Slovenija

'Nezdrava' prehrana študentov: na vrhu ponudniki s hitro prehrano

Ljubljana, 06. 02. 2024 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Se študentski prehrani obeta nova "prevetritev"? Ta se je namreč, kot pojasnjujejo na Strateškem svetu za prehrano, v zadnjem obdobju izkazala kot ne dovolj učinkovita za zagotavljanje zdrave in dostopne prehrane študentom. Med drugim želijo odpraviti omejitev ponudnikov študentske prehrane zgolj na univerzitetna središča in spodbuditi zagotavljanje brezglutenskih obrokov.

V restavraciji
V restavraciji FOTO: Shutterstock

"Število ponudnikov pada, med njimi pa so na vrhu tisti, ki ponujajo predvsem hitro prehrano," so poudarili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pred zasedanjem Strateškega sveta za prehrano. Dodali so, da upada tudi število izkoriščenih subvencij, kar je med drugim posledica vedno višjih cen obrokov in študentskih doplačil.

Na Strateškem svetu menijo, da so zato na področju študentske prehrane znova potrebne spremembe. Na današnjem zasedanju tako predstavniki ministrstva predstavljajo prvi osnutek izhodišč za spremembe na področju študentske prehrane. Ta se je namreč v zadnjem obdobju v praksi izkazala kot ne dovolj učinkovita za zagotavljanje zdrave in dostopne prehrane študentom, poudarjajo.

"Z novim razpisom želimo v obstoječem sistemu dodatno spodbujati in vključevati načine priprave hrane, ki zagotavljajo raznovrstne in zdrave obroke, na cenovno dostopen način. Takšen način priprave lahko najdemo v obratih, kot so menze," pravijo.

Ob tem pa da želijo odpraviti tudi omejitev ponudnikov študentske prehrane zgolj na univerzitetna središča in spodbuditi zagotavljanje brezglutenskih obrokov tistim, ki se spopadajo s celiakijo. "Predlagamo tudi manjše spremembe, ki bi spodbujale bolj zdrave načine prehranjevanja med študentkami in študenti," so še zapisali.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
06. 02. 2024 21.39
Nekateri starši kupujejo same sladkarije, gazirano pijačo,pizze,bureke skratka sam Šrot!
March
06. 02. 2024 16.50
+2
Priporočamo kruh brez glutena, kavo brez kofeina, mleko brez laktoze, mesnine brez mesa in pivo brez alkohola. Pa srečno mladost!
vvvilice
06. 02. 2024 16.15
+3
Ko sem sam hodil na faks, smo si domalak skuhali, potem pa mogoče en sendvič, in doma spet kuhana hrana ali kaka solaa. Ja tudi po 8 ur smo bili brez hrane in preživeli. In doštudirali
Nithdil
06. 02. 2024 15.21
+10
A mamo epidemijo celiakije, ali zakaj taka gonja proti glutenu?
NotMe
06. 02. 2024 15.17
+10
Še najbolj bi pomagal 4 urni tečaj kuhanja ter nasveti, kako obroke spraviti na faks ob začetku študijskega leta. Za 2-4 evre se da narediti kakovosten in zdrav obrok.
wsharky
06. 02. 2024 15.16
+7
burek, kebab, burger, pica, hotdog to je to