Slovenija

Odzivi politike: 'Njeno ravnanje je vrglo senco dvoma na celotno vlado'

Ljubljana, 06. 10. 2023 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po odstopu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik v Levici opozarjajo, da je njeno ravnanje vrglo senco dvoma na celotno vlado. Njen odstop tako vidijo kot edino logično potezo. Tudi za koalicijsko SD je odstop ministrice v danih okoliščinah pričakovana poteza. V Gibanju Svoboda odločitev ministrice spoštujejo in menijo, da je s tem odprla prostor, da bodo lahko ustrezne institucije opravile svoje delo in ugotovile, ali je prišlo do kakšnih napak. Po mnenju NSi je Ajanović Hovnikova zamudila priložnost odstopiti prej, iz SDS pa sporočajo: v tej vladi ministri prej odhajajo kot prihajajo.

Milan Jakopovič, namestnik vodje poslanske skupine Levica, je opozoril, da je s postopanjem Sanje Ajanović Hovnik senca dvoma padla tudi na delo vlade, ministrstva za javno upravo in vseh postopkov pri omenjenem razpisu.

"Danes je ministrica odstopila in na ta način prevzela odgovornost za nastalo afero. Odstop ministrice v Levici razumemo kot edino logično potezo ob nastali situaciji," so ob tem navedli v Levici. Spomnili so, da so že ob začetku poročanja o očitkih ministrici povedali, da pričakujejo ukrepanje pristojnih institucij in pojasnila, v nasprotnem primeru pa jasen odziv predsednika vlade in odstop ministrice.

Zdaj je po mnenju Levice treba "poiskati ustrezne rešitve, ki bodo pomagale sanirati nastalo situacijo in povrniti zaupanje v razpisno politiko, v nevladni sektor in v preostanek vlade".

Jakopovič se je tako konkretno zavzel za čimprejšnjo rešitev glede razpisa za nevladne organizacije. Obenem pa je izrazil pričakovanje, da ministričin odstop ne bo vplival na pogajanja o plačnih vprašanjih s sindikati javnega sektorja. "Na zahteve sindikatov bo treba odgovoriti, ne glede na odstop ministrice. Pričakujemo, da se bodo vsa pogajanja nadaljevala," je dejal in izrazil upanje, da bo ministrica čim prej dobila svojega naslednika ali naslednico.

Robert Golob in Sanja Ajanović Hovnik
Robert Golob in Sanja Ajanović Hovnik FOTO: Bobo

SD: Pričakovana poteza

Iz stranke Socialnih demokratov (SD) so sporočili, da je odstop Ajanović Hovnikove z ministrskega položaja v danih okoliščinah pričakovana poteza. "Ob tem si želimo, da se fokus dela koalicije čim prej usmeri naprej, na zahtevne vsebinske izzive, pomembne za našo državo ter njene ljudi," so še dodali. 

Gibanje Svoboda: Naj zdaj institucije opravijo svoje delo

V Gibanju Svoboda odločitev ministrice spoštujejo. Menijo, da je s tem odprla prostor, da bodo lahko ustrezne institucije opravile svoje delo in ugotovile, ali je pri vseh očitkih ministrici tudi prišlo do kakšnih napak, je v izjavi za medije povedala poslanka Tereza Novak.

Na vprašanje, ali je zaradi očitkov ministrici padla senca dvoma na vlado, pa je dejala, da je Ajanović Hovnikova z odločitvijo za odstop naredila korak v smeri odpravljanja dvoma. In dodala, naj zdaj institucije opravijo svoje delo, da se ovrže senca dvoma.

SDS: V tej vladi ministri prej odhajajo kot prihajajo

V SDS menijo, da je odločitev za odstop ministrice logična. "Gre za veliko zadev, ki so bile nepravilne in ministrica ne more imeti več zaupanja," je dejala poslanka Anja Bah Žibert. Dodala je, da v tej vladi ministri prej odhajajo kot prihajajo, zato bo treba govoriti, kdo bo sploh še želel v njej sodelovati. 

Da ministrica nima več zaupanja, so v SDS pokazali tudi z napovedano interpelacijo. "Na ta način smo odreagirali tako, kot je treba, kajti vse, kar se je dogajalo, je bilo preveč in je terjalo naš odziv," je še dodala.

V SDS menijo, da zgodba z razpisi z odstopom ni zaključena in da bo vprašanje, kako naprej, težava novega ministra.

NSi: Zamujena priložnost

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič pa je v odzivu na odstop ministrice dejala, da so jo v NSi k odstopu že pozvali, ministrica pa je zamudila priložnost, da bi to storila prej in tako potrdila, da so v Gibanju Svoboda z drugačno politiko mislili resno. Ministrica za javno upravo bi morala biti zgled, je še ocenila.

Kljub njenemu odstopu bodo v opozicijski NSi terjali odgovore na vprašanje, kako je bil porabljen proračunski denar za njeno potovanje in bivanje njenih sodelavk v New Yorku ter za "famozni javni razpis", glede katerega da ona sama in njeni sodelavci niso znali navesti njegove vsebine in cilja.

Po oceni sindikatov javnega sektorja odstop Ajanović Hovnik pričakovan 

Po oceni sindikatov javnega sektorja je današnji odstop ministrice pričakovan. Po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov Jakoba Počivavška bi ministrica zaradi očitkov težko opravljala svojo funkcijo še naprej.  Kot je povedal, je bilo po zadnjih razkritjih, povezanih z razpisom, le vprašanje časa, kdaj se bo zgodil odstop. "V tem trenutku lahko rečem samo to, da upam, da to ne bo bistveno vplivalo na dinamiko pogajanj na področju plač v javnem sektorju, kjer je vendarle dogovor treba čim prej skleniti," je prepričan.

Tudi vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da je glede na dogajanje v zadnjih tednih odstop ministrice pričakovan. Opozoril je, da je za sindikate bolj pomembno, kaj njen odstop pomeni za pogajanja in kako se bodo nadaljevala. Meni, da se je ob odstopu odprlo nekaj zelo zahtevnih vprašanj, na katera bo morala vlada takoj odgovoriti. "Tu ni mogoče čakati na novega ministra ali ministrico, odgovori morajo biti verjetno jasni prihodnji teden," je povedal.

Štrukelj je prepričan, da pogajanja med predstavniki vlade in javnega sektorja v ponedeljek bodo, sindikati pa se na njih "skrbno pripravljajo". Med ključnimi vprašanji je naštel določbo zakona o izvrševanju proračuna, ki določa, da usklajevanja plač v prihodnjem letu ni, kar se zdi sindikatom "absolutno nesprejemljivo", zato pričakujejo, da bo vlada to določbo iz zakona črtala.

Dejal je še, da je bila ministrica trda pogajalka. "Treba je priznati, da je bila dobro podučena, da je vse dokumente natančno poznala in da je bila delovna," je zaključil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (465)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
08. 10. 2023 21.15
+1
Ob vseh komplimentih te vlade je še paradajz utihnil
Kristjan Rebec
08. 10. 2023 09.13
+1
V svobodi si zamišljajo da jim nihče nič ne more po 24.aprilu stvari se bodo še poglablale ker niso še dozozreli.
Uporabnik1535136
07. 10. 2023 16.06
+0
Delo ministrice je bilo(na videz),uspešno in strokovno! Ko pa lahko minister tako "nonšalantno" prekrši vse kodekse obnašanja,pa je lahko zelo "razumljivo",kaj si ti ljudje "v imenu "svoje svobode" dovolijo! Ta "vlada",si je izborila "samo priložnost", da ozrabi VSE priložnosti,ki jih omogoča proračun katerega plačujemo državljani!! TEGA JE DOVOLJ!!🤩🤣👎🇸🇮
smuuki
07. 10. 2023 15.10
+0
Prvi za preiskat Maljevac in njegov preplačani 8 marec. Ista zgodba. Sledi revizija vseh razpisov nvo jem. Ni ministra ki je čist
prašek
07. 10. 2023 14.43
+3
A kdo vidi kakšno krizo v Sloveniji *??? Razen Milivoja, seveda !!😆😆
Betuul
07. 10. 2023 14.43
-1
Saj slo vlade sploh ne rabimo več ! Kajti slo bi morala biti pod A ; tako kot skoz! In kle bi morala biti samo ekspozitura !
prašek
07. 10. 2023 14.45
+1
Betuul
07. 10. 2023 14.50
+1
Ne bom! Ker kle bi bil dovolj samo deželni glavar! Pa Tist knežji kamen ! Za vzor in vzgled in zdravo pamet
prašek
07. 10. 2023 14.52
+1
Betuul
07. 10. 2023 14.56
-1
prašek
07. 10. 2023 15.04
+0
mazo111
07. 10. 2023 11.21
+2
nisem volil Šarca, Mesca, Bratuškove, pa so vsi noter, kakšen nateg, zdaj pa pravi PM, Golob, da bi bilo z manjšim številom ministrov lažje voditi vlado, pa saj jih je on povečal, na cca 20, Golob pejt domov
Posteni
07. 10. 2023 11.35
+3
Precej svoh ocena.. sej nisi volil ministrov ampak stranko.. torej ministre oz kandidate doloci mandatar...
prašek
07. 10. 2023 14.42
+3
Jaz pa nisem volil Forintoša, pa je v DZ 😀😀😀😆😆😆
Betuul
07. 10. 2023 11.02
+4
Pa dobr ! Za minstra so običajno ugledni strokovni moralne osebe! Kakšna vlada je to s ciljem nagajati povsod!
slovenka62
07. 10. 2023 11.00
+4
Kaj pa kej mesečnik prav?? Je rekel da smo po jj dobili normalno državo!Pa res?? A je to normalna država??Za elito ki dela kar hoče in cuza naš denar.
Jimi1
07. 10. 2023 10.54
+1
Že ko je Golob stare nove obraze skupaj navozil mi je gorel alarm da je nujno potrebno začeti artilerijo vkup spravljati. No sedaj je pozno...mnogo prepozno...
El pi5tolero
07. 10. 2023 10.53
+4
Ta vlada je v primerjavi s prejsno nateg stoletja! Lol
Betuul
07. 10. 2023 11.14
-1
Pa spolh ni važn al ‘ s prejsno ali s predprejšnjo! Tej so dobili za vladanje slo! Za kar jim ni bilo nič truda otrebno vlagati! Dobili so slo v eu! Za ta pogoj se jim ni bilo potrebno poleg vsega potegovati! Se pozna da so gor rastli z lego kockami; kjer lahk v sestavljeno brcneš in podreš! Ja bo rekel tu in tam to je bilo zanemarjeno! Se je pa pozornost dala kje drugje!O tem špricanju je kar naprej ven metanje! Špricanje je bilo povsod vEU v času covida! Poleg Vsega pa tako tečne raje kot je bila v SLO ni! Tistga Jenula bi morala Švarc Pipan& ge je še not! Retro oglobit in aretirat! Ki se je 🐓petelinu in grebenu in Vas rajo Zavajal! Covida se nismo rešli! Udarja počasi!in ne kličte ( ali pomišljanjem z špricanjem itd) Covida; Da se ponovi! Je pred vrati in ni fajn!
Castrum
07. 10. 2023 10.36
+2
Dejstvo - imamo največjo vladno krizo v zgodovini Slovenije! ...V enem tednu so bili zamenjani/odstopljeni štirje ministri/ce..!!!.....ŠTIRJE V ENEM TEDNU!....Če to ni znak za alarm, kaj je??
mazo111
07. 10. 2023 10.35
+0
ne razumem kako lahko nekdo voli stranko, ki nič pokazala, saj ni imela časa, ker je bila ustanovljena 3 mesece pred volitvami Svoboda, stranka Šarca, stranka Cerarja, vse to so instant stranke, e moji Slovenci tako se ne voli, samo, da ni Janša, nekaj gnilega je v tej državi
štrekeljc
07. 10. 2023 11.39
+5
Kakorkoli obrneš je iz rezultatov volitev jasno razvidno, da večina volivcev Janše ne mara. On je torej tisto, kar je v tej državi nekaj gnilega.
Jimi1
07. 10. 2023 10.33
+3
Vlada pada... Ali bo prej padla ali pa nas bo vzel vrag... V vsakem primeru se bo potrebno precej tega pogovoriti z enim malim Milanom iz Murgel...
Diabloss
07. 10. 2023 10.29
-1
pa saj je pocivalsek lepo pokazal kako se to dela da je vse v redu. pokličeš pac po telefonu pa poveš kdo bo dobil denar pa koliko in to je to
OrodniK
07. 10. 2023 10.16
+10
Ko NVOji na razpisih za preučevanje spolov, integracijo migeantov, preučevanje kako zagotoviti nediskriminatorne reproduktivne pravice istospolnih, z lahkoto in utečeno pridejo do milijonov, poplavljenci ki so ostali bfez vsega pa že 3 mesece od države ne dobijo niti evra, takrat veš da to NI SLOVENSKA VLADA, ampak ANTISLOVENSKA vlada! Eksekutorji slovenskega naroda!
Uškakola
07. 10. 2023 10.11
+5
Zadnja večerja Tanja Makaron vaše zadnje Kučanove zbirke novih Frisov, a ne de ? Vse vam je ušlo iz rok, vse ste zasrali, uničili in kako že gotofi ste. Pojdite v cekret in vodo potegnite za seboj.
OrodniK
07. 10. 2023 10.05
+8
Gabra pa ni mogoče komentirari. Sveto drevo pa to🤣🤣🤣 Jovanka Gaber🤣🤣🤣
Uškakola
07. 10. 2023 09.56
+8
Izgledajo kot upravniki taborišča. Tistega v Kočevski reki kjer so se rdeči izživljali nad nedolžnimi civili.
zulj001
07. 10. 2023 09.49
+13
Lukec je v predvolilnem času nakladal : "blaginja za vse", sedaj se pa kaže na siromaštvo za večino ,blaginja pa za NAS-IZBRANCE...