Slovenija

Nizke temperature ogrozile cvetoča sadna drevesa, škoda bo znana po tednu dni

Ljubljana, 06. 04. 2023 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
8

Minula noč je bila po večini države najhladnejša v tem tednu, s temperaturami pod lediščem. Najnižjo so po podatkih Arsa izmerili na Blokah, minus osem stopinj Celzija. Ponekod bi pozeba lahko ogrozila cvetoča sadna drevesa, so opozorili na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Škodo bodo sicer lahko ocenili po enem do dveh tednih.

Davi je bilo najhladnejše na Štajerskem, v Posavju in Ljubljani. Le v prevetrenih in gričevnatih delih Primorske je bilo nad ničlo, so pojasnili na Arsu.

Posledično je bilo ponoči povečano tveganje za pozebo na kmetijskih rastlinah. Medtem ko na Blokah nizke temperature niso vplivale na rastline, saj se tam še niso razcvetele, pa bi lahko po podatkih kmetijske zbornice temperature pod lediščem, ki so jih zaznali na ravninskih in nižinskih delih Vipavske doline in zmrzliščih v slovenski Istri, lahko vplivale na sadna drevesa, ki so v fazi cvetenja.

Spomladanske pozebe so vse pogostejše.
Spomladanske pozebe so vse pogostejše. FOTO: Bobo

Negativne temperature lahko ogrozijo vse razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, kakšno stopinjo več mrazu še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja, opozarjajo na kmetijskem ministrstvu.

Na zgodaj cvetočih sadnih vrstah, kot so marelice, mandlji, breskve, zgodaj cvetoče češnje, bi lahko prišlo do škode, prav tako bi se lahko škoda pojavila na sadnih drevesih, ki so v fazi odganjanja, to so kakiji in aktinidije. "Poudariti je treba, da so v nižinskih legah sadna drevesa v poznejših fenoloških fazah, kar bi lahko omililo škodo," so dodali na zbornici.

Aprila 2021 na Blokah minus 20 stopinj Celzija

Dejansko oceno škode po pozebi na cvetovih lahko ocenijo šele po enem do dveh tednih. Tako bodo o škodi lahko presodili šele po tem roku, ko si bodo njihove strokovne službe ogledale nasade in ugotavljale posledice nizkih temperatur.

V minulih letih je dele države večkrat prizadela spomladanska pozeba. Aprila 2021 je bila še posebej huda. Kot so spomnili na Arsu, so takrat na Blokah izmerili minus 20 stopinj Celzija, zapadel je tudi sneg.

Kdaj pride določena rastlina iste sadne vrste in sorte v določeno razvojno fazo, je odvisno tudi od lege. Na nekoliko bolj zaprtih, hladnih legah, je razvoj poznejši in take lege ponavadi utrpijo manj škode po spomladanski pozebi kot tipične sončne sadjarske lege na isti nadmorski višini. Nasade je pred pozebo mogoče zaščititi z oroševanjem, za kar pa je potrebna velika količina vode.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
06. 04. 2023 19.22
+1
Kurjenje v sadovnjakih se ne obnese. O tem se je že večkrat razpravljalo. Tudi vremenoslovec Gregorčič, ki je o tem povedal...da se ob gorenju ognja povzroča še dodatna izmenjava zraka v dolini ali na hribu, in pride lahko šw do hujšega mraza. Ogenj namreč ustvarja konvekcijsko dviganje zraka v celotni okolici skupaj z dimom in energijo ki jo samo gorenje povzroča. In ves zrak se izmenja z hladnejšim. Zato je velikokrat v vasi med hišami bistveno hladnejše, kot v gozdu. Saj se ogreva hiše in odpira vroče hleve...krave pa tud grejejo in izmenjava zraka je enormna, medtem ko v gozdu zrčba masa dlje časa obstoji in se lahko celo segreje...iziroma se vsaj ne ohlaja tako hitro. V Sadovnjaku je enaka zgodba. Problem pozeb je, ker so tla preveč mokra. To zimo in sedaj v marcu je bilo precej padavin. To ob prihodu hladnease iz severa mraz dobesedno privabi. Lani je bila zelo suha zima in pomlad, tudo razvoj cvetov je bil zaradi tega posledično počasnejši.
nepridiprav
06. 04. 2023 16.25
+1
Kakšno naključje, da vsako leto pride zmrzal TOČNO takrat ko drevje cveti. No, mogoče pa ni naključje.
natmat
06. 04. 2023 15.56
+6
Upam da bo zmrzal popustila da ne bo še večje škode!!
WD40
06. 04. 2023 15.05
+0
Minus 2,6 ze dva dni,vse pokrito solata raste
periot22
06. 04. 2023 14.34
-1
Uničevanje vremena s Ameriskimi chemtrailli!
WD40
06. 04. 2023 15.06
-1
Golob plahuta in dela veter,ursula piha in dela mraz
Rains
06. 04. 2023 16.06
+0
Zivetihocemsvoboden
06. 04. 2023 14.11
+1
Saj te harpf antene 19 jih je ze leta in leta delajo zmrzal na pridelkih namenoma ni nobena teorija zarote ..tko da folk ne more nc pridelat banda nato