Slovenija

Nevarni otroški varnostni sedeži

Ljubljana, 13. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Otroški varnostni sedež iz zavitka za novorojenčka z oznako A, ki ga staršem ob rojstvu otroka podarja država, ni varen.

AMZS opozarja, da otroški sedež ni varen (Foto: POP TV)
AMZS opozarja, da otroški sedež ni varen (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Uroš Prikl
Uroš Prikl FOTO: POP TV

Zato AMZS poziva ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, da takoj ustavi razdeljevanje paketov, ki vsebujejo otroški varnostni sedež neonato monza, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik AMZS Boris Perko.

AMZS je med ustanoviteljicami konzorcija Eurotest, evropske organizacije za izvajanje testov varnosti. Lani so med drugim objavili test otroških sedežev. Testiran je bil tudi sedež italijanskega proizvajalca Cam z oznako ciao lusso, ki pa je bil označen za nevarnega. O tem so obvestili tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Od marca lani je zavitek, ki vsebuje otroški avtosedež, prejelo več kot 2200 staršev, zato bo morala država čimprej ukrepati. "Komisija za izbor izdelkov v zavitku se bo sestala v najkrajšem možnem času in naredila vse potrebno, da se zagotovi varnost uporabnikom teh paketov," pravi Uroš Prikl z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Na AMZS so ugotovili, da je ta sedež enak sedežu neonato monza, ki je prav tako izdelek proizvajalca Cam. Za slednjega pa se lahko odločijo tudi starši novorojenčka v Sloveniji, saj je na voljo v enem izmed štirih paketov za novorojenčke, ki jih je pripravilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in med katerimi se lahko ob rojstvu otroka odločajo starši. Sedež je nevaren, ker se lahko sname, otrok pa pade naprej.

AMZS zaradi ugotovljene nevarnosti sedeža zato zahteva, da ministrstvo takoj pisno obvesti vse dosedanje prejemnike paketa za novorojenčke z oznako A, da otroški sedež neonato monza zagotavlja varno uporabo le tedaj, ko je v avtu pritrjen v nasprotno smer od smeri vožnje, torej za prevoz dojenčkov, ni pa varen za prevoz otrok, ko je sedež pritrjen v smeri vožnje. Ker sicer omenjenih avtosedežev v prosti prodaji ni, bo uvozno podjetje Artplet iz Kočevja nadalje ravnal po navodilih naročnika, torej ministrstva, je pojasnil direktor podjetja Janez Artač.

Posnetek testiranja: Otroški avtosedež neonato monza, obrnjen v smeri vožje, je pri trku s  hitrostjo 64 kilometrov na uro popustil  (Foto: POP TV)
Posnetek testiranja: Otroški avtosedež neonato monza, obrnjen v smeri vožje, je pri trku s hitrostjo 64 kilometrov na uro popustil (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Na AMZS so danes predstavili tudi Družinsko uro AMZS. Nosilni temi bosta vožnja s skuterjem in družinska potepanja z avtom. Skuterski del je namenjen mladim voznikom in voznicam skuterjev in bo sestavljen iz pogovornega in praktičnega dela. Pri družinskih temah pa bodo pozornost namenili otroškim sedežem, prijazni in zdravi rabi klimatske naprave, pospravljanju tovora v vozilo, prevozu živali, nastavitvi sedeža in pravilni drži rok na volanu. Prva Družinska ura bo že v petek v Novi Gorici pred Mercator Centrom, 23. aprila bo v Ljubljani pred Intersparom Vič, potem pa jo bodo pripravili še v Mariboru, Tolminu, Celju, Novem mestu, Velenju, Kopru in Kranju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou