Slovenija

Nevihte v gorah: Kako zmanjšati možnosti, da v nas udari strela?

Ljubljana, 19. 06. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
18

Gore poleti v svoje naročje prikličejo več obiskovalcev, saj je v tem času manj objektivnih nevarnosti kot pozimi, ko je hkrati treba obvladati tudi tehnike gibanja v zimskih razmerah. So pa stalnica poletnega obdobja plohe in nevihte. Lep, sončen dan se v gorah lahko spremeni v manj kot uri. Zaščite pred udarom strele sicer ni, lahko pa sami zmanjšamo možnosti, da se soočimo z njo. To pomeni, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo popoldne, ko so poletne nevihte najpogostejše, že na varnem v dolini ali planinski koči. Kako ravnati, če nas kljub vsemu doletita blisk in grom ter zakaj v gorah tako hitro pride do vremenskega preobrata?

V Sloveniji je največ strel v goratem in hribovitem območju, ki se vleče od zahodne meje prek južnih Julijskih Alp proti Kamniško-Savinjskim Alpam in naprej proti Pohorju, so pojasnili v spletnem alpinističnem učbeniku Alpiročniku: "Če se v daljavi pojavi nevihta (jo slišimo, včasih pa tudi vidimo kot zaveso dežja), lahko ugotovimo, ali se nam približuje. Število sekund od bliska do groma delimo s tri in dobimo približno oddaljenost nevihte v kilometrih. Tako dobljena ocena je precej zanesljiva za razdalje do okrog pet kilometrov, pri večjih razdaljah groma skoraj ne bomo slišali."

Število sekund od bliska do groma delimo s tri in dobimo približno oddaljenost nevihte v kilometrih.
Število sekund od bliska do groma delimo s tri in dobimo približno oddaljenost nevihte v kilometrih. FOTO: Shutterstock

Zanimalo nas je, zakaj so nevihte značilne predvsem za popoldanski čas. Naš hišni prognostik Rok Nosan je razložil, da je za nevihte značilno, da nastajajo v nestabilnem ozračju. Takrat se med nižjimi in višjimi legami ustvari velika temperaturna razlika, ki je lahko kombinacija dnevnega segrevanja pri tleh in dotoka nekoliko hladnejšega zraka v višine. "Toplejši zrak, ki je lažji od okolice, se zaradi vzgona začne dvigati v hladnejše višine, in če je vlage v zraku veliko, pride do nastanka nevihtnega oblaka in zato tudi do padavin. Večja ko je temperaturna razlika med dvigajočim zrakom in okolico, bolj je ozračje nestabilno, zato nevihte nastajajo predvsem ob popoldnevih in večerih," je utemeljil.  

Nad goratimi predeli se običajno pojavijo zato, ker je tam dviganje toplega in vlažnega zraka najizrazitejše. "Sonce čez dan močno segreje predvsem južna pobočja, ki tako postanejo bistveno toplejša od okolice. Takrat po pobočjih navzgor zapiha vzgonski veter in najvišji vrhovi gora se lahko že pred poldnevom zavijejo v oblake. Pozorni moramo biti predvsem, ko oblak hitro raste v višino, takrat je namreč ozračje močno nestabilno. Dogajanje je pogosto zelo bliskovito, saj lahko povsem jasno nebo nevihtni oblaki zamenjajo v manj kot eni uri," je opozoril Nosan. 

Kaj torej storimo, ko ugotovimo, da je nevihta tik pred vrati? 

Nemudoma moramo sestopiti z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oziroma predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine, je svetoval strokovni sodelavec pri Planinski zvezi Slovenije in inštruktor GRZS Matjaž Šerkezi. "S sebe odstranimo vse kovinske predmete in jih ne odvržemo, ampak jih spravimo na varno mesto, stran od sebe, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. Svetujemo, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblečete zaščitna oblačila," je pojasnil.

 Če nas ujame nevihta, moramo nemudoma sestopiti z grebenov in izpostavljenih vrhov, izogibamo se tudi osamelih dreves in izpostavljenih predmetov.
Če nas ujame nevihta, moramo nemudoma sestopiti z grebenov in izpostavljenih vrhov, izogibamo se tudi osamelih dreves in izpostavljenih predmetov. FOTO: Shutterstock

Če je v bližini votlina, se zatečemo vanjo

Po navedbah Alpiročnika le vsaka peta strela udari v tla, a ne smemo pozabiti, da ta pogosto udari v izpostavljena mesta. Če je le možno, zato poiščimo zavetje in se tako zaščitimo pred njo in dežjem. Če se zatečemo v votlino, naj bo ta dovolj velika. Nahrbtnik (ali vrv) postavimo sredi votline in se usedemo nanj, noge pri tem tiščimo skupaj in jih objamemo z rokami. "Naredimo se majhne. Ne stojimo na vhodu v votlino ali ob steni, ker tam teče tok ob udaru strele. Od zadnje stene bodimo oddaljeni vsaj toliko, kot smo visoki, strop naj bo vsaj pol telesne višine nad našo glavo," so opisali postopke v Alpiročniku.

Najvarneje pred udarom strele je na melišču

Izogibamo se tudi osamelih dreves in izpostavljenih predmetov, je nadaljeval s priporočili Šerkezi: "S telesom se ne dotikamo sten, po katerih se lahko 'sprehodijo' tokovi strele. Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku. Če vseeno nadaljujemo sestop, naj bo razdalja med nami vsaj 20 metrov."

Planinska oprema, ki sodi v nahrbtnik poleti
Planinska oprema, ki sodi v nahrbtnik poleti FOTO: Manca Ogrin

 

Kakovostne in preverjene informacije o stanju na planinskih poteh in varnejšemu obiskovanju gora najdete na spletni strani PZS, podrobnejše informacije pa pri oskrbnikih planinskih koč. V primeru nesreče vedno pokličite številko 112.

Največ podhladitev v hribih je v poletnih mesecih

Da nas lahko doleti nevihta v hribih, moramo imeti v mislih pri pripravi na pot. V nahrbtnik vsakega obiskovalca gora, ne glede na vrsto ture, spadajo alufolija ali bivak vreča, osebni komplet prve pomoči, čelna svetilka in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo, beležka in navadni svinčnik, sveča in vžigalice v vodoneprepustni vrečki ter železna rezerva – hrana z visoko energijsko vrednostjo in dolgim rokom obstojnosti, ki je lahka in ima majhno prostornino, je spomnil Šerkezi.

Četudi je vroče, s sabo vzemimo topla oblačila, kapo ali naglavni trak in rokavice. "Zelo nizke temperature in sneg poleti v gorah niso nič nenavadnega in največ podhladitev je ravno v poletnih mesecih. Pozanimati se je treba tudi o poti in njenem stanju. Planinske poti v Sloveniji so odlično opremljene, so pa v naravi in izpostavljene različnim šumom, kot so število obiskovalcev, podori in nalivi, tako da lahko ima pot, ki je bila še včeraj varna in prehodna, naslednji trenutek popolnoma drugačno podobo," je opozoril Matjaž Šerkezi.

Tudi Rok Nosan je opozoril, da zaradi pogostih neviht poleti v visokogorju kljub precej daljšemu dnevu ni veliko več sonca kot pozimi. "Ob intenzivnih padavinah in hladnemu vetru se lahko ozračje tudi sredi poletja toliko ohladi, da najvišje vrhove gora pobeli sneg. Po podatkih Arsa na Kredarici v juliju povprečno beležijo štiri dni s snežno odejo, v avgustu pa enega," je postregel s podatki.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carpediem32
08. 08. 2022 16.58
+1
Ne greš v hribe, pa se strelami izogneš.
flojdi
19. 06. 2022 15.12
.gruntam nekako v smeri v zvezi z igranjem lota . zadet na lotu je tezko ..prej te 2x v enem dnevu tres strela . zdj moram pa postuderat ..al placvat loto ..al ne ..pa tko naprej.. .sam se mi glih ne da vec nic gruntat
Ramzess
19. 06. 2022 10.27
+2
Ostaneš doma pa je. Zanimiva je tista, da moraš dati vse kovinske predmete iz sebe in se umakniti od njih, potem pa jih odnese nevihta. Res pametno, da ne omenjamo, da ljudje ne morejo sneti očal, aparatov, niti implantantov, pravijo da titan privlači strelo, vsaj tako so trdili v nekem primeru, ko je strela udarila v drevo pod katerim so se skrivali trije moški, eden je menda umrl, ravno ta s titanovim implantantom v sebi. V članku ne zasledim nasveta, da se pametno zateči v jamo, pred nevihto.
Lihtirna
19. 06. 2022 09.54
-3
kdor rad rine v gore bo treba uvest zavarovanje kot za avto in ne bo vec toliko nesrec .
Lihtirna
19. 06. 2022 09.52
-1
gora ni nora .nor je tisti ki gre gor
flojdi
19. 06. 2022 15.15
+2
Usekani so tisti , ki dandanes ne znajo vec reci enega us ranega Prijaznega DoberDan-a mimoidocemu
Wolfman
19. 06. 2022 09.08
-2
Veliko daš na kocko, v kolikor te v gorah ulovi nevihta.
flojdi
19. 06. 2022 15.16
+1
Spominjam se ene. Iznenadne. Nepozabno lepo.
Delavec_Slo
19. 06. 2022 08.50
+1
Vsi v japonkah v gore!
Anakin Skywalker
19. 06. 2022 08.34
+4
Da ne govorim da te v gorah opeče velik bl kt na morju.
Oliguma
19. 06. 2022 08.09
+4
V gore nimaš kaj hoditi ob takem vremenu..izgleda na 24 ur ne veste za vremenske karte, ki so danes skoraj do ure natančne.
Uporabnik1921539
19. 06. 2022 08.01
+0
Preprosto.Ne rines tja,kjer nimas kaj iskati
Franci Luzar
19. 06. 2022 08.45
-1
se popolnoma strinjam z tabo,povrhu pa še večina ni zavarovana in jih potem mora reševati SV na račun Državljanov
Oliguma
19. 06. 2022 09.00
+2
Francl..koliko ti plačaš, če se zaletiš na cesti in te transportirajo kamorkoli? Se pa strinjam..da plačajo tisti z neprimerno opremo, reševalcem ne državi.
Lihtirna
19. 06. 2022 09.54
+0
ne mesaj ceste in gora . na cesti si obvezno zavarovan ti in avto in sopotniki .kaj pa v gorah? v gore gres na svoj riziko brez nobenega zavarovanja ki bi ti kril stroske resevanja
Kdokjezakaj
19. 06. 2022 10.02
-1
Zakaj potem placujemo zdravljenje od raka, ki ga dobimo ko kadimo cigarete? Zakaj zdravimo odvisnost od alkohola? Ko bi po vasem lahko rekel pac ne kadi in ne pij. Prej bi se zavzel za to, kot pa da nekomu, ki se je odlocil da bo imel aktivno zivljenje, se mu zalomi in rabi pomoc. Lepo pozdravimo taksno pomoc od slovenske vojske in se osredotocimo na druge probleme. Alpinizem postaja vse bolj atraktivna dejavnost, posledicno pa tudi vec nesrec v gorah...
Lihtirna
19. 06. 2022 10.41
-1
Kdokjezakaj
19. 06. 2022 10.58
+0
Seveda, da ga. Ti se zavzemas da je treba placati za zavarovanje da si fizicno aktiven vsvojem zivljenju. To MORA spadati pod osnovno zavarovanje! Tebi pa je ocitno bistvo lezanje na kavcu kjer si varen in se ti nic ne more zgoditi. No, se ti bo kasneje ko bos zamascen in srce obremenjen ze ko bos nesel ven smeti... Pa lp