Slovenija

'Ni čarovnika, ki bi 20 let nakopičenih težav lahko rešil čez noč'

Ljubljana, 23. 11. 2018 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prerekanja na hrbtih staršev in otrok ne sodijo nikamor, je ob 50-letnici kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo poudaril premier Šarec. "Nekateri zahtevajo visoka plačila in zato so drugi tudi upravičeno užaljeni. Vendar pri otroških zgodbah ne moremo govoriti samo o denarju," je še dejal in zagotovil, da je zdravstvo prioriteta te vlade.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so s slavnostno akademijo obeležili 50-letnico kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Vodstvo kliničnega centra in kirurške klinike je ob tem izpostavilo desetletja dosežkov, a hkrati opozorilo na nekatere izzive.

Oddelek ljubljanske otroške kirurgije je v desetletjih delovanja nekoliko spremenil podobo, se vmes preselil v prostore nove pediatrične klinike, a ves čas ohranjal svoje bistvo - celostno zdravstveno obravnavo otrok, so izpostavili ob začetku današnje slavnostne akademije.

Marjan šarec in Aleš Šabeder
Marjan šarec in Aleš Šabeder FOTO: Bor Slana / STA

"Ekipa kirurgov, pediatrov in drugih strokovnjakov skupaj z zdravstveno nego, ki vodi zdravljenje kritično bolnih otrok, potrjuje, kako dolgo lahko trajajo dobre ideje," je uvodoma dejal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. Veseli ga, da so v minulih dneh sindikati in vlada uspeli doseči dogovor, s katerim bodo tudi zaposlenim v UKC omogočili nekoliko višje prihodke. Verjame, da bodo s tem ustavili kakšen odhod strokovnjakov in medicinskih sester. Ob tem je še pozval vlado in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije k iskanju rešitve za dvig cen zdravstvenih storitev.

V abrahamovih letih mladostni zamah in zagnanost zamenjajo izkušnje in modrost, pa je dejal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko, ki se je v nagovoru dotaknil tudi vprašanja otroke srčne kirurgije. "Bolnike s prirojeno srčno napako smo obravnavali na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo od samega začetka in ves čas dosegali mednarodno primerljivo dobre rezultate," je poudaril in zatrdil, da je program varen in kakovosten.

Kot je spomnil, pa so se dvomi v to pojavili v obdobju, ko je otroke operiral izraelski otroški srčni kirurg David Mishaly. "Nekateri skozi medije in politiko vztrajno in že več let kljub objektivno dokazanemu uspešnemu zdravljenju poskušajo diskreditirati program s pretencioznimi navajanji neresničnih dejstev in polresnic", je bil še oster Veselko.

Šarec je zagotovil, da je zdravstvo prioriteta te vlade.
Šarec je zagotovil, da je zdravstvo prioriteta te vlade. FOTO: Bor Slana / STA

UKC Ljubljana je danes prvič obiskal tudi premier Marjan Šarec, ki ni mogel mimo dogajanja na otroški srčni kirurgiji. Prerekanja na hrbtih staršev in otrok ne sodijo nikamor, je poudaril. "Nekateri zahtevajo visoka plačila in zato so drugi tudi upravičeno užaljeni. Vendar pri otroških zgodbah ne moremo govoriti samo o denarju," je še dejal. Zdravstvo je ena od prioritet vlade in tudi zato je na mesto zdravstvenega ministra imenoval Sama Fakina, "ki ni tiho, ima svoje poglede in želi nekaj narediti".

Šarec je še izrazil svojo podporo Šabedru. "Dokler bo tako delal, kot je delal do zdaj, bo imel moje zaupanje. Človeku je treba pustiti, da pokaže rezultat in prekine s prejšnjimi praksami," je dejal. Spomnil je, da je problemov veliko in da ni čarovnika, ki bi 20 let nakopičenih težav lahko rešil čez noč. Po mnenju predsednika vlade morata tako UKC kot oddelek otroške kirurgije izginiti iz časopisnih naslovov in začeti delati v miru.

Šarec in Fakin sta tudi obiskala oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Po ogledu je premier v izjavi za medije dejal, da "zadeve niso takšne, kot so jih nama kdaj predstavljali". Delo na oddelku po njunih besedah poteka dobro, mirno in urejeno. "Stvari tečejo in mislim, da tako, kot so zastavljene, bodo tudi tekle v prihodnje," je po obisku dejal še Fakin.

Šabeder pa je opomnil, da je oddelek steber programa zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Na vprašanje, ali glede na premierjevo in ministrovo podporo računa, da bo UKC obdržal program, je Šabeder dejal, da verjame, da lahko program ostane enovit, celovit in tudi znotraj UKC Ljubljana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
23. 11. 2018 19.56
+6
Ma ebe se tislarju za otroke in ljudi. Kateri liberalec pa je kdaj v zgodovini kaj dobrega naredil? Ta vlada je sedaj gladko pokradla upokojence, ki jim pri 5% gospodarski rasti povisa pokojnino za 15 eur, svojim usluzbencem (+seveda 9000 novim ki jih je zaposlil Cerar) pa mirno dvigne placo med 80 in 250 eur. No danes pa pride novica iz EU da smo slovenci na 1. Mestu v EU po umiranju za rakom. Pa veste zakajm zato ker kokunisticna oblast namensko pobija narod s tem da npr. nova zdravila za zdravljenje raka uvozi za 700 dni namesto za 90 kot bi morali po EU uredbi (to je drugace navedba predstojnice onkologije na ukc) kar pa za obolele upokojence pomeni likvidacijo na prefinjen nacin, tako da so vsi drzavljani zrtve te politicne opcije ne le upokojenci. Vi pa se kar naprej volite levo opcijo da vam bodo lahko prisli tudi po glavo!
bojer
23. 11. 2018 20.26
+1
V tvojem komentarju je slabo le to, da vse nepravilnosti, kraje in, da ne naštevam naprej pripisuješ levici in komunistom. Ozri se v dejstva leta 90.
Ata_Smrk
23. 11. 2018 19.53
+2
Simoni?
23. 11. 2018 18.50
+34
Lubeničarska koalicija spet zavaja ljudstvo. 20 let kopičenja težav? In kdo je v teh 20 letih bil na oblasti? Cerarjevi, ki so tudi danes v vladi. Bratuškovi, ki so tudi danes v vladi. Pozitivna Slovenija, ki je tudi danes v vladi. Zveza komunistov, ki je tudi danes v vladi. Desus, ki je tudi danes v vladi. Torej? Smo 20 let bili pod vladavino Viktorja Orbana, da so se težave tako zelo nakopičile? Nesposobni ste gospodje rdeči loleki, od prvega do zadnjega? Kdo je imenoval monterje centralnih kurjav, čevljarje in prodajalce hrane za ptiče na čelu UKCL? Kdo je omogočal in še omogoča Janezu Zemljariču da 60 let konkretno prazni zdravstveno blagajno? Janez Janša!?
Recenzor
23. 11. 2018 18.47
+7
Včasih smo imeli Bušizme, potem Tumpetizme, sedaj imamo pa modrovanja in pametovanja nekega tišlerja - a je to sedaj tišlerizem? Ti pove zadeve ki so znane že 20 let na način, kot da bi odkril cepljenje atomov!
Recenzor
23. 11. 2018 18.51
+9
In potem ob teh modrovanjih pričakujejo novinarčki da bo vsa slovenska srenja obstala brez diha?
StAnalitik
23. 11. 2018 18.39
+9
Sj nobema vlada ni delala za narod in zakaj bi njimverjeli da bodo.Vedno iste face.Samo na ministerskih sedežih se menjajo ostalo je isto.Najbolj pameten in vsestranski je Kahl.On je bil minister za vse že.Škodo pa ocenite sami.
Recenzor
23. 11. 2018 18.32
+4
Kamniški Ostržek v akciji! Bolj mu paše firtoh in pošvedran klobuk kot pa gvant s prekratkimi rokavi
vinogradnik33
23. 11. 2018 18.27
+10
Vse vlade do sedaj so imele priložnost spoznati se z zdravstvenim lobijem in njihovi ministri so raje odstopili že ob prvi manjši oviri ali se veselo gugali na gugalnicah pred kamerami , samo ne bi pa reševali problematike zdravstva in ravno ti ministri , ki niso bili sposobni reševati , kaj šele rešiti zdravstva , so sedaj najglasnejši kritiki vsakega ministra in vsake vlade in s tem samo dokazujejo svojo nesposobnost , ki jo želijo skriti za kritiko drugih !