Slovenija
Oglas

Nikar ne storite tega, če želite zaslužiti!

Ljubljana, 22. 02. 2021 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Predčasno ne prekinjajte naložbenih polic, dolgoročno ne varčujte na banki in ne vlagajte v slovenske delniške sklade preko zavarovalnic. Te odločitve vašo denarnico najbolj kaznujejo. Preberite, katere najhujše napake delajo varčevalci in po nepotrebnem stalno izgubljajo svoj denar.

»Nikar predčasno ne prekinjajte naložbenih zavarovalnih polic.«
»Nikar predčasno ne prekinjajte naložbenih zavarovalnih polic.« FOTO: Arhiv ponudnika

Včasih je bil povprečni vlagatelj zadovoljen, če je njegovo varčevanje v bankah ohranjalo svojo vrednost. Danes je situacija popolnoma drugačna, saj tovrstne naložbe niso primerne za ohranjanje vrednosti premoženja, kaj šele za njegovo plemenitenje. 

Finančne svetovalce družbe FINANČNA HIŠA, ki jo odlikuje prestižno priznanje platinaste bonitetne odličnosti, že dve leti zapored, smo vprašali, katere so glavne napake, ki jih počne povprečni slovenski varčevalec.

Tudi v letu 2021 boste z bančnimi depoziti še naprej izgubljali svoj denar

Če boste držali 1.000 EUR leto dni na banki, bo ta tisočak čez leto dni vreden 15 EUR manj, saj je pričakovana inflacija 1,5%, opozarjajo finančni svetovalci FINANČNE HIŠE.

Banke nam že napovedujejo ležarine tudi za fizične osebe. Podjetjem je to že vsakdanje, da banki plačujejo za svoj denar, ki jim leži na bančnem poslovnem računu. Ležarine znašajo povprečno okrog 0,5% letno. Pričakovati je, da bodo letos s.p.-ji in pravne osebe plasirali svoj denar v vzajemne sklade še bolj kot doslej.

Nikar predčasno ne prekinite naložbene police pri zavarovalnici

"Če ste naložbeno polico sklenili za 20 let, vztrajajte vsaj deset let in je ne prekinjajte po treh ali štirih letih," svetuje mag. Karmen Darvaš, direktorica FINANČNE HIŠE.

Po desetih letih od sklenitve vam ne bo potrebno plačati davkov. Poleg tega so odkupne vrednosti pri naložbenih policah v prvih letih zelo slabe. Po treh letih boste dvignili le tretjino ali manj svojega vplačanega denarja.

Velikokrat se zgodi, da varčevalec obupa na začetku svoje poti, ko dejansko še sploh ni pričel ustvarjati donosov. Obrestno obrestni račun dela čudeže izključno na dolgo dobo in samo vztrajni bodo nagrajeni. Ob prvi priložnosti, ko potrebujete denar za druge namene, ne prekinite svojih zavarovalnih polic. Tudi naložbenih nepremičnin ne kupujemo za tri ali štiri leta, čeprav tudi v vmesenem obdobju izgubijo marsikdaj na tržni vrednosti.

Naložbeno varčevanje vam nudi možnost, da izkoristite možnost visokih donosov na mednarodnih finančnih trgih, pravijo svetovalci FINANČNE HIŠE.
Naložbeno varčevanje vam nudi možnost, da izkoristite možnost visokih donosov na mednarodnih finančnih trgih, pravijo svetovalci FINANČNE HIŠE. FOTO: Arhiv ponudnika

Preden se odločite za naložbo, določite jasni cilj in ročnost za dosego le-tega

Skupaj s finančnim svetovalcem za osebne naložbe ocenite nagnjenost k tveganju – kakšen donos pričakujete, kakšno nihanje na borzi lahko prenesete. Na podlagi tega, je treba izdelati naložbeno strategijo in sredstva ustrezno razpršiti. 

Postavljene strategije se nato držite. Dolgoročne naložbe potrebujejo ključno sestavino, potrpežljivost. Kratkoročni pohlep vam bo uničil še tako dobro naložbo.

Pohlep je zanesljiv recept za realizacijo negativnih donosov. Mnogo ljudi si želi realizirati visoke donose, na prevzem naložbenega tveganja pa niso pripravljeni.

Nikar brezglavo samo v kriptovalute in bitcoin

Zanimivo, kako se nepoučeni ljudje na splošno bojijo naložb na zakonsko reguliran in nadzorovan trg vzajemnih delniških skladov, analizirajo pretekle donose in celo dnevna gibanja, hkrati pa lahkotno nalagajo v zelo špekultaivne kriptovalute. 

Večina se sploh ne zaveda, da so kriptovalute špekulativni instrument. Kriptovalute, ki obljubljajo in trenutno dosegajo enormne donose, so hkrati tudi zelo tvegane. Takšni kot so vzponi, takšni so tudi padci. To pa se po navadi pozablja. 

V FINANČNI HIŠI d.o.o. svetujejo, da vlagajte v bitcoine in druge kriptovalute samo z delčkom denarja, ki ga ne boste pogrešali, če ga boste izgubili. Nič ni narobe, če se zavedate špekulacij kriptotrga. Ne sme pa biti to vaša edina naložba. 

Ne pozabite, da tisti finančni produkti, ki obljubljajo tudi trimestne letne in mesečne donose, morda jih trenutno celo dosegajo, prinašajo tudi realizacijo takšnih velikih izgub. Vlagatelji lahko končajo v minusu ali izgubijo celoten denarni vložek. 

Vložki v tako visoko tvegane naložbe naj ne bi presegali od 5 do 10 odstotkov likvidnih finančnih sredstev.

Po mnenju finančnih svetovalcev FINANČNE HIŠE je dobra razpršenost naložb, tako po vrsti kot po ročnosti. S tem si boste zagotovili donos in varnost.

Ne iščite in ne čakajte primernih trenutkov

Nikoli ne vlagajte, ko to počnejo že vsi drugi, ker to pomeni, da ste ugoden trenutek za nakup že zdavnaj zamudili. Boljša metoda je, da vstopite na trg potem, ko so le-ti močno padli. Veliko bolj se obrestuje naložba, kjer v določenem obdobju redno nalagate denar, kot pa čakanje na pravi trenutek za vstop na trg, ki ga v resnici nihče natančno ne pozna. Isto velja za kriptovalute.

 Izkoristite svetovanje na daljavo preko video konference.
Izkoristite svetovanje na daljavo preko video konference. FOTO: Arhiv ponudnika

Ne sklepajte naložbenih polic s slovenskimi skladi

Ne sklepajte naložbenih polic pri  zavarovalnicah s slovenskimi skladi. Ta odločitev je ena najdražjih. Če sklenete naložbeno polico z obročnim mesečnim ali letnim vplačevanjem, jo sklenite s tujimi investicijskimi skladi, do katerih ne morete direktno vstopati v Sloveniji. V te sklade vstopajte direktno, saj so nizki vstopni stroški, opozarjajo na FINANČNI HIŠI.

Po analizah FINANČNE HIŠE, je prav gotovo ena najboljših naložbenih polic to naložbeno varčevanje, ki vlaga v svetovno najbolj priznane sklade in največje na svetu.

To je ena najboljših naložbenih varčevanj pri nas

Naložbeno varčevanje vam nudi možnost, da na optimalen način izkoristite možnost visokih donosov na mednarodnih finančnih trgih in možnost garancije na kapital. 

V okviru naložbenega varčevanja je na izbiro več kot 90 svetovno priznanih delniških, mešanih in obvezniških vzajemnih skladov. Več o tej naložbi razkrivamo tukaj.

V okviru naložbenega mesečnega varčevanja vam je na izbiro več kot 35 svetovno priznanih skladov z Morningstar zvezdicami.

Med tremi največjimi investicijskimi skladi na svetu, ki so hkrati uvrščeni na lestvico Morningstar, so:

- Fidelity Funds World Fund s petimi Morningstarjevimi zvezdicami, ki je v zadnjih 10 letih dosegel 195% donosa, povprečno 19,5% letno

- BlackRock Global Funds  s tremi Morningstarjevimi zvezdicami, ki je v 10 letih dosegel 168,25% skupnega donosa,

- JPMorgan Funds - US Small Cap Growth Fund s petimi Morningstarjevimi zvezdicami, sklad s tradicijo vse od 1984 leta naprej in je v  letih dosegel 2.221,36% odstotkov skupnega donosa.

*Donosi izračunani na dan 11.02.2021.

V te sklade lahko vlagate mesečno s poljubnimi mesečnimi ali letnimi zneski in sledite cilju doseganja potencialno višjih donosov. 

Izkoristite BREZPLAČNI INFO IZRAČUN.

Naložbeno varčevanje v teh skladih je primerno za namen ustvarjanja dodatne rente, za likvidno rezervo, za dodatno pokojnino polog za nepremičninski kredit ali za namen varčevanja za otroka.

Možnost rentnega izplačevanja do konca življenja

Na koncu obdobja se lahko namesto izplačila prihrankov odločite za izplačevanje neobdavčene mesečne rente do konca življenja.

V kombinaciji z Rentno klavzulo je renta zajamčena z uporabo rentnih tablic iz leta 2005. 

To predstavlja resnično prednost, saj pričakujemo podaljševanje življenjske dobe. Od leta 1987 se je renta za moške znižala za 45,9%, za ženske pa 32,3%.

Prednosti mesečnega naložbenega varčevanja:

- Sami izberete svojo naložbeno strategijo, vrsto naložbe in pričakovane donosnosti. Odločite se lahko za mesečna vplačila (minimalen znesek 30 evrov), letna vplačila ali za enkratno vplačilo. 

- Enkrat mesečno se lahko odločite za brezplačno spremembo naložbe z menjavo investicijskih, vzajemnih skladov. Vedno se lahko odločite za enkratno dodatno vplačilo ali delna izplačila.

- Dvig prihrankov je po desetih letih neobdavčen. Svoj dobiček in donose lahko vedno zaščitite z "Lock-In". Lahko se odločite za možnost garancije na kapital. Naložbena polica je davčno ugodnejša, saj je po desetih letih oproščena davka na kapitalski dobiček.

- Na koncu obdobja se lahko namesto izplačila kapitala odločite za izplačevanje mesečne rente do konca življenja.

mag. Karmen Darvaš opaža, da je finančna pismenost in ozaveščenost prebivalstva na nizki ravni, zato je napisala knjigo POSTANI KREATOR SVOJIH FINANC.
mag. Karmen Darvaš opaža, da je finančna pismenost in ozaveščenost prebivalstva na nizki ravni, zato je napisala knjigo POSTANI KREATOR SVOJIH FINANC. FOTO: Arhiv ponudnika

V dolgih letih delovanja kot direktorica podjetja FINANČNA HIŠA sem velikokrat naletela na ljudi, ki k nam prihajajo, ko je že velikokrat prepozno.

Marsikdo mi reče, joj ko bi o tem prej razmišljal.

Jaz pa pravim: "Recite KONEC odlašanju!"

Zato sem tudi napisala knjigo POSTANI KREATOR SVOJIH FINANC!, da ozavestim ljudi. Če je še nimate, jo lahko kupite tukaj: ŽELIM KNJIGO.

Tako se dela dodatna pokojnina

V FINANČNI HIŠI d.o.o. pravijo, da je varčevanje za pokojnino čisto brez veze. Razen, če želite na stara leta dobro živeti.

Res je, da za pokojnino varčujemo samo enkrat v življenju in popravnega izpita ne bomo imeli. Ker druge priložnosti ni, je pokojninski načrt zelo pomemben. Velikokrat odlašamo, saj se nam danes zdi varčevanje še nesmiselno in smo prepričani, da imamo še dovolj časa. Ampak, ali res?

Več kot polovica upokojencev pri nas prejema manj kot 600 evrov pokojnine. Če si želite zagotoviti finančno varnost v jeseni življenja, že danes premislite o primernem investiranju za upokojitev.

Vendar pozor: Ni vsaka renta zajamčena renta!

Ko se odločate za rentno varčevanje, je pomembno, da si zagotovite JAMSTVO rente in ne le zajamčenega kapitala, ki ga nudijo vsa življenjska zavarovanja in pokojninski stebri.

Potrošniki so nemalokrat zavedeni, ko sklenejo življenjsko zavarovanje ali pokojninsko varčevanje, da si bodo na ta način zagotovili tudi zajamčeno pokojnino. Pokojnina oz. renta je zgolj informativne narave in ni zajamčena.

Zagotovijo si le zajamčeni kapital, s katerim si bodo nekega dne tudi kupili rento. Cena te rente danes ni znana in ne more biti znana zaradi tablic smrtnosti. Dejstvo je, da se življenjska doba podaljšuje, s tem pa se slabšajo pogoji nakupa rente.

Ali ste vedeli, da se je renta od leta 1987 za moške znižala za 45,9%, za ženske pa 32,3%? Zato ZAJAMČENA RENTA predstavlja resnično PREDNOST, saj tudi v prihodnje pričakujemo podaljševanje življenjske dobe.

Finančne svetovalce smo vprašali, zakaj bi naj mladi varčevali za pokojnino?

Odgovorili so:

- Vsi si želimo neodvisno starost.

- Nihče si ne želi biti svojim otrokom v breme

- Vsi si želimo imeti enak standard, kot ga imamo danes, v času zaposlitve.

- Nihče si ne želi na stara leta imeti finančnih skrbi.

Začnite varčevati za dodatno pokojnino, saj si s čim prejšnjim varčevanjem lahko z nižjimi zneski zagotovite višje prihodke za varno starost.

Izkoristite BREZPLAČNI INFO IZRAČUN - in ugotovite, koliko lahko pridobite s tem rentnim varčevanjem.

Kako pa do najcenejšega zavarovanja na spletu?

Prihodnost sklepanja zavarovanj so vse zavarovalnice na enem spletnem portalu, pravi ustanovitelj in idejni pobudnik, David Fister.
Prihodnost sklepanja zavarovanj so vse zavarovalnice na enem spletnem portalu, pravi ustanovitelj in idejni pobudnik, David Fister. FOTO: Arhiv ponudnika

V FINANČNI HIŠI so razvili spletni portal ZavaGO, ki kot prvi v Sloveniji omogoča primerjavo nezgodnih, življenjskih in zdravstvenih zavarovanj različnih zavarovalnic na enem mestu.

"Želimo si preglednih zavarovalnih rešitev, da bi lahko pregledali vsa zavarovanja, ki jih imamo na voljo pri nas," tarnajo potrošniki.

Potrošniki si želimo na transparenten način sklepati najrazličnejša zavarovanja – od turističnih, nezgodnih do zdravstvenih.

Ker večinoma nimamo dovolj časa, da bi pregledovali pestro ponudbo zavarovalnic, smo do zdaj lahko le razmišljali o enem spletnem mestu, kjer bi bilo vsa zavarovanja mogoče pregledati in najprimernejše tudi skleniti. Samo sanjali smo lahko o enem spletnem mestu, kjer bi nam en sam klik razkril, kakšna kritja določena zavarovanja vključujejo. Pregledno, hitro in brez skritih pogojev. Končno smo dočakali trenutek, ko je negotovosti konec.

Zdaj je na voljo rešitev ZavaGO, kjer z enim klikom in brez zavarovalnega zastopnika poiščemo zavarovanje, ki popolnoma ustreza našim potrebam, življenjskemu slogu, finančnim zmožnostim in tveganjem, ki smo jim izpostavljeni. Zdaj je čas, da si vzamemo trenutek zase in preverimo svoja zavarovanja.

Prihodnost sklepanja zavarovanj so  vsa zavarovanja na enem portalu, pravi ustanovitelj in idejni pobudnik, David Fister. Ljudje privarčujejo tudi več kot 175 EUR na leto in več kot 2.000 EUR pri življenjskem zavarovanju v 10 letih, če primerjajo zavarovalnice na zavaGO.si. 

Kako prihraniti pri zavarovanjih si lahko preberete tukaj: VEČ

FINANČNA HIŠA je že drugič prejemnica platinaste bonitetne odličnosti za leto 2019 in leto 2020, že peto leto zapored pa je ocenjena z prestižno edicijo zlate bonitetne odličnosti (BISNODE).

Rezervirajte termin za svetovanje na daljavo preko Zooma, lahko pa tudi doma ali v njihovi poslovalnici.


* DISCLAIMER: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.


Naročnik oglasa je Finančna hiša d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3