Slovenija

'Nikakor ta denar nima veze s Patrio'

Ljubljana, 14. 11. 2009 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Cekuta je potrdil, da je pri banki Steiermärkische Sparkasse vzel kredit, a pravi, da ta denar ni povezan s Patrio. Ali so bile transakcije finskega denarja v SDS opravljene, pa ne ve.

Jure Cekuta
Jure Cekuta FOTO: POP TV

Slikar Jure Cekuta je za Delo potrdil, da je pri banki Steiermärkische Sparkasse vzel kredit v višini slabih 400.000 evrov, a trdi, da ta denar ni povezan s Patrio. Na njegovem zaslišanju je bilo največ vprašanj o transakcijskih manevrih v SDS, pravi. Ali so bile transakcije finskega denarja v SDS opravljene, pa ne more vedeti, pojasnjuje. Jure Cekuta zdaj tudi priznava, da je v času pogodbe z RHG prejemal po 4000 evrov na mesec.

Patria je imela med majem 2004 in decembrom 2006 s slikarjem Juretom Cekuto sklenjeno pogodbo o svetovanju, je že v četrtek pojasnila predstavnica Patrie za stike z javnostmi Satu Palm. 4000 evrov na mesec naj bi Cekuta po pisanju Dela prejemal prav po pogodbi s Patrio, ki pa jo slikar zanika.

Prav tako je Cekuta vnovič potrdil, da je od Hansa Wolfganga Riedla februarja leta 2004 prejel okrog 340.000 evrov. "A to je le 30 odstotkov zneska, ki mi pripada po svetovalni pogodbi. Riedl mi dolguje še 70 odstotkov," je za Delo dejal Cekuta. Riedl je bil sicer svetovalec Patrie za vzhodne države, Cekuta pa o tem nakazilu pravi, da je samostojni umetnik, slikar, in da mu dohodkov ni treba razlagati nobeni javnosti, saj k temu ni zavezan.

Mediji so sicer ta teden poročali, da je dolg pri avstrijski Erste Bank (Banka Sparkasse je del skupine Sparkassen in Erste Bank) znašal okoli 1,4 milijona evrov. Cekuta je to informacijo označil kot laž in zatrdil, da v tej banki nikoli ni bil komitent.

Kakor koli že, kredit sem vzel pred Riedlovim nakazilom na moj račun, ki ga imam odprtega pri Bank Austria, s tem da sem ga potem malo prolongiral. Sem pač finančno taktiziral, ker sem na ta način lahko urejal svoje finančno stanje. Nikakor pa ta denar nima zveze s Patrio. Jure Cekuta

Šlo je za napačno številko

Po poročanju današnjega Dela je šlo za napačno številko, saj banki Steiermärkische Sparkasse dolguje slabega pol milijona evrov. "Pred časom so mi iz te banke sporočili, da sem zamudil z obrestmi. Na obvestilu je bil zapisan napačni znesek, zaradi česar so mi iz banke poslali novo obvestilo, s katerim so mi sporočili, da je prejšnje obvestilo brezpredmetno. V njem je bila zapisana napačna številka," je pojasnil Cekuta.

Njegovim besedam je, kot poroča Delo, pritrdil in s papirji dokazal tudi Cekutov bančnik iz Steiermärkische Sparkasse. "Ta papir je bil neveljaven, vendar so kriminalisti ravno v tistih dneh pri meni izvedli hišno preiskavo in med drugimi papirji odnesli tudi tega. Vendar, kot ste se lahko prepričali, ni šlo za dobrih milijon evrov, temveč za slabih 400.000 evrov," je povedal Cekuta.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: POP TV

'Vse skupaj ni orožarska afera'

Cekuta je v krajšem pogovoru za Delo govoril tudi o svoji vlogi v t. i. štabnem dokumentu, kot ga je imenoval predsednik SDS Janez Janša. Cekuta sicer ne razume, "kaj je mislil Janša, ko je to poimenoval štabni dokument", povedal pa je, da je v dokumentu, ki ga je napisal skupaj z Reijom Niittynenom, zbiral splošne informacije.

"To pomeni, da sem Patrii povedal, kakšna politična struktura je v Sloveniji, kakšna je struktura vlade, kje zemljepisno se nahaja obrambno ministrstvo, kako naj napišejo pismo za uradni sprejem ... To je v glavnem vse," je pojasnil.

Poudaril je še, da "vse skupaj sploh ni orožarska afera, ampak gre za državni nakup vojaške opreme, ki je zabeležen tudi v proračunu. Če se bo uporabljal tak termin še naprej, potem pomeni, da je obrambni minister glavni orožar, vsi vojaki pa lopovi".

Na vprašanje časnika, ali je Patrio zanimalo, kako priti do Janeza Janše, je odgovoril, da direktno ne. "Sploh ne vem, da bi se njegovo ime kje izrecno omenjalo. Omenjeno je le tam, kjer sem Fincem navedel strukturo vlade po volitvah, kjer sem naredil copy paste z interneta. Da bi pa posebej iskali kontakt do Janše, mene niso vprašali," pravi.

Ob tem se sprašuje, "zakaj Janez Janša zvrača pozornost s sebe na mene. Do zdaj sem bil o tem tiho, zdaj pa sem se odločil, da bom nekaj povedal: na mojem zaslišanju je bilo največ vprašanj povezanih s transakcijskimi manevri v SDS".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
23. 11. 2009 12.26
SAJ RDEČUHI NEZNAJO DRUGA, KOT PODTIKAT NJIHOVA NEPOŠTENA DEJANJA DRUGIM. ZATO HOČE PAHOR SVOJA DVA KRIMINALCA POSLAT NA RAČUNSKO SODIŠČE V EU IN V EU NEKI FINANČNI URAD, TAKO PAČ JE, DA JIH SKRIJE PRED ROKE PRAVICE, SRČNO UPAM, DA BODO V TEH EU-INSTITUCIJAH VIDELI KAKE POKVARJENCE JIM HOČEJO TI POSTKOMUNISTI TAM DELAT PODOBNE AFERE IN NEPOŠTENJA. ZATO POZOR EU! PRIHAJATA DVA ZELO SPORNA UDBOVCA!!!!!
kibic
15. 11. 2009 23.08
Ne vem zakaj Cekut "muti". Če je dobil provizijo za posredovanje, kar je v svetu popolnoma normalno in da je plačal prispevke kot vsak drug državljan, sedaj res ne vem česa se boji?
Marko Varga
15. 11. 2009 19.36
Janša je dobil denarno nagrado,ker je naročil Patrije brez motorjev in koles in stem zelo prispeval k čistemu okolju za kar se že dolgo prizadeva..
pinko
15. 11. 2009 18.40
sds in JJ imajo čiste roke,do zapestja.
Tonček Balonček
15. 11. 2009 18.28
Ampak a niso Hrvatje tudi imeli habsburške preteklosti? Kolikor vem, je etnično čistko izvajal že Hitler. Ene 12 tisoč jih je pomrlo v taboriščih, od skupaj 63.000 izgnanih Slovencev in 17.000 pobeglih pred izgonom med letoma 1941 in 1945 je danes živih še 14.400 slovencev, za število preživelih taboriščnikov pa ne vem.
zahod.west
15. 11. 2009 13.52
hlupy, pa še to si pozabil, kar je po mojem mnenju najpomembnejše . Komunisti so v Slo tako močni zaradi posebnosti. Slovenija je pač bila industrializirana , je imela delovna mesta, je imela kapital, je imela tradicijo poštenega dela (zaradi habsburške - avstro-ogrske preteklosti, zaradi kulturne bližine zahodne civilizacije) In PRAV ZARADI tek a so komunisti izvedli ETNIČNO čistko (zapodili so 25%- 35%) populacije in jo ZAMENJALI z politično uvoženimi zvestimi BALKANCI (te so jih iz blatnih koč dali v zidane hiše), ki so in bodo to na volitvah VRNILI USLUGO. Etnična čistka, spomni se, to je bistvo moči rdečuhov v Sloveniji.
Tonček Balonček
15. 11. 2009 00.53
On je rabil gotovino, da je lahko izvajal motivacijske obiske! Pa akj mislite, das o mu izstavljali račune in je nakazoval denar?
xes
15. 11. 2009 00.10
Heh, 400.000 eur za svetovanje SLIKARJA v zvezi z oklepniki... nekam dosti denarja, da svetujes odtenek zelene barve al karkoli ze lahko en SLIKAR svetuje proizvajalcu orozja.... ;) ...
Goky
14. 11. 2009 23.32
Se vidi, da na forumu je precej dobrih pivčkov. So šli vsi na Martinovanje he he bi napisal Rado.
RADO62
14. 11. 2009 22.30
phikoss14.11.2009, 22:23-1 ... Vsekakor so tudi Cekuto plačevali in to že od januarja 2004, ko je bil še Rop na oblasti.... heh
Tonček Balonček
14. 11. 2009 21.30
Vsak teden bo povedal malo več, dokler ga ne bo na kakšnem križišču stisnilo... Saj vloma v sefe SKB tudi nikoli ne bodo raziskali! Pa ene par bo zastrupljenih s plutonijem!
tony_abcde@yahoo.com
14. 11. 2009 18.53
počakajmo še kakšen teden, ko bo spet "priznal"
hlupy
14. 11. 2009 18.44
demanti "Komunistični levičarski opranoglavni ste res prizadeti.Ne vem kako vi sploh živite na tem svetu, da tako levičarjem verjamete.Da toliko naklepnih zarod zoper edinega in močnega nepremagljivega političnega komunističnega nasprotnika,sodobneg in sposobnega za voditi slovenijo in evropo,kot JJ. Zato morajo morilci v teh sedanjih časih izvajati načrtovane afere, spletke, izmišljene obtožbe in zarote zoper vse desne obcije, samo, da bi stranko SDS in JJ politično umorili in spravili iz politične konkurence levici.Če bi bilo to res, bi bil že JJ že na zatožni klopi. Sedaj pa nimajo nobenega materjalnega dokaza, kot samo sedaj urejajo in pripravljajo lažne in ponarejene obremenilne listine zoper JJ, ki jih bojo pravi čas in na pravo mesto podtaknili in potem pa na vsake toliko časa jih bojo spravljali na svetlo in s tem slovensko ljudstvo zastrupljali in še kakšen pogovor opravljali v ozadju, z še ne odkritim sodelujočim pri načrtovanju afere. Ko je videti je sedaj pri pisanju in natovcevanju in obtožbami, ter ininuacijami, bojo omenjali JJ stranko SDS in vse to bo pisal sedaj Delo in ne več Dnevnik. Kot je videti je sedaj Delo prevzelo primat, da se narod zopet zastrupi z natovcevanjem, obtožbami, da se zadeva spelje po ovinkih in naokrok tako, da malo omenjajo Janševo stranko SDS, samo zato da se narod pogovarja in zastruplja zoper JJ. Na ulici potem pa vse to na prevzame peta kolona, ki pa kar direktno napada in obtožuje Janšo in stranko SDS.To je cilj komunističnih umotvorov za uničenje desne obcije s to sprevrženo pokvarjeno metoda za politični umor desnice, posebno nepremagljivega JJ. In na koncu je samo še cilj odstraniti BB iz tožilstva, da levičarji nastavijo njihovega mafijaša, da bo vse pregone zoper aferaše, zaustavil zoper vseh tistih, ki so afero izpeljali, bojo ali oproščeni, ali bojo zadeve zastarale.Janšo bojo pa še zmeraj obtoževali in nikoli ne dokazali, kot to delajo sedaj za afero orožje iz leta 199, ko se je to pred vsakimi volitvami obtoževalo, pa mu niso mogli komunistični boljševiki JJ nikoli dokazati, pri tolikih preiskavah in s podtaknjenimi panarejenimi listinami.Pa mu ne morejo do živega in mu tudi sedaj ne bojo, se bojo preprosto utrudili, ani bojo po zaporih razmišljali, drugi bojo pa politično mrtvi in bo mir pred njim." .....in ti izjaviš da smo mi prizadeti:D
jozek12
14. 11. 2009 18.30
Vse poti vodijo do ROPA. Sedaj je jasno zakaj se je skril pod drugo krilo.
RADO62
14. 11. 2009 18.28
jacfive14.11.2009, 18:190 .... Ne smeš pa tudi nikoli pozabiti, da je bil Janša celo obtožen ugrabitve pojočega majorja Trohe... Toliko o podtikanjih, ki so očitno del levičarske propagande za pridobivanje volilcev... Pa Ropa, ki je se je milo rečeno zlagal o dogovoru incidenta v zalivu in se kljub prošnji Pahorja nikoli ni opravičil... Pa še in še... heh
Tone Strahan
14. 11. 2009 18.25
Komunistični levičarski opranoglavni ste res prizadeti.Ne vem kako vi sploh živite na tem svetu, da tako levičarjem verjamete.Da toliko naklepnih zarod zoper edinega in močnega nepremagljivega političnega komunističnega nasprotnika,sodobneg in sposobnega za voditi slovenijo in evropo,kot JJ. Zato morajo morilci v teh sedanjih časih izvajati načrtovane afere, spletke, izmišljene obtožbe in zarote zoper vse desne obcije, samo, da bi stranko SDS in JJ politično umorili in spravili iz politične konkurence levici.Če bi bilo to res, bi bil že JJ že na zatožni klopi. Sedaj pa nimajo nobenega materjalnega dokaza, kot samo sedaj urejajo in pripravljajo lažne in ponarejene obremenilne listine zoper JJ, ki jih bojo pravi čas in na pravo mesto podtaknili in potem pa na vsake toliko časa jih bojo spravljali na svetlo in s tem slovensko ljudstvo zastrupljali in še kakšen pogovor opravljali v ozadju, z še ne odkritim sodelujočim pri načrtovanju afere. Ko je videti je sedaj pri pisanju in natovcevanju in obtožbami, ter ininuacijami, bojo omenjali JJ stranko SDS in vse to bo pisal sedaj Delo in ne več Dnevnik. Kot je videti je sedaj Delo prevzelo primat, da se narod zopet zastrupi z natovcevanjem, obtožbami, da se zadeva spelje po ovinkih in naokrok tako, da malo omenjajo Janševo stranko SDS, samo zato da se narod pogovarja in zastruplja zoper JJ. Na ulici potem pa vse to na prevzame peta kolona, ki pa kar direktno napada in obtožuje Janšo in stranko SDS.To je cilj komunističnih umotvorov za uničenje desne obcije s to sprevrženo pokvarjeno metoda za politični umor desnice, posebno nepremagljivega JJ. In na koncu je samo še cilj odstraniti BB iz tožilstva, da levičarji nastavijo njihovega mafijaša, da bo vse pregone zoper aferaše, zaustavil zoper vseh tistih, ki so afero izpeljali, bojo ali oproščeni, ali bojo zadeve zastarale.Janšo bojo pa še zmeraj obtoževali in nikoli ne dokazali, kot to delajo sedaj za afero orožje iz leta 199, ko se je to pred vsakimi volitvami obtoževalo, pa mu niso mogli komunistični boljševiki JJ nikoli dokazati, pri tolikih preiskavah in s podtaknjenimi panarejenimi listinami.Pa mu ne morejo do živega in mu tudi sedaj ne bojo, se bojo preprosto utrudili, ani bojo po zaporih razmišljali, drugi bojo pa politično mrtvi in bo mir pred njim.
RADO62
14. 11. 2009 18.24
jacfive14.11.2009, 18:19.... Se strinjam, da je še vse odprto... Pa čeprav so se zadeve s patrio začele odvijati predenj je prišel Janša na oblast in ker januarja 2004 nič ni kazalo, da bi lahko levica bila poražena trdim, da so provizije, ki jih je pokasiral Cekuta bile namenjene nekomu iz LDS-a... heh
hlupy
14. 11. 2009 18.20
RADO62....heh
jacfive
14. 11. 2009 18.19
Ja rado, povsem možno je, da je drnovšek kupoval orožje s podkupninami - tega nikoli ne bom apriori zanikal - tako kot ti zanikaš, da bi kdaj SDS dobil podkupnine. Tudi povsem možno je, da je janša s prodajo orožja v 90-ih zaslužil milijone - tudi tega ne bom nikoli zanikal ali pa nikoli trdil - če to ne bodo dokazali na sodišču. Ampak nič od tega prav v ničemer ne spremeni dejstva, da je pri poslu s Patrijo janševa vlada in drugi, ki so lahko vplivali na posel, mogoče prejeli podkupnine. Zakaj potem zvračaš pozornost drugam? Se strinjam - vse nakupe in prodaje orožja od osamosvojitve naprej bi bilo potrebno raziskat. In ta posel s patrijo tudi (to se na srečo tudi počne)...
RADO62
14. 11. 2009 18.17
CVIKEL14.11.2009, 18:12 0 ...Kar pridno inhaliraj tisto tvojo dnevno dozo lepila iz najlon vrečke, da se mal ogreješ...Verjamem, da ti ni lahko premagovati teh mrzlih zimskih dni brez centralne kurjave in od vseh pozabljen..... heh