Slovenija

Med Ormožem in Gornjo Radgono divjalo neurje, ponekod je padala toča

Ljubljana, 09. 06. 2023 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan, M.P., D.L., K.K., STA
Komentarji
76

Tudi petek ni prinesel premora od ploh in neviht, ki so se pomikale od severozahoda do jugovzhoda države. Močnejše neurje je prizadelo območje med Ormožem in Gornjo Radgono. Ponekod je klestila tudi toča. O poplavah meteorne vode so poročali iz Gornje Radgone, Radencev, Svetega Jurija ob Ščavnici, Juršincev, Ormoža in Svetega Tomaža, pa tudi iz Maribora. Podobni obeti veljajo za soboto, medtem ko nam začetek naslednjega tedna končno prinaša nekaj pravega poletja.

Radarska slika padavin
Radarska slika padavin FOTO: Arso

Na vreme je tudi danes vplivalo višinsko jedro hladnega zraka, zato so ob dnevnem ogrevanju ozračja spet nastale krajevne plohe in nevihte.

Nevihte so spremljali krajevno močnejši nalivi in sunki vetra, ponekod je klestila tudi toča, ki je med drugim zapadla pri Svetem Juriju ob Ščavnici. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sicer pa o neurjih in poplavah poročajo iz več krajev, predvsem iz severovzhoda Slovenije. 

Med drugim iz Gornje Radgone, Kungote, Lenarta in Lovrenca na Pohorju. Na spodnjem posnetku lahko pogledate, kako je klestilo v Zbigovcih pri Gornji Radgoni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Meteoinfo je objavil tudi žalostne posledice popoldanskega silovitega neurja s točo v Svetem Tomažu pri Ormožu, ki jih je poslala Antonija Plohl. 

Tudi v kraju Rodmošci pri Gornji Radgoni je ob popoldanskem silovitem neurju padla velika količina toče, za Meteoinfo poroča bralec Branko K.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uprava za zaščito in reševanje poroča tudi o poplavah meteorne vode. Težave so imeli v Gornji Radgoni, Radencih, Svetem Juriju ob Ščavnici, Juršincih, Ormožu in Svetem Tomažu, pa tudi v Mariboru. 

Krajevna neurja mogoča tudi jutri

Krajevna neurja so tudi jutri mogoča po vsej Sloveniji. S počasno do zmerno hitrostjo se bodo nevihte namreč selile od severozahoda proti jugovzhodu države. Suhi bodo ostali le obalni predeli, kjer izrazitejšo konvekcijo v teh dneh preprečuje razmeroma hladno morje, poroča Meteoinfo

Znova pa je pričakovati tudi velike razlike v časovni in prostorski razporeditvi padavin. Na določeni lokaciji bo padalo največ dve uri, nato pa se bo dogajanje preselilo drugam. Medtem ko se bodo pojavljala tudi območja, ki bodo dobila le nekaj kapelj ali pa bo ostalo celo suho, pa bo drugod v kratkem času padla zelo velika količina dežja, ki bo lahko spet povzročila razlivanja manjših rek in hudournikov.

Četrtkovo neurje na Rudniku
Četrtkovo neurje na Rudniku FOTO: Bralec

Ne le sobota, tudi nedelja nam ne bo prinesla večje spremembe vremena. To pomeni, da se bodo predvsem v popoldanskih urah še pojavljale krajevne plohe in nevihte, spet se bo lahko razvilo tudi kakšno neurje.  

Veliko bolj optimistična je napoved za prvo polovico prihodnjega tedna, ko bo vlažen in nestabilen zrak zapustil naše kraje. Zapihal bo suh severovzhodni veter, zato bomo od ponedeljka do srede imeli veliko sonca, kakšna ploha bo bolj izjema kot pravilo. Temperature bodo sicer nekoliko padle, a kljub temu mraza ne bo. Ob popoldnevih bomo v večjem delu Slovenije izmerili od 21 do 24 stopinj, na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja, pa bo okoli 26 ali 27 stopinj Celzija. Ker bo v zraku občutno manj vlage kot te dni, velja prvo polovico prihodnjega tedna izkoristiti tudi za košnjo in sušenje sena. 

Spet bolj nestabilno vreme bomo verjetno imeli od četrtka naprej, a ta napoved se lahko zaradi časovne oddaljenosti tudi še spremeni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V četrtek so sicer zaradi neurja dogodke večjega obsega zabeležili na 12 lokacijah, in sicer v Beltincih, Brezovici, na Cankovi, Dobrovi - Polhovem Gradcu, v Gornji Radgoni, Gradu, Ljubljani, Radovljici, Slovenski Bistrici, Šentilju, Škofljici in Šmartnem pri Litiji. Aktivirali so prostovoljna teritorialna gasilska društva in poklicne gasilce, prav tako pa tudi druge enote, ki so pomagale na terenu.

Gasilci PGD Zgornja Bistrica so na območju Slovenske Bistrice iz dveh objektov s pomočjo potopnih črpalk izčrpali meteorno vodo, na območju občine Šentilj pa so gasilci PGD Ceršak razžagali in odstranili tri drevesa, ki so padla čez cesto in onemogočala promet. Enote o poškodovanih in številu poškodb sicer niso poročale.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
09. 06. 2023 21.27
+0
A niso rekli, da bo padalo na gorenjskem...ah tud kabli niso več ziher
UtisanBimbambom
09. 06. 2023 21.04
-3
Ej sonce. Ali so bili prej kabli ali vreme? Podobno kot kokos ali jajce. 😂😂😂
UtisanBimbambom
09. 06. 2023 21.45
-1
Mister iks
09. 06. 2023 21.02
-1
Globalno segrevanje pa to
Pikapokapolonica
09. 06. 2023 20.56
+2
Dobra tema, da se lahko po dolgem času spet smejim. 🤣😅🤣😅🤣😅
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 20.53
+2
Veliko dreves so posekali po gozdovih letos. V primeru močnega dežja so hudourniki po hribih navzdol nevarnejši kot kadarkoli.
UtisanBimbambom
09. 06. 2023 20.57
+0
Oni z medvedi. Toti z kabli. Samo se enega cakam da se najde z sardelicami. Pol pa smo tam.
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 21.00
+2
Ti imaš že nik tako izgubljen, da tud če tri dni skup odpisuješ...ti ne bo ratalo kj pametnega odpisat. A si se tak rodil, aso te kabli tazga nardil
UtisanBimbambom
09. 06. 2023 21.02
+1
Zgleda kabli. Kamor koli grem gredo kabli z mano. Nosim jih kot sal ali pas vcasih. Ves kak sponajo. Pune. Ce ti branje dela tezave ti napisem s vlkimi crkami z razmakom.
Cvikcanga
09. 06. 2023 20.45
+14
Eno kontra mnenje vam kvazi-kavč-meteorologom: če 100m od vašega bloka ni bilo škode še ne pomeni, da se (globalno) vremenske spremembe ne dogajajo. Sam sem otrok 90ih in se iz otroštva ne spomnim takih ujm. Enkrat na par let je prišla toča in nam stolkla vse. Danes na dnevni bazi ne veš a bo toča, al poplave, al bo taka suša da je brezveze vsadit krompir in ostale poljščine. Vsako leto je slabše. Znanstveniki nam dnevno vbijajo, da je treba globalno segrevanje omejiti na 2°, sam sem mnenja, da smo zamudili za vsaj 50-100 let, in zdaj lahko samo upamo, da bomo preživeli v temu ekonom loncu, če se prej ne pobijemo med sabo.
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 20.48
-3
Vladarjeca usmerjena energija preko obremenjevanja žic v prenosnih omrežij čezmejno je uničujoča...še slabše bo
Cvikcanga
09. 06. 2023 20.52
+4
V tem, da bo samo še slabše se lahko strinjava. Kar se ostalega tiče, te ponovno prosim za cifro od dilerja. Ampak vsaj nisi škodljiv, me nasmejiš na dnevni bazi, moram priznat. 😂
Fatima 388
09. 06. 2023 20.53
+1
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 20.55
-1
Mene pa ti...ker jamraš v tri dni. Nič ne pade iz neba, niti ne zagrmi
UtisanBimbambom
09. 06. 2023 20.55
+0
To so neke hude droge. Glej kako mu dela. Kable mu spona na vlko. Pa vladarja vidi. Otroci recite drogam ne!
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 20.58
+0
Najhujša droga je usmerjena energija in usmerjana informacija. Vidva sta čisti produkt tega. Robota iz krvi in mesa
UtisanBimbambom
09. 06. 2023 21.00
+0
Joj da bi le bil robot. Daj povej kero tableto si vzel v Matrici. Jaz sem zgleda plavo. Moja napaka. Odklopi me prosim ko bos hodil mimo moje kapsule. Vecno ti bom hvalezen.
Cvikcanga
09. 06. 2023 21.01
+1
Bi te povabil na pivo pa se bojim, da res verjameš vsemu temu kar pišeš. 😉
Dr.Rugelj
09. 06. 2023 21.03
+1
..cvikcanga - se strinjam -ampak, nič se ne bo spremenilo dokler bodo močne korporacije,elita,..itd. ...smradili in onesnaževali okolje !...in potem nekdo misli, da nas bo rešilo, če bomo na strehe namestili elektrarne,kupili električne cestne vibratorje,..če ne bomo jedli mesa,..če bomo manj prdeli,...itd !...kdor ne verjame, da veliki globalni igralci ne uporabljajo tehnologoje za vremensko modifikacijo si naj pogleda kakšen posnetek kaj vse počno arabci ali kitajci,...
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 21.04
+0
Optimist...ob pivu se vidi, da ti tud kabli do živega me pridejo. Naj pada ane. Pa na zdravjey spij še enga zame
Cvikcanga
09. 06. 2023 21.25
+1
Kot sem že napisal, zamudili smo za 100 in ohoho let. Zemljo spreminjamo v Mars in tudi električna energija in veganstvo in "sončni vladar" ne bojo spremenili tega nepovratnega procesa. Čez nekaj milijonov let bomo samo nepomembna zgodba, oz. prdec v prostranem vesolju, ce se pesniško izrazim.
Matejv1983
09. 06. 2023 20.35
+8
Zanimivo je zakaj nihče ne opravlja kemične analize toče. Nas so namreč učili da toča nastane zaradi prašnih delcev v zraku, ki se ujamejo v dežne kaplje in potem zamrznejo in z tem nastane toča. In glede nato da vsa ta neurja nastanejo in sovpadajo z vojaškimi vajami se je za vprašat ali je kaj na tem, saj vemo da vsa ta vojaška letala spuščajo enormne količine prašnih delcev, vključno z težkimi kovinami ki potem krojijo vreme in naravo. Mediji v akcijo.!
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 21.37
-4
Raziskovalci so v uničujoči točo iz Črnomlja odkrili, da bila krivec mikroplastika. Kako najlažje in usmerjeno vladar dobi toliko mimroplastike visoko v oblak. Preko kanalizacijskih cevi, jaškov in predvsem wc oduškov...kot tlak iz zaprtih nagretih prostorov skupaj z vso energijo na strehi in usmerjeno energijo preko nqcrtnga obremenjevanja žic izstreli skupaj z oosušeno vlago tudi delce visoko....zato so tudi cunje iz plastike, in ko jih daš prat...so delci v kanalizacijjskih ceveh. Največ se cunj opere ob sobotah, zato so tudi najhujši točni dogodki cez vikend...vladar je zelo iznajdljiv, kako stisnit mraz na tla. In strah v kosti ljudi
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 20.23
-3
Sonce rine potico sistemcov pred sabo. Glejte jih, vse hujše vam bodo pekli
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 20.23
-2
Sonce rine potico sistemcov pred sabo. Glejte jih, vse hujše vam boso pekli
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 20.23
-3
Sonce rine potico sistemcov pred sabo. Glejte jih, vse hujse vam boso pekli
UtisanBimbambom
09. 06. 2023 20.35
+3
Povej mi kje ti naj kable precviknem. Da te resim. 😝
Geres
09. 06. 2023 20.18
+4
Vrt brez protitocne mreze bo kmalu nesmiselno imet.
tron3
09. 06. 2023 19.51
+6
Hrana bo še dost bolj draga kot do sedaj, ker Vam bo toča - Haarp uničil bolj ali manj vse povrtnine, je tak????
MESE?AR
09. 06. 2023 19.54
-4
tron3
09. 06. 2023 19.46
+6
Zaposleni na Arsu prav dobro vedo, kaj se v resnici dogaja vendar morajo bit tih!!!
UtisanBimbambom
09. 06. 2023 19.51
+4
MESE?AR
09. 06. 2023 19.55
+1
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 21.27
-2
Arsovci so zgubljeni, kot da bi bli na marsu. Marsovci
vrtnar _
09. 06. 2023 19.39
-5
za to res muhasto vreme so odgovorni edino in zgolj lažnivi in nesposobni lewaki
Mor4na
09. 06. 2023 20.06
+5
Kako zdj lewaki, če je pa vaš Janez vsemogočni pa baje tud vreme štela?
big brother
09. 06. 2023 19.11
-16
Postrelit 480 medvedov v dveh letih je tak poseg v naravo, da ga ne more spregledat. Od dneva ko so jih začel strelat letos, drma, prvo plazovi poplave zdaj toča...iin naj še kdo reče, da je narava slepa. Ne vem, če je lahko tako naključje, morda, ampak dela pa vseen
Cvikcanga
09. 06. 2023 19.50
+16
Kaj pa ti bluziš? Kaj ma odstrel medvedov veze z vremenom? Ajme bože, s kakšnimi primerki delim kisik na tem planetu. 🤦
UtisanBimbambom
09. 06. 2023 19.52
+9
Kaj pa ce so komarji? Odstrel komarjev. Zadnjic sem enega potamanil in takoj so prisli oblaki. Dobro da sem drugega pustil pri miru. Resil sem svet. 😂😂😂
MESE?AR
09. 06. 2023 19.56
+4
UtisanBimbambom
09. 06. 2023 20.11
+2
Hvala. Odslej tudi muhe pustim pri miru. Sploh one zelene ko se mi sprehajajo po mesu. In od takrat nad mano samo sonce sije. Pri sosedu pa toca. Spregledal sem. Jem travo od zdaj naprej. Lp
Cvikcanga
09. 06. 2023 20.19
+2
Slavko BabIč
09. 06. 2023 18.54
+2
so še preleti vojaških letal v slo?
big brother
09. 06. 2023 19.12
-5
Saj se hecaš kaj ne? kaj majo leetala s tem veze? Zemlja je raavna? ta zgodba?
Franci123
09. 06. 2023 18.20
+16
Od radgone do Ormoža toča. Avstrijci pa se smejijo z letali.
enapi
09. 06. 2023 19.14
+2
Ja, severni sosedje ne poznajo toče. Pa ja de.
enapi
09. 06. 2023 19.18
-6
Poišči raziskavo, ki dokazuje da protitočna obramba pomaga. Ni nobenega dokaza. Sta samo dve obširni raziskavi. Rezultat pa od 30% zmanjšanje do 150% povečanje zrn.
tomahawk
09. 06. 2023 19.21
+4
Nehimo se primerjat z Avstrijci, sploh s tem kar imamo zdaj na vrhu še dolgo ne. zal
Mambo
09. 06. 2023 19.25
+8
Avstrijci urejajo pri sebi in pošilajo naprej čez Pohorje, ker je dovolj nizko. Naša vlada pa hodi okoli in popisuje škodo. Bolano do skrajnosti.
Lojze Biber
09. 06. 2023 17.39
+3
Sončni agent a kaj veš kje šponajo??
PomisliNaSonce
09. 06. 2023 20.49
-1
Proti balkanu in Italiji na polno....tja pa tud tole vleče...
Lojze Biber
09. 06. 2023 17.38
+3
Spet so navil.
Lojze Biber
09. 06. 2023 17.35
+3