Slovenija

NIJZ se odziva na očitke zdravniške zbornice in opozarja na nepreverjena testiranja

Ljubljana, 27. 02. 2020 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER/N.P.
Komentarji
61

Na koronavirus so testirali že več ljudi, vsi testi do zdaj pa so bili na srečo negativni. Zdravniška zbornica je zaradi 55 vstopnih ambulant ostro nastopila proti NIJZ, v oddaji 24UR ZVEČER pa se je na očitke odzvala direktorica Nina Pirnat. Pred bolnišnicami pa postavljajo šotore in zabojnike, ki bi služili kot nadomestne čakalnice in ambulante za jemanje brisov.

V UKC so do danes zjutraj opravili 27 testov na koronavirus. Vsi so bili negativni. Na informativni telefonski številki so od 15. ure včeraj do danes do 13. ure prejeli 41 klicev. Ljudje so večinoma iskali informacije in preverjali, v katerih primerih smiselen obisk osebnega zdravnika oziroma UKC Ljubljana. 

Opozorilo pred šotorom ob šempetrski bolnišnici je jasno: "Izolacija, ne vstopaj!" V prvem predelnem prostoru, improvizirani čakalnici, bo zaščiteno medicinsko osebje sumljive paciente popisalo, v drugem (ambulanti) pa bo zdravnik odvzel bris. Če bolezen poteka blago, pacient na izsledke testa počaka doma. "Če bi prepoznali, da pacient zaradi hujše patologije le potrebuje neko bolnišnično zdravljenje, bomo do zapolnitve kapacitet paciente napotili na Infekcijsko kliniko v Ljubljani," je povedala Dunja Savnik Winkler, strokovna direktorica šempetrske bolnišnice.

Postavitev šestih kontejnerjev načrtujejo tudi ob ljubljanski infekcijski kliniki, kjer pa za zdaj stojita zgolj dva improvizirana šotora. Dr. Mateja Logar z Infekcijske klinike je povedala, da šotora nista namenjena zdravljenju bolnikov, ampak služita kot neka nadomestna čakalnica in priročna ambulanta, predvsem za jemanje brisov.

Po karanteni na ladji Diamond Princess, v kateri so bili ujeti tudi štirje Korošci, so ob slovenjgraški bolnišnici zabojnika postavili že pretekli petek. Ob trenutnem širjenju virusa iz soseščine pa ostajajo kapacitete pripravljene za morebitne ostale zbolele. "V kontejnerju je ležišče, ogrevan je, v sosednjem kontejnerju pa so sanitarije, tuš, wc in umivalnik s toplo vodo," razlaga Janez Lavre, direktor Bolnišnice Slovenj Gradec. Vse zdravstvene ustanove tiste, ki so bili na ogroženih območjih in imajo simptome virusa, pozivajo, naj se pred prihodom najavijo ali pred vstopom v prostore pozvonijo, da se nanje ustrezno pripravijo. Tako se želi zagotoviti tudi čim manj možnih stikov, ki bi jim morali pozneje slediti.

Osrednja slovenska bolnišnica je prejela donacijo 100.000 enoslojnih zaščitnih mask tipa 1 podjetja Labena. Zaščitne maske je prevzela Civilna zaščita UKC Ljubljana in bodo uporabljene, če z obstoječimi zalogami in s sprotnimi dobavami ne bo mogoče pokriti vseh potreb osrednje bolnišnice.

Državna sekretarka ministrstva za zdravje Simona Repar Bornšek je povedala, da bo po državi 55 vstopnih točk oziroma ambulant, kjer bodo testirali morebitne okužene. "Gre za zavode, ki na primarnem nivoju omogočajo 24-urno nujno medicinsko pomoč oziroma imajo zagotovljeno neprekinjeno zdravstveno obravnavo. Pozvali smo jih, da še enkrat preverijo svojo zaščitno opremo," je povedala Repar Bornškova. Zdravniška zbornica pa tovrstnim vstopnim ambulantam v zdravstvenih domovih nasprotuje in predlaga obravnavo morebitnih obolelih na območnih enotah NIJZ. "Oni imajo epidemiologe, oni naj ocenijo, ali je treba vzeti bris ali ne. Bris naj vzame ustrezno izobražena, opremljena in izvežbana oseba, pacient pa naj do odčitanega rezultat počaka na lokaciji," pravi Zdenka Čebašek Travnik, predsednica zdravniške zbornice. Še enkrat je opozorila, da ima zdravstveno osebje na primarni ravni zelo skope informacije, kako ravnati ob stiku s koronavirusom, oprema pa je po njenih besedah neustrezna in pomanjkljiva.

Odgovor na očitke: NIJZ ne more izvajati zdravstvenega varstva v klinični medicini

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat
Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat FOTO: POP TV

V UKC Maribor so vzpostavili telefonsko številko 031 653 929, ki bo dosegljiva vsaki dan od 07.00 do 22.00. Telefonska številka je namenjena vprašanjem v zvezi boleznijo COVID-19 (povzročitelj koronavirus - SARS-CoV-2 ).
V oddaji 24UR ZVEČER smo se o novem koronavirusu pogovarjali z Nino Pirnat, direktorico NIJZ. Pirnatova je na očitke Čebašek Travnikove glede vstopnih točk uvodoma dejala, da "predsednica zdravniške zbornice morda ne pozna najbolje organizacije zdravstvenega sistema pri nas, zakona o nalezljivih boleznih in pa zakona o izvajanju zdravstvene dejavnosti". Povedala je, da je predlog preučila tudi nacionalna koordinacijska skupina za nalezljive bolezni, v kateri so prisotni tako infektologi, pripadniki primarnega zdravstvenega varstva, mikrobiologi in pa epidemiologi, in je bil popolnoma nesprejemljiv. "NIJZ je ustanova, ki se ukvarja z javnim zdravjem, in je zadolžena, da spremlja in preučuje nalezljive bolezni, predlaga ukrepe in predlaga zaščitne programe. Tudi v primeru, če je treba poiskati kontakte nekega okuženega, izvaja epidemiološko poizvedovanje, išče kontakte in izvaja preiskave na terenu. Vendar izvajanje zdravstvenega varstva v klinični medicini – to je stvar primarnega, sekundarnega in terciarnega zdravstvenega varstva, in to delajo zdravniki. NIJZ ni v 24-urni stalni pripravljenosti za izvajanje zdravstvenega varstva, prav tako ne more izvajati diagnostičnih in drugih postopkov klinične medicine," je pojasnila Pirnatova.

Ne zaupajte nepreverjenim komercialnim testom

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Povedala je, da bodo na koronavirus testirali ljudi, ki so bili na ogroženih območjih in imajo znake obolenja – to pomeni temperaturo nad 38 stopinj Celzija in znake okužbe zgornjih dihal (kašljanje, težje dihanje ipd.). Posameznikov ne bodo testirali. Ob tem je Pirnatova opozorila, kakšno nevarnost predstavljajo komercialni ponudniki nepreverjenih testiranj in da se trenutno lahko testiranja izvajajo samo na Inštitutu za mikrobiologijo MF v Ljubljani in Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. "Samo ti testi so verodostojni," je poudarila.

V primeru, da ste prišli iz okuženega območja in ste zdravi brez kakršnihkoli simptomov, se lahko gibljete prosto. Če se pojavijo klinični znaki, je treba po telefonu poklicati zdravnika.

Kadar se pojavi povečano število kapljičnih okužb, kot je bilo zdaj pri gripi, ko je obolevalo veliko majhnih otrok, velja pravilo, da se mehkih igrač, ki jih ni mogoče dobro čistiti, ne nosi v kolektiv (recimo vrtec). V takšnih primerih je potrebno tudi pogostejše zračenje in čiščenje, če pa se pojavi skupek obolenj, tudi razkuževanje. "To vzgojiteljice v vrtcih zelo dobro vedo," poudarja Pirnatova.

Če je okuženi v domači karanteni in ima klinične znake, velja pravilo o metru in pol medosebne razdalje, kihanju v robec oziroma rokav, pogosto umivanje rok teh higiensko odstranjevanje vseh robčkov, s katerimi je oboleli prišel v stik.

Vsi, ki niste bolni, a bi želeli dodatne informacije glede koronavirusa, lahko pokličete NIJZ na posebno telefonsko številko 031 646 617, vsak dan med 9. in 17. uro.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Super Huey
27. 02. 2020 19.42
+1
Mar vam ni jasno da je to dejstvo samo dokaz nesposobnosti vseh vrst, podvrst in nadvrst državnih uslužbencev, prisesanih na naše plače v številu 300 000 para-zitov na račun davkov? Zakaj 75% plače lopovsko doniramo tem pij-avkam?
med24
27. 02. 2020 17.57
+6
NIJZ ima svet zavoda, strokovni svet, direktorja, urad direktorja, 9 vsemogočih centrov in 9 območnih enot. Upam,da si upajo odgovoriti, koliko imajo zaposlenih in kaj vsi ti ljudje počnejo vsak dan 8 ur? To je še en centralni državni parazit tako kot ZZZS.
med24
27. 02. 2020 17.38
+6
NIJZ je zažiraec slovenskega davkoplačevalskega denarja. Od njih nimamo državljani prav nobene koristi. V kolikor so tam zaposleni zdravniki, morajo znati klinično medicino, saj so delali klinične izpite. V nasprotnem primeru naj vrnejo diplomo MF in lahko jih je sram, da se izdajajo za zdravnike, ki naj bi predstavljali nacionalni terciarni inštitut. Kako ni sram te gospe Pirnat, da si upa dajati take izjave. Jaz bi se od sramu raje pogreznil in skril.
peresni
27. 02. 2020 17.02
+4
v Večji ljubljanski privat firmi sta dva lastnika okužena...dokazano...pa se prikriva!! Zakaj že...je to kaznivo??
User300173
27. 02. 2020 12.58
+2
Zdravniška zbornica komentira? Bil sem prepričan, da so tam zgolj podpora sindikatu pri zahtevah za povišanje plač, istočasno pa so sami dobro plačani. Možno podajajo neumesne komentarje, da "opozorijo" da javno zdravstvo ni kos tej epidemiji, ali na splošno kriznim situacijam? No, naj raje takoj povedo, da bi zasebno zdravstvo to z levo roko rešilo. Sedaj bo "Janševa" vlada, možno se jim "nasmehne" sreča in vse povprek privatizirajo.
JApajaDAja
27. 02. 2020 13.45
-4
koncesionarji so rešitev za slo zdravstveni sistem....pa če nam je to všeč ali pa ne...sistem je popolnoma sesut!!
Uporabnik1727405
27. 02. 2020 11.44
+9
Ko zdravniki z minimum vloženega dela mastno služite ,je o.k.,sedaj ,ko je treba tudi tvegati ,pa se izogibate.Sramota...
Iva Iva
27. 02. 2020 10.56
+12
Zdi se mi, da so tile varnostni ukrepi malo pretirani. Ampak, če so se že odločili, da bodo ravnali maksimalno možno zaščitniško - a ne bi gospodje in gospe na NIJZ prevzeli kakšen segment tega posla? Za kaj jih sploh imamo? Pravzaprav samo nalagajo delo drugim in se sončijo v soju žarometov.
Zupanova Micka
27. 02. 2020 11.10
+10
Problem je koliko ljudi, otrok, starejših itd. je s temi 'ukrepi' Pirnatova ogrozila! Zavod za javno zdravje bi moral imet točke po Sloveniji in ONI bi morali z NJIHOVIMI EPIDEMIOLOGI odvzemat brise in pošiljat ljudi v ustrezno karanteno!!! Tko se počne po svetu, pri nas bomo pač širili... Potem se pa čudite, ko nam bodo začel nabijat vizume pri potovanjih itd... Enkrat, ko svet izve kakšne neustrezne ukrepe imamo... Groza!!!
Rožice cvetijo
27. 02. 2020 10.56
+11
Zakaj gredo take strokovne stvari v javnost, ki ne ve za ozadje. Med seboj naj se zmenijo na ravni, ki je temu primerna. In,čemu komentiranje?
robi1971
27. 02. 2020 10.34
+41
Evo, se je že začelo prelaganje odgovornosti drug na drugega. Slovenci smo res poseben narod. V drugih državah stopijo skupaj in izvajajo potrebne ukrepe, pri nas pa....
JApajaDAja
27. 02. 2020 10.40
+17
južni so na sljemenu izpraznili hotel in ga pripravili za karanteno...pa vedno so capljali za slo!
NovodobnoSuženstvo
27. 02. 2020 10.32
+24
A vojska in civilna zaščita pa štrajkajo???! A nimajo oni tudi mobilne bolnišnice??? Al smo to državljani samo plačali, da sedaj te mobilne bolnišnice čakajo na skorumpirano elito, da jih koristijo, če bo potrebno???!!!
JApajaDAja
27. 02. 2020 10.41
+27
za ilegalce ogreti kontejnerji-za naše epidemiologe in morebitne paciente-2 napihljiva šotora?!
enakatalena
27. 02. 2020 12.46
+4
Civilna zaščita ni vredna piškavega oreha!
JApajaDAja
27. 02. 2020 12.52
+4
sistem jih je zanemaril---sicer so bili vedno med prvimi pri pomoči-kakršnikoli že!
enakatalena
27. 02. 2020 14.56
+1
Ja, včasih, želi včasih, v Jugi, je bila CZ zorganizirana v nulo. Naša vrla država je vse dobro opustila :-(
Zupanova Micka
27. 02. 2020 10.31
+19
Da bi bilo čim manj stikov z drugimi ljudmi, bi odvzem brisa moral potekat izključno na terciarnem nivoju!!! Tko bomo v vsakem ZD žrtvovali osebje, tudi neustrezno opremljene čistilke, ki bodo širile virus naprej med ljudi! Bravo Pirnatova! Vse nas boš okužila!!
PoglejImgurKodouClgQlU
27. 02. 2020 10.19
+0
Če prav razumem, mi ga. Čebaškova pravi, da naj naslednjič jaz, kot programer, svojmu zobozdravniku narekujem, kako nej mi popravi zob?
Uporabnik113189
27. 02. 2020 10.05
+24
Če ste dobro poslušali travnato Čebaškovo, potem je iz njene retorike jasno izhajala zahteva, da naj se "prihrani" izpostavitev pri odvzemu brisov spočnim zdravnikom in da naj brise jemljejo za to posebej "usposobljeni" strokovnjaki za viruse in epidemiologijo.. Skratka, splošni zdravniki ne bodo jemali brisov, ker menda to ne znajo in ker nimajo primernih oblek, zaščite pred virusom in tako naprej.. Pa vendar so dokazali da znajo, postavili so šotor, ki ga je mogoče zlahka razkužiti, prepovedali vstop vsem v bolnišnice, da ne bi prihajalo do nepotrebnih okužb. Čebaškova, pa bi za 7000€ na mesec morala pokazati mnogo več znanja, kot samo zavajanje psihiatra, ki ne zna držati stetoskopa. Če človek z dokotoratom ni sposoben svojega dela, naj to kar hitro razloži, da bomo vedeli komu lahko še zaupamo in zakaj že si delijo tako visoke plače.. Čebaškova pa naj si rajši ogleda kaj počne ta "stroka" v Hrastovcu, ki je sramota za civiliziran svet. To je njeno področje in človek se vpraša kdo je bol prizadet, tisti z dr. nazivom ali bolnik ki je prišel k njemu..
KrasMan
27. 02. 2020 10.02
+18
Dej povejte mi kdo v tem času ne kašlja in kiha
Marko Podganjek
27. 02. 2020 09.56
+31
Po mojem je tole kar je rekla in sem dal z velikimi črkami zelo zelo sporno: "Povedala je, da bodo na koronavirus testirali ljudi, ki so bili na ogroženih območjih IN IMAJOI ZNAKE OBOLENJA – to pomeni temperaturo nad 38 stopinj Celzija in znake okužbe zgornjih dihal (kašljanje, težje dihanje ipd.). Posameznikov ne bodo testirali. " SAJ POIMENI, da se bo zaradi narave virusa, ki je nalezljiv včasih že 14 dni pred znaki, neopazno nalezla cela država. Mi bi morali podobne, kot ostale resne države testirati VSE, ki pridejo iz tveganih območij in jih tudi epidemiološko obravnavat (morali bi biti tudi v selfkaranteni).
pizzamargerita
27. 02. 2020 11.28
+3
ti testi so očitno zanesljivi enako kot nič. Pokažejo +, če si že ornk bolan, preden kažeš znake, pa kažejo LAŽNO NEGATIVEN REZULTAT. Kar je slabše, kot še teh testov sploh ne bi delali. Veliko ljudi z ladje Diamond Princess je bilo ob izkrcanju negativnih, potem pa so čez 5 dni doma zboleli! vsem se se, zanašajoč se na negativni izvid testa, seveda veselo družili.
123soba
27. 02. 2020 09.54
+57
Imamo vse mogoče zbornice, zavode, inštitute, svete, direktorate, civilne iniciative,... kar si želite. Ko pride do težav si med seboj samo prelagajo odgovornosti. Dovolj bi bila ena institucija, z enim vodjem, kjer bi se vedelo kdo je za kaj odgovoren in kaj je potrebno narediti. Žal smo država državnih parazitov.
JApajaDAja
27. 02. 2020 09.44
+8
gremo kolektivno nad corono----z laškim!
Sandri?ka
27. 02. 2020 09.40
+11
Že par dni berem komentarje....dajte no, ali ste levi ali desni treba je stopiti skupaj, s tem bomo pakazali, da smo enotni. Vsem je znano, da je zdravstvo tam kjer pačje je, če pa se razvije pri nas ta virus, koliko ljudi bo ostalo brez dela in koliko več bo kriminala....tega nas naj bol strah.
Banion
27. 02. 2020 09.23
+34
Tile naši dohtarji se obnašajo kot da so od včeraj in sploh nimajo neke šole, sami morajo vedeti kaj je treba storiti ne pa da jim to razlagajo politiki. NIJAZ je nekaj takega kot zavod za šolstvo zmišljujejo si včasih tudi popolnoma neživljenske stvari, todi zdravniška zbornica ni nekaj kar bi bilo strašno blesteče
TolstojV
27. 02. 2020 09.19
+43
Dajte naženite na cesto te voluharje iz NIJAZa že ves čas se ve, da ti ljudje vlečejo samo plačo, skrbijo za svoje udobje, zavajajo državljane, ne poznajo svojih pristojnosti in ne koristijo nikomur in neobvladujejo organizacije zaščite državljanov pred virusom. Raje se ozgovarjajo, da to ni v njihovi pristojnosti kot, da bi kaj storili! V tem času ne potrebujemo nekega brezveznega nepotrebnega trobila ampak učinkovito zdravstveno ekipo ki bo sposobna izvesti teste na virus in pacijentom omogičila zdravstveno varstvo v karanteni ali v bolnišnici! To je vse kar državljani potrebujemo, zdravstvu namreč dajemo dovolj denarja, da kaj storijo v takem primeru ni pa potrebno, da gledamo kako NIJAZ afne gunca in se otresa svojih obveznosti. Imeti dragi NIJAZ samo zato da bodo javno mešali štrene in se na vse kriplje otepal kako nič storiti za državljane je nesramno.in neodgovorno zato si NIJAZ zasluži več kot samo javno kritiko! Vprašati jih je potrebno kaj pomeni Nacionalni inštitut za javno zdravje!
Uporabnik113189
27. 02. 2020 09.23
+19
Kaj pa pomeni zdravniška zbornica, ki se treuntno ukvarja samo s tem, kako se izogibati izpostavitvi pred virusom in prevaliti težave na druge.