Slovenija

'Nihče si ne zasluži česa takšnega. Narobe je šlo vse, kar je lahko'

Celje, 15. 09. 2022 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
462

"Zgodba je pretresljiva, težka in neverjetna," je po tragičnem dogodku, ki se je zgodil v Splošni bolnišnici Celje, dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. "Nekdo je včeraj pokopal očeta, danes pa je izvedel, da je živ. Drugi pa je danes izvedel, da je oče mrtev," je opisal. Jasen je, da gre tu za vrsto napak v celotni verigi – od premestitve pacientov iz DSO do procesa identificiranja pokojnega – in da je kaj takšnega v 21. stoletju, v dobi digitalizacije, nekaj nedopustnega. Ter da vlada in ministrstvo sprejemata odstop vodstva celjske bolnišnice, saj da je to tudi edina pričakovana poteza.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister o incidentu v celjski bolnišnici
    09:22
    Iz 24UR ZVEČER: Minister o incidentu v celjski bolnišnici
  • Iz 24UR ZVEČER: Zamenjava pacientov
    03:14
    Iz 24UR ZVEČER: Zamenjava pacientov
  • Iz 24UR: Usodna napaka SB v Celju
    01:57
    Iz 24UR: Usodna napaka SB v Celju
  • Iz 24UR: Odstopi vodstva Celjske bolnišnice
    01:26
    Iz 24UR: Odstopi vodstva Celjske bolnišnice
  • Iz 24UR: Nedopustna napaka SB v Celju
    03:25
    Iz 24UR: Nedopustna napaka SB v Celju

Da je to dogodek, ki je v 21. stoletju, v dobi digitalizacije, nedopusten, je jasen zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Po zamenjavi identitet, ki se je zgodila v Splošni bolnišnici Celje, se je pogovoril z vodstvom bolnišnice, Zdravstvenim domom Sevnica, ki je opravil prevoz pacientov, ter tudi z družinama obeh bolnikov, ki so ju v bolnišnici narobe identificirali. Dejal je, da vlada in ministrstvo sprejemata odstop vodstva bolnišnice ter da je to tudi edina pričakovana poteza.

"Imel sem pogovor s sinovoma, ki sta ugotovila, da je njun oče mrtev. In imel sem tudi pogovor s svojci, ki so včeraj pokopali očeta, danes pa izvedeli, da je oče živ," je dejal minister, ki so ga dogodki vidno pretresli. Zgodba je pretresljiva, težka in neverjetna, pravi in dodaja, da si "nihče ne zasluži česa takšnega". Minister jasno pove tudi, da je šlo narobe vse, kar je lahko šlo narobe, ter da je zatajila celotna veriga postopkov.

Identiteto bi lahko preverili večkrat, a tega niso naredili

Navedel je dogodke, ki so se odvijali od 7. septembra, ko sta bila moška prepeljana v bolnišnico. Oba pacienta sta bila v celjsko bolnišnico prepeljana v enem reševalnem vozilu ZD Sevnica. "Oba sta bila nepokretna, en pacient je bil nepogovorljiv z demenco, drugi pa pogovorljiv," je dejal in dodal, da ob premestitvi iz DSO v bolnišnico nista imela identifikacijske zapestnice.

"Ob prihodu v bolnišnico očitno odzivnega pacienta ni nihče vprašal po imenu in priimku, nihče ni preveril njihove identitete, nihče ni pomislil, da bi ob prihodu dveh pacientov poklical njune sorodnike. Dva dni kasneje je ena oseba umrla, tudi takrat ni nihče preveril njegove identitete in oseba je bila kremirana," je dejal minister. Zamenjava identitet je bila ugotovljena šele v sredo.

Pacienta nista imela covida, eden je imel okužbo sečil, drugi pa pljučnico, je navedel Bešič Loredan. Bila sta sicer premeščena, kot je rutinsko običajno – z izpisom zdravil iz doma: "Zdravljenje je bilo nato vodeno, kot je bilo. Ne želim niti domnevati, da je zaradi napačnega zdravljenja oseba morda tudi umrla." Pa tudi, da je šlo narobe vse, kar lahko gre narobe. "Zamenjana so bila namreč tudi zdravila, vse je bilo obratno."

Vršilec dolžnosti direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije Aleš Šabeder je povedal, da sicer poročila iz bolnišnice še nimajo, vendar pa da informacije po sestanku z vodstvom kažejo, da pri prevzemu pacientov ni bila opravljena ustrezna identifikacija pacientov. "Ob napačni identifikaciji pa sta dobila tudi napačni bolnišnični zapestnici, bila sta hospitalizirana na napačnih oddelkih in najverjetneje dobila tudi napačno zdravljenje," je dejal.

"Pretresljivo je bilo poslušati, kako svojci niso mogli obiskati bolnika, čeprav so to poskušali," pravi Bešič Loredan, ki jasno poudarja, da kljub epidemiji covida-19 obiski v bolnišnicah niso prepovedani, temveč so le omejeni. "Navodila so jasna, a jih bolnišnica ni upoštevala. Ni nobenih epidemioloških razlogov, da bi bili obiski prepovedani. To je nehumano. Če bi bilo to omogočeno že prvi dan, do celotnega dogodka sploh ne bi prišlo." Kot je povedal, je po izjavah svojcev namreč videti, da jim dostopa do bolnikov niso dovolili, "saj da se to ne sme".

Kronološki potek dogodkov po besedah Šabedra:

 

7. september:

- Ob 13. uri se je zgodil klic DSO v ZD Sevnica, kjer so izrazili potrebo po prevozu dveh varovancev v SB Celje.

- Ob 16.55 sta bila pacienta prepeljana v SB Celje.

 

9. september:

- Ob 7.47 je bila družina enega od pacientov obveščena o smrti svojega očeta, isti dan so svojci tudi prevzeli njegove osebne stvari.

 

13. september:

-  Svojci drugega pacienta so bili obveščeni, da se bo moški vrnil v DSO.

 

14. september:

- Ob 14.20 je bil pacient prepeljan nazaj v DSO, kjer je osebje ugotovilo, da se je vrnil pacient z napačno identifikacijo.

- Stekli so postopki obveščanja.

 

15. september:

-  Zgodaj zjutraj je zdravstveni minister prejel obvestilo o izrednem dogodku v SB Celje.

Pogovor z družinama

Minister je imel pogovor tudi z obema sinovoma, ki sta ugotovila, da je prav njun oče mrtev. "Imel sem tudi pogovor s svojci, ki so včeraj pokopali očeta, danes pa izvedeli, da je oče živ," je dejal ter dodal, da sina, ki so mu sporočili, da je njegov domnevni oče mrtev, pred tem niso niti obvestili, da je oče kritično bolan.

Prav tako pa da mu niso ponudili, da bi se v mrliški vežici od očeta poslovil ter ga ob tem identificiral. Bolnišnica sicer trdi, da svojci niso želeli priti na identifikacijo pokojnega. "Izjave so si torej nasprotujoče, a prišlo je od napake, ki se v sodobnem modernem zdravstvu ne bi smela zgoditi," je jasen minister.

Ob tem pa so opravili pogovor z vodstvom bolnišnice – direktor, strokovni direktor in glavna sestra so odstopili. "Dejstvo je, da je prišlo v verigi do serije napak. Na ministrstvu in na vladi bomo naredili vse, da se takšni primeri v slovenskem zdravstvu nikdar več ne bi ponovili," zagotavlja zdravstveni minister. "Poleg tega, da osebi nista imeli identifikacijske zapestnice, sta bili tudi prepeljani z enim rešilcem, a z dvema nalogama. ZD je torej nameraval obračunati dva prevoza, bolnišnici pa se ob tem niso prižgale nobene rdeče luči," je dejal.

Šabeder je dodal, da je izvedenec sodne medicine potrdil, da je pokojnik tudi zares oseba na priloženi dokumentaciji. Nato so ga kremirali.

'Opravičila za to, kar se je zgodilo, ni. Vzpostaviti moramo pravila igra, ki se jih bodo morali držati vsi'

Zagotavlja, da bodo takoj sprožili vse inšpekcijske nadzore ter da bodo stekli vsi potrebni postopki: "Skušali bomo ohraniti vsaj človeško dostojnost. Zdravstveni delavci smo ljudje, narediti moramo vse, da je oseba, ko pride v bolnišnico, človek. Kot prvo moramo zagotoviti, da je oseba identificirana. Nato pa moramo osebi zagotoviti tudi stik s svojci. Covid tukaj ne more biti opravičilo." 

Opravičila za to, kar se je zgodilo, ni, je jasen. "Vzpostaviti moramo pravila igre, ki se jih bodo morali vsi držati. Če se bodo odkrile napake, zahtevam, da vsi prejmejo potrebne sankcije," je dejal ter dodal, da bo, če bodo določili, da odgovornost leži tudi na njem, tudi sam podal odstop. 

Premier Robert Golob je sicer danes na novinarski konferenci po vrhu koalicije na Brdu pri Kranju poudaril, da morebiti ponujenega odstopa Bešič Loredana zaradi pomembnih reform, ki čakajo zdravstvo, ne bo sprejel. Ob tem je ocenil, da minister dela odlično.

Tako Šabeder kot Bešič Loredan pa dodajata, da pričakujejo, da bo nadzor izvedlo tudi vodstvo ZD Sevnica. Prevetriti pa da bo treba tudi celoten sistem registra tveganj. Kot so namreč ugotovili, v protokolu nimajo predvidenega primera, v katerem pacienti niso pogovorljivi in pri katerih ne morejo preveriti identitete. "V sistemu imamo luknje. Na ministrstvu bomo sprejeli vse nujne postopke in začeli s korektivnimi ukrepi, da nikoli več ne pride do takšnega dogodka," zagotavlja minister.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (462)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justice1
18. 09. 2022 20.14
Seveda mora direktor odstopiti....mislim, da Svetelšek nima pojma in, da ga je domnevno nastavil Počivalšek.
*Violate*
16. 09. 2022 12.17
+0
Direktor, strokovni direktor in glavna medicinska sestra so odstopili. In roka, al kako? Kaj pa kaksna kazenska odgovornost? Poznam primer izpred 2 let - mlada punca okoli 30 let, sla na 'rutinsko' operacijo. So ji dali v zilo namesto infuzije, neko lepilu podobno snov. Punca je rastlinca. Invalid. Zanjo sedaj skrbi njena mama, ki je ze v penziji. Punca pa takrat sveza mamica; 1 letna deklica, za katero sedaj tudi skrbi babica. Ocitna napaka med. osebja. Odgovarjal NI NIHCE. Da, nekateri so dobil odpoved, ampak to ni nobena kazen ali odgovornost. Dejansko lahko iz malomarnosti ubijejo osebo, najhujse kar se zgodi je izguba sluzbe. Ker 'si podpisal' izjavo, da sprejemas odgovornost. Bruhanje.
peresni
16. 09. 2022 12.03
+2
Kakor so nastavili vodstvo ni cudno.
Hujošgrimošjanoš
16. 09. 2022 11.59
+4
To celjsko klavnico je treba podret do tal in pozidat na novo. Pa ne mislim objekt, ampak osebje. Potrrbno je zdravstvo uredit od temeljev. To da ima dohtar 10.000 place, do pacienta se pa obnasa kot svinja do buče pac ne gre. Naj ti dohtarji ze enkrat odgovarjajo za nesposobnost, nezainteresiranost, atoganco! Najbolje dat dohtarje na minimalce, potem pa na osnovi ocen pacientov sluzijo dalje. Sem preprican, da bo vecina dohtarjev v celjski klavnici tudi ostala na minimalcu!
štrekeljc
16. 09. 2022 11.59
+4
Janšisti, ki zahtevate ministrov odstop: naj nepreklicno odstopi tako kot Von Smallhausen, pa bo volk sit in koza cela.
V SHESHELJ
16. 09. 2022 11.38
+5
Loredan ni tu nic kriv, tistim pa odvzeti licenco...ker "prevec delajo" , pa naj ne delajo...
vlahov
16. 09. 2022 11.30
+1
Plačajte pol miljona vsaki družini in vži iz službe vse , ki so imeli stike z bolanima . Je pa finta Ž , zavarovalnic , ki so to zdirigirale zato , da bodo privat gradili. To je ukana. 10 let čakam operacijo žil , lenuhi in barabe .
V SHESHELJ
16. 09. 2022 11.39
+1
Ce majo pa zadrego...mešajo folk...veš kok je to naporno?
Maxx365
17. 09. 2022 09.02
Odškodnina zagotovo bo, ampak ne iz žepov tistih, ki so to blamažo povzročili ampak iz naših, ker odškodnine v takih primerih itak plača institucija, torej država.
kr nekdo
16. 09. 2022 11.29
-5
če je odstopilo vodsvto naj še minister. Verjetno jih je vodstvo zamenjalo ja pa kaj še.
V SHESHELJ
16. 09. 2022 11.40
+1
Jim je minister dal navodila...je edini sposobni minister do sedaj...tudi Poklukar bi bil ce ga nebi Januzi Janshuli postavil da igra po njegovih notah...tako si je pa Pokljukar sam izbral napacno pot...
Potouceni kramoh
16. 09. 2022 10.52
+6
Strokoven zdravstveni kader ki ga vodi gospod Šalabajzer.
Lepinja
16. 09. 2022 10.49
+3
Minister za zdravje je en velik nakladač. En kup govorjenja in javnega nastopanja. To kar se je zgodilo, ni nič drugega kot razpad sistema.
Tone1234
16. 09. 2022 10.43
+2
Odstopili so trije sposobni , kar je seveda velika škoda za vse potencialne bolnike, ostajata pa Loredan in Šabeder, ki bi ju morali nagnati! Sprevrženosti ni kraja...
Stane Adami?
16. 09. 2022 10.40
-3
Nit cepiva ni nabavil za tiste kateri se hočejo cepit. Res je sposoben, ni kaj.
štrekeljc
16. 09. 2022 11.56
+2
JEB. MOD.
16. 09. 2022 09.54
+5
v dveh letih janšizma in covodizma smo prišli do diagnosticiranja in zdravljenja kar perko telefona !!seveda če se sploh kdo oglasi na drugi strani!!
Uporabnik1801540
16. 09. 2022 10.32
-3
sej bo golobizem zdj zrihtal, če verjames ....
Uporabnik1801540
16. 09. 2022 09.25
+1
levaki in perjad bi rekli da je janša kriv hahaha,,, nesposobneži
jodr
16. 09. 2022 09.07
+0
Na žalost čista resnica. Pri levakih gre vse narobe, kar mora iti.
JEB. MOD.
16. 09. 2022 09.55
+5
Uporabnik1801540
16. 09. 2022 11.54
-2
kasna urska, kasne neumnosti govoris...mal se pozanimej kaj pa kako
Razmisljajoc
16. 09. 2022 08.49
+10
Ne jokaj in brisi solz pred TV kamerami , to je ze pateticno... ukrepaj , radikalno ukrepaj ...!!!
Jožajoža
16. 09. 2022 08.40
+2
Kriminalisti celjske policijske uprave so zaključili preiskavo sumov storitev več kaznivih dejanj s področja korupcije, kazenskopravno kvalificiranih kot jemanje podkupnine po 261. členu.ja,zato so bili podtsknjeni s strani janše v državno upravo,da so tako delovali
kalinka
16. 09. 2022 08.33
+1
minister ,dela privat ,bolnice v rasulu ,čakalne vrste ,30 dni pa ..... vse za en lepi ........
vlahov
16. 09. 2022 08.28
-4
Rabimo priva zdravstvene domove . To so podtaknili , . Taka so njihova normalna dejanja . nič novega.
plavimil
16. 09. 2022 08.23
+5
In kje so 30 dnevne čakalne vrste, ne 30 dnevne, se prijavim in dobim 320 dnevno čakalno vrsto, pa ne samo to iz hitro mi spremenijo v navadno, potem me pa še podijo drugam. In to še ni vse, pridem v ZD, PRAZNO, celo nadstropje PRAZNO, se hočem prijavit, se ne morem, kar nihče ne dvigne telefona, pride sestra ven in reče niste naročeni, nič ne bo, ampak pred vrati zdravnika PRAZNO.
Phan Thi Kim Phuc
16. 09. 2022 08.51
+2
deratizacija in dejanšizem v teku....če bodo uspeli v enem letu narediti red ...so carji .
Razmisljajoc
16. 09. 2022 09.46
-1
a ti se ni jasno da je Slovensko javno zdravstvo od leta 1991 pocasi in vztrajno na poti razsula in se bo v kratkem totalno razsulo ...