Slovenija

Miklavčič ne razmišlja o odstopu

Šibenik, 14. 08. 2009 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stanje ministra Miklavčiča se je izboljšalo. V šibeniški bolnišnici ga je pregledala zdravnica iz ljubljanskega kliničnega centra. Po krajši rehabilitaciji bo nadaljeval svoje delo, o odstopu pa ne razmišlja, so sporočili z ministrstva.

Miklavčič se počuti bolje.
Miklavčič se počuti bolje. FOTO: Dare Čekeliš
Lahko rečem, da gre za zelo skromnega človeka, ki je vztrajal, da ostane v sobi z drugimi bolniki, ki do pred kratkim sploh niso vedeli, da je to minister sosednje države. In to celo minister za zdravje. Osebje je delalo kot z vsemi drugimi bolniki. Zadovoljen je, nima nikakršnih pritožb in mislim, da bo vse v najlepšem redu. Direktor splošne bolnišnice Šibenik Željko Burić

"Minister se počuti dobro, je zelo komunikativen, njegovo splošno stanje je zelo zadovoljivo," je v pogovoru za 24ur.com dejal direktor splošne bolnišnice Šibenik Željko Burić. Po zadnjih neuradnih informacijah naj bi ministra jutri dopoldne s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center, pravi Burić.

A predstojnica nevrologije Anka Aleksić v šibeniški bolnišnici, ki je Miklavčiča zdravila, je za 24ur.com dejala, "kot sem bila obveščena, je minister Miklavčič odklonil helikopterski prevoz". Je pa potrdila, da se minister počuti dobro. Kot je še dejala, je ministra že pregledala predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno in intenzivno nevrološko terapijo Nevrološke klinike v Ljubljani Bojana Žvan, ki je danes prispela v bolnišnico.

"Zdravnica bo skupaj z našo ekipo nevrologov pregledala ministra. Minister je pripravljen na prevoz, opravili smo diagnostiko, na osnovi katere se bo odločalo, ali bo premeščen ter na kakšen način," dodaja Burić.

Tudi iz ministrstva za zdravje so sporočili, da se je ministrovo stanje izboljšalo. "Ni jasno, zakaj je prišlo do tromboze manjše arterije v možganskem deblu, saj je minister sicer zdrav in ni imel dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni. Računamo na popolno okrevanje. Po krajši rehabilitaciji v ljubljanskem UKC bo minister nastopil svoje delo naprej," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zdravstveno stanje ministra za zdravje Boruta Miklavčiča se je izboljšalo in je pripravljen na prevoz v ljubljanski UKC, je dejal direktor šibeniške bolnišnice Željko Burić.

Miklavčič ne bo odstopil

So se pa že pojavila ugibanja o Miklavčičevem odstopu. Hrvaška radiotelevizija je na svoji spletni strani zapisala, da bo po neuradnih podatkih Miklavčič  zaradi možganske kapi najverjetneje odstopil. Ministrstvo za zdravje je namigovanja zavrnilo. Minister ne razmišlja o odstopu, so zapisali v sporočilu za javnost. Tudi premier Borut Pahor je za 24UR namigovanja o odstopu zavrnil.

Kot je znano, so ministra za zdravje Boruta Miklavčiča v četrtek zgodaj zjutraj sprejeli na nevrološki oddelek splošne bolnišnice v Šibeniku. 65-letni minister, ki v Dalmaciji preživlja dopust, je pomoč poiskal sam, potem ko ga je med potapljanjem v Primoštenu obšla slabost. Iz ambulante za nujne primere so ga prepeljali v Šibenik in ga hospitalizirali zaradi suma možganske kapi. Miklavčič je tožil o splošni slabosti ter nemoči v levi roki in nogi.

Ne dekompresijska bolezen, ampak kap

Ministru so takoj po sprejemu v četrtek opravili vse potrebne preiskave (CT in magnetno resonanco), zjutraj pa so ponovili magnetno resonanco. Ta je po njegovih besedah pojasnila dilemo, ali je Miklavčiča prizadela možganska kap ali pa so bile zdravstvene težave posledica dekompresijske bolezni zaradi potapljanja.

Minister za zdravje Borut Miklavčič
Minister za zdravje Borut Miklavčič FOTO: Dare Čekeliš

"Torej, ne le da je bil minister Miklavčič nevrološko podrobno pregledan, ampak je bil tudi kardiološko pregledan. Pregledali so ga tudi anesteziologi, da bi izključili sum na dekompresijsko bolezen. Ni bilo niti enega relevantnega simptoma, ki bi govoril v prid temu, razen podatka, da je aktiven potapljač in da se je potapljal neposredno pred tem dogodkom," je pojasnil direktor Burić. Dodal je, da v tem trenutku diagnoza možganske kapi ostaja.

Direktor šibeniške bolnišnice je za Miklavčiča dejal, da je "zelo prijeten in skromen človek", saj je celo vztrajal, da ostane v troposteljni sobi, kjer je bil sprva nameščen.

Nadomešča ga Ivan Eržen

Koliko časa bo zdravljenje trajalo, ni znano. V času njegove odsotnosti ga nadomešča državni sekretar Ivan Eržen.

Sicer pa se je takoj po sprejetju v bolnišnico odzval tudi kabinet hrvaške premierke Jadranke Kosor in ponudil vso podporo za čimboljše in čimprejšnje okrevanje ministra Miklavčiča, so sporočili iz Pahorjevega urada. Čim hitrejše okrevanje je ministru zaželel tudi njegov hrvaški kolega Zdravko Milinović.

Skromen kljub svojemu položaju

Miklavčiča so v bolnišnico sprejeli v četrtek ob treh zjutraj, osebje pa je šele ob 20. uri ugotovilo, da se pri njih zdravi minister sosednje države. Na to jih je opozoril Milinović. Kljub svojemu položaju je Miklavčič želel ostati v sobi s še dvema bolnikoma, kamor so ga prvotno namestili, a ga je Burić pozneje le pregovoril in premestili so ga v apartma v obnovljenem delu bolnišnice.

"Lahko rečem, da gre za zelo skromnega človeka, ki je vztrajal, da ostane v sobi z drugimi bolniki, ki do pred kratkim sploh niso vedeli, da je to minister sosednje države. In to celo minister za zdravje. Osebje je delalo kot z vsemi drugimi bolniki. Zadovoljen je, nima nikakršnih pritožb in mislim, da bo vse v najlepšem redu."

Znake možganske kapi je težko prepoznati, kljub vsemu pa s preprostim testom lahko tudi laik posumi, ali je v njegovi bližini človek, ki kaže znake kapi. Zdravniki so ugotovili nov zanesljiv pokazatelj kapi.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja