah kje zivis model k bojo zracni avijoni naus vec ziu
Linki1
12. 08. 2022 18.41
-3
detect
12. 08. 2022 17.37
+3
jaz imam ferarija in so take jajce,da ga bom zamenjal za kliota.
Linki1
12. 08. 2022 17.56
-1
mcurry
12. 08. 2022 16.47
-4
Linki1
12. 08. 2022 17.56
-1
Banion
12. 08. 2022 16.40
+7
pa kaj se ne da ugotoviti po objavi kdo je d.b.l, najprej noro vozi potem še obajvi. Prijaviti ga zaradi povzročanja splošne nevarnosti in mu vzeti izpit ker je preneumen da bi ga lahko imel
Grma53
12. 08. 2022 17.54
+5
Fant trenira za čas, ko bo postal minister, pa ga bodo službeni šoferji še hitreje vozili tudi po odstavnem pasu.
Linki1
12. 08. 2022 17.57
-8
Hahahaha ce lahko nekdo nadzoruje auto pr taki hitrosti ni neumn....ne obsoji pa govor o osebi tko ce je ne poznas kje zivis
mcurry
12. 08. 2022 16.34
A 3.0 chip karawan pa ne gre🤣
mcurry
12. 08. 2022 16.34
Ravenstein
12. 08. 2022 16.23
+3
Nemški avti so si ustvarili zaničevalen sloves, ampak v osnovi brez predelav ti avti razen elegantnih oblik niso nek presežek moči, če odštejemo športne različice. Pa kolikor spremljam se karavana cestnih dirkačev seli drugam, sedaj so trend majhni športniki kot so Cupre...
abc123def456
12. 08. 2022 18.58
cupra, seat, audi, VW, sskoda - veccina delov je enakih.
mcurry
12. 08. 2022 16.18
+0
Ga pihnen po traw
M a t e j
12. 08. 2022 16.10
+1
Mislim!!!!!...kako je napisan ta članek, da bodo ljudje sedaj puščali odstavni pas frej za intervencijska vozila. Prosim za pisanje uporabite podučen kader, ker se ve da se uporablja na AC reševalni pas po sredini in tam se vozijo intervencijska vozila. Dobro ste z začetkom članka naredili škodo "reševalnemu pasu".
Rotter80
12. 08. 2022 15.38
+6
Mel sem A8, polna oprema. Pa mi je crknu, ko sem z JanezCarjem u Siski dirkal.. nemska jajca..
burekkafana78
12. 08. 2022 16.22
-1
moji sedmici so pa šli ''samo'' dvakrat injektorji pa pumpa pa tank, pa pumpa za hladilnik, vodna, jermen, dvakrat mehatronska enota za menjalnik, enkrat menjalnik, štrom, nosilci, auspuh, notranji mmi ... prodal sem ga preden bi moral menjati gredi ter verige, ker so bli predračuni od 10 jurjev dalje :D
burekkafana78
12. 08. 2022 16.23
+0
lažem na cilindru 1 na ter 4 so šli trikrat oz. sem dva menjal že predhodno
burekkafana78
12. 08. 2022 15.05
-6
pajaci eni bananizirani, vsak drug avto vam je razbit! Vsak ta drug vam svet nekam v tri dni gor, to pa nikakor ne preverjat, sej zato pa vsi rabte okulista!
burekkafana78
12. 08. 2022 15.01
-12
tok znam vozit, da sem že ne policaja začel dret ''kaj se mi limaš za rit, greva pogledat posnetk pa prijavo ti bom podal, da ne znaš vozit, kretenčina'' ;)
SamoZaToPriloznost
12. 08. 2022 15.08
+1
burekkafana78
12. 08. 2022 15.10
-7
to mi že piše v imenu, ti ni treba tega poduarjat kot en robotiziran prišlek
burekkafana78
12. 08. 2022 15.11
-7
drugače pa, že težko nisi ''car'' ob taki kalvariji od ljudi kot jih imamo tu okoli!!
SamoZaToPriloznost
12. 08. 2022 15.15
-2
Mudel to sem povdaru za une k površn berejo. Zdele se ti pride una mudelka Silmarilijon slint.
Eastman
12. 08. 2022 15.16
+6
SamoZaToPriloznost
12. 08. 2022 15.27
-2
Sam mudel, kako si mu loh pustu, da se ti s tisto kripo za rit zalima? Men se zdi, da ti tut ne znaš prou dobr vozt.
burekkafana78
12. 08. 2022 15.49
-3
Ma ja ne znam vozit 😂 tok ne znam da se mi je edn podelov enkrat no 😂 pač grem po omejitvah (večino) sploh ko je gužva, ne ogrožam a veš? In se mi je limal od Malenc pa vse do Grosuplja, tipu je bilo noro da se mi vozi za rit ter mi potem pri OMW-ju prižge lučke ter začne murit "zakaj sem mu bremzal" četudi mu nisem! A se tebi to zdi kot delo "policaja"? To sem ga tudi tako vprašal ter "a ti veš kaj je varnostna razdalja" ter "mislim pa da moj avto veliko bolje zbremza z novimi bremzami kot pa ta tvoja 2.0tdi škoda" ... Mal ironično tole lepljenje minusov nekomu, ki pozna varnostno razdaljo proti nekomu ki bi ko moral poznati! Pač mi gre ful na živce, da se mi kdorkoli lima na zadek sploh pa na AC in tudi prekršek je to!
Antena
12. 08. 2022 14.55
+3
No Bobnarjeva, me prav zanima če bo ob vozniko in avto ?? Al pa bo po vase oproščen ????
hondica
12. 08. 2022 14.46
+11
V Sloveniji je renome nemškim znamkam drastično padel zaradi vemo katerih voznikov. To niso več prestižne znamke.
SEJBOBOL
12. 08. 2022 14.34
+7
Nektei se pri 40km.h. ne znajo vozit. ...
Icomt2h
12. 08. 2022 14.43
+4
Takih je veliko ki neznajo vozit pri 40km ur
Infiltrator
12. 08. 2022 14.15
+15
Balkanjada z Audi ,BMW, Mercedes ubijalci primitivci
burekkafana78
12. 08. 2022 14.26
+1
...jaz sem audija prodal pa tudi nobenega od teh znamk nočem več imeti, ker imajo te znamke res bolj ali manj primitvci, še večji so pa tisti kateri jih prodajajo ter servisirajo, podn od podna, od prvega do tazadnjega, vsaj tu okoli nas!
beware1
12. 08. 2022 14.35
-8
Janez...Car, a veš kaj govoriš??? in zakaj primitivci?? Poglej malo po Nemčiji: Ta pravi Nemec vozi MB, BMW, Audi ali VW. Mi lahko pojasniš kaj je z njimi narobe??
burekkafana78
12. 08. 2022 14.55
-6
plastik fantastik, rpecenjeni avti, mal jih nažgep na obrate pa gre hit kaj narobe, to se pač pri nekaterih drugih avtih ne dogaja! Sem imel bi TDI A7 model, ne gre kaj bolj od tega razen po moči da greš na S7 ali RS7, samo podvozje sem pa imel tudi DRC tako da si mi lahko samo tiho, ker vidiš mogoče 10x na leto tak avto ;)
SamoZaToPriloznost
12. 08. 2022 15.13
+4