Slovenija

'Želim si le, da bi nehala obstajati'

Ljubljana, 02. 09. 2020 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
301

"Imam velike težave v družini, oče je alkoholik. Večino dneva mislim, kako bi vse skupaj končal." "Vsako noč me je strah, kaj bo naslednji dan. Zato sem po cele noči budna." "Samopoškodujem se samo po stegnih, enkrat sem se po zapestju, a zdaj zaradi tega nosim dolge rokave." To je le nekaj pretresljivih izjav mladostnikov, ki se v stiski obračajo po pomoč na TOM telefon. Mladih, ki jih preveva osamljenost, strah, depresija, pa tudi misli o samomoru, je zadnje mesece vse več.

V času epidemije covida-19 je v družbi prevladoval občutek negotovosti, strahu, obupa. In če so bile takrat glasnejše stiske tistih, ki so bili zaradi vključenosti v sistem pomoči bolj obremenjeni, izčrpani in ogroženi, pa so v ozadju močno trpeli tisti, ki bi jih odrasli v resnici morali najbolj zaščititi. Očem veliko bolj skrit problem, kot so številke o okuženih, so otroci in mladostniki, ki so se v času koronavirusa znašli v hudih duševnih stiskah ali duševne bolezni še poglobili, opozarjajo na Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Njihov TOM telefon je namreč v zadnjih mesecih zabeležil visok porast kontaktov, povezanih z duševnim zdravjem. Tako se po pomoč in nasvet k njim obrača več mladostnikov, ki jih preveva osamljenost, strah, depresija, pa tudi takšni, ki razmišljajo o samopoškodovanju in samomoru. Letos marca in aprila, ko je bila epidemija na višku, se je, v primerjavi z istim obdobjem v letu 2015, občutno povečal odstotek kontaktov na temo družinskih odnosov, psihičnih težav, zlorab in misli na samomor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Veliko otrok, ki se obrača na TOM telefon, prihaja iz družin, ki jim že pred epidemijo niso nudile najbolj primernega in varnega okolja (disfunkcionalni odnosi, nasilje, odvisnosti ...), zato je povečano število ur, preživetih doma, bistveno poslabšalo stanje nekaterih otrok in mladostnikov. Svetovalci TOM telefona

Mnoge službe na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov so zaradi omejitve širjenja novega koronavirusa okrnile svoje delovanje, kar pomeni, da so veliko vlogo odigrale telefonske linije za pomoč v stiski. Panični napadi, nespečnost, tesnoba, depresija, samopoškodovanje in samomorilne misli so težave, zaradi katerih so se otroci in mladostniki redno obračali na TOM telefon. O poslabšanju stanja so poročali tako otroci in mladostniki brez predhodnih težav na področju duševnega zdravja kot tisti, ki so se s težavami na področju duševnega zdravja že soočali.

Šolanje na daljavo je povzročalo stisko otrokom, ki jim straši niso bili na voljo, otrokom, ki bi potrebovali več pomoči pri organizaciji dela.
Šolanje na daljavo je povzročalo stisko otrokom, ki jim straši niso bili na voljo, otrokom, ki bi potrebovali več pomoči pri organizaciji dela. FOTO: Dreamstime

Na telefonsko številko 116 111 je spomladi poklical obupan fant in prosil za pomoč:

"Ne vem, kje bi začel ... moje težave ... na kratko: samopoškodovanje (rezanje, žganje, ugrizi, modrice), občutek ničvrednosti, sovražim sam sebe in večino stvari, ki jih naredim. Prepričan sem, da sem za vse sam kriv, dobrih stvari si ne zaslužim. Imam velike težave v družini (oče alkoholik), večino dneva mislim, kako bi vse skupaj končal. Družina me ne mara, z mano se ne ukvarjajo, vseeno jim je zame, življenje mi je večino časa prava muka. Vse to se dogaja že nekaj časa, ampak je postalo zelo težko, odkar smo vsi doma. Večino časa sem v sobi in premlevam te misli, vse skupaj izgublja smisel. Prosim, če mi lahko kako pomagate, ker nočem več trpeti."

Takšnih in podobnih izpovedi v času epidemije ni bilo malo.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Psihiatri opozarjajo na zaskrbljujoč trend

Kot na marsikaterem drugem zdravstvenem področju, je tudi na področju psihiatrične obravnave otrok epidemija covida-19 spremenila tok obravnav. Od 13. marca do 18. maja je bila obravnava v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Ljubljana ustavljena oziroma so del svetovanja izvajali preko telefona. V tem času zaradi epidemije niso sprejemali novih pacientov, vse, ki so zaradi epidemije ostali brez načrtovanega termina, pa jim jih je uspelo prenaročiti in jih sprejeti do konca avgusta, je pojasnila Mateja Hudoklin, specialistka klinične psihologije in direktorica centra. Z napotnico redno se na obravnavo pri kliničnem psihologu čaka kar 17 mesecev, malo manj kot leto dni pa na obravnavo pri pedopsihiatru. V čakalni vrsti za prvo obravnavo pri njih je kar 300 otrok. 

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni.

So pa opazili zelo zaskrbljujoč trend. Kot je pojasnila Hudoklinova, jih skrbi, ker je 'povpraševanje' za psihološko obravnavo v času epidemije upadlo. "Imamo polne ambulante, je pa priliv novih v čakalno vrsto precej manjši," opozarja Hudoklinova. V vsem tem času so namreč dobili le toliko novih pacientov na čakalni listi, kot jih imajo običajno v enem mesecu. "Družine ne iščejo pomoči in to je zelo zaskrbljujoče," opozarja sogovornica na trend, ki dolgoročno zagotovo ni ugoden za naše zdravje.

"Seveda ni manj težav, se dogajajo, jih vidimo. Ampak očitno družine ne poiščejo ustrezne pomoči," pravi Hudoklinova, ki enoznačnega odgovora na vprašanje, zakaj je zdaj tako, nima. Kot pravi, se pozna, da ni bilo šole. Po eni strani ta otrokom in znotraj družin povzroča težave, po drugi strani pa je prav šola tista, ki odkriva težave v družinskih odnosih in opozarja na stiske posameznika. "Bomo videli, kaj bo v teh prvih mesecih šole. Ne delamo si utvar, pričakujemo en val jeseni."

 

Otroci potrebujejo druženje in aktivnosti zunaj šole.
Otroci potrebujejo druženje in aktivnosti zunaj šole. FOTO: Dreamstime

Obšolske dejavnosti so pomemben vir podpornih mrež

Eden od razlogov, da je duševnih stisk več, je posledica omejitev obšolskih aktivnosti in druženj. Prav te so bile v času razglašene epidemije ustavljene, zaradi pouka na daljavo in priporočil, ki so omejevala druženje med nedružinskimi člani, pa so mnogi mladostniki še bolj občutili osamljenost.

Otroci potrebujejo druženje in aktivnosti zunaj šole in tega naj se zavedo tudi tisti, ki odločajo o ukrepih in priporočilih, opozarjajo na ZPM Slovenije. Prek teh dejavnosti namreč otroci razvijajo socialne in življenjske veščine. "Bojimo se, da država z ukrepi za zaščito pred koronavirusom ne razmišlja dovolj premišljeno in da bo postala socialna distanca brezčasna stalnica. To se ne sme zgoditi, saj bo duševno zdravje naših otrok in mladostnikov še bolj zaskrbljujoče, kot trenutno kaže statistika TOM telefona. Ne upamo si niti razmišljati o tem, kdo bo škodo, ki bo storjena na otrocih, pozneje popravljal." 

Šola, obšolske dejavnosti, druženje s prijatelji so trenutki, ko se lahko umaknejo iz toksičnega okolja. Mnogi otroci in mladostniki pa so z omejevanjem navedenega izgubili dostop do virov pomoči oz. pomembnih podpornih mrež.

"Letos smo z velikimi izzivi in težavami vendarle izpeljali večino letovanj in na letovanjih nismo imeli niti ene okužbe! Na letovanjih smo imeli skoraj 8400 otrok. Otroci, ki so letovali brezplačno tudi zaradi našega programa Pomežik soncu, so doživeli vsaj nekaj dni brezskrbnosti, druženja in igre. To pomeni, da so bili naši domovi, osebje v njih in spremljevalci odlično pripravljeni na izzive s preprečevanjem razvoja okužbe s covidom-19. Kakovost otroštva ni samo šola in družina, je tudi vse tisto, kar se zgodi vmes, pred in po šoli. Zato morajo biti priporočila za zaščito pred covidom-19 humana. Predvsem pa taka, da otrokom omogočajo čim bolj normalno otroštvo," opozarja Darja Groznik, predsednica ZPMS.

Pogovorite se z otroki o koronavirusu, prikrivanje informacij še poveča stisko

Že od začetka epidemije na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da naj se starši pogovoru o koronavirusu ne izogibajo, saj lahko pomanjkanje in prikrivanje informacij poveča stisko. Pomembno je, da odrasli otrokom dajo občutek varnosti in se izogibajo napovedovanju črnih scenarijev. "Otroci se podobno kot odrasli na takšne situacije odzivajo različno. Lahko postanejo bolj razdražljivi, jezni, tesnobni, lahko se umikajo ali bolj intenzivno iščejo družbo in stik z odraslimi," so zapisali na NIJZ. Pomembno je, da starši informacije prilagodijo starosti otroka, pri tem pa naj se ne bojijo otroku povedati, če česa ne vedo ali da nimajo odgovorov na vsa vprašanja. "Pojasnite otroku, da se v svetu včasih dogajajo stvari, na katere težko uspešno vplivamo in ki jih kot družba uspemo obvladati šele čez čas. To, da po najboljših močeh poskrbimo za dobro sebe in ljudi okoli nas, je v takšnih obdobjih največ, kar lahko naredimo," še svetujejo na NIJZ.

Za pomoč v stiski lahko pokličete:

Zaupni telefon Samarijan

  • Telefon: 116 123   (24 ur na dan, brezplačno, anonimno)

SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja

  • Telefon: 080 11 55   (ob delavnikih med 12. in 22. uro, vsak dan od 18. do 22. ure, brezplačno) 

Klic v duševni stiski

  • Telefon: (01) 520 99 00   (med 19. in 7. uro)

Ženska svetovalnica – krizni center 

Telefon: 031 233 211   (24 ur)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (301)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oba tri sm te vido
02. 09. 2020 21.22
-1
avtor članka si vrjetno želi oprati slabo vest ... kakšne novice pišejo v letu 2020 je šlo čez vse meje zdrave novinarske etike. namesto da bi v tej novici omenili tudi kako takšne novice neugodno vplivajo , ali pa da bi vsaj omenili da IMAJO VSI LJUDJE PROBLEME ! napišejo pa tako novico da se človek zasmili sam sebi ker se vsak lahko najde v nečem kar je tukaj napisano ... to pa pri nekaterih povzroči še bolj burno reakcijo in še slabše počutje.
oba tri sm te vido
02. 09. 2020 21.33
+1
večina ljudi ki pa je šolanih za pomoč takim , ima pa več svojih problemov kot " pacienti " sami. na koncu dneva je važen le denar in pa predpis tablet, spomnite , kako so določene farmacije plačevale denar zato da bi zdravniki predpisovali njihovo zdravilo namesto zdravilo drugih proizvajalcev.
VAREN
02. 09. 2020 20.43
-2
Konvencija o človekovih pravicah, katerega podpisnica je tudi Slovenija, govori o pravici človeka, da sam razpolaga s svojim življenjem.
VAREN
02. 09. 2020 20.40
+0
Če mladostnik ne dojema avtoritete starejšega in se upira, misleč, da je najpametnejši, slej ko prej zabrede v psihične težave. In ker ne zna pustit telefona pri miru in se ukvarjat z bolj koristnim delom, je potica spečena. Kriv si je pa vsak sam.
oba tri sm te vido
02. 09. 2020 21.25
+2
nismo v časih ko se je paslo ovce. upam da te ni povozil čas ker danes brez tehnologije si praktično ne moreš pridobiti zaposlitve , izobrazbe itd. včasih si šel spat zjutraj si se zbudil spočit, dan danes pa psihičnega stresa ne moreš prespati :) ni si vsak sam kriv saj živimo v časih , ko manjšina vpliva na kvaliteto življenja VSEH!
Cicamica
02. 09. 2020 17.04
+28
Vsak dan bo tega vse več.. Žalostno a resnično.. Nihče več nikogar ne spoštuje.. Samo slabše bo nič bolje.
Quatflow
02. 09. 2020 18.25
+13
Se vedno bodo obstajali dobri ljudje, samo ti bodo izkoriscani in preganjani s strani zlobnih in custveno popacenih.
Darko32
02. 09. 2020 19.05
+1
Quatflow Žal imaš popolnoma prav. Samo barabe tega ne bodo priznale.
Darko32
02. 09. 2020 19.05
Quatflow Žal imaš popolnoma prav. Samo barabe tega ne bodo priznale.
VAREN
02. 09. 2020 20.33
CICAMICA če bodo napisali, da se morje suši boš verjela.
-2
...ljudje imajo radi ČLOVEKE, pa tudi sebi podobni, jim niso ravno tujci...
oba tri sm te vido
02. 09. 2020 21.27
dokler bodo vojne si kar tuli v prazno :) poglej in videl boš kaj človek lahko naredi človeku.
tvojanona
02. 09. 2020 16.57
+20
pri meni je podobna zgodba... oce alkoholik, ze od malega gledam kako oce pretepa mojo mamo in jo psihicno, fizicno in spolno nadleguje. Sedaj sta se koncno locila, vseeno pa sta primorana ziveti v istem stanovanju, ker nimata dovolj denarja, da bi se eden od njiju odselil (oba sta sicer zaposlena). Tako da se prakticno ni spremenilo nic. Moja mama je koncno zbrala pogum in parkrat poklicala na policijo, ko jo je pretepal, sla je na sodisce, moj oce je dobil domov pismo za iti na sodisce in uganite kaj se je zgodilo? moj oce ni sel dvigniti pisma na posto oz. ga ni odprl, ker kot zgleda, se tako lahko izognes vsemu (samo poglejte nase politike). Zelo zalostno in jaz se vsak dan bojim za zivljenje moje mati :(
Fluxx
02. 09. 2020 18.37
+7
Obrnite se na nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s takimi primeri in vam bodo pomagali. Ne obupujte, se najde pomoč.
Darko32
02. 09. 2020 19.08
-1
tvojanona Ko berem tvoj komentar se vidi, da je napisan od nekoga, ki si je zgodbo izmislil. To tudi kaže več lukenj v tej zgodbi. Nevladniki pa izkoriščajo nesrečo drugih zato, da si pridobijo denarna sredstva od države na ta račun. Zato pa ni nikomur, da poišče dejanske vzroke za nastanek problemov.
oba tri sm te vido
02. 09. 2020 21.30
lepo je da se izpoveš, vendar tukaj te bodo prej raztrgali kot pa pomagali. iz oči v oči človek ob človeku se pogovarjajo take stvari.
Merlie
02. 09. 2020 16.34
-9
Vedno več bo pri nas nesposobnih preživeti na trgu, vedno večja beda socialistično samo upravljanje in Komunizem ali stranka SD izdeluje nedonošenčke za življenje..v realnem svetu..FDV in Realnost ali SD in normalnost pač ne gresta skupaj..vse bi pobrali sposobnih, vsem bi prepovedali biti uspešni samo da bi uspeli preživeti na tuj račun NE uspešni..In še rdeči kar pumpajo, hujskajo in gradijo a luzerskem sistemu družbe..
Merlie
02. 09. 2020 16.36
-5
Vsi imajo Generalsko palico v nahrbtniku, samo neuspešni je nikoli ne bodo potegnili iz Ruksaka..
TerminatorX
02. 09. 2020 16.11
+15
Poblem te države je, da ni demokratične oblasti, ki načeloma daje razlog za perspektivo tako državljana, kot skupnosti(varnost, pripadnost, ponos, moč...). Imamo neke desuse, SĐS - e, Združene levice, združene komuniste liste šverc komerc iste. Pa neko na pol sprevertirano klero ničevo stranko, kradljivca cerkvenih kipcev in še nekaj nepomembnega smetja v parlamentu. Oblast, brez kapacitete, ki nima pojma. Tu je treba omogočiti spremembo in izbiro najprej. Da o ojdipovskem predsedniku, ki naj bi mu plesoče maturantke mlade delale to .... niti ne govorimo. Kot država in družba je vse zabredeno do konca. Zato je skrajni čas, da se preneha z tako politiko in da vetra v jadra tej Sloveniji. Z drugačno demokratično oblastjo ! Potem tudi za obup in tako množičen samomor posameznikov ne bo prostora.
TistoPravo
02. 09. 2020 15.51
+13
...je pa žalostno, ko si želiš da vsak dan pada dež...ker bo tako manj vidno, kaj alkohol dela v tvoji družini. Ko bi očetje, mame vedeli ...v kak se spreminjajo na alkohokni poti...človek postaja vse grši fizično in psihično, in ko zavore dokončno popustijo....ni rešitve, samo za par procentov je....zato pomagejte in si pomagejte, dokler ni še prepozno. Vsi otroci v tem pa...prosim, ne prevzemejte nase nečesa kar je pretežko za razščistiti še za očeta...mamo...to za njih uglavnem ni rešitve, za vas otroke v takšnih družinah kjer prevladuje alkohol pa izkušnja ki se je ne da kupiti v supermarketu. Življenje je samo vaše, zato glavo Pokonci
TistoPravo
02. 09. 2020 15.32
+6
Sistemsko onesnaženje na vseh področjih. Prvi korak do cilja je, da sprejmeš. Predno lahko sprejmeš, je poreben čas za dojemanja. Zmerno in potrpežljivo. Iz roda v rod gre po enakem principu, potrudite se da ne boste samo slab rod....
flisd
02. 09. 2020 15.05
+32
Me ne čudi. Ko živiš v taki državi, kjer noben trud ne obrodi sadov. Kjer si stanovanja noben ne more privoščiti. Kjer želijo starci imeti glavno besedo. Kjer politika se vedno zivi v letu 1945. Imas pac dve možnosti. Ostati in se smiliti samemu sebi. Ali zbežati. Mladi. Izberite 2. Opcijo. Ne bo enostavno. Nikjer se ne cedi med in mleko. Lahko pa uspete tam, kjer bodo to znali ceniti.
flisd
02. 09. 2020 15.55
+2
Ej. Kateri apartma imaš v Hrastovcu? A ti ni jasno, da nam mladim dol visi za politične kr.... in njihove ri...... kot si ti.
lepainpametna1
02. 09. 2020 16.21
+1
lol, TerminatorX, to kar si napisal je bolj potrditev kolko zablojeno stanje je zdaj v slo, ne pa da bi koga prepričalo da ostane
TerminatorX
02. 09. 2020 16.43
+1
Lepa ... Imaš na izbiro vse. Tudi da nasedeš takimle sejalcem obupa in megle, ki ližejo prste lizunom na oblasti in v parlmentu. Vse z razlogom. Kaj je "mladi združeni levičar" zate v zadnjih 4 letih naredu ? Razen, da je sejal strah in obup in obljubljal edino razumno alternativo - da odideš iz lastne domovine ?
TerminatorX
02. 09. 2020 16.47
+2
Admin mene si zbrisal, tega ne. Razuemem. Preprečil si, da se izvede verbalni odgovor na tale žaljiv napad. Si pač na strani lumenproletarcev in ti je svoboda govora tuja stvar. Sej štekam...
DaVinci
02. 09. 2020 14.03
+15
Kaj pa ces.Zivlenje ni lepa drama ampak grozljivka,ki se jo moras privaditi,nauciti pravila in jih znati ukriviti v svoj prid.Ne zaupaj nasmeskom in roki,ki ti navidezno pomaga,saj so zla namena vedno v ozadju.Vedno imej v mislih kaj lahko slabega prileti in preracunaj to vnaprej...s seboj imej vedno virtualno/umsko rezilo.
Darko32
02. 09. 2020 14.36
+7
Vidiš točno to, kar ti praviš je glavni problem. Na DOLOČENIH DELOVNIH MESTIH TAKŠNA PRAKSA ENOSTAVNO NE SME BITI PRISOTNA IN POTEM DOBIVAMO OGROMEN RAZVOJ SISTEMSKE KORUPCIJE. MLADIH PA SE ZRAVEN NE SPUSTI, DA BI POŠTENO DELALI, KER VEDO, DA ČE BI SE ZNAŠEL KATER POŠTEN IN PRECIZEN BI BILI ZA REŠETKAMI. Zato pa je stanje takšno kot je.
Cuti 89
02. 09. 2020 13.27
+6
Post capitalism sindrom
TerminatorX
02. 09. 2020 15.40
-1
Ja ja, kakšen kapitalizem.... Tega v tej državi še ni bilo. Je samo strah pred noliberalnim komunizmom, slovensko različico LDS že vidnega nacionalsocializma(po tvorcu Stanetu Dolancu). Ta je realen, viden na vsakem koraku. To jemlje temu narodu moč in ga spravlja v obup v katastrofalni meri.
Cuti 89
02. 09. 2020 19.20
To je pa tud res. Tezko v majhni drzavi postavis pravi kapitalizm. Vsi bi radi mel prste vmes
Darko32
02. 09. 2020 12.37
+54
Ko beremo ta članek je izredno dobra tema za razmišlajnje in iskanje vzrokov. Namreč poglejmo po vrsti. Videli smo primere, kjer so mladi hoteli delati in da so sploh lahko začeli so morali zastonj delati, da so lahko naredili pripravniško. Hrano pa so morali na delovno mesto dajati starši. Ko gremo gledat naprej vidimo, da še za obleke niso zaslužili, čeprav so delali. Posledično so spet morali dajati starši. Če starši niso imeli dovolj denarja so otroci izviseli. Da je sramota še večja so to počenjali na sodiščih, celo v zdravstvu in še veliko kje. Stari delavci pa bašejo ogromne vsote in celo nočejo zapustiti delovnega mesta, čeprav so nesposobni ali pa so zreli za penzijo. Potem gremo naprej. Če gledamo zaposlitve vidimo, da vsi nekaj handlajo in izsiljujejo, da s emorajo zaposliti kot neki prekarci ali pa celo, da morajo odpreti SP in na ta način goljufajo delavce. Potem poglejmo zadnji primer, katerega smo videli v zadevi PIVEC. Tam so celo javno izjavili, da so goljufali delavce tako, da so jih zaposlovali kot, da dobivajo nagrade in z tem goljufajo pri plačilo davkov. Bodimo pošteni sistem, kjer se goljufa na veliko ne more prosperirati. Zato pravim ,da je končno si nekdo upal in napisal takšen članek in odprl debato na to temo. V javni upravi je potrebno narediti temeljito čistko in zmetati vse, k idelajo namerno škodo zastavi in ustavi. Na sodiščih je potrebno zmetati vse, kateri delajo škodo zastavi in ustavi. Videli smo kako delajo na sodiščih v zadnjem času in videli smo kako se dela v primerih, ko sodnik opozori na kriminal v svojih vrstah. Zato je to vprašanje, katerega psotavlja celoten članek samo posledica dogajanja v družbi, kjer kopupcija že prevzema vse pore življenja in brez podkupovanja nikjer ne uspeš. Celo zakonodajo so si nekateri prilagodili tako, da lahko izvajajo kriminal. Potem pa se sprašujemo zakaj je alkohol prevladal veliko kje. Veseli smo lahko, da ljudje ne rešujejo na način, da pride z šmajerjem in zadevo uredi v 5 minutah.
tistntadruj
02. 09. 2020 13.29
+5
darko-stari delavci bašejo samo kar jim pripada. (so seveda tudi izjeme ). iz izkušenj ti pa povem ,da je v mojem poklicu (strojnik) težko dobiti maldega delavca ki bi kaj znal oziroma imel voljo se kaj naučit. lp.
Darko32
02. 09. 2020 14.34
+5
tistntadruj Imaš prav. Tukaj jaz vidim problem, ker si mladi ne morejo kupiti učnih pripomočkov, saj vse stane. Dober inštrumetn in orodje za učenje danes nekaj stane. Zato pa se dogaja to, kar praviš.
Kazimir Plemeniti
02. 09. 2020 14.50
+3
Darko@ take stiske kot je napisano izhajajo iz družine in nimajo nibene veze s službami. Dejstvo je, da otroci že v svojem primarnem okolju ne dobijo varnosti jn tk se potem kaže v nadaljnjem razvoju. In to varnost nim lahko dani samo starši, nk kn tukaj se je v naši družbi nekaj zalomilo.
Darko32
02. 09. 2020 15.43
+6
Vizijaslo Ne poskušaj odpeljati teme na drugo področje. Poglej malo članke na to temo in pisanje ANITE OGULIN. Tam je večkrat lepo povedala o problemih. Sam dobro veš, če nimaš denarja še zdravil ne moreš kupiti. Potem pa sedaj ti nekaj modruješ, da nič ni povezano z službo. Poglej kako boš uredil stanovanje, če pa še denarja za eno okno nimaš. Poglej malo članke na to temo. Žal se vse začne pri denarju in tudi konča.
TerminatorX
02. 09. 2020 15.52
+2
Vizija imaš prav. Primarna družina je razbita. Sistemsko. Ta država pred organi oblasti ne priznava ne očetu, ne materi, da sta stranki postopka pred državnimi organi. 8 ČL EKČP služi samo za skrpucalo na ESČP kot je bila zadeva z izbrisanci. Prvotnoi namen te pravice pred in v okviru države pa je v tej vukojebini z imenom Slovenija povsem izvotljen. Ustavne pravice otok in staršev se ne spoštujejo nikjer več. Ne pred represivnimi organi(Policija), ne pred socilanimi službami(CSD) in ne v justici. Države z demokratičnimi značilnostmi praktično, razen za zadovoljevanje parcialnih interesov posameznikov, ki vlečejo enkrat bele enkrat rdeče parlametarne konje enkrat sem, enkrat tja, vsi skupaj pa le polnijo svoje žepe, nikjer ni.
Kazimir Plemeniti
02. 09. 2020 16.13
+0
Darko@ vem kaj piše Anita, večina o razbitih družinah, težko sprejmem, da je za to kriva služba ampak najlažje je seveda zvaliti krivdo na družbo. Je pa tako, da spodobno službi težko dobiš če nimaš znanja jn izobrazbe, ampak to je pa že drugo področje.
Kazimir Plemeniti
02. 09. 2020 16.14
+0
Darko@ in denarne stiske so potem samo posledica tega in ne vzrok.
Darjan Zadel
02. 09. 2020 12.28
-1
bom na hitro povedal ! tudi če me admin blokne oziroma odstrani komentar ....
general_war
02. 09. 2020 12.24
+3
Hmm jaz sem pa mislil da si vsi to zelimo in da je to normalno...
pomlad14
02. 09. 2020 12.23
+19
To je Slovenija, zato pa pride do takih stisk.
Promotor
02. 09. 2020 12.10
+33
Ni čudno, če se vse pravice, pomoči, donacije in pozornost priporoča in potencira za tujce, za domače ljudi so pa samo obveznosti, delo za malo plačilo, doslednost, od tega še jaz postajam depresiven in nehote prenašam posredno na otroke, malo se zamislite FDV-jevski psihologi, sociologi, nevrologi, predem boste po medijih mlatili prazno slamo....!?
mitschke00
02. 09. 2020 12.15
+24
@FDV je vredna manj kot nič. Ven plasirajo ljudi, ki nimajo pojma o pojmu in govorijo večino svojega časa popoln nesmisel.
Venom.
02. 09. 2020 12.08
+22
Prvi stavek : fotr nekaj kriv. Poznam primere, kjer je mati psihopat tudi, a veste?
Tomek0
02. 09. 2020 11.59
+36
Drzavljani smo 2.pa 3. razredni prebivalci slo medtem ko so ilegalci ter nekonkurencni delavci iz juge ki prvlecejo svoje social turiste 1.klasa naroda
TerminatorX
02. 09. 2020 16.26
+0
Ja to je Serpentinšek politika. Politka rokovnjačev, prepoznavna Staljinova politka, ki večinoma trpinči svoje. Vrašati se je zakkaj 80 let tega uničevanja narodove zavesti in morale na ta način še vedno politično funkcionalno v tem narodu uspeva.