Slovenija

'Niti v najhujših nočnih morah si nisva predstavljala, da je tako hudo'

Ljubljana, 04. 10. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
274

Po razkritju domnevnega surovega ravnanja z malčki v ljubljanskem zasebnem zavodu nas je poklicala pretresena mamica. Tam je namreč bil kratek čas tudi njen takrat leto star sin. Že med uvajanjem je povsem spremenil vedenje in se je histerično upiral odhodu v varstvo. Vedela sva, da je bilo nekaj narobe, vendar niti v najhujših nočnih morah se nama ni sanjalo, kaj se je v resnici dogajalo, pravita starša, ki bosta prav tako podala prijavo na policijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bodite pozorni na spremembo vedenja otrok
    02:41
    Iz 24UR: Bodite pozorni na spremembo vedenja otrok
  • Iz SVETA: Trpinčenje otrok
    05:18
    Iz SVETA: Trpinčenje otrok
  • Iz 24UR ZVEČER: Kje je bila inšpekcija?
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Kje je bila inšpekcija?

Vsi so bili sprva izjemno prijazni, midva pa neizkušena starša, ki sva mislila, da ima najin otrok zgolj težave z navajanjem na novo okolje, nam je zaupala mamica zdaj štiriletnega otroka. Leta 2015 sta z možem za prvo varstvo svojega takrat dobro leto dni starega otroka izbrala prav zasebni vzgojni zavod Kengurujčki, o katerem smo poročali včeraj. V javnost so namreč prišli posnetki krutega ravnanja z otroki od 11 mesecev do četrtega leta starosti – med drugim naj bi jih tesno povijali v rjuhe in jih tako prisilno umirjali ter z njimi zelo grobo ravnali.

Mamica pravi, da je ob poslušanju in prebiranju o tem, kaj naj bi se dogajalo v zasebnem varstvu, kjer je bil nekoč tudi njen sin, občutila "šok in sveto jezo".

Nato so na dan privreli spomini na tisti dober teden, ko sta otroka vozila v varstvo v "hišo groze". "Po enem tednu je bil naš otrok drug otrok. To ni bil več moj otrok. Imel je malo več kot eno leto, prej je bil zelo odprt, vsakomur je sedel v naročje, z njim ni bilo težav. Potem pa se je samo še mene oklepal," je pojasnila. Starša sta si njegovo spremenjeno obnašanje najprej razlagala kot običajen pojav pri otroku, ki se navaja na novo okolje in na nov sistem. "Nato so nas vsak dan uvajanja klicali po štirih urah, da pridemo po otroka, ker ga ne morejo umiriti. Po enem tednu pa sem na njegovem vratu opazila madeže, kot nekakšne modrice," je dejala zaskrbljena mama. Zdaj niti ne želi pomisliti, kako se je otroku tam godilo. 

V enem izmed ljubljanskih zasebnih zavodov naj bi z otroki surovo ravnali.
V enem izmed ljubljanskih zasebnih zavodov naj bi z otroki surovo ravnali. FOTO: Miro Majcen

Spomni se, da je enkrat prišla po otroka, ta pa je bil ves objokan in histeričen. Kot nam je povedala mama, ji je vzgojiteljica takrat dejala: "Pri nas imamo tak red, da ko se otrok zbudi, počaka na svojem ležišču, da se zbudijo še vsi ostali. Debelo sem jo pogledala, prijela otroka in rekla, da moj otrok ne bo čakal na ležišču. Doma sem se zjokala in dobila živčni zlom. Mož me je miril, da pretiravam in da je sin občutljiv." Kot pravi, je pomislila, da morda res sama ustvarja težave tam, kjer jih ni in da je zgolj "panična mama". "Zdaj pa vidim, da so bili tam problemi in to še milijonkrat hujši, kot sem si v najhujši mori lahko predstavljala," je zgrožena. 

Otrok je zelo hitro pokazal velik odpor do odhoda v omenjeni zavod, kričal je in jokal, ko sta ga pustila tam, se še spominja. Sredi drugega tedna uvajanja sta se starša odločila, da sina ne bosta več peljala tja v varstvo. Otrok je imel še nekaj tednov za tem travme. "Potem je počasi pozabil in smo k sreči dobili varstvo otrok Bacek, kjer pa je bil spet stari, saj so res prijeten in človeški vrtec," pravi mama. Dodaja, da se je tam otrok že po enem dnevu uvajanja takoj vključil brez kakršnih koli težav. 

Staršema se je zdelo nenavadno tudi dejstvo, da z zavodom Kengurujčki v več kot tednu dni, kolikor so vztrajali tam, niso podpisali nikakršne pogodbe. O sprejemu v enoto priča samo elektronsko dopisovanje z vodstvom, ko sta poizvedovala o prostih mestih in začetku uvajanja. "Mislim, da vpisnega lista niti nismo dobili. Sumljivo se mi zdi, da nismo ničesar podpisali, češ da gre še za uvajanje," je pojasnila mama. 

Za zasebno varstvo sta vedela, ker živita v bližini. Večkrat sta se z otroškim vozičkom sprehajala mimo zavoda, zato se jima je zdela lokacija zelo priročna. Toda, kot pravita, se jima je že takrat zdelo nenavadno, da nikoli niso videli, da bi se otroci igrali zunaj, na zraku. "Tudi, ko sva prišla na ogled, so bili otroci postrojeni. Mirno so sedeli za mizo, bila je taka nezdrava tišina."

Starša sta se odločila, da bosta še danes podala prijavo na policijo glede svoje izkušnje z omenjenim zavodom, napovedujeta tudi odškodninsko tožbo. Upata pa, da se bo za podoben korak odločilo še več staršev. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
10. 09. 2021 08.43
Taka baba ni vredna, da tlači zemljo!!!!! Pri nas jo pa bodo po prestani ,prekratki, kazni zaposlili v vrtcu 😱😱😱😱😀😱
mentorhercul
05. 10. 2018 16.03
+8
Pogledal posnetek, da mojega otroka tako tretira, resno povem, ona bi bila na žalah , jaz pa v zaporu!!!
mentorhercul
05. 10. 2018 14.55
+4
Na žalost starši, kateri krvavo potrebujejo varstvo, spregledajo marsikaj, samo da je njihov otrok sprejet. Moja soseda izvaja varstvo fenomenalno, kaj ko država tako "črno " varstvo preganja, no njihove uradne in pocahnanne enote pa proizvajajo take anomalije...............
Apostol1
05. 10. 2018 09.15
+5
Napisal sem kulturen komentar o lastnih pozitivnih izkušnjah ,kjer so posnetki dokazali da jaz pri avtomobilski nesreči nisem bil kriv , poudarjam še enkrat kulturen in komentar je bil POBRISAN iz strani moderatorjev , v nadaljevanju sem opisal kako je v firmi nadzor s kamero preprečil , da se ni po domače povedano kradla pijača iz avtomata s brezalkoholnimi pijačami , eden je bil po montaži kamere kaznovan in potem se prav nikoli več ni zgodilo ,da bi se iz avtomata kradlo , bil pa je napis OBJEKT JE VAROVAN S KAMERO , skratka v nadaljevanju sem tudi opisal ,lastne misli o koristnosti teh kamer , ker imaš jih na zelo veliko mestih in posnetki veljajo na sodišču . Kakorkoli če o tem ne smemo napisati lastnega mnenja in povedati ,da se ne strinjamo s tem ,da ti posnetki ne smejo veljati na sodišču , kaj je potem pri tej demokraciji sploh še dovoljeno , predvsem iz strani moderatorjev, ker to je bilo daleč od sovražnega govora ali pa spodbujanja k nestrpnosti . Torej če napišem kot sem napisal v prejšnjem , da TO NI LOGIČNO bo spet neustrezen komentar in po oceni moderatorja za pobrisat . Zame je ta varuška v nadaljevanju predmet sodišča in HVALA BOGU DA SE JE NAŠLA OSEBA ,KI JE TA SPREVRŽENA DEJANJA SPRAVILA V JAVNOST in posnetki po moji logiki so verodostojni kot pri drugih kamerah razen , če neovrgljivo dokažejo . da so posnetki ponarejeni, to pa je po pričanju otrok popolnoma neovrgljivo , ostalo je stvar sodišča . TO JE SAMO MOJE MNENJE in upam . da je sedaj napisano tako ,da ne bo pobrisano , če pa bo pač bo pa lep pozdrav.
?ojsi
04. 10. 2018 20.36
+15
Če sem jaz starš tega otroka bi se končalo brez ovadb.
Belibog
04. 10. 2018 20.29
+35
Zdaj so vsi glasni, pohvalo si zasluži edino ta, ki je to 1 prijavila, vsi ostali so slovenčki.
kapljač1
04. 10. 2018 19.52
+16
Starši se premalo ukvarjajo z otroki, pa težko opazijo, kaj se jim dogaja, sploh ko mlački še niti govoriti ne znajo. Sicer pa poznamo zgodbo iz Pensilvanije , ko so duhovniki zlorabljali male otroke, ki so že znali povedat, kaj se jim dogaja, in če so se otroci po pomoč zatekli k svojim staršem, so jih ti še kaznovali, "da bi v hiši in cerkvi bil mir". Ni opravičila niti za enem niti za druge.
linkok
04. 10. 2018 20.07
+3
Blackhawk
04. 10. 2018 17.42
+37
sam neki lahk recm svaka cast te uzgitlci da je to posnela svaka ji cast
TistoPravo
04. 10. 2018 14.11
+35
Dejstvo je samo eno. Starši zelo slabo poznajo svoje otroke. Zdej al so se jim v večini ponesrečili, ali pa jih imajo iz družbenega vidika.,,ker je normalno bit starš, ampak najbolj normalno bi bilo, da bi te res bolane standarde varstva in vzgajanja moral opazit prvo nekdo od staršev. Zadeva je zelo jasna, tat nikoli je pride ropat tja..,kjer je nekdo pred njim v smislu da tako dobro varuje imetje...ga ceni. Da ne čutiš, kaj se dogaja z bitje ki je del tebe zaradi novega okolja, v katerem so izključno glavni dejavnik ljudje...zaposleni, to mora bit res slaba povezava. Za vse dogodke, ki so se kotmkaže dogajale dalj časa, imajo starši veliko črno piko neprepoznavanja resnih težav okolja kamor so prinašali svoja neubogljena bitja
SDS_je_poden
04. 10. 2018 15.09
+19
Ne kar nekaj pametovat. Vsaka sprememba se pri otroku lahko izrazi kot odpor, četudi bi bilo v tem varstvu vse ok, bi marsikateri otrok imel odpor iti tja. Otroci se pač slabo odzivajo na take spremembe. Da pa so se ta grozodejstva tam dogajala pa starši ne morejo vedet, sploh ne pri tako malih otrocih, ki ne znajo povedat tega.
Jsteka
04. 10. 2018 17.04
-7
Ti vidim da imas dosti otrok k se tolko spoznas...sfasta
Karantanija
04. 10. 2018 13.51
+77
Pri nas tudi z živalmi delamo spoštljivo in z ljubeznijo in se sprašujem, kakšen hudoben človek moraš biti, da tako delaš z malim nebogljenim bitjem? Človek - zver!
Rado30
04. 10. 2018 13.40
-3
Upam da nimas otrok???😁?in ce jih imas sem ogorcen da te vse. To skupaj ni prizadelo!!!!!!!!!!!!!!
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.37
-29
Že naslov te teme je lahko zavajajoč tako, da dokler ne bo preizskava zaključena in dobila epilog ne moremo obsoditi nobenega. Sicer če je res kar pišejo tu na 24 ur je res kruta zadeva. Me pa je všeč, ker niso objavili posnetka, vsak dokler se ne ugotovi ali je pristen.
Mirhollio
04. 10. 2018 16.20
+19
Rado30
04. 10. 2018 13.33
-6
Se strinjam za otroke s POSEBNIMI POTREBAMI so uvajanja tudi do 1meseca!!! Kateri delodajalec pa da fraj 1 mesec
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.35
-7
Rado30
04. 10. 2018 13.26
+3
2 do 3 dni je uvajanje v vrtec po 3-4ure
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.28
-5
Glede na otroka lahko tudi več ur in dni. Jaz sem en mesec moral uvajat. Ni zlatega pravila.
Jsteka
04. 10. 2018 13.31
+4
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.32
+1
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.34
-9
Jaz sem porabil cel dopust za ta hec, pa sem bil v vrtcu. Zato mi ni jasno kako je sin ogorčene mamice med uvajanjem spremenil vedenje?????? No novinarji bi morali tudi paziti kaj pišejo. Nismo vsi brez teh izkušenj.
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.22
-11
Me zanima, če se bodo oglasili tudi ostali starši. Za enkrat ni novice o tem.
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.20
-13
Vidim, da ta članek nima ne repa ne glave, da bi človek vedel zakaj se točno gre.
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.23
-11
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.17
-6
Ne vem kako je med uvajanjem ogorčene mamice sin spremenil vedenje. Jaz se spomnil časov ko sem otroke uvajal v vrtec da sem z njimi bil tam. A mamica ni bila v vrtcu med uvajanjem, kdo je bil????
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.19
-5
Uvajanje v vrtec pomeni, da je starš zraven. Moderator sedaj pa zbriši še to, če želiš.
Rado30
04. 10. 2018 13.22
-2
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.24
-5
BUONcaffee
04. 10. 2018 13.03
+1
Še dobro, da so zaposlili mlado vzgojiteljico. Po treh tednih je stvar rešena.
Jsteka
04. 10. 2018 13.12
+4
Ti si praw ena m o n a nimas lih vseh kokosi u kurniku
Uporabnik479666
04. 10. 2018 13.02
+8
Hvala sem našel posnetek, definitivno 100x bolsi clanek, kot pa kle na 24ur......kur
linkok
04. 10. 2018 13.00
+8
harlock,oče te je tudi tepel,povej nam,mami te ni zaščitila,ne smeš biti zdaj jezen na ves svet,povej,pomagali ti bomo.
Jsteka
04. 10. 2018 13.28
+4