Slovenija

Ni negativnih učinkov

Ljubljana, 10. 09. 2007 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zdravje je mnenja, da protitobačni zakon ne povzroča dolgoročnega upada prometa v gostinstvu.

Na ministrstvu za zdravje so dejali, da bodo v lokale zahajali predvsem mlajši in nekadilci
Na ministrstvu za zdravje so dejali, da bodo v lokale zahajali predvsem mlajši in nekadilci FOTO: Reuters

Strah pred upadom prometa v gostinskem sektorju je po mnenju ministrstva za zdravje odveč. "Po zadnji javno-mnenjski anketi, ki smo jo izvedli, 54,8 odstotkov anketiranih meni, da bo gostinske lokale obiskovala enako pogosto kot do sedaj, dobra desetina (12,4 odstotkov) pa je takih, ki bodo lokale obiskovali manj pogosto. Predvsem mlajši in nekadilci bodo v lokale zahajali pogosteje," poudarjajo na ministrstvu za zdravje.

Da zakonodaja, ki omejuje kajenje nima pomembnejšega vpliva na storitveni sektor kažejo tudi izkušnje članic Evropske unije in ZDA, še opozarja ministrstvo.

"V državah Evropske unije, kjer so uvedli popolno prepoved kajenja na vseh delovnih mestih in tudi javnih mestih, ugotavljajo, da je spoštovanje prepovedi zelo visoko," so v izjavi za javnost zapisali na ministrstvu. Po besedah ministrstva evropske raziskave ponekod že ugotavljajo pozitivne učinke na zdravje, predvsem na dihala. Pregled raziskav kaže tudi, da uvedba takega ukrepa nima negativnih učinkov na prihodke ali delovna mesta v gostinstvu in je torej brez škodljivega ekonomskega učinka.

"Celovita analiza o učinkih na gostinski sektor v Sloveniji bo sicer mogoča šele čez čas, že danes pa lahko govorimo o pozitivnih učinkih zakona za zdravje," zagotavljajo na ministrstvu. Pozitivni učinki se bodo pokazali čez nekaj let z zmanjšano prezgodnjo obolevnostjo in umrljivostjo za vse tiste bolezni, ki so povezane s kajenjem, tudi s tistim pasivnim.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razmislek@gmail.com
10. 09. 2007 22.02
Kako sploh lahko delajo taksne primerjave, Irska-Slovenija, in v enem mesecu jih je pomislilo da bi nehalo kadit 14% in pozna se ucinek na dihala...Nekateri vsak dan pomislimo, da ne bi vec pili kave pa jedli cokolade..pa to se vedno pocnemo, med namenom in dejanjem je velika razlika...Sicer sem pa zasledila, da se gostinci organizirajo tudi na netu lahko jih podperete na www...
lyinx01@volja.net
10. 09. 2007 20.46
kaj je padlo ma ja a to da pa so svinjsko dvignili cene odkar je evro to pa nima veze a? ma dajte no gostilničarji...
barbicka@email.si
10. 09. 2007 20.06
pismo ej, tolko placa je v gostilnah, guzvate se pa vedno tja ko vam keri direkt v faco piha dim!! te pa idite nekam ko se ne kadi!!! pa pustite nas boge kadilce vsaj nekje na miru, da se vsedemo ko ljudje pa lepo kavico spijemo, pa skadimo kakega, ne pa da mormo zaj na mrzlo vun hodit ko cucki pred vrata al pa kam da si prižgemo čik!!!
hecate
10. 09. 2007 19.07
ma ja lepo prosm koga hoče ministrstvo naplahtat s temi "podatki" in "anketami"???? sama sm učasih ogromno hodila po lokalih...zdej niti ne več tok ampak še usakič k sm bla je blo not prazno zuni pa polno...zanč sm bla ko je biu dež in glej si ga zlomka not je še vedn bilo prazno.
Prvo Bore
10. 09. 2007 18.54
tina86 Čestitam , da si ugotovila in da si dala na post. Naša država spodbuja mladino da hodi v lokale. Hura za tako državo. Kelnerca je pozabila kaj pijem, Toliko daleč smo prišli LOL. Naj znižajo cene in čistilce za zrak v lokale in ne da vohamo kelnerce in druge, kako smrdijo ali zaudarjajo zvečer. Prej se je vsaj ta vonj malo pomešal s tobakom Jožajoža se podpišem
doki007@email.si
10. 09. 2007 18.38
nej propadejo tisti lokali ki so imel dohodek samo od """kadilcev""" ,.....tko pravjo kadilci ,.... ni pa resnica da je obisk v lokalih padu zaradi zakona ,....ampak tle so tut druge stvari ,....ena je nesposobnost lastnikov !!!!!
zurbrigen
10. 09. 2007 17.48
Mah kje ni promet padu ipd. Jest osebno hodim za 500 procentov manj v lokale, zdej še na kavo ne grem zjutri, niti ko me kolega pokliče in pravi pejva na kako pivo da rečeva kakšno, niti ko me zadovoljna stranka povabi v bližnji kafič na kofe, enostavno se izmotam z izgovorom da nimam trenutno nimam časa. Ker poznam kr neki naroda ki fura lokale, opažam da me zadnje čase večkrat kličejo kako kaj in čist vsak ne pozabi omenit naj se kej oglasim. A jest pa trmast in seveda ne mislm hodit tja dokler se tole ne pošlihta, če se ne pač ne bom nikol več hodu nikamor. :) Tko bi mogl narest vsi kadilci, in kot je nekdo tukaj zadnjič zapisal, pustit naj gostinci poskrbijo za nas, če jim je kaj do denarja ki smo ga puščali pri njih. LP
Jožajoža
10. 09. 2007 17.37
s takimi zakoni se probava ruljo, kako daleč jih lahko neka vlada zategne ali jebe v glavo.in če je ob tako drastičnih ukrepih, ko človeku vzameš tisto, kar mu najbolj paše, mir,nobene nejevolje, lahko taka vlada gre z ukrepi še dalje.če otroku vzameš najljubšo igračo, najljubšo lizalko,interesantno ,popizdi, znori in rovari tako dolgo, da dobi svojo najljubšo stvar nazaj.pa ima pamet samo otroka.
rokenrol
10. 09. 2007 17.27
Tako je Tina, pa še nekaj. Mladina bo pač izbrala substitute... ena ta hitra tabletka pa se šmirgla za cigarete... Droga je definitivno večji problem kot čiki (ne samo za zdravje, ampak širše družbeno gledano). Aja, seveda, tam bi bilo potrebno veliko, dobro in strokovno delati, ja to pa je malo prehudo, ane... Ne bi bilo uspehov že pred volitvami.
tina86@email.si
10. 09. 2007 17.09
jaz mislim, da tisti ki prej kao niso hodli v lokale zaradi smradu in so se blazno veselili tega zakona, še vedno posedajo doma. od ostalih pa so kadilci vsekakor začeli manj zahajati v lokale, če odmislimo tople dneve. "Na ministrstvu za zdravje so dejali, da bodo v lokale zahajali predvsem mlajši..." odlično! alkohol bodo dobili, kadili pa ne bodo! juhu!
titi len?ica
10. 09. 2007 16.58
Kot da jih je kdo kaj vprašal..... Očitno na ministrstvu hočejo na vsak način zlobirat, da ustavno sodišče ne bi česa 'brisalo' iz zakona... Dejte nehat s takimi objava ! Saj so svoje dosegel, kaj bi še radi ?!? Ne zdaj folku polagat besede v usta, k vsi dobr vemo kakšna je resnica v gostinstvu in med kadilci.
rokenrol
10. 09. 2007 16.51
Koga to farbajo ? Naj gredo anketirat v notranjost lokalov... Saj briga me za promet gostincev, ampak kar ni res, pač ni res. V vsem tem času tudi enega nisem srečal, ki bi nehal kaditi zaradi takih ukrepov. V lokale sicer tudi niso nehali zahajti, ampak finta je v tem, da namesto dveh ali treh pijač se sedaj spije samo ena na hitro - potem pa pred vrata na čik in domov...
Prvo Bore
10. 09. 2007 16.43
Izračunano je , da gostinski lokali oguljufajo državo za 50.000.000.000,00 SIT letno in gospod SIMIČ NIČ se mu jebe za vse to. V Srbiji, ki je na Balkanu kakor pravimo, imajo že nekaj časa blagajne, ki so povezane z Davčno, pri nas pa kelner dobi 10 procentov, če prinese račun nazaj lastniku. Mi smo balkanci. Kelnerca več ne ve kaj pijem, toliko časa me ni billo LOL
piko2263
10. 09. 2007 16.28
Promet bo sigurno enak, ker gostinci konec dneva tako ali tako brišejo izdane račune iz računalnika. Zato jih pa kelnarce tako vestno pobirajo in zlagajo v predale!! Samo malo manj bodo državo goljufali to je pa vse.
lyinx01@volja.net
10. 09. 2007 16.23
Sem zunaj 2-3x tedensko tako, da upada v normalnih lokali ni, je pa mogoče v beznicah ki so bile odvisne od 20/30-ih kadilcev/pijančkov.
zurbrigen
10. 09. 2007 16.12
Cut the bullšit
DarthRevan
10. 09. 2007 16.05
Pozim bojo tud puhali zunaj, ni problema. Konc koncev, tud partizani so na fronti kadili da jih ni zeblo...
killi-123@hotmail.com
10. 09. 2007 16.03
po zadnjih raziskavah so slovenci zadovoljni z eu zadovoljni z standardom jansi podpora padla ni cakalnih vrst inflacija zadovoljiva a je vse to res???
doki007@email.si
10. 09. 2007 14.49
kako je fajn gledat kadilce ko sedijo zunaj na dežju al pa mrazu ,...in puhajo ,....to je šele začetek kaj bo pozim ,...???? V normalnih lokalih ni upadu obisk,....lahk pa da je v onih smrdljivih beznicah !!
Na ministrstvu za zdravstvo tudi pravijo da so čakalne vrste vedno krajše, kmalu buš na vrsti preden zboliš, ... Zakaj pa je v lokalih kjer si pred nedavnim komaj dobil stol zdaj sam "vakuum"? Politikom in ablasti ni za verjeti!