Slovenija

Nič več barak, le vrtovi

Ljubljana, 11. 04. 2007 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./T.V./STA
Komentarji
20

Odstranjevanje še zadnjih barak na vrtičkih, v neposredni bližini ljubljanskih Žal, si je ogledal tudi župan Janković.

Odstranjevanje si je ogledal tudi ljubljanski župan
Odstranjevanje si je ogledal tudi ljubljanski župan FOTO: POP TV

Inšpektorat Mestne občine Ljubljana (MOL) je v sodelovanju s Komunalnim podjetjem Ljubljana in Policijsko upravo Ljubljana pri Plečnikovih Žalah odstranjeval opremo vrtičkarjev, ki se še nahaja na omenjenem območju. Zjutraj si je prizorišče ogledal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Delo poteka zelo počasi, saj komunalni delavci barake odstranjujejo ročno, kjer so pa poti širše, pa barake podirajo z bagri. Delo bo potekalo več dni, zaenkrat pa ni bilo zapletov, je pojasnil vodja mestne inšpekcije, Igor Peter Kos. "Neka gospa nas je le prosila, če lahko počakamo do petka, saj bi rada sama odstranila lopo. Mi smo njeni prošnji seveda ugodili," dodaja Kos.

Na mestu, kjer so bili vrtički, bo občina poleti uredila zelene površine
Na mestu, kjer so bili vrtički, bo občina poleti uredila zelene površine FOTO: POP TV

Julija naj bi na območju uredili zelene površine. Na MOL želijo do predsedovanja Slovenije EU očistiti vse mestne vpadnice, lokacije ob obvoznici in povsod, kjer vrtički kazijo podobo Ljubljane. Vrtičke pa bodo odstranjevali še na vodovarstvenih območjih.

Velika večina sama odstranila objekte

Vrtičkarji so imeli do 3. aprila čas, da odstranijo lope, orodje, posode za zbiranje deževnice in morebitno drugo opremo na območju med Pokopališko, Žalsko, Šmartinsko in Jarško cesto, ki mejijo na spomeniško zaščiteno območje Plečnikovih Žal.

Od julija dalje nič več vrtov

Velika večina vrtičkarjev je do 3. aprila sama pospravila svoje objekte
Velika večina vrtičkarjev je do 3. aprila sama pospravila svoje objekte FOTO: POP TV

Ljubljanski župan si je v petek v spremstvu podžupanov Janeza Koželja in Janija Moederndorferja ogledal stanje na območju vrtičkov pri Žalah. Na željo uporabnikov vrtičkov jim bo župan, če so pospravili vse objekte in celotno opremo, dovolil, da najkasneje do 30. junija ohranijo izključno posevke ter pospravijo svoje pridelke. Na omenjenem območju bodo zelene površine začeli urejati julija.

Nove lokacije vrtičkov bodo določene v strategiji prostorskega razvoja Ljubljane, ki bo pripravljena v enem letu. Na MOL pa pripravljajo tudi pogoje, ki bodo veljali za vse vrtičke v MOL, torej tudi za vrtičke na zasebnih zemljiščih.

Stanje na območju vrtičkov pri Žalah si je župan ogledal tudi v soboto in torek ter naletel na pozitiven odziv vrtičkarjev. Pritožb po Jankovićevih besedah ni bilo in ljudje pozdravljajo ureditev okolice Žal. Še enkrat se je zahvalil vsem tistim, ki so svoje lope, ograje in ostalo opremo že odstranili, ter pozval vse preostale, da to sami čim prej storijo. Stroške odstranitve bo inšpekcija zaračunala vrtičkarjem oz. lastnikom zemljišč. V primeru, da lastnik objekta ne bo znan, pa bo stroške plačala MOL.

Znane tudi druge lokacije

Že v petek pa je Janković vrtičkarje pozval, da začnejo nelegalno postavljene objekte vrtičkov pospravljati tudi na območju Koželjeve, Tomačevske in Kranjčeve ulice ter med Koželjevo, Dečkovo in Kranjčevo ulico. Mestna inšpekcija naj bi do konca prihodnjega tedna izdala odločbe tudi za to območje, odvisno od tega, koliko bo imela inšpekcija dela na prvi lokaciji pri Žalah.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ernest83
11. 04. 2007 15.25
Tisti vrtički pa res niso kmetijska zemljišča no. Pa če bojo zdaj morali kupovat solato, pa kaj potem, lahko je po tuji zemlji nekaj sejat. Ne vem kako so si sploh upali začet s tem. Da ne govorimo o tem, kako draga je tista zemlja, oni pa gor korenček sadijo, cena stanovanj par sto metrov stran je pa večja kot v centru Berlina. Če je komu do vrta, si ga naj postavi tam kjer si ga sme, na svojem. Tako kot 90 procentov ostalih v tej državi.
sloeuro
11. 04. 2007 14.56
V J Ameriki bi tem vrtickom rekli Favela, edina razlika je bila v tem da se med vrticki ponavadi niso streljali. Hvala bogu da je zupan odstranil to rakavo tvorbo sredi mesta, ce si zelijo mescani urejati "vrticke" ali "favelice" naj gredo izven mestnega okolja in si nabavijo kos zemlje, bodo vsaj jedli neonesnazeno zelenjavo, na Ljubljanski trznici pa bo ponudba mogoce rahlo manjsa bomo pa vsaj vedeli da solata ni iz Zal.
polo19sdi
11. 04. 2007 13.36
Tko kot je nekdo omenil...hišica mora bi taka pa taka...zemljišče se plačuje po tolk in tolk. Uporaba FFs prepovedana. Kontrole inšpekcije redne. Kazni visoke! Škoda je nekaterih vrtičkov ki so bili res lepo urejeni, pa ljudem je to pomenilo nek užitek in zadovoljstvo. Sicer nevem kaj je glavni razlog da je bilo potrebno odstraniti barake in opremo. Sam tudi vrtičkarji niso bili najbolj prijazni do okolja, ko so naveliko zažigal svoje barake in vse stvari (po mojem menju tudi razne kemikalije in še kaj drugega) To bi mogla inšpekcija sankcionirat.
politik70
11. 04. 2007 13.22
Roko na srce ta vrtičkarska naselja so bila res zelo grda za pogledat.In vsaka čast Jankoviču ki si je upal napravati red.To je pred njem poskušalo že mnogo županov pa niso imeli jajc.Janko jih ima in tega mu ne morte oporekat.Človek ve kako se tem stvarem streže.Tko je počel že v Merkatorju in rezultati so vidni še danes.On je naredil red .
pomi@auspuh.com
11. 04. 2007 13.11
Razjasni si pojme moro. Kmetijska zemljišča se ne rušijo, ker so zemljišča. Rušijo se lahko zgradbe. Sredi mesta po lokacijskem planu ni kmetijskih zemljišč. Pa še tvoj citat seveda ustrezno predelan: ali si pozabil v glavnem da so ljubljančani zadovoljni z Jankovičem to da mu metate polena pod noge itd..itd...je pa logično saj vam je uničil vaše belogardistično gnezdo ha ha Citat, ki kaže na tvojo dvoličnost.
hupek
11. 04. 2007 12.50
Pa kaj se kregate, tako pač je če si podnajemnik...danes imaš jutri pride drugi, pa si čisto nič ne moreš, se lahko na glavo postaviš. Zakaj pa niso zemljo KUPILI? Ker se jim je nesmiselno zdelo kupček denarja dati za ta kraj, še sanjal se jim ni kaj se lahko zgodi. Če pa bi dali en kupček denarja za zemljo, bi jim pa Jankovič dal danes deset kupčkov, sam da uresniči svoje poteze..............tako je to, če bi bil vedež, ne bi bil revež!!!
kritika@email.si
11. 04. 2007 12.31
Sam podpiram odstranitev vrtičkarjev na Žalah ampak pri Jankoviču se človek vedno vpraša kaj ima v ozadju oz. kako bo od vsake stvari imel sam mastno korist.
predaI
11. 04. 2007 11.44
roko: preberi si moj prvi post na prvi strani in potem repliciraj ;)
pomi@auspuh.com
11. 04. 2007 11.36
Moro, ni treba potrjevati saj že vemo da ste desničarji proti napredku
BEEF-TECH
11. 04. 2007 11.12
Ne vem če je to glih površina za stadion, je pa 100posto res, da je zdaj ko morajo pospravt pa it nastal tak pomp in vsi so v luftu, prej so pa 20 let vedeli da niso na svojih tleh in veselo uživali sadove oblinske zemlje. Nenazadnje.. vsaka od teh hišk bi lahko bila potencialno prebivališče kakega cigana, brezdomca, narkomana, ilegalca... Ko je bilo treba Strojanom podret črno gradnjo pa so ti isti ljudje skakali v zrak in pozdravljali to odločitev kot pravilno. Kadarkoli bi lahko občina rekla spraznite in morali bi it in tega so se menda zavedali, le da prejšnji župani najbrž niti vedeli niso za nekatere površine, kaj šele da bi jih v skupno dobro znali izkoristiti - uporabiti. Pa še.. če bi jim rekl da majo en mesec cajta; a bi kdo kej naredu.. razen da bi nasjal novo rundo solate?! Tako pa imajo do junija nekateri še čas in bodo lahko pobrali vsaj tazgodn paradajz :) Zemljo tistemu ki jo obdeluje?! Jok brate, odpade!
zgembo
11. 04. 2007 10.58
Pismo a vi hočte stadion al ne? Za začetek nej slabo..Celoletne vstopnice se že tiskajo dragi Ljubljančani ..samo da NK Bežigrad in Factor ne izpadeta iz regionalnih lig potem bo hudič:)
balon200
11. 04. 2007 10.52
predal,...ne, ti mi boš povedal, kaj je to. Sicer pa ja, če je kmet s tremi prašiči sredi Ljubljane gospodarska panoga, potem res ne vem kaj je to,... za mini Slovenijo je mogoče en kmet že panoga in dve kravi že čreda. Najbolje, da kar Bavarca zorjemo, pa Prešernu pod nogami pognojimo,..potem bo panoga ful zacvetela, smradu bo za izvažat ...a ne, predal.
predaI
11. 04. 2007 10.28
roko: ko bos vedel kaj je gospodarska panoga, bos lahko govoril o interesih in prednostih.
Orb
11. 04. 2007 10.26
smacky in tako.je: S tem nisem mislil nič slabega. Jasno, da so bile njive na istem mestu pred bloki. Dejstvo je, da tam kjer se mesto širi, kmetom ponudijo možnost preselitve celotne kmetije. Verjetno pa tudi krave niso najbolj zdrave, če so v hlevih poleg zelo obremenjene Celovške ceste? Prav tako krma s travnika, ki je poleg cestnega prahu in kaj vem kaj še nasičena še s pasjimi iztrebki. O vohanju gnojnice pa to: smrad s ceste ne smrdi daleč toliko kot frišna gnojnica. Prav tako na cunjah, ki se sušijo na balkonu, smradu s ceste ne vohaš, gnojnico pa zelo zelo močno in če naslednji dan nočeš smrdeti kot da si prišel iz hleva, moraš seveda vse skupaj še enkrat oprat, medtem pa upaš, da se je zunanji smrad polegel.
balon200
11. 04. 2007 10.17
Jah, tudi medvedi so dalj časa v gozdu, kot Slovani na tem področju, pa se morajo medvedi umikati. Močnejši interesi imajo prednost, tak je.
Ana Kos Plestenjak
11. 04. 2007 09.52
Kaj je bolje in bolj zdravo vdihavati: smrad od gnojenja ali smrad od prevoznih sredtev (kar pa je mestno, kaj?!)? Kaj je bolje poslušati: traktorje ali tovornjake, avtomobile? Hrup od traktorjev moti mestne ljudi? Najbrž tudi krave, ki mukajo, motijo ... Čudno, čudno, da je sploh mleko užitno!? A to mleko mora biti daleč, v njemu prijaznem okolju, in pojdimo ponj s prevoznimi sredstvi, ki ne smrdijo in ropotajo ...!
Smackyx
11. 04. 2007 09.51
orb_ter, si pomislil da pa bi se morda moral ti preseliti? Njiva je verjetno tam dlje časa kot pa ti?
predaI
11. 04. 2007 09.44
orb_ter: za je pa dobra!? Kaj je bilo prej kmetije ali mesto??? Mislim, da je odgovor jasen! Mesta se sirijo in za to potrebujejo prostor, ki ga vzemajo pridelovalnim povrsinam. Problem v LJ je pa ta, da so vrticki postali zelo moteci. Ljubljana ni vas, da bi v urbanem okolju gledal podrtije, vohal dim od urejanja in kurjenja. Vrticki tudi niso gospodarska panoga.
trip
11. 04. 2007 09.41
bravo zorane!! edino prav..upam da kajkmalu pride še na vrsto, kar je kolega orb_ter predlagal
Orb
11. 04. 2007 09.36
Pa niso samo vrtički problem Ljubljane. Še vedno je veliko naselij na robu kmetijskih površin, tako, da stanovalci gledamo na njive, kar je sicer lepše kot sosednji blok, vendar pa pri tem vohamo tudi neznosen smrad pri gnojenju in hrup pri obdelavi. Nič nimam proti kmetom in kmetijam, vseeno pa menim, da bi kmetije morali preseliti na, tudi njim, bolj prijazno lokacijo.