Slovenija

Neznanci vinjeto z avta ukradli tako, da so jo kar izrezali

Ljubljana, 07. 02. 2019 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan/ A.K.
Komentarji
169

Neznanci so voznici iz Domžal ukradli vinjeto tako, da so jo skupaj s sprednjim vetrobranskim steklom kar izrezali. Ker avtomobila ni imela zavarovanega za primer kraje, ji zavarovalnica stroškov ne bo povrnila, tudi na Darsu pravijo, da za vračilo kupnine za ukradeno vinjeto ni pravne podlage. Ta naj bi se medtem že prodajala na spletu.

Na Facebooku je danes zaokrožil zapis uporabnice Nataše Šarič, ki so ji neznanci na parkirišču ponoči ukradli vinjeto na nenavaden način – iz avtomobilskega stekla so jo namreč kar izrezali.

"Ko zjutraj izveš, da ti vinjete ne povrnejo, če so ti jo ukradli, kljub zavarovanju parkirišča in zavarovanju stekel!!! Ja, profesionalno so jo ukradli ... izrezali ... poklon Zavarovalnici Triglav ...." je zapisala ob fotografijah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njen zapis je do 12. ure delilo več kot 2.400 ljudi, ki se v komentarjih pod objavo pregovarjajo o tem, na koga bi se morala obrniti za povračilo stroškov – zavarovalnico ali Družbo za avtoceste v RS (Dars).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zavarovalnica ne bo krila stroškov

"Steklo so mi priznali, vinjete pa ne, ker bi morala imeti zavarovano tudi krajo, kar zajema polni kasko. Moj avto ima 12 let, tako da sem zavarovala samo parkirišče in stekla, kar zajema delni kasko," je še pojasnila Nataša.

Na Zavarovalnici Triglav so za 24ur.com pojasnili, da zavarovalnica lahko povrne tisto škodo, za katera so podana kritja v sklenjenih zavarovanjih. "Škodo na steklu bo voznica lahko uveljavljala iz zavarovanja delnega kaska kombinacija E – steklo, vendar to zavarovanje ne vključuje zavarovanja vinjete. Po zavarovanju delnega kaska kombinacija H – parkirišče voznica ni upravičena do kritja stroška popravil stekla in kraje vinjete, saj gre pri tovrstnem zavarovanju za škodo, ki nastane kot posledica dotika drugega neznanega vozila," so zapisali.

Svetovali so ji, naj se glede vinjete obrne na Dars in obvesti policijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dars: Pravne podlage za vračilo denarja ni

Z Darsa so za 24ur.com sporočili, da to ni prvi takšen primer in da se je to v preteklosti že dogajalo.

"DARS d.d. nima nobene pravne podlage, da vrne kupnino za vinjeto, ki jo je nekdo ukradel," so zapisali.

Na spletni strani sicer pojasnjujejo možnosti pridobitve nadomestne vinjete. Cestninski zavezanec, ki je zaradi uničenja zamenjal vetrobransko steklo ali del motornega kolesa, na katerega je bila nameščena vinjeta, v garancijski dobi zamenjal vozilo, vetrobransko steklo ali del motornega kolesa, ali oddal vozilo v razgradnjo na predpisanem prevzemnem mestu izrabljenih vozil, lahko od upravljavca cestninskih cest zahteva izdajo nadomestne vinjete za isto obdobje, povračilo vrednosti nakupa nadomestne vinjete, če sam kupi nadomestno letno ali polletno vinjeto ali povračilo sorazmernega dela do izteka veljavnosti vinjete (letne/polletne), če je vozilo oddano v razgradnjo.

Kot so dodatno pojasnili na Darsu:  "Na leto izdamo povprečno 15.000 nadomestnih vinjet oziroma vrnemo kupnino za nadomestne vinjete. Vse te vloge morajo imeti priloženo staro vinjeto ali odlepljeno ali na koščku stekla." 

Vsako leto  dobijo nekaj sto vlog, ki jih zavrejo zaradi različnih razlogov, najpogosteje, ker ni podlage za izdajo nadomestne vinjete:  "Npr.: prodaja vozila ali pa zahtevek ni popoln. Najpogosteje manjka stara vinjeta ali račun za zamenjavo vetrobranskega stekla."

Če je vinjeta pravilno nameščena, je ni možno odstraniti, ne da bi se razveljavila

Kot pojasnjujejo: "Če je vinjeta pravilno nameščena, je ni možno odstraniti, ne da bi se razveljavila, če ni pravilno nameščena (na foliji, nameščena, pritrjena smo na robovih), je to seveda možno. Ravno tako so se nekatere delavnice, kjer menjajo vetrobranska stekla, ukvarjale s tem, da so, potem, ko je vetrobransko steklo že odstranjeno, s posebnim postopkom vinjeto odstranili in jo prenesli na drugo vozilo. V teh primerih se je pogosto zgodilo, da so take vinjete naknadno odstopile (ker niso bile več nameščene z originalnim lepilom, kot to zahteva navodilo na hrbtni strani) in so naknadno uporabniki od nas zahtevali nadomestne, ki jih v takem primeru ne izdamo. Vsako leto cestninski nadzorniki odkrijejo povprečno 1.000 kršiteljev, skoraj brez izjeme domačih, ki vinjete prenašajo med vozili na različne načine, v tem primeru je globa 500 evrov."

Ukradena vinjeta že naprodaj?

Člani Facebook skupine V živo s slovenskih cest so medtem ugotovili, da izrezano vinjeto nekdo že prodaja na Facebookovi tržnici za 90 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou