Slovenija

Padavine ne bodo ponehale: krajevno lahko pade do 150 milimetrov dežja

Ljubljana, 16. 09. 2022 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Maja Pavlin, Nikita Leban, STA
Komentarji
224

V večernih in nočnih urah na Agencije RS za okolje (Arso) pričakujejo ponoven pojav intenzivnih padavinskih pasov v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Močno deževje s poplavami je močno prizadelo občini Osilnica in Kostel, kjer je poplavilo veliko hiš, plazovi in voda so poškodovali ceste. Dostop do Osilnice je mogoč le čez Strmo reber iz smeri Kočevja. Poleg hudournikov težave povzroča Kolpa, ki je po ocenah domačinov najvišja v zadnjih 40 letih, pravi osilniška županja Alenka Kovač.

Več videovsebin
  • 24UR ZVEČER: Tina Peternel in Andrej Golob
    07:00
    24UR ZVEČER: Tina Peternel in Andrej Golob
  • Iz 24UR ZVEČER: Zemeljski plazovi v Posočju
    03:38
    Iz 24UR ZVEČER: Zemeljski plazovi v Posočju
  • Iz 24UR ZVEČER: Rdeči alarm za jugovzhodni del države
    03:04
    Iz 24UR ZVEČER: Rdeči alarm za jugovzhodni del države
  • Iz 24UR: Izjemne količine padavin
    02:12
    Iz 24UR: Izjemne količine padavin
  • Iz 24UR: Kolpa je prestopila bregove
    03:08
    Iz 24UR: Kolpa je prestopila bregove
  • Iz 24UR: Poplave, udori, plazovi
    01:32
    Iz 24UR: Poplave, udori, plazovi
  • Poplavlja tudi reka Idrijca
    00:12
    Poplavlja tudi reka Idrijca
  • Poplave v kraju Kostel ob Kolpi
    00:08
    Poplave v kraju Kostel ob Kolpi

Celodnevno deževje in ponekod močan veter sta povzročila veliko težav po vsej državi. Največ je bilo poplav meteorne vode, veter je razkril več streh in podrtega je veliko drevja. Zaradi občasnih močnejših nalivov so narasle nekatere reke in njihovi pritoki, sprožilo se je tudi nekaj manjših zemeljskih plazov.

Poplavljale so reke Kolpa, Sora, Logaščica s hudourniškimi pritoki, Ljubljanica s pritoki in Idrijca. Gasilci so posredovali na 190 lokacijah. Aktiviranih je bilo šest poklicnih in 103 prostovoljna teritorialna gasilska društva. Največ posredovanj so imeli na območjih izpostav Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Trbovlje, Celje in Postojna, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

V Osilnici se s poplavami spopadajo vsi prebivalci

Razmere v Osilnici so po županjinih besedah slabše, kot so bile leta 2019, ko so Osilnico prav tako prizadele precejšnje poplave. Zaradi obilnega dežja so narasli vsi gorski potoki, ki so v dolini poplavili od 10 do 15 hiš, odnesli nekatere dele cest in sprožili plazove. "Glavna državna cesta skozi Osilnico je neprehodna, ker jo je na nekaterih delih poplavila Kolpa, grozi tudi, da bo odneslo občinsko cesto, ki med seboj povezuje vasi v občini," je povedala za STA.

Eno od krajank, ki je želela rešiti živali, je padla v potok, a so jo rešili, sicer pa drugih ogroženih naj ne bi bilo.

S poplavami se po županjinih besedah spopadajo praktično vsi prebivalci občine, na pomoč so jim priskočili tudi iz bližnje občine Kočevje, kjer večjih težav zaradi dežja nimajo. S potopnimi črpalkami iz objektov črpajo vodo, tam, kjer je kritično, pa skušajo hiše zaščititi z vrečami peska.

Zaenkrat se je po njenih besedah stanje nekoliko umirilo, a ker v Osilnici še vedno dežuje, se bojijo, kaj bo prinesla noč. Dostop v Osilnico je trenutno mogoč le čez Strmo reber, medtem ko so dostopi s hrvaške strani onemogočeni, saj imajo tam podobno stanje, je dejala županja.

Tudi v Kostelu je po besedah podžupana Mirana Briškija stanje resno. Zaradi hudournikov in naraslih potokov so občinske ceste v glavnem zaprte, zaradi visokega vodostaja Kolpe je neprevozna cesta ob njej. Hudournik je odnesel most v vasi Žaga, kjer je tudi poplavilo tri hiše. Nekaj hiš je poplavilo tudi v Kuželju, v Fari pa župnišče in šolo.

Trenutno je stanje takšno, da so gasilci uspeli zavarovati glavne objekte. "Tako je treba počakati, da ujma mine, nato pa bo treba vse skupaj sanirati," je povedal. Poškodovanih pa na srečo ni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preko dneva je močno narasla Kolpa, ki v zgornjem in srednjem toku že poplavlja, v spodnjem toku pa bo močneje narasla popoldan oziroma zvečer. Poplavlja tudi Logaščica. Razlivajo se tudi Ljubljanica s pritoki in Idrijca. V osrednji in severozahodni in ponekod v vzhodni Sloveniji prevladuje velika vodnatost, na Pivškem in Primorskem ter v Prekmurju pa je vodnatost ostala mala. Nekoliko bodo narasle še reke v osrednjem, južnem in zahodnem delu države.

Obeti

V soboto so možna razlivanja predvsem ob Ljubljanici in Krki, ter manjših rekah predvsem v osrednji in zahodni Sloveniji, Kolpa bo poplavljala, opozarjajo na ARSO. Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov velja za celotno območje Slovenije, opozarja Geološki zavod Slovenije.

V soboto popoldan bo večina rek začela upadati. V noči na nedeljo bodo največje pretoke dosegle kraške reke Krka, Ljubljanica, Kolpa ter Sava v spodnjem toku. V nedeljo čez dan bodo reke povsod po državi upadale, opozarja Agencija RS za okolje (Arso), ki je zaradi obilne količine padavin izdala rdeče opozorilo za južni in osrednji del Slovenije.

Do sobote sredi dneva lahko v severni, zahodni in osrednji Sloveniji pade še od 50 do 100 milimetrov dežja, v jugovzhodni pa krajevno tudi do 150 milimetrov, predvsem na območju Bele krajine, Kolpe. V severovzhodni Sloveniji je predvidena količina padavin med 10 in 30 milimetri, so pojasnili na Arsu.

Zvečer, ponoči in zjutraj bo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, ki se bodo pojavljale tudi v Primorju. Temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija.

V soboto bo oblačno, hladno in sprva deževno. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1600 metrov nadmorske višine. Padavine bodo sredi dneva od severa slabele in do večera povsod ponehale, najkasneje na jugovzhodu. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 stopinj.

V nedeljo zjutraj bo sveže in ponekod megleno. Čez dan bo deloma sončno, več oblačnosti bo na severu. V ponedeljek bo dokaj sončno, na vzhodu ni izključena kakšna ploha. V torek kaže na deloma sončno vreme z občasno povečano oblačnostjo.

Dopoldne poplavljali Gradaščica in Sora

Reka Gradaščica je pričela dopoldne poplavljati v zgornjem toku v okolici Polhovega Gradca. Razmere so se sredi dneva umirile, a na težave so se pripravljali tudi nižje ob strugi v Polhovem Gradcu. "Spremljamo stanje, pripravljene imamo zaščite, ljudi obveščamo tudi prek družbenih omrežij," so nam povedali gasilci PGD Polhov Gradec.

Huje je bilo v Žireh, kjer so zaradi poplav in zemeljskih plazov na nekaterih odsekih celo odrezani od sveta. Kot nam je povedal poveljnik civilne zaščite Janez Tratnik je najhuje na severovzhodnem območju. Zaradi obilnih padavin in poškodovanih cest so prve pozive prejeli okoli 3.30 zjutraj. Na ternu so bila vsa štiri gasilska društva, ki delujejo na območju, aktivirali so tudi civilno zaščita. Kot nam je povedal Tratnik, so večje ceste zaprte proti Škofji Loki in proti Logatcu, delna zapora pa je tudi proti Vrhniki. 

"Prostovoljni gasilci sedmih gasilskih društev Gasilske zveze Vrhnika so opravili več kot 40 intervencij. Sodelovale so tudi enote Komunalnega podjetja Vrhnika z mehanizacijo. Za reševanje živali je bil uporabljen čoln. Od jutra do 18. ure je bilo občanom razdeljenih preko 800 protipoplavnih vreč. Trenutno je najhuje na območju Sinje Gorice, Betajnove in Klisa," so zapisali pri Civilni zaščiti Vrhnika. 

Ponekod je zaradi padavin na cestah lahko večja količina vode. Prilagodite hitrost razmeram na cesti!

Kot je povedal Tratnik, se intenzivno pripravljajo na morebiten nov vremenski udarec, ščitijo objekte, polnijo vreče. Opozarja, da naj ljudje ne odhajajo na oglede vodotokov, saj je lahko to tudi zelo nevarno. Prav tako pa dodaja, da lahko morebitne manjše težave, ki jih je povzročilo vreme, posamezniki rešijo tudi sami, vendar pa opozarja, da naj bodo pri temu previdni in naj se ne izpostavljajo brez razlogov. "Še vedno je bolje, da posamezniki pokličejo reševalce, kot da se po nepotrebnem izpostavljajo," je dejal.

Zaradi neurja so že od včeraj na terenu gasilske enote in druge intervencije, ki sanirajo posledice četrtkovega neurja, prav tako pa se soočajo tudi z novimi klici in intervencijami. Gasilci ob tem še naprej ažurno spremljajo vremenske razmere ter stanje vodotokov in se intenzivno pripravljajo na nova morebitno potrebna posredovanja. Na poplavljenih območjih pomagajo tudi z deljenjem protipoplavnih vreč, iz objektov še vedno črpajo vodo.

Geološki zavod Slovenije obvešča, da se nevarnost pojavljanja zemeljskih zaradi napovedanih povečanih padavin plazov nadaljuje. Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov velja za celotno območje Slovenije. "Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode," so sporočili in svetovali, naj v primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112. 

'Ne zadržujte se ob vodotokih'

"V okolici Sinje Gorice (Podlipščica) in nekaterih manjših področjih Vrhnike (Bela in Hribski potok) že prihaja do manjših razlivanj, zato priporočamo večjo pozornost in spremljanje vremenskih razmer," pa so zapisali na spletni strani občine Vrhnika. Odsvetujejo tudi zadrževanje ob vodotokih, posebej pa opozarjajo na previdnost na pešpoteh in mostovih v Močilniku in Retovju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Hkrati naprošamo, da si lahko vreče občani in drugo zaščitna sredstva preskrbijo tudi sami in s tem ravnate samozaščitno. Na voljo so v trgovinah s kmetijskim materialom, pod nazivom vreče za žito ali v trgovinah z gradbenim materialom," so še sporočili. Sistem zaščite in reševanja občine Vrhnika spremlja razmere na terenu in pripravljeno na morebitno posredovanje.

V Ljubljani na račun nalivov okrog 60 intervencij gasilcev, na cesto le, če je to nujno

Kljub obilnejšim padavinam čez dan v Ljubljani za gasilce ni bilo več obilice dela, je za STA povedal Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. "Od jutra smo imeli sicer pet, šest manjših intervencij. Opravljali smo monitoring in sprememb od takrat ni," je dejal. 

Javna gasilska služba v Ljubljani je do popoldneva, z naslova četrtkovega neurja oziroma močnejšega deževja, opravila 58 intervencij. Poleg Gasilske brigade Ljubljana je sodelovalo še 20 prostovoljnih gasilskih enot. Tako je bilo na terenu skupaj 237 gasilcev ob pomoči 63 vozil. Občanom so razdelili tudi okoli 250 vreč peska.

V občini Ljubljana je meteorna voda ob močnem nalivu zalila več garaž, podhodov, kletnih in stanovanjskih prostorov, skladišč in poslovnih prostorov. Meteorna voda je zalila tudi prostore osnovne šole in vrtca, lekarne in narodno galerijo. Udar strele je medtem zanetil tudi požar na ostrešju stanovanjskega objekta. Na terenu so posredovale prostovoljne gasilske enote GZ Ljubljana ter GB Ljubljana, prav tako pa tudi vzdrževalci cestne in komunalne infrastrukture.

Da intervencije še potekajo, so pojasnili tudi na PU Ljubljana. Zato pozivajo vse, da se na ceste podajo le, če je to nujno, med vožnjo pa naj bodo posebej previdni in hitrost prilagodijo stanju vozišča.

Od četrtka od 18. ure do danes do 6. ure so bili ljubljanski policisti obveščeni o več dogodkih. V Mostah je voznica zapeljala čez odprt jašek meteornih vod, zvečer pa so na dolenjski avtocesti v smeri Grosupljega obravnavali prometno nesrečo, v kateri je voznik zaradi večje količine vode izgubil nadzor nad vozilom. Zvečer je bilo poplavljenih nekaj podvozov, in sicer na Drenikovi ulici, Celovški cesti in na regionalni cesti Zagorje-Trojane. Policisti so bili obveščeni tudi o več podrtih drevesih na vozišču, danes pa tudi o več poplavljenih cestah na območju ob reki Kolpi ter na območju Logatca in Polhovega Gradca.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra je sicer zaradi poplavljenega cestišča pri železniškem podvozu še vedno zaprta Zaloška cesta.

Na Kobariškem po ujmi poleg zapore cest tudi evakuacija iz ogrožene hiše

Po obilnem deževju so na Kobariškem najhujše težave zaradi udora in posledične popolne zapore glavne ceste na relaciji Kobarid-Žaga. Zaprta je tudi lokalna cesta Drežnica-Drežniške Ravne, kjer odstranjujejo več podorov. Iz ene od hiš na tem območju so morali zaradi grozečega podora evakuirati družino, v petih hišah je zalilo kletne prostore.

Najslabše jo je odnesla hiša nad enim od podorov, iz katere so tamkaj živečo družino že v četrtek evakuirali in je prenočila v Drežnici. Razmere si bo ogledal tudi geolog in določil obseg in način intervencijske sanacije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Bovškem je medtem največ preglavic povzročil plaz pri vasi Srpenica, kjer pa so dopoldne cesto očistili in je že normalno prevozna. V Kobaridu so na terenu gasilci iz vseh PGD (Kobarid, Breginj in Drežnica), združenih v Gasilsko zvezo Kobarid, 15 do 20 pripadnikov iz vsakega društva, in 4 pripadniki štaba CZ Kobarid, je za medije povedal Aleksander Vončina, poveljnik Civilne zaščite Kobarid.

V Kobaridu je voda zalila kletne prostore nekaj stavb, poplavljene so bile tudi ulice, razmere večinoma rešujejo lastniki stavb sami, je še povedal. Na Kobariškem je precej močno deževalo tudi davi, okrog 10. ure pa so padavine ponehale.

Prve gasilce so aktivirali že v četrtek popoldne po 16. uri, od tedaj se na terenu izmenjujejo. Skupaj z njimi si najbolj kritične točke ogledujeta kobariški župan Marko Matajurc in podžupan Marko Miklavič. Podori, ki jih na terenu s pomočjo gradbene mehanizacije odstranjujejo gasilci, so se zgodili tudi na cesti na mejni prehod Robič in cesti Borjana-Podbela, sicer pa v manjši meri na več lokalnih cestah. Večinoma gre za manjše hudourniške nanose. Po besedah Vončine za zunanjo pomoč niso zaprosili.

Na Idrijskem je neurje odkrilo streho v zaselku Kanomeljsko Razpotje. Na naravnem kopališču na Lajštu je odneslo leseno zajezitev na koncu bazena, ki jo običajno pristojni ob koncu sezone ali pred velikimi neurji odstranijo. Več dela s prečrpavanjem meteorne vode imajo spodnjeidrijski gasilci, ki so na terenu na dveh objektih. Reka Idrijca je z delovišča kolesarske steze in rekonstrukcije vozišča na odseku Marof- Spodnja Idrija zajela dva kontejnerja, enega so uspeli še pravočasno rešiti iz vode.

V Zavratcu meteorne vode ogrožajo dve stanovanjski hiši. Na državno cesto skozi Kanomljo pa se je z brežine na cestišče usulo kamenje, vendar je promet le oviran in je možna vožnja mimo ovire.

Nekaj težav je deževje povzročilo tudi na območju tolminske občine. Kot so sporočili z občine, je šlo predvsem za nanose materiala na cestišče. Več manjših nanosov so očistili na cesti v Tolminske Ravne, ponovno je prevozna cesta Zatolmin-Čadrg. Zaradi plazov sta še neprevozni cesti Kneža-Kneške Ravne in Zatolmin-planina Polog, poplavljena je javna pot na levem bregu Idrijce v Idriji pri Bači. Na Mostu na Soči je drevo padlo na vozilo, poškodovanih ni bilo.

Poplave, hudourniki, plazovi in vetrolomi

Hudi nalivi in nevihte pa so težave povzročali že v četrtek. Uprava RS za zaščito in reševanje je na območju Slovenije zabeležila kar 33 dogodkov večjega obsega. Voda je zalivala kletne prostore, gasilci so reševali vozila iz poplavljenih podvozov, narasli potoki in hudourniki pa so ogrožali več objektov. Meteorna voda je zalila dve šoli in vrtec v Ljubljani in v občini Trbovlje. Sproženih je bilo več zemeljskih plazov, o katerih poročajo predvsem z Bovškega, Kobariškega in tudi iz Zagorja ob Savi.

V Zagorju ob Savi so se zaradi obilnega deževja zamašile odtočne cevi na strehi poslovnega objekta v Lokah pri Zagorju. Posredovali so gasilci PGD Zagorje-mesto, ki so očistili zamašene odtočne cevi. Narasel potok Medija je na Izlakah ogrozil več objektov. Gasilci so z gradbeno mehanizacijo očistili propuste in namestili protipoplavne vreče. Na dveh lokacijah pa je močan veter razkril tudi dele streh na stanovanjskih hišah, ki so jih gasilci prekrili s folijo.

Na regionalno cesto ZagorjeLitija se je medtem sprožil zemeljski plaz, ki so ga odstranili delavci CGP NM, gasilci pa so sprali cestišče. Na regionalno cesto ZagorjeIzlake pa se je podrlo drevo, ki so ga gasilci PGD Loke razžagali in ga odstranili s cestišča. Zaradi močnega vetra se je drevo podrlo tudi na cesto v Gotovljah, odkril pa je tudi več streh gospodarskih in stanovanjskih objektov v Žalcu. Gasilci PGD Gotovlje in Žalec so odstranili podrto drevo, strehe pa prekrili s folijo. Gasilci PGD Šempeter so v Zalogu pri Šempetru s folijo začasno prekrili razkrito ostrešje objekta, v Grčah pa odstranili skale s cestišča, ki so ovirale promet.

V občini Trbovlje je meteorna voda na Trgu Franca Fakina zalila prostore v poslovnem objektu, a so gasilci PGD Trbovlje-mesto vodo izčrpali in odmašili odtočni jašek. Na Nasipih so gasilci očistili propuste in odtočne jaške, ker je meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt, ta pa je vdrla tudi v objekt OŠ Alojza Hohkrauta, kjer je zalila prostore šolske kuhinje, jedilnice in hodnik garderobe. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so izčrpali vodo iz prostorov. Na kraju je bila prisotna vodja šole in podžupanja občine Trbovlje.

Strela je udarila v naselju Dobležiče v občini Kozje in povzročila požar ostrešja gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Lesično - Pilštanj - Zagorje, Kozje, Sela - Verače - Virštanj in Buče so zavarovali kraj dogodka, omejili in pogasili požar. Ogenj je v celoti uničil ostrešje objekta.

O hudih nalivih, neurjih, poplavah in težavah z možnim vetrom so medtem poročali tudi iz številnih drugih občin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abcč
16. 09. 2022 21.34
+0
Me je zanimalo, zakaj se ga. Ursula toliko posveča g. Golobu in Slovencem, ki nas je samo 2 mio, v bistvu predmestje nekega večjega mesta. Sedaj se mi zdi, da vem.
toti mišek
16. 09. 2022 21.28
+0
Bi Serpentinšek citiral: če bo močno deževje, bo visok vodostaj, če bo malo dežja, bo nizek vodostaj!
abcč
16. 09. 2022 21.27
Tak globok ciklon nad severnim Sredozemljem je pogoj, da se spusti hladen zrak s severa. Če ne bi imeli poletje do novembra.
JAZsemTI
16. 09. 2022 21.16
-1
Prevrnilo je kaktus😳
disorderliness
16. 09. 2022 20.50
-6
Ubogi! In to zato, ker si je nekdo domišljal, da bo rezilna žica dobra za njih.
InterRefIections
16. 09. 2022 20.29
-4
Ljudje verjamejo, da človek nafto hitreje črpa kot jo Zemlja obnavlja. Verjamejo, da če jo zliješ v morje, da bo povzročila pogin rib. Verjamejo, da če ptič poje plastiko, da se bo zadušil. Aha, da pa višji CO2 v zraku povzroča klimatske spremembe, pa ne verjamejo. Če sem prav razumel, Zemlja ne zna pred nami zaščiti vire, ptiče in ribe, le pri atmosferi je odporna in jo zna braniti pred nami. Ne vem, od kje nekateri pobirate veleumne ideje.
Bolfenk2
16. 09. 2022 20.01
+6
Vsaj migranti nas nocoj ne bodo ogrožali ker ne bodo upali čez Kolpo.
daiči
16. 09. 2022 19.53
+1
Spet bo golob mogu odpret tošl(javn tošl, ne njegov) za gasilce.
daiči
16. 09. 2022 19.54
+0
patogen
16. 09. 2022 19.46
+0
Da voda začne polniti podtalnico skozi pas zvite in presušene zemlje, potrebuje čas.... Stara Ljudska modrost.
Phan Thi Kim Phuc
16. 09. 2022 19.38
+7
voda je hudič ...če je ni je majhen , če je je preveč pa zelo velik...star slovenski pregovor pravi...moča tri krat več odnese , kot suša ...
patogen
16. 09. 2022 19.45
-5
Prepisuješ stare modrosti od nekod, mesarić?
ochi
16. 09. 2022 19.33
+2
ajej. zopet gasilci edini na terenu. človek človeku človek. ostalo pa, samo za izbrance.
patogen
16. 09. 2022 19.36
-5
Zato vzdržujmo gasilce in jim kupujemo opremo. Da počnejo te stvari.
medo90
16. 09. 2022 19.24
+4
se prav čudim, da omenjate osilnico. Kraji kot so ribnica, kočevje in južno do kolpe za novinarje ne obstajajo. Kolpa ja v beli krajini,...... Kar se dogaj pri nas kot da bi živeli v drugi državi, samo dvaki o to pa ja je treba plačevati
patogen
16. 09. 2022 19.21
+1
Na RTV zopet navijaštvo, za podnebne spremembe. Se vidi, da piscem, kulturnikom in umetnikom kuhajo mame. One vedo, da če je na dnu lonca zažganina, ga je treba odmočiti z vodo. Tako je z zbito in presušeno zemljo, ki ne požira. Se mora odmočiti. Potem pa bo. Bo šlo?
Phan Thi Kim Phuc
16. 09. 2022 19.40
+1
tebi zamaka med ušesi ...vedro vode se ne da spraviti v litrski vrč pa če svojo levo možgansko polovico namakaš 14 dni v šentjanževki ...
patogen
16. 09. 2022 19.44
+1
Mesarić, če bi kdaj delal na polju bi vedel, da žemlja najbolje požira, če je namočena. Tako pa FDV floskule, ki te ne bodo naučile življenskih modrosti.
perokokica
16. 09. 2022 19.06
+10
Res je to ujma, a še dva tedna nazaj so bile novice "suša, suša, suša". V Rižanskem vodovodu ni bilo vode, kmetje so kazali požgano koruzo, sedaj pa ......Najboljša mi je ona "imam 80 let in kaj takega še nisem doživel". Ma, lansko leto smo doživljal isto, od kod taka kratka pamet (ali pa naj mediji nehajo nabijat, narava dela svoje)
InterRefIections
16. 09. 2022 19.09
+4
Doživel sem že prvo in drugo svetovno vojno, komuniste, ampak kaj takega pa res še nisem doživel 😀 haha.
InterRefIections
16. 09. 2022 19.05
-2
Ste se kdaj vprašali, zakaj nekateri zanikajo klimatske spremembe? O tem nas uči zgodovina. Eden je nekoč vprašal: "Zakaj imamo suše in poplave?" Odgovor je bil: "Bog se jezi!" Znanstveniki so se trudili, da jim razložijo, zakaj se to dogaja. On vztrajal še naprej: "To ne bo držalo, to je zato, ker se Bog krega, ti nimaš pojma!" Danes pa pravijo: "To gre za naravni cikel Zemlje, NATO pa še zadevo poslabša s HARP-om." Znanstvenik, ki dela meritve in raziskuje, vidi, da gre za delo človeka in da se viri izčrpavajo hitreje kot jih Zemlja obnavlja, enak vpliv ima na atmosfero. On še naprej vztraja: "Ne, to gre za naravni cikel Zemlje, NATO pa še zadevo poslabša s HARP-om." In verjetno da ni daleč od resnice, če rečeš, da take mečejo ven potomci tistih, ki so verjeli nekoč, da se Bog krega 😀 . Jah, ni prvič in ne zadnjič v zgodovini, da imajo znanstveniki več opravka s človekovo neumnostjo kot pa z zakoni fizike 😀 .
ochi
16. 09. 2022 19.34
+2
nihče ne zanika klimatskih sprememb. je pa za razmislit, koliko ima človeštvo pri tem.
InterRefIections
16. 09. 2022 20.15
+0
soncarica84
16. 09. 2022 18.48
+4
Upam da bodo imeli cimbolj mirno noc in bo stanje cimbolj normalno.
proofreader
16. 09. 2022 18.46
-3
Noe ima barko pripravljeno?
proofreader
16. 09. 2022 18.44
+1
Golob je umaknil prepoved kurjenja v naravi in pranja avtomobilov.
proofreader
16. 09. 2022 18.43
+1
Nika je z referendumom ustavila urejanje hudournikov.
Phan Thi Kim Phuc
16. 09. 2022 19.42
+2
ne ...samo pozidavo raznih kolegov janševega vizjaka , ki je krulil v domoljubni hrvaščini , da so davki " glupi "
Igi31
16. 09. 2022 18.33
-6
ne bo nehalo deževati. Utopili se bomo. Potaplja se Slovenija, globalno segrevanje