Slovenija

Bodo stavkali tudi medicinci in šolniki?

Ljubljana, 14. 09. 2010 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če bo vlada uresničila napovedane grožnje o enostranskih rešitvah, ki bi vsebovale znižanje plač kateri koli skupini javnih uslužbencev, bi tudi v sindikatih konfederacije razmišljali o stavki.

V državni zbor je danes romala pobuda za začetek postopka za razpis referenduma o spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Vložitev pobude je že prejšnji teden napovedal vodja pogajalske skupine dela sindikatov Janez Posedi.

Kot je ob prihodu v DZ danes povedal Posedi, število zbranih podpisov, ki jih je kar 7200, potrebovali pa bi jih zgolj 2500,  kaže na problem, ki je nastal s sprejetjem tega zakona.  "Ta zakon nima prav nobene zveze z zamrznitvijo plač v javnem sektorju," je poudaril Posedi in pojasnil, da ureja razmerja med sindikati ter med sindikati in vlado. ''Zanje pa je nesprejemljivo, da se je v to vmešal državni zbor,“ še dodaja.

Janez Posedi - 1
Janez Posedi - 1 FOTO: POP TV

Po Posedijevih besedah gre torej izključno za vprašanje, ali lahko DZ enostransko posega v kolektivne pogodbe, mimo partnerjev, ki so podpisniki pogodb. "Gre za grob poseg v avtonomijo sindikatov ter avtonomijo socialnega dogovarjanja in pogajanja glede kolektivnih pogodb," poudarja.

V zakonu je le člen, ki ureja razmerja med sindikati in razmerje sindikatov do vlade, nič pa zakon ne govori o plačah, odgovarja Posedi na vprašanje, ali ni njihov motiv za vložitev pobude tudi v tem, da bi prekrižali vladne načrte za zamrznitev plač in bi z oktobrom prišlo do izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij.

Evro
Evro FOTO: Reuters

"Res je, da je vlada upala, da bo uspela zgodbo, ki jo je že enkrat dogovorila s skupino sindikatov, še enkrat ponoviti, vendar, kot je bilo zadnje čase slišati v javnosti, ni tako. Tudi sindikati, ki so že podpisali aneks, nekako ne vidijo več prave motivacije, da bi to storili še enkrat. Tako da je malo verjetno, da bi se to zgodilo," je dodal.

Je stavka rešitev?

V tem delu sindikatov imajo za 27. september napovedano stavko in, kot pravi Posedi, pričakujejo, "da bodo tam uredili ta vprašanja in te probleme". Vlada je njihov protipredlog prejela v rokih, kot so predvideni, in še vedno pričakujejo, da se bo "toliko zresnila, se začela pogajati in reševati problem, ne pa dolivati olja na ogenj".

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je že ob napovedi pobude za referendum napovedala interventni zakon. Ta je po Posedijevih besedah nujen, ne glede na to, kaj in kako se bodo pogajali, "ker vlada želi nekatere stvari peljati pod zakonskim minimumom". Vprašanje pa je, kakšna bo njegova vsebina.

Ministrica napoveduje interventni zakon.
Ministrica napoveduje interventni zakon. FOTO: 24ur.com

Če pa se bo vlada odločila z interventnim zakonom znižati plače, na linearno znižanje zagotovo ne bodo pristali, saj tisti z najnižjimi plačami ne morejo nositi enakega bremena kot na primer politiki oziroma "top zaslužkarji v javnem sektorju".

Po vložitvi pobude v DZ bo zdaj morala parlamentarna zakonodajno-pravna služba podati mnenje o skladnosti pobude z zakonom in ustavo. Ministrstvo za notranje zadeve, ki je pristojno za vodenje evidence volilne pravice, pa bo preverilo verodostojnost priloženih podpisov.

Če bo pobuda v teh pogledih ustrezna, bo predsednik DZ določil rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma. To mora storiti v sedmih dneh. Rok za zbiranje podpisov volivcev pa je petintrideset dni.

Želijo se pogovoriti s Pahorjem

Na ministrstvu za javno upravo so danes pojasnili, da vložitve pobude ministrica ne bo komentirala. Kot so povedali pretekli teden, pa je pričakovati, da bo vlada na seji v četrtek obravnavala stavkovne zahteve ter oblikovala usmeritve in stališča za pogajanja s sindikati.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije so predsednika vlade Boruta Pahorja zaprosili za sestanek. Želijo mu pojasniti svoja stališča do postopkov v zvezi s plačami v javnem sektorju, od njega pa želijo slišati, kaj se je pravzaprav zgodilo pri sporazumu, ki ga je zdravniški sindikat Fides podpisal z vlado.

Dogovor z zdravniki bo namreč ključen pri njihovem morebitnem vnovičnem odločanju za ponoven pristanek na zamrznitev plač v javnem sektorju. V tem trenutku pravno gledano v javnem sektorju namreč ni nikakršne zamrznitve plač. Podpisi, ki jih je dalo šest sindikatov, pa so nični, ker niso zadostili takrat veljavnemu kvorumu, je pojasnil predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Če pa bi stopile v veljavo spremenjene določbe glede kvoruma, kar se z danes vloženo referendumsko pobudo sicer odmika, bi tudi sindikati iz konfederacije o vnovičnem pristanku še enkrat premislili.

Odločitve bodo po Štrukljevih besedah v veliki meri odvisne od tega, ali so zdravniki zase dosegli neke izboljšave. "V tem primeru je jasno, da bi naše članstvo na nek način zahtevalo enako; da se zamrznitev ne opravi v taki meri, kot je dogovorjena," je dodal Štukelj. Pri tem je izpostavil zlasti odmrznitev napredovanj v celoti.

Generalna sekretarka Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Flory Banovac je napovedala, da bodo od ministra za zdravje zahtevali jasno pojasnilo, kaj pomeni dogovor z zdravniki. Kot je dejala, služba, v kateri je tako zdravnik kot medicinska sestra razporejen na delavno mesto z enakimi pogoji dela, mora biti plačana na enak način.

Tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije po besedah njegovega predsednika Zvonka Vukadinoviča sporazum jemljejo kot veljaven za vse, ki opravljajo nujno medicinsko pomoč in izvajajo dežurstvo.

Konfederacija sicer v današnji izjavi za javnost vlado opozarja, da so pristali na kompromis o zamrznitvi, vendar so kategorično zavrnili znižanje plač. Če bo vlada uresničila napovedane grožnje o enostranskih rešitvah, ki bi vsebovale znižanje plač kateri koli skupini javnih uslužbencev, bi tudi v sindikatih konfederacije razmišljali o stavki.

 

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MarioBros
15. 09. 2010 11.36
Zdravnike je treba plačat, politike, javne uslužbence, advokate pa v 90% na prisilno delo, če nočejo delat pa zapret. To mislim obiranje sadja za njih in podobna opravila!
Spetsnaz
15. 09. 2010 10.21
resslovenka 15.09.2010, 09:43 Odpri svoj d.o.o. in nam pokazi kako se dela denar...
papaaa!
15. 09. 2010 10.06
resslovenka. preprosta matematika : putzfleckarjem je treba trgati od ust, da se nafutrajo referenti v državni upravi. nekaj časa s(m)o srečni tako eni kot drugi. težava nastane, ko se število putzfleckarjev enormno zmanjšuje, število referentov se pa, iz leta v leto povečuje. res je da imate kofetkarji v javni upravi zelo nizke plače, samo soldov zmanjkuje in revolucija je pred vrati. ta kratko bo potegnila velika večina, tako putzfleckarjev kot tudi referentov.
poreden74
15. 09. 2010 09.54
Štrukelj, zdravniki so dosegli svoje kot ponavadi - a ti to mora res Pahor potrditi?? Sicer ti bo Borut dejal, da to ni res in da je vlada prišparala...in ti boš temu verjel oz. se delal, da verjameš...cccc
Spetsnaz
15. 09. 2010 09.48
Solniki stavkajo vsako leto od konca junija do zacetka septembra....zato imajo dobre place.
netete1
15. 09. 2010 09.47
drzava dela napako, ker se pogaja z vsakim sindikatom posebej.... sindikati pa kot tipicni slovenci furajo samo favsijo.... Na koncu nekaj izpogajajo in ce drug sindikat izpogaja boljse se prvi odlocijo za strajk.... idiotizem.... Vlada mora sestavit enotni sistem plac,..sej res, smo ga ze imeli... res je bil izredno nesorazmeren, ampak je bil sistem. in danes bi v ta sistem samo vnesli en faktor znizanja in vse drzavne place bi bile pokrite... zdaj pa imamo kaos iz katerega nas, roko na srce, ni sposoben izvlect trenutno noben politik.
resslovenka
15. 09. 2010 09.43
A kdo sploh ve kakšno plačo ima referent v javni upravi? Nič boljšo kot en pucflekar v gospodarstvu. Na boljšem je edino njegova varnost pri zaposlitvi. Jih pač ne mečejo na cesto kot se to dogaja v gospodarstvu. V javni upravi naj raje razmislijo in pošljejo v pokoj razne svetovalce in nekave višje referente, ki so že zdavnaj zreli za pokoj, pa se jim ne gre, pa ukinejo razne brezplodne komisije in podobno navlako. Najprej naj začnejo pri vrhu, znano je da riba smrdi pri glavi. Državna uprava je res predraga in za svojo ceno milo rečeno neučinkovita , ampak za to niso krivi izvajalci temveč tisti, ki pišejo pravila. In to je splošen problem v naši podalpski deželi.
Darko32
15. 09. 2010 09.41
To kar navaja POSEDI je pravilno, da obvesti javnost. Nedopustno je, da se nagrajujejo tisti, ki delajo pod mizo in se dogovarjajo brez soglasja večine za neke pravice in si celo vzamejo pravico v svoje roke nedopustno. Še bolj nedopustno pa je, da vlada sprejme takšen zakon, kateri spremeni pravila igre med določenim postopkom. To početje je izredno nevarno takrat, ko nekdo iz vrha politike sodeluje pri kriminalnem početju. Če ima dovolj denarja vlado podplača in potem vlada sprejme ustrezna spremenjena pravila igre in ta je v bistvu nagrajen za kriminal. ZAto sindikati pravilno reagirajo. Glede Branimirja Štrukelja pa kot šolnika, kateri naj bi učil lepega vedenja in poštenja je padla temna senca tega dejanja, saj so šolniki prevzeli nadzor nad medicinskim osebjem, kar je najbolj nagnusno dejanje šolnikov. Pravilno bi bilo, da se ŠTUKELJ odpove temu dejanju in sam vključi POSEDIJA v skupni tim. Šolniki pa naj razmislijo o izobraževanju in njihovem poslanstvu, ko sami odgovornost valijo na starše. Prav nasprotno pa je v zdravstveni negi, kjer sestre in ostalo osebje ne sme valiti odgovornosti na starše in sorodnike amapak MORA DELATI po svojih najboljših močeh za dobrobit bolnikov. ZAto menim, da gre v tem primeru za izrdno nizkotno početje vlade in Štruklja, katera pa ni v ponos SLoveniji.
-un
15. 09. 2010 08.04
ne glede, kaj bo refernendum odločal, ga bo državna uprava zaradi splošne alergije na zaposlene v javni upravi izgubila, mislim, da je potrebno plače za vsako ceno zamrzniti, oziroma naj masa plač ostane enaka, a naj se odpusti toliko zaposlenih, za kolikor so se zmanjšali prihodki države zakaj bi si zaposleni v državni upravi višali plače z mojim kreditom???
ribncan
15. 09. 2010 00.22
Gosposvetski... z veseljem se podpisal in s še večjim bom šel podpis overit na upravno enoto zakaj? ker v nasprotju z 99%, ki kle bluzite nekaj na pamet, vem, da bo referendum zaradi enostranskega in neusklajenega spreminjanja kvoruma, ki je potreben za sprejem sporazuma med vlado in sindikati javnega sektorja pri spremembi kolektivne pogodbe - in to kateregakoli določila. Zadeva ni v tem, ali bo plača v javnem sektorju večja ali manjša, ampak koliko sindikatov oz. članstva oz. zaposlenih v javnem sektorju je potrebno, da z vlado lahko sprejme katerokoli spremembo kolektivne pogodbe, ki potem velja za vse. In Borat pravi, da je 40 več kot 60... Borat je vašo nevednost obrnil v svoj prid tako, da se vam je zlagal, da sindikati zahtevajo povišanje plač v javnem sektorju. Pravijo, povej mi s kom se družiš in povem ti kdo si... ali ste res vsi lažnivci?
grdovreme
14. 09. 2010 23.23
a vas ne moti, da posojamo denar grkom? in gradimo stožice? na drugi strani pa gre vegrad in prevent v stečaj? to pomeni, da slovenija ima denar za vse. vi se pa grizete med sabo. vsem, ki se borijo za več, je treba pomagat
grdovreme
14. 09. 2010 23.20
jezikava: vi ste zelo zelo slab vzgled, kar se spomnim prejšnjih komentarjev.
pepar
14. 09. 2010 20.03
lotmershki21 14.09.2010, 18:06 Večkrat sem že napisal,da so tudi v javni upravi pridni in dobri delavci. Večkrat sem že napisal,da je javna uprava v naši državi preglomazna,pa si to nisem sam izmislil. Večkrat sem že napisal,da je treba realni sektor tehnološko posodobit in nekaj časa pač vlagat v razvoj gospodarstva ne le davke pobirat. Večkrat sem tudi že napisal,da bo v takem gospodarstvu več denarja tudi za neproduktivni del gospodarstva. Kar se pa plač okoli 600 evrov tiče,je javni sektor popravil tistih nekaj plač,ki so bili pod novim minimalcem TAKOJ na 560E,v gospodarstvu jih pa ogromno dela še za 520E. Sicer pa se sindikati javne uprave nikoli niso bog ve koliko trudili dvignit plače tistim v JU,ki so bolj pri dnu,saj jim je bil cilj večat plače za svojo ciljno skupino,tudi na račun prvih. No pa naj bo po tvoje,naj se plače dvigajo,naj se jemljejo krediti zanje,gospodarstvo naj crkava,mi bomo pa že kako. Pa še to,če je strošek za plače v tovarni prevelik,se proizvodja seli tja kjer delajo ceneje,delavci pa na borzo,država pa tega instrumenta za ssvojo servisno službo žal ne more uporabit. Kar se pa tiče moje riti in kdo jo bo čistil ko bom star,je pa veliko vprašanje če si bom lahko po 43 letih dela privoščil kak dom za ostarele.No jaz si ga mogoče bom lahko,ogromno delavcev po fabrikah pa zelo težko,ali pa sploh ne. Sicer je pa res žalostno kam smo p rilezli v naši državi,da se takole žremo med sabo,politiki pa delajo po svoje.
papaaa!
14. 09. 2010 19.57
mojemu someščanu se bo želja še uresničila! kdobozapijačodalkoumrlabodržavapress.
Kaja Kova? 1
14. 09. 2010 19.51
ena in edina resnica pa je, da Slovenci nismo bili nikoli enotni in tudi ne bomo.Namesto, da bi vsi šli na cesto in podprli drug drugega, pljuvamo drug po drugem,To se vidi kakšen narod smo in da je prisotna sama zavis, sovraštvo in še kaj bi se našlo.
nikor
14. 09. 2010 19.38
Počasi imam groženj s stavko pa res že dovolj. Vsi živimo v naši Sloveniji in stanje je takšno in nič drugačno. Koliko zasluži zdravnik, sodnik in ne vem še kdo v ZDA ali Nemčiji me ne zanima, ker ekonomist mojega ranga tam tudi zasluži 3x ali 5x več. Tistemu, ki si želi toliko zaslužit naj gre pa tja. Mi v Sloveniji imamo pač tolikokrat manjše plače vsi po vrsti, od navadnih delavcev, čistilk pa vse do bogov v belem. Ker že 15 let delam v zasebnem sektorju niti slučajno ne vem kaj so nadure, kaj šele dodatki za delo v vikendih ipd. imamo fajn pravilnik, da mesečno lahko prenesem le 10 ur, če jih naredim 40 več jih je bilo pač potrebno narediti in jih 30 podarim podjetju. Sem pa vesela, ker imam redno delo, redno plačo, solidnega in trdnega delodajalca, vsako leto regres pa čeprav v oktobru. Seveda pa moraš, da vse to sprejmeš razumsko, malo pogledati okoli sebe, in videti še kaj drugega kot samo sebe. In povsod so ljudje, ki še kako zaslužijo svojo plačo in ljudje, ki bi morali prinesti še eno plačo nazaj, zato, da lahko sploh pridejo v službo.
gizadlinka
14. 09. 2010 19.29
mislim, da bi vlada lahko odpustila pol javne uprave, potem bi pa bilo gotovo denarja za njihove plače.
lotmershki21
14. 09. 2010 19.24
pbr ; pa kaj ti nisi prebrala kaj sem napisal ? mi smo se ob podpisu kolektivne pogodbe z virantom odpovedali zvišanju plač za določeno obdobje, razlika pa naj bi šla v namen da se iz teh sredstev zagotovi uskladitev nesorazmerij. ta denar smo javni uslužbenci privarčevali s tem da smo nekaj let imeli iste plače medtem ko ste si vi ob ugodnih razmerah v gospodarstvu izplačevali super plače ( vsaj tisti ki so dobro gospodarili). za tiste ki so gospodarilui slabo pa ni kriv javni sektor saj ni njihov management a ne ?
yokerxdinterfan
14. 09. 2010 19.16
orion13 14.09.2010, 14:53 6 Uradnik se čudi: "Ne vem zakaj imajo ljudje toliko zoper nas, uradnike. Saj nismo ničesar naredili!" evo resnična je to
titovka
14. 09. 2010 18.35
tudi jaz bom stavkala. proti vsem in proti sami sebi, ker še vedno živim v tej državi...............