Slovenija

Nezadovoljni zaporniki na Dobu

Dob, 13. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zaporu na Dobu pri Mirni je skupina tujih kaznjencev nezadovoljna zaradi svojega položaja. Po njihovem mnenju imajo, predvsem zaradi zakonskih ovir, manj pravic kot slovenski zaporniki, zato so na pristojne naslovili pobudo, v kateri zahtevajo določene ugodnosti.

Tuji zaporniki si želijo, da bi čim prej odšli v svojo domovino
Tuji zaporniki si želijo, da bi čim prej odšli v svojo domovino FOTO: POP TV

Pri tem zelo dobro sodelujejo z upravo zapora, za katero pravijo, da njihove zahteve načeloma podpira. Okoli petnajst odstotkov zapornikov v Sloveniji je tujcev, večinoma so državljani držav nekdanje Jugoslavije, njihov status pa je praviloma enak statusu domačih zapornikov z določenimi pridržki. Tako tujci na primer nimajo pravice do pokojninskega zavarovanja, ki jo za slovenske zapornike, ki v zaporu delajo plačuje država.

Predstavnik zapornikov Kemaludin Hasanagić meni, da bi morali te zapornike vklopiti v zakon, saj so tukaj. "Sredstva za pokojninsko zavarovanje se morajo plačati nam, ali pa, smo predlagali, dobrodelnim organizacijam, posebej tistim, ki se borijo za človekove pravice," je dodal Hasanagić.

Dušan Valentinčič
Dušan Valentinčič FOTO:

Po besedah direktorja Uprave za izvrševanje sankcij Dušana Valentinčiča, teh sredstev za tujce ni in dodaja, da imajo pravico do pokojninskega zavarovanja imajo po zakonu samo zaporniki, ki so slovenski državljani.

Ker tujci na prestajanju kazni, zaradi varnosti, nimajo izhoda, je v praksi navada, da jih izpustijo pred iztekom njihove kazni. Kemaludin Hasanagić soglaša, da je to v mnogih državah urejeno enako. Pri tem dodaja, da soglaša, da to velja le za zapornike, ki spoštujejo hišni red in v zaporu delajo vse, kar se od njih zahteva.

Predstavnik zapornikov Kemaludin Hasanagić
Predstavnik zapornikov Kemaludin Hasanagić FOTO: POP TV

Neprijetne pa so tudi jezikovne ovire. Obsojenci imajo seveda pravico do tolmača, ko gre za uradne postopke, v vsakdanjem življenju pa se prevoda ne da vedno zagotoviti. K sreči pa so te težave redke. Sicer pa imajo tuji zaporniki vedno možnost da zaprosijo za premestitev v lastno državo, toda ne prav vsi, saj z ZR Jugoslavijo ter Bosno in Hercegovino Slovenija še nima podpisanega sporazuma o izročitvi. V obeh primerih naj bi bil ta podpisan prav kmalu.

Hasanagić zagotavlja, da bo vsi tuji zaporniki čim prej odšli v svojo domovino. S tem bi zmanjšali stroške Sloveniji, pa tudi zapornikom bi bilo lažje, saj bi jih sorodniki lažje obiskovali.

Na Dobu seveda ne gre za zaporniški upor. Nasprotno. Zaporniki so zadovoljni z odzivom uprave in pričakujejo, da bodo težave rešili na miren in zakonit način.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni