Slovenija

Epidemija pokazala na razlike med mladostniki iz manj in bolj premožnih družin

Ljubljana, 18. 06. 2021 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med mladostniki iz manj premožnih družin in tistimi iz bolj premožnih so se v času epidemije covida-19 pokazale pomembne razlike v doživljanju pandemije, duševnem zdravju, tveganih vedenjih in drugimi z zdravjem povezanimi vedenji, kaže raziskava, ki jo je oktobra lani opravil NIJZ. Raziskava je sicer zajela 3052 mladostnikov med 14. in 18. letom starosti.

Raziskavo Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC), ki se običajno izvaja vsaka štiri leta, zadnja pa je bila izvedena v letu 2018, so na NIJZ predčasno ponovno izvedli že v jeseni 2020, ker jih je zanimalo, kako so mladostniki doživeli prvi val epidemije in kako so doživljali situacijo po tem. 

Mladostniki iz manj premožnih družin so bili v času covida-19 bolj ogroženi, pravijo pri NIJZ.
Mladostniki iz manj premožnih družin so bili v času covida-19 bolj ogroženi, pravijo pri NIJZ. FOTO: Shutterstock

Skoraj polovica mladostnikov poroča, da se je doma zaradi pandemije poslabšala finančna situacija 

Mladostnike so v okviru raziskave med drugim spraševali o pogojih šolanja v prvem valu epidemije. Približno 90 odstotkov jih je imelo pogosto ali zelo pogosto dostop do računalnika, tablice ali telefona in spleta za delo za šolo ter tudi za komuniciranje s prijatelji. Približno 10 odstotkov mladostnikov pa tega ni imelo nikoli, redko ali le občasno, izsledke raziskave povzema NIJZ. 

Svoj prostor za opravljanje šolskih obveznosti je imelo približno 85 odstotkov mladostnikov, 15 odstotkov pa ni imelo prostora, kjer bi bili sami, ko so opravljali delo za šolo. O tem, da niso imeli pomoči pri šolskih obveznostih in podpore s strani učiteljev ali staršev, je poročalo skoraj 27 odstotkov mladostnikov, 21 odstotkov pa jih meni, da niso imeli dovolj informacij od staršev, šole, medijev, da bi lahko razumeli, kaj se dogaja v državi. 

Približno petina se jih je med pandemijo zelo pogosto ali pogosto počutila osamljeno in ni imela občutka, da je del skupine prijateljev, 17 odstotkov pa ni imelo (nikoli ali le redko) na voljo ljudi, s katerimi bi se lahko pogovarjali. 

Skoraj polovica (46 odstotkov) je poročala o tem, da se je pri njih doma zaradi pandemije poslabšala finančna in socialna situacija (npr., da so starši izgubili službo, da so imeli manj denarja, da so bili lačni, ker niso imeli denarja za hrano itd.).

V prvem valu epidemije so mladostniki, ki prihajajo iz manj premožnih družin, to pomeni, da so družinsko blagostanje ocenili kot slabše (gre za samooceno denarnega blagostanja družine):

  • imeli redkeje svoj prostor za opravljanje šolskih obveznosti (skoraj tretjina: 32 %, mladostniki z boljšim blagostanjem pa 14 %);
  • niso imeli podpore pri šolskih obveznostih (32 %, mladostniki z boljšim blagostanjem pa 18 %);
  • pogosteje so se počutili osamljene (38 %, mladostniki z boljšim blagostanjem pa 17 %);
  • in se niso počutili kot del skupine prijateljev (skoraj tretjina: 31 %, mladostniki z boljšim blagostanjem pa 18 %).

Poleg tega so mladostniki iz manj premožnih družin pogosteje poročali, da nimajo dovolj informacij, da bi lahko razumeli dogajanje v državi in da se je družinski finančni in socialni položaj poslabšal – takih je bilo 76 odstotkov mladostnikov iz manj premožnih in 39 odstotkov mladostnikov iz bolj premožnih družin. V času po prvem valu so mladostniki iz manj premožnih družin poročali o večji obremenjenosti z delom za šolo, ki jim je bila tudi manj všeč, še dodajajo pri NIJZ. 

Raziskava je pokazala še, da so mladostniki iz manj premožnih družin redkeje uživali sadje in zelenjavo, zajtrk, redkeje so imeli skupne družinske obroke, pili so več sladkanih pijač ter bili manj telesno dejavni v primerjavi s tistimi iz bolj premožnih družin.

"Manj premožne družine in njihovi mladostniki so še posebej ranljiva skupina, ki jim mora družba tudi v času pandemije in po njej posvetiti posebno pozornost, jim omogočiti enake pogoje za šolanje in tudi za brezskrbno, aktivno in zdravo počitnikovanje," je ob tem povedala Helena Jeriček Klanšček z NIJZ ter dodala: "Da bi zmanjšali razlike med manj in bolj premožnimi družinami in mladostniki, je treba splošne preventivne in promocijske programe prilagoditi ter jih dopolniti s tistimi, ki bodo usmerjeni v ranljive družine in mladostnike."

Treba pa je tudi poskrbeti, da bodo imeli mladostniki iz ranljivejših družin v naslednjem šolskem letu boljše možnosti za šolanje – tako z vidika tehnične opreme kot tudi z vidika učne in druge pomoči, pri tem opozarja NIJZ. "Posebno pozornost je treba posvetiti tudi izboljševanju življenjskega sloga, povezanega z zdravjem, zmanjševanju občutkov osamljenosti, izoliranosti in boljše informiranosti." 

Preberi še: 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1921539
18. 06. 2021 17.18
+1
A bejžte no?Tazisavo so naredili?In samo mef epidemijo je tako,drugace imajo pa vsi enake moznosti?Oh...Nikoli ni bilo enako za vse in nikoli ne no.In prav je tako.Tudi v naravi nimajo bse rasime in bse zibalo emakij moznosti.Tako je
*Violate*
18. 06. 2021 17.08
+3
Vprašajte še starše - une zdravnike, k so vlekl 9k dodatka za navidezno prisotnost, une, k so samostojni podjetniki pa so mogl vse zapret, une, k delajo v javni upravi in so doma visel z 80% nadomestila za nič dela, une, k so ostal brez službe, une, k sedijo v parlamentu in so ljudem škodo delal, pa vseeno vlekl vse sorte dodatke in celo napredovanja...no, pa bote vidl, kdo je profitiral (ti so seveda najbolj podpihovali Corono in še zmeraj služijo na račun tega) in kdo je potonil. Skladno s tem gre potem tale anketa za mladostnike, ki roko na srce, niso imeli skrbi, kako do denarja, da bodo plačali položnice - tudi tiste za elektriko, da so oni viseli 95% časa na računalnikih pa se ''učili na daljavo''.
visoki
18. 06. 2021 17.01
+2
ja seveda mladi bogataši so imeli zoom iz dubaja,normalni otroci pa iz spalnice
kiropraktik
18. 06. 2021 16.49
+0
A bodo raziskovalci dobili Nobelovo nagrado, ali jabolko navdiha?
Hriboborec
18. 06. 2021 15.49
+6
Pa saj je vedno enak vzorec, v nepredvidljivih situacijah vedno revni bolj naj..ebejo, ker nimajo prihrankov in so zelo hitro v finančnih težavah, premožnejši pa tako obdobje občutijo kot jadralec, ki mu malo zmanjka vetra v jadrih, ampak se še vedno pelje, samo malo ga upočasni, rešitev imate na dlani, v Sloveniji je zaenkrat ßtudij še vedno skoraj brezplačen, vsak se tudi preko drugih kanalov, ne le študija, lahko vrhunsko izobrazi, samo je treba imeti cilje, kar jih pa mnogi nimajo....problem je seveda v starših, ki s svojim zgledom otrokom tlakujejo pot, v obe smeri, otroci remožnejših pijejo vodo in športajo, revnejši se na kavču ob gledanju žajfnic nacejajo s kokakolo, ter postajajo revni ße v glavah.
jafalical
18. 06. 2021 16.43
+2
to se strinjam in res je temu tako.So seveda tudi izjemni starsi, ki vedo kaj doseci, in kako otroku tlakovati pot v zivljenje, pa ce tudi gre za mamo samohranilko.So pa starsi, ki dejansko nimajo pojma, ze uniceni od svojih starsev, zdaj pa se to samo se bolj stopnjuje...Ne glede na denar, je stars tisti, ki cas nameni otroku in ga vodi do neke tocke, potem pa...Mnogi kravijo razpadle zakone, ker so se locili, drugi krivijo babice in dedke, mnogi pa se pomislili niso kaj so poceli z otrokom in kaksen zgled so mu zdaj, ko je bil tak cas. in kot je zgoraj napisal Hriboborec in na koncu najbolj preprosto napisano in skodljivo najbolj do otrok;"problem je seveda v starših, ki s svojim zgledom otrokom tlakujejo pot, v obe smeri, otroci remožnejših pijejo vodo in športajo, revnejši se na kavču ob gledanju žajfnic nacejajo s kokakolo, ter postajajo revni ße v glavah."
ni_mi_vse_eno
18. 06. 2021 15.31
+5
Moja izkušnja je taka, da če imaš tako veliko, da ti ni potrebno nič mignit, potem pač ne migneš in ti ata kupi maturo, ata kupi vse. Ti pa kot neizobražen in nevzgojen, pač zafuraš, kar je ata celo življenje vkup spravljal. (Jure Jankovič - "Republiški inšpektorat za šolstvo in šport je pri ugotavljanju odgovornosti pri opravljanju mature dijaka Jureta Jankovića ugotovil nedvomno kršitev predpisov s strani ravnateljice ekonomske in administrstivne šole ter gimnazije na Centru za dopisno izobraževanje (CDI) Univerzum Branke Čižman,"). Zato sem za naslednje življenje izbral tako situacijo, kjer moram delat, da preživim in iskreno povem, da sem ponosen na ustvarjeno.
Hriboborec
18. 06. 2021 17.13
Ni pravil, to o čemer ti pißeš, se dostikrat zgodi, tam kjer so v družini na hitro prišli do denarja, pa starši mislijo, da sedaj ko je pa keš, imamo pa vse, kjer so premožni od nekdaj, so otroci tako vzgojeni, da vedo, kakšno zadovoljstvo ti dajo lastni dosežki, v takih družinah se o denarju sploh ne pogovarjajo, je zgolj sredstvo, me pa cilj.
Bourne
18. 06. 2021 15.31
+3
A da se to ugotovi, je treba narediti prav raziskavo? Dokler bo ogromna neenakost in nepravicnost v druzbi ter nobenih ucinkovitih reform, je skoda denarja za taksne neumne raziskave.
Yakuza
18. 06. 2021 15.15
+0
Kesurje je treba olupit!
anabanana
18. 06. 2021 14.55
+2
Prave posledice šele prihajajo😵
anabanana
18. 06. 2021 14.55
-1
NIJZ je treba linčat in vse ki so povezani
JApajaDAja
18. 06. 2021 14.46
+7
pokazalo se je le to, kar se je 30 prikrivalo,molčalo in skrivalo!