Slovenija

Neznanci oskrunili spomenike na Trgu republike in v Rožni dolini

Ljubljana, 03. 07. 2019 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trg republike se je prebudil v "oranžno" jutro. Neznanci so namreč ponoči z grafitarskim sprejem pobarvali in popisali šest spomenikov. Lotili so se tudi spominskega obeležja Toniju Mrlaku v Rožni dolini. Z ministrstva za kulturo so sporočili, da je sanacija že v teku.

Policijska uprava Ljubljana je bila danes zjutraj obveščena o poškodovanju spomenikov na območju mesta Ljubljana. Po do sedaj zbranih obvestilih in opravljenih ogledih krajev je ugotovljeno, da so za zdaj še neznani storilci preko noči na različnih lokacija po Ljubljani, popisali šest spomenikov z različnimi vsebinami.

Policisti o poškodovanjih še zbirajo obvestila, v vseh primerih je bilo o poškodovanju obveščeno tožilstvo. V zvezi navedenega poteka predkazenski postopek zaradi sumov storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja, so sporočili s PU Ljubljana. 

Neznani storilci so se lotili Spomenika revolucije, ki na Trgu republike stoji od leta 1975. Spominske plošče so popisali z gesli "zločinci diktatorski", "svinje", in "ustavite Kučana, stop". "Vsebina grafitov kaže, da ne gre samo za vandalizem, ampak za spodbujanje nestrpnosti in sovraštva," je na Facebooku zapisal Milan Brglez.

Napad na spominska obeležja se je zgodil tudi v Rožni dolini. Tam so se, prav tako z oranžno barvo, lotili spomenika Toniju Mrlaku, pilotu helikopterja, ki je bil nad Rožno dolino sestreljen med osamosvojitveno vojno. Na oskrunjenje spomenika se je odzval tudi sin pokojnega pilota.

"Tako kot so mu takoj po vojni razkopali grob, je bilo danes na vrsti obeležje. In grob smo pospravili, obeležje se bo očistilo, pohodi se bodo nadaljevali, kotički odpirali, pisale knjige in snemali filmi, resnica o očetu se bo širila, ljudje bodo govorili, zraven se bodo pa spominjali vseh teh primitivizmov," je med drugim na svojem Facebook profilu zapisal Tomaž Mrlak.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sicer ni prvič, da so se neznanci znesli nad spomeniki v prestolnici. Že štirikrat je bil namreč oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu.

Z ministrstva za kulturo so sporočili, da je sanacija že v teku. "Obsojam vandalizem, ki se je ponoči zgodil nad kulturno dediščino, med katero so spomeniki državnega in lokalnega pomena," so se odzvali.

SD: Gre za organizirano skrunitev spomenikov v Ljubljani

Na dejanja neznancev so se odzvali v stranki SD, kjer napad na spomenike ostro obsojajo in ocenjujejo, da gre za "več kot očitno organizirano skrunitev spomenikov v Ljubljani, ki so trajne priče naše zgodovine". V stranki se sprašujejo, v kakšni stiski so ljudje, ki načrtno oskrunijo spomenik človeka, ki je bil sestreljen med prevozom kruha, in se je, kot vojak JLA, dogovarjal za prestop v vrste Teritorialne obrambe. "Če je to dejanje klic na pomoč, potem javno sporočamo, da so naša vrata odprta za vse, ki jo potrebujejo," so še zapisali v izjavi za javnost.

Pahor: Skrunjenje spomenikov ni svoboda političnega izražanja

Bralec nam je poslal tudi fotografijo oskrunjenega spomenika v Kranju.
Bralec nam je poslal tudi fotografijo oskrunjenega spomenika v Kranju. FOTO: Mitja Puhar

Odzval se je tudi predsednik republike Boruta Pahor. "Skrunjenje spomenikov ni svoboda političnega izražanja, temveč je njeno ogrožanje. Pri tem ne gre samo za vandalizem v ožjem pomenu besede, ampak za nesprejemljivo in prepovedano obliko izražanja političnih prepričanj," je zapisal na svojem Twitter profilu. Pozval je k vsesplošni strpnosti, ki omogoča, da svobodno izpovemo naša stališča, upoštevaje stališča in dostojanstvo drugih. Upa tudi, da bo pristojnim uspelo preiskati ta in podobne primere ter ukrepati.

Levica: Povojna Jugoslavija je naredila izjemne korake na mnogih področjih

V stranki Levica so izpostavili zgodovinski pomen povojne jugoslovanske države. Kot so zapisali v odzivu na skrunitev spomenikov, je takratna država naredila korake na področjih, od delavske demokracije in emancipacija žensk do mednarodne politike in prizadevanj proti blokovski delitvi sveta.

"Kljub notranjim nasprotjem in nerešenim težavam pretekle države, je njen zgodovinski prispevek za današnje življenje neizbrisen. Še vedno uživamo delavske, stanovanjske, socialne pravice, prav tako so takrat bili vzpostavljeni temelji današnjega javnega zdravstva in šolstva," menijo v stranki in dodajajo, da je oskrunjeni spomeniki predstavljajo prav te dosežke.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1