Slovenija

Nič več izgovorov za zamujanje – evropske ure znova točne

Ljubljana, 04. 04. 2018 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, K.P.
Komentarji
6

Digitalne ure po vsej Evropi, ki so zaostajale zaradi spora med Srbijo in Kosovim, znova kažejo točen čas. Nacionalni operaterji so z evropskim združenjem izvedli kompenzacijo, s katero so v elektroenergetski sistem dodali manjkajočo električno energijo.

Tisti, ki radi zamujajo, za svojo navado ne bodo mogli več kriviti ur. Digitalne ure po vsej Evropi, ki so zaostajale zaradi spora med Srbijo in Kosovim, namreč znova kažejo pravi čas, je v torek sporočilo Evropsko združenje sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja (ENTSO-E).

Za odstopanje od točnega časa je bil kriv primanjkljaj v proizvodnji električne energije; primanjkovalo je okoli 113 gigavatnih ur elektrike.
Za odstopanje od točnega časa je bil kriv primanjkljaj v proizvodnji električne energije; primanjkovalo je okoli 113 gigavatnih ur elektrike. FOTO: Thinkstock

ENTSO-E je skupaj z nacionalnimi operaterji izvedel kompenzacijski program, s katerim so v sistem dodali manjkajočo električno energijo. "Digitalne ure, ki se ravnajo po frekvenci električnega omrežja, so znova točne," so sporočili. Dodali so še, da bodo še naprej "podpirali vse strani" v energetskem sporu med Srbijo in Kosovim, zaradi katerega je zagata sploh nastala.

Elektroenergetski sistem celinske Evrope je veliko sinhronizirano območje, ki se razteza od Španije do Turčije in od Poljske do Nizozemske. Obsega 25 držav, vključno s Slovenijo.

Standardizirana frekvenca električnega omrežja v območju je 50 hercev, a se je območje od sredine januarja soočalo s stalnimi odmiki od te frekvence. Povprečna frekvenca v evropskem sistemu od sredine januarja do prvega tedna marca je bila okoli 49,996 herca.

Zmanjšanje povprečne frekvence je prizadelo tiste električne ure, ki se ravnajo po frekvenci elektroenergetskega sistema. Te ure so zaostajale za šest minut.

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
04. 04. 2018 16.20
Kaj ima količina elektrike v omrežju opraviti s časom, urami?
Aijn Prenn
04. 04. 2018 10.22
+4
Sicer ne poznam podrobnosti ampka bi rekel, da je bilo nekako takole: kosovci kurili el. kolikor so jo rabili, plačali pa kolikor se jim je zdelo. Srbi pa so rekli, malo denarja, malo muzike in je en mičkeno manjkalo v omrežju.
polikarbonatka
04. 04. 2018 10.41
+1
Aijn Prenn
04. 04. 2018 10.19
+5
Ship toren so škodljivi v vseh pogledih..
malimoz2012
04. 04. 2018 07.53
+7
Ma kaka bedarija. Cajt stoji zaradi Balkancev.😦😦😦
Obalakebala
04. 04. 2018 08.13
+7
Standard. Poglej kako si streljamo kolena na vsakemu vogalu, ko je govora o spremembah

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.