Slovenija

'Ni stabilnega sveta, če ni stabilnosti v prehrani'

Bled, Ljubljana, 30. 08. 2022 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nikita Leban
Komentarji
29

Prehranska varnost je postala eno izmed glavnih globalnih vprašanj. Če smo bili še pred sedmimi leti optimistični, da bomo v desetih letih rešili problem lakote, je danes ta problem le še večji, je bilo med drugim slišati na Bledu, kjer so drugi dan strateškega foruma razpravljali tudi o prehranski (ne)varnosti. Kako so podnebne spremembe, regionalni konflikti, vojne in pandemija vplivali na globalne prehrambene verige in kje so rešitve?

Zadnjih 12 mesecev je bilo v znamenju suše in vojne v Ukrajini. Še dve leti poprej je svet zamajala pandemija, ki je razkrila ranljivost dobavnih verig. O prehranski varnosti so začeli razpravljati vsi, tudi v razvitem svetu.

"Podnebne spremembe. Najprej smo govorili, da so kot slon v sobi, sedaj lahko že rečemo, da gre za dinozavra v sobi," je razsežnost podnebne krize slikovito opisal Martin Frick, direktor Svetovnega programa za hrano pri Združenih narodih, ki meni, da gre za najhujšo krizo po drugi svetovni vojni. Vprašanje ostaja tudi, kako bo s kmetijstvom v prihodnje, saj je zaradi podnebnih ekstremov rodovitne zemlje vse manj. "Ni stabilnega sveta, če ni stabilnosti v prehrani," je dodal. Kako smo torej prišli od prehranske varnosti do prehranske nevarnosti?

Na Blejskem strateškem forumu so razpravljali tudi o prehranski (ne)varnosti.
Na Blejskem strateškem forumu so razpravljali tudi o prehranski (ne)varnosti. FOTO: Bobo

Vojna v Ukrajini je pokazala, da je najboljše, da se lokalne skupnosti gradijo od spodaj navzgor, meni Frick, ki je opozoril, da je pri izvozu ukrajinskega žita v uporabi še vedno le polovica pristanišč. V času vojne so kmetje kljub sporazumu o izvozu žita še vedno ogroženi, pa je opozorila pomočnica državnega sekretarja ZDA za mednarodne organizacije Michele J. Sison.

Nekdanji član direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja pri Evropski komisiji Tassos Haniotis je izpostavil še trend zadnjih trideset let, ko sta Rusija in Ukrajina povečevali svoj izvoz, s katerim sta pokrivali izgube v Afriki. "To je bistvo prehranske (ne)varnosti," je povedal in opozoril, da lahko zgolj ena prekinjena veriga vpliva na dogajanje na globalnem trgu prehrane.

Letos prehransko varnost resno ogroža suša.
Letos prehransko varnost resno ogroža suša. FOTO: Damjan Žibert

Strinjali so se, da so zato rešitve v okrepljenih lokalnih skupnostih, ki skrbijo za prehransko verigo manjšega območja in gojijo več različnih kultur, ki so odpornejše. A k takšnemu razvoju moramo prispevati vsi, je dodala Sisonova. Opozorila je, da so izrednega pomena prav raziskave na področju agrikulture. Pozvala je zasebni sektor in nevladne organizacije, naj nadaljujejo s svojimi vlaganji v to področje.

Zanimivo, da med govorci ni bilo predstavnika zasebnega sektorja, na kar je opozoril tudi neodvisni predstavnik pri Združenih narodih za področje prehrane in kmetijstva Hans Hoogeveen. Pravi, da bi prav z njihovimi rešitvami lahko našli smernice za razvoj globalnega kmetijstva.

'Ena rešitev ne bo rešila vseh težav'

"Razumeti moramo celotni sistem," je opozoril profesor z ljubljanske biotehniške fakultete Emil Erjavec. "Regionalni konflikti, naravne nesreče, ljudje smo vse bolj egoistični. S političnim vmešavanjem Zahoda v druge države se konflikte le še pospešuje," je dodal. Tudi Erjavec je izpostavil, da je za reševanje prehranske problematike potrebno ideje prenesti do majhnih predelovalcev hrane in jim le-te prilagoditi. Ena rešitev ne bo rešila vseh težav, je dodal.

Razpravo so namenili tudi dilemi, ali pridelamo dovolj hrane, ki je nato razporejena neenakomerno, kar najbolje prikazujejo velike količine zavržene hrane. "Hrano moramo proizvesti na bolj trajnosten način," je povedal Haniotis. "Spomnim se, da sem v mladosti jagode jedel le junija in takrat sem bil res vesel, jagode so bile okusne. Danes jih lahko jemo skozi vso leto, so brez okusa in ne prinesejo nam tiste sreče kot včasih, ko smo se jih res razveselili," je razpredeno prehransko verigo komentiral Frick. 

Odločitve o prehranski verigi sprejemajo svetovni voditelji, ki ne razmišljajo, kako bodo le-te vplivale na navadne ljudi, pa je izjavila stalna predstavnica Malavija pri Združenih narodih Agnes Mary Chimbiri-Molande. Izpostavila je primer oskrbe z vodo v Afriki. Po njenih besedah je težava večplastna, z ustreznim ukrepanjem pa bi rešili več težav. "Z urejeno vodno oskrbo bi preprečili konflikte v regiji, se uspešneje borili proti podnebni krizi in pridobili vir energije."

V razpravi so se dotaknili tudi problematike izobraževanja žensk in otrok, predvsem v Aziji in Afriki. Krize, tako zdravstvene kot podnebne, tamkajšnje prebivalce še bolj prizadenejo. Upe pa so položili na mlade, ki bodo v prihodnje s pomočjo novih tehnologij in znanja ključ za digitalni razvoj tudi pri prehranski varnosti. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stolček
30. 08. 2022 19.07
+3
Radi bi imeli nadzor nad hrano. Kot bi morali registrirati perutnino, Nemške, Francoske in Nizozemske kmete že tiščijo na rob, ZDA oz. Ex Monsanto je kupila ogromna obdelovalna zemljišča v Ukrajini, kjer bi gojili GSO hrano, prav tako ima Gates v ZDA ogromna zemljišč. Putin je glede tega pameten, da ne dovoli nobenega uvoza, pridelave GSO hrane,semen..Jap in na koncu bi nas radi farbali, kako krave pridelujejo preveč metana, da o ptičji gripi in prašičji kugi niti ne pišem. Na koncu pa bi nam radi vsilili mokarje, ličinke, češ kako okusni so in laboratorijsko meso. Hvala lepa. Tudi vegeterijanci ne boste izvzeti, ker rastline rabijo gnojila....Lepo bi nas radi naredili sužnje, ampak narod ni g.up.
Michel Franco HD
31. 08. 2022 14.34
Forum 21
30. 08. 2022 18.41
+3
VSE TE STVARI SO GLOBALNI NACRTGLOBALISTOC KAKO IN KAJ
periot22
30. 08. 2022 18.20
-1
Turizem rak rana!
Bpultimate
30. 08. 2022 18.01
+2
Bo dovolj hrane bo Monsanto prodajal GSO hrano v EU
OrangeBud
30. 08. 2022 18.00
+8
Primakljaj hrane je dobro zaznan že od '80 naprej, vsako leto se je samo stopnjeval, to smo že pričakovali, ampak pri nas še vedno pravite da je potrebno izdelke katerim je 'potekel rok uporabnosti', pa so vedarle se dobri, uničiti..
flinder
30. 08. 2022 17.57
+6
Lakota ni nekaj splošnega temveč vedno vezana na posamično osebo ali skupino ljudi. Tako bo tudi v svetu kjer bodo na eni strani tisti ki dejansko ne bodo imeli niti sredstev niti možnosti ,da bi kupili hrano in na drugi strani bodo cele strani v elektronskih medijih ,ki bod svetovali preobžrtim kako shujšati ( mišljeno tudi v širšem smislu).Ta dvojnost se v bodoče ne bo spremenila ali zmanjšala temveč povečala.
nelika123
30. 08. 2022 17.57
+6
Nehte nakladat.Nobene krize ni.Le globalni politiki so se odllcili,da bodo unicili kmetijstvo z ukrepi.To se dogaja zesedaj na Nizozemskem,v Kanadi,Indiji,Srilanki...tudi v Zda,pri Amisih.Resitev je v tem,da drzava sama proizvede hrano.Resitev ni trajnostni razvoj,ampak samooskrba.Stabilne narave ni bilo nikoli,zato imamo ptipomocke s katerimi imamo nadzor nad vplivi iz ololja...ce jih le globalisti ne bodo prepovedali...s cilkem obvladavanja hrane v laboratorijih in s tem bi si okrepili nadzor nad populacijo in drzavami.Sploh ce ljudi ne bodo potrebni in prija nova rovolucija z roboti,ki bodo delali namesto ljudi....
patogen
30. 08. 2022 17.56
+1
Zaradi stabilne prehrane, je človeštvo rabilo 40.000 let do 2 milijard leta 1920, in 6 milijard na skupno 8 milijard 2022. Ter 14 milijard leta 2070.
Rikverc
30. 08. 2022 17.53
+7
Gospodje in gospe se mogoce malo prevec zanasajo na bunkerje
Bpultimate
30. 08. 2022 17.44
+10
Gospoda na Bledu le najejte se na račun delavcev na minimalcu v Sloveniji in naših žuljev.
keved
30. 08. 2022 17.24
+10
Ukrajina, mati vsega obstoja. Dejte nehat iz sebe norca delat
Infiltrator
30. 08. 2022 17.17
+9
Dejstvo je da se je ze davno začelo prebivati za ozemlje z hrano vsi v europi pa spijo in čakajo da cel svet pride v europo
wsharky
30. 08. 2022 17.15
-7
dokler imamo hofer, lidel, eurospin, mercator, tus, leclerc, 2000 pekarn in kebabov nq vsakem vogalu, ne bomo lacni
SlepiSlovenc
30. 08. 2022 17.08
+8
Od kod je pšenica že?
Biserna Svinja
30. 08. 2022 16.53
-1
M A R I H U A N A 4 2 0
Toooomi
30. 08. 2022 16.51
+12
Spet delate paniko a? Da se bojo 🐑 ja teple za struco kruha..sam da se klika, isto kot pri koroni
ćurkl
30. 08. 2022 16.49
+15
Ima me, da bi se šel kriminal. Zdaj, ko delam pošteno, me je pošteno strah za mojo prihodnost, ki je prepuščena šolanim ljudem, ki sprejemajo odločitve ...
tinkob
30. 08. 2022 16.44
+7
ah, saj se ne splača sadit, ko je pa vse tako poceni....
cobra2422
30. 08. 2022 16.42
+1
En Zelenski manipolira z celim svetom🙉🙉🙉 jam me!!!
marina1004
30. 08. 2022 17.11
+4
beuta
30. 08. 2022 16.38
+6
Imamo prevec pametnih ki imajo 1000 resitve sam se niti ena zadeva ne razvije..