Slovenija

'Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor'

Ljubljana, 26. 11. 2023 20.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nicol Vujović
Komentarji
12

"Narava je lahko kruta, treba je vedeti, kdaj se obrniti." Tudi izkušenim alpinistom in plezalcem se je že zgodilo, da jim jo je zagodlo vreme in so se le nekaj metrov pred vrhom morali obrniti in se spustiti nazaj v dolino. To je pozimi še toliko bolj pogosto, ker je vreme nepredvidljivo, še posebej v gorah. Saj veste, kako pravijo: "Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor." Za obisk gora pozimi je potrebna pripravljenost, tako fizična kot psihična, treba je imeti znanje, veliko znanja, in primerno opremo.

Zima si je prislužila sloves nevarnosti zaradi številnih razlogov, od številnih zdrsov zaradi neprimerne opreme do nepazljivih in nepripravljenih ljudi, ki zaradi utrujenosti preprosto niso več zmogli. Slaba priprava na pohodno turo lahko naredi veliko razliko, opozarja tudi Grega Kofler, lastnik športne agencije Kofler Sport, ki za športne navdušence ponuja od učenja smučanja do vodenj v triglavski severni steni, in nečak enega od legendarnih Mojstranških veveric.

Vedno je treba vedeti, do kod je meja. Če se razmere spremenijo, je pot bolje prekiniti in se vrniti v dolino ter počakati na primernejši čas za odpravo, je jasen Kofler. Prav enako pa velja tudi, če nas spopade strah in ne želimo nadaljevati na kakšnih bolj prepadnih predelih oziroma se ne počutimo gotove in varne.

Kofler je razložil, da se je že zgodilo, da kdo ob njem ni želel nadaljevati poti, ker se je ustrašil. "Največkrat se mi to zgodi na Triglavu, kjer je klientela bolj turistična," je povedal. Iz Krme do Kredarice je po planinski klasifikaciji lahka pot. Fizično gledano pa je to vseeno kar težka pot, a ni prepadov. "Potem pa vidijo tisto steno, gmoto Triglava in pride do strahov," je poudaril. Kot je nadaljeval, pa ljudi, ki so prestrašeni, ne prepričuje, da gredo naprej, če nočejo. Nekatere, ki so malo bolj neodločeni, pa še vseeno gredo do vrha, navežejo na vrv prve, pomagajo pa tudi z motivacijskim pristopom.

"V turni smuki ali v steni pri plezanju pa tega ni, ker je klientela pripravljena in ve, kaj hoče. Pojavi se samo to, da se tura lahko časovno zamakne, ker je prisotna malo večja fizična in psihična utrujenost," je pojasnil.

Pride sicer tudi do situacij, ko se je treba obrniti. Denimo na Mont Blancu. "Kljub temu, da smo bili zelo dobro prepričani, da bo vreme stabilno, se je to kar naenkrat obrnilo in to na 4300 metrih nadmorske višine, torej 500 metrov od vrha smo se obrnili," je dejal Kofler. "Razočaranje je prisotno, pri meni še največje, ampak narava je taka, prek tega ne moreš."

 Varen korak 

Obiskovanje gora, ko jih pobeli sneg, terja dobro poznavanje gore, na katero se odpravljamo, spremljanje vremenskih razmer, izkušnje, pa tudi ustrezno gorniško opremo. Kofler je ob tem opozoril na uporabo čelade, ki se je poslužujejo tudi udeleženci njegovega tečaja. "Ko so tereni trdi in ko začnemo drseti, se lahko hitro udarimo v kakšno skalo, sam zdrs tako morda ne bo pustil posledic, udarec pa jih lahko."

Predhodna priprava je nujna. "Lahko pogledamo na Facebook, ko je bil nekdo na Vrtači, ampak kako pa priti tja gor, je drugačna zgodba. Dan ali dva prej si je treba temeljito prebrati opis poti, če smo manj izkušeni, pogledamo najlažje poti, najdemo alternative v primeru poslabšanja vremena, pogledamo, če je kje kakšna koča, kamor se lahko zatečemo," je pojasnil. Vodnikom se namreč dozdeva, je pojasnil, da se ljudje preveč hipno lotevajo hribov. Kot primer je navedel denimo Triglav, ki je zdaj tako popularen, kot še nikoli ni bil. 

"Človek, ki se je odločil, da bo začel pozimi hoditi v hribe, bo njegov primarni cilj vzpon na Triglav. Na tak način pa mislim, da se hribov ne smemo lotevati," je poudaril. 

Razmere v gorah se namreč pozimi popolnoma obrnejo na glavo. Že tanjša snežna plast na odprtem prekrije markacije in zakrije pot, klini in jeklenice pa so lahko pokriti s snegom ali s plastjo ledu. V zimskih dneh, opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije, moramo biti pripravljeni na dejstva, kot so nizke temperature, krajši dan in nevarnost proženja snežnih plazov. Upoštevati moramo tudi, da na grebenih veter ustvarja snežne opasti, ki se lahko pod našo težo podrejo. 

Opozorila Planinske zveze Slovenije

 

Pozimi v gore nikoli ne zahajajte sami!

V gore se podajajte primerno opremljeni, opremo se naučite uporabljati.

Že doma, pa tudi pred turo na izhodišču preverite delovanje lavinske žolne, zamenjajte baterije in jo dosledno uporabljajte.

Pred začetkom sezone vadite hojo z derezami, pravilno uporabo cepina in zaustavljanje s cepinom na pobočju z varnim iztekom.

Izbirajte poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu.

Pri načrtovanju ture upoštevajte kratek dan, na izlet, turo ali pohod se odpravite dovolj zgodaj.

Preverite odprtost planinskih koč (večina visokogorskih in sredogorskih koč je zaprta).

Že več dni pred turo spremljajte vremenske razmere in napoved za območje, kamor se odpravljate.

Upoštevajte podatke o snežnih razmerah: o višini in stanju snežne odeje ter stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov.

Po obilnem sneženju ali otoplitvah še vsaj tri dni ne zahajajte v gore zaradi povečane nevarnosti proženja snežnih plazov.

O svojih poteh in načrtih obvestite domače.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CDROM
26. 11. 2023 21.55
+2
Ne vem kolk je pametno take slike prikazovat po trebuhu dol s cepinom, pa smučanje izven prog, ker nekateri to dojamejo mal drugače kot dejmo, lahko, mi zmoremo,.....pol bo spet reševanje kakih opankarjev v Alpah.
patriot11
27. 11. 2023 13.18
+0
Gore pač niso tvoj teren, zato bodi raje tiho.
srecnii
26. 11. 2023 21.39
+1
Pozimi v gore greš ko so razmere ne samo dobre ampak odlične Če jih ni saj mamo nizke hribe.
Anion6anion
26. 11. 2023 21.32
-4
Najbolj nori pa davkoplačevalci ki plačujemo zato da jih zastonj rešujejo.
grumf
26. 11. 2023 21.46
+6
Kul, nehamo plačevat še za reševanje v prometnih nesrečah? Gasilske intervencije vseh vrst? Kje je meja?
pingvinislo5
26. 11. 2023 21.47
+5
tudi reševani gorniki plačujejo davke, zato ni nobenega razloga, zakaj se njih ne bi reševalo, če se jim zgodi nesreča. in samo tako mimogrede, reševanje v gorah nas stane bistveno manj, kot reševanje zamaščenih kavčarjev, ki so se poredili zaradi negibanja, žretja nezdrave hrane, kajenja, nacejanja s pirom, itd itd. kaj ko bi ti kavčarji plačevali vsa ta reševanja in zdravljenja?!
Ptički čiwkajo
27. 11. 2023 08.01
+6
Vsi plačujemo davke in zavarovanja, tako tisti, ki lezejo po hribih kot tisti, ki se ga nalijejo in pol grejo na cesto. Sej pregled statistike vse pove - dobrih 18 tisoč prometnih nesreč v letu 2022 proti 667 intervencij v gorah v letu 2022. Torej, kateri je večja nevarnost za državni proračun?
Monster_Cat
26. 11. 2023 20.49
+4
To je reklama za kofler trgovino ???
oježeš
26. 11. 2023 20.39
+2
'Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor'. Puhli izgovor za tiste, ki ne upajo nikamor v naravo, kjer je treba biti bolj previden kot na asfaltirani cesti. Pa prav je tako, naj ostanejo v dolini, veliko naredijo dobrega za sebe in gorske reševalce. Upam, da ne bodo kmalu začeli govoriti še ' Kolo ni nor, nor je tisti, ki se spravi gor na kolo.' Lahko še za avto, pa za pešce itd. V gorah je lepo, res pa moraš biti bolj previden, kot na domačem kavču.
V SHESHELJ
26. 11. 2023 20.36
-1
Slovenska klasika... nor
Ici
26. 11. 2023 20.30
+0
Tole pa je čisti PR članek.