Slovenija

NIJZ bo zdravstvenim zavodom poslal podatke o 5977 izbrisanih napotnicah

Ljubljana, 10. 11. 2022 22.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili podatke o 5977 odpovedanih prihodnjih terminih zdravstvenih posegov oz. pregledov. Podatke bodo posredovali 169 zdravstvenim zavodom, pri katerih so bili termini odpovedani. Zavodi bodo podatke prek podjetij, ki skrbijo za njihove informacijske rešitve, prejeli v nekaj dneh.

Kot so pojasnili na NIJZ, bo moral vsak izvajalec zdravstvene dejavnosti najprej preveriti, v katerih primerih je prišlo do izbrisa termina. Razlogov je lahko več. Ena od možnosti je, da izvajalec pri prestavljanju termina zdravstvene storitve ni prijavil na nov termin, pač pa na starega. Stari termin je nato sistem avtomatsko izbrisal oz. zaklenil.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili podatke o 5977 odpovedanih prihodnjih terminih zdravstvenih posegov oz. pregledov.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili podatke o 5977 odpovedanih prihodnjih terminih zdravstvenih posegov oz. pregledov. FOTO: Shutterstock
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan tudi po izbrisu terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov še uživa zaupanje premierja Roberta Goloba. Po Golobovih besedah bo dobil "kvečjemu večjo podporo" za ureditev sistema informatizacije v zdravstvu.

Nove napotnice za zdravstvene storitve bo po njihovih navedbah izdal zdravnik, ki je izdal prvotno napotnico, in presojal tudi o stopnji nujnosti. Glede ostalih vprašanj o priporočilih bolnikom z morebitnimi izbrisanimi termini predlagajo, da se obrnejo na zdravstvene ustanove.

Prebivalci naj ob tem počakajo na informacije s strani izvajalcev zdravstvenih storitev, ki bodo podatke prečistili in bolnike znova obvestili o novih terminih glede na stopnjo nujnosti, so poudarili.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da ne vedo, koliko je bilo pri njih morebitnih izbrisov terminov. Za seznam so zaprosili NIJZ, ko ga bodo dobili, bodo bolniki z neupravičeno zbrisanim terminom prejeli novega: "S tem bomo poskušali zagotoviti, da nobena obravnava ne bo odpadla zaradi neupravičenega izbrisa."

Na ministrstvu za zdravje so namreč z oktobrom znova vzpostavili sistem brisanja neizkoriščenih terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov. Pri tem je bilo prizadetih 5977 oseb, ki so imele eno ali več napotnic za pregled v prihodnosti, torej pregled, ki se ga še niso mogli udeležiti, pa so jim prihodnje termine izbrisali.

Na ministrstvu odgovornost pripisujejo napakam zdravstvenih izvajalcev pri zamikanju terminov. Pozivajo jih, naj ugotovijo, kje je prišlo do napak.

Medtem so v NSi vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, kjer bodo med drugim zahtevali "odgovornost z imeni in priimki". Po njihovem mnenju problematika kaže na to, da so se na ministrstvu za zdravje skrajševanja čakalnih vrst lotili "povsem amatersko".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delavec_Slo
11. 11. 2022 08.23
+2
In kdo bo zato odgovarjal, aja cepimo se bo rekel nijz!
proofreader
11. 11. 2022 08.15
+3
Zdaj pa naj zdravniki zapravljajo svoj čas in rešujejo težave, ki so jim jih povzročili?