Slovenija

Nizki oblaki bodo marsikje zakrivali super krvavo Luno

Ljubljana, 20. 01. 2019 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
7

Do vključno torka bo v hribih nad nadmorsko višino okoli 900 metrov in na Primorskem veliko sonca, po nižinah pa se bo marsikje zadrževala nizka oblačnost. V drugi polovici tedna se nam bo približal sredozemski ciklon. Oblačno bo z občasnim sneženjem, a vsaj za zdaj ne kaže na večjo količino snega.

Naši kraji so na obrobju vpliva območja visokega zračnega tlaka, ki se je po petkovem prehodu hladne fronte okrepilo nad srednjo Evropo. Ob šibkih vzhodnih vetrovih se v nižjih slojih ozračja zadržuje hladen in precej vlažen zrak.

Lunin mrk bo najlepše viden v višjih legah in na Primorskem, po nižinah marsikje megla

V ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah bomo priča posebnemu astronomskemu dogodku – popolnemu luninemu mrku, ki bo najlepše viden v severni in južni Ameriki, zahodni Evropi in Skandinaviji, če bodo vremenske razmere dopuščale, pa ga bomo lahko opazovali tudi pri nas.

Lunin mrk
Lunin mrk FOTO: iStock

Dobre razmere za opazovanje mrka bodo zagotovo v višjih legah in na Primorskem, kjer se bo zrak ob šibki burji sproti sušil, nižje lege pa bo v noči na ponedeljek marsikje spet prekrila nizka oblačnost, ki bo segala do nadmorske višine okoli 900 metrov. Največ megle ali nizke oblačnosti pričakujemo v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, medtem ko se lahko na Štajerskem in v Prekmurju oblačnost občasno tudi pretrga in se tako odpre pogled na krvavo super Luno.

Ponedeljek in torek največ sonca prinašata višjim legam in Primorski, v sredo sneg

Jutri se bosta po nižinah zadrževali megla ali nizka oblačnost, povečana oblačnost bo dopoldne tudi v višjih slojih ozračja, zato nam začetek tedna prav veliko sonca ne prinaša. V nadaljevanju dneva se bo na Primorskem in v gorah delno zjasnilo, medtem ko bo po nižinah še vztrajalo oblačno in ponekod tudi megleno vreme. Najnižje jutranje temperature bodo od –5 do –1, v krajih z več jasnine in s snežno odejo tudi –10 stopinj Celzija. Najvišje dnevne se bodo gibale okoli 0, na Primorskem, kjer bo še pihala šibka burja, pa se bo ogrelo do 8 stopinj Celzija.

Večje vremenske spremembe nam ne prinaša niti torek, le burja na Primorskem se bo popoldne nekoliko okrepila.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV

V sredo se bo nad osrednjim Sredozemljem poglobil ciklon, ki bo v drugi polovici tedna obrobno vplival tudi na vreme pri nas. To pomeni, da nas čaka oblačno vreme z občasnim sneženjem. Zaradi nizkih temperatur lahko kakšna snežinka pripleše celo do morja, vendar se nam ciklon verjetno ne bo dovolj približal za večjo količino snega. Na Primorskem se bo okrepila burja, drugod po državi pa bo pihal hladen severovzhodni veter. Temperature bodo marsikje ves dan vztrajale pod ničlo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
20. 01. 2019 11.35
+6
Pametni ljudje ne potrebujejo še luninega opozorila, da nebi spregledali kam ta svet pelje nastopaška ljudomrzna politika.
Igi74
20. 01. 2019 11.32
+4
Spet bo žabarje metal sm pa ke po cesti....
Frane Šajn
20. 01. 2019 11.36
+1
Takole zveni človek če je izven konteksta!