Slovenija

FOTO: Lara in Uroš osvajata Instagram: njuna pisarna je plaža, delo pa sanjsko

Ljubljana, 24. 03. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
55

Prvi zmenek sta imela v Amsterdamu, kmalu sta ugotovila, da jima je skupna ljubezen do potovanj in fotografije. Ko jima je strast do tega uspelo pretvoriti v pravo službo, sta Lara Kamnik in Uroš Polajžer uresničila svoje sanje. Potujeta po svetu, spita v luksuznih hotelih, vozita se v dragih avtomobilih in celo helikopterjih ... pri tem pa ne zapravita niti evra, pač pa celo dobita plačilo. In – verjamete ali ne – pravita, da bi jima prav prišel kakšen teden oddiha.

Potovati, spoznavati svet in ljudi, spati v luksuznih hotelih, preživljati čas s svojo ljubljeno osebo ... in ne zapraviti niti evra, pač pa biti plačan za to. Sliši se sanjsko, a za 27-letno Laro Kamnik in 25-letnega Uroša Polajžerja to niso sanje, pač pa prava služba. Sta namreč popotniška blogerja.

Par, ki pod imenoma Your Passport in Your Passage, že nekaj časa osvaja Instagram, svoja doživetja pa deli tudi na istoimenskem blogu, se je spoznal prek dobre prijateljice. Da ju povezuje ljubezen do potovanj, sta ugotovila kar hitro, saj sta že prvi zmenek imela v Amsterdamu. Pozneje sta spoznala tudi, da oba veseli fotografiranje.

Lara Kamnik in Uroš Polajžer sta na Instagramu znana pod imenoma Your Passport in Your Passage, skupaj pa imata že več kot 120.000 sledilcev.
Lara Kamnik in Uroš Polajžer sta na Instagramu znana pod imenoma Your Passport in Your Passage, skupaj pa imata že več kot 120.000 sledilcev. FOTO: Your Passport

Svojo strast do potovanj sta spremenila v čisto pravo službo

Idejo, da bi lahko svojo ljubezen do potovanj in fotografije spremenila v resno službo, sta dobila povsem po naključju. "V Turčiji sva na zajtrku sedela poleg dveh Instagramerk, ki sta se pogovarjali o svojem delu, destinacijah, ki sta jih načrtovali obiskati, in kamor so ju povabili prestižni hoteli. Seveda se nama je zdelo zelo zanimivo in takrat sva se v Instagram tudi sama zelo poglobila. Začetki so bili zelo zahtevni, saj je za naju seveda bilo vse novo. Dosti časa sva posvetila raziskavi Instagrama samega ter obdelavi fotk. Na začetku je bilo težko, tudi zato, ker nisva poznala nobenega Instagramerja, ki bi nama lahko svetoval, kje in kako se vsega skupaj lotiti, ko sva poskušala koga kontaktirati, pa so bila najina sporočila povečini ignorirana, kar je posledično pomenilo ogromno “googlanja” in “youtubanja," Lara in Uroš pojasnjujeta svoje začetke.

Prva potovanja sta si plačala s prihranki, privlačna vsebina in posledično vse več sledilcev pa je kmalu pripeljalo do tega, da sta vzbudila pozornost hotelov in potovalnih agencij. Zdaj imata z nekaj podjetji sklenjeno dolgoročno sodelovanje in mirno čakata nove ponudbe in priložnosti, ki se odpirajo.

Hoteli, večerje, avtomobili v vrednosti več tisoč evrov

Lara in Uroš sta, kot že rečeno, trenutno v Hong Kongu, pot ju je med drugim že vodila na Bali, v Jordanijo, na Šrilanko, Kapadokijo, v Grčijo, Mehiko, Združene arabske emirate in Mjanmar, v načrtu pa imata še projekte v Indoneziji, Španiji in na Maldivih.

V zameno za objavo poleg plačila dobita tudi izdelke in storitve podjetij, s katerimi sodelujeta. Številke gredo v nebo, česa podobnega si sama zagotovo ne bi mogla privoščiti, sta prepričana.

"Lansko leto sva na primer v štirih mesecih spala v hotelih v skupni vrednosti prek 20.000 evrov, ampak ta številka je sedaj že dosti višja, je pa težko točno oceniti višino. V Združenih arabskih emiratih sva na primer preživela 14 dni in spala v hotelih s povprečno ceno 1.500 evrov na noč, tudi kosila in večerje so bile vredne nekaj 100 evrov in če prištejemo avtomobila, ki sva jih vozila v tem času, panoramski let nad Dubajem in druge aktivnosti, mislim, da se ne bi zmotila, če bi skupno vrednost v dveh tednih ocenila na več kot 30.000 evrov, v celem letu pa verjetno okrog 80.000 ali 90.000 evrov," naštevata.

Za dobro fotografijo je zelo pomembna svetloba, zato najraje slikava v t. i. golden hour (zlati uri), torej zgodaj zjutraj ob sončnem vzhodu ali ob sončnem zahodu, pravita.
Za dobro fotografijo je zelo pomembna svetloba, zato najraje slikava v t. i. golden hour (zlati uri), torej zgodaj zjutraj ob sončnem vzhodu ali ob sončnem zahodu, pravita. FOTO: Your Passport

Najlepše fotografije nastanejo ob t. i. zlati uri

Ob fotografiranju in ustvarjanju na potovanjih resnično uživata, zato svoje delo tudi z veseljem delita na družbenih omrežjih. Odziv je izjemno pozitiven, saj imata na profilih skupno že več kot 120 tisoč sledilcev z vsega sveta, največ iz Slovenije, Italije, Združenega Kraljestva, Nemčije in ZDA. "Uspeh pripisujeva kreativnosti in dobri fotografiji ter seveda vsem, ki jim je najino delo všeč in nama sledijo," pravita.

Za kar se da privlačne fotografije na tleh uporabljata Nikon d750, za posnetke iz zraka Drone DJI Mavic Pro, za posnetke pod vodo pa GoPro Hero 3+ Black Edition. "Za dobro fotografijo je zelo pomembna svetloba, zato najraje slikava v tako imenovani golden hour (zlati uri), torej zgodaj zjutraj ob sončnem vzhodu ali ob sončnem zahodu. Potem sledi obdelava fotografije. Na začetku nama je vse skupaj vzelo ogromno časa, sedaj ko sva že utečena in gre vse skupaj zelo hitro, slike urejava in obljavljava na potovanju sproti." Vsak je perfekcionist na enem področju. "Kar se tiče fotografije, je večji komplikator Lara, kar se pa tiče edita oziroma obdelave pa Uroš," povesta v smehu.

Omejitev glede objav nimata veliko, pravita, za vsebino in pripise pod fotografijami poskrbita sama. "Do sedaj od naju še ni bilo zahtevano, kaj in kako naj slikava, tako da kar se tega tiče, imava popolnoma proste roke. Konec koncev naju podjetja najamejo ravno zato, ker jim je najin stil všeč, tako da sama izbereva način, kako podjetje predstaviti publiki na čim bolj privlačen način."

In kaj pravzaprav šteje za uspešno objavo na Instagramu? "Influencer na Instagramu nekako postaneš, ko dosežeš 3.000 sledilcev. Uspešna objava je definitivno tista z velikim številom všečkov in komentarjev, zaradi novega algoritma (sprememb Instagrama) pa niti ni nujno, da je objava, ki je prejela manj všečkov, “slaba” zaradi fotografije," pojasnjujeta. Prav tako ne moreta oceniti, katera destinacija je bila njunim sledicem najbolj všeč. "Z vsakega potovanja so nekatere objave nadpovprečno dobre, kar pa, ponovno, ni nujno zaradi destinacije ali fotografije, vendar so dejavniki spet lahko čisto drugi."

'Sliši se smešno, a včasih bi potrebovala kak teden oddiha'

Koliko časa se zadržita nekje in koliko prostega časa, če temu lahko sploh tako rečemo, imata, je odvisno od dolžine projekta, na katerem delata. "Se je že zgodilo, da sva šla v Mehiko le za pet dni, po drugi strani sva načrtovala ostati v ZAE dva tedna in sva pot podaljšala za trenutno več kot dva meseca. V Emiratih sva recimo imela kar nekaj obveznosti in sva prostega časa imela zelo malo, medtem ko sva ga imela v Mjanmaru zelo veliko. Seveda je ustvarjanje delo in hkrati tudi zabava, je pa res, da je dostikrat prisoten tudi pritisk, ki pa ni nujno slaba lastnost."

Pa ob takem delu sploh potrebujeta počitnice oz. dopust? "Sigurno se včasih počutiva, da sva preveč priklopljena na telefone in da bi potrebovala kak teden oddiha (sliši se smešno, ja), saj brez interneta tudi ni prihodka. Zato je najina želja, da v prihodnosti enkrat na mesec obiščeva destinacijo, ki jo izbereva sama, brez vplivov oz. vpletenosti drugih projektov, kamor pa gre kamera absolutno tudi zraven, saj v tem uživava."

Kljub temu, da sta obiskala že precej čudovitih držav, si Lara in Uroš ne predstavljata, da bi lahko živela kje drugje kot v Sloveniji.
Kljub temu, da sta obiskala že precej čudovitih držav, si Lara in Uroš ne predstavljata, da bi lahko živela kje drugje kot v Sloveniji. FOTO: Your Passport

Svet Slovenijo pozna predvsem po športnikih in Melaniji Trump

Čeprav se sliši sanjsko, Lara in Uroš poudarjata, da je njuno delo tudi precej zahtevno. "Vodenje uspešnega Instagrama in bloga je enako vodenju lastne revije, le da nimaš nobene pomoči. Sva lastnika, urednika, lektorja, pisca, fotografa, tržnika, grafična dizajnerja, piarovca, financerja, tajnika, računovodji ... " Je pa res, dodajata, da podjetja, s katerimi sodelujeta, zanju dobro poskrbijo in jima olajšajo delo. "Letalske karte nama na primer pošljejo na e-mail, ko prispeva na destinacijo, so prevozi, nočitve in obroki preskrbljeni, tako da kar se tega tiče prihraniva dosti časa, ki ga lahko potem nameniva ustvarjanju."

Na potovanjih spoznata ogromno ljudi in sta pogosto pozitivno presenečena nad dejstvom, koliko jih pozna našo državo. "Zasluge za to gredo predvsem našim športnikom in pa seveda prvi dami ZDA Melaniji Trump."

Takšno "življenje iz kovčka" je včasih tudi težko, priznavata, a o tem, da bi se nekje ustalila, še ne razmišljata. "Zagotovo je kdaj neprijetno, ko je pred teboj 30-urna pot, vendar se tega še nisva naveličala. Pred nama so vedno neke nove avanture, izzivi in izkušnje, na katere komaj čakava, da jih doživiva in dokumentirava. To naju namreč izjemno veseli in ustvarjanje je zagotovo nekaj, brez česar si ne predstavljava najinega vsakdana." S tem, kaj bosta počela potem, se ne obremenjujeta, se pa še naprej vidita v družbenih medijih oz. marketingu.

V Slovenijo se zelo rada vračata, čeprav vse redkeje. "Letos sva recimo bila vse skupaj doma en teden, predvidevava pa, da se bova za nekaj dni vrnila v sredini aprila." Vsaka destinacija ima svoje prednosti, pravita, zato najljubše niti ne moreta izbrati. Si pa želita še kdaj v Grčijo in Indonezijo. A kljub temu, da sta obiskala že precej čudovitih držav, si Lara in Uroš ne predstavljata, da bi lahko kadar koli živela kje drugje kot v Sloveniji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TvojPrijatelj
24. 03. 2018 20.37
-11
za bruhat!!! Za takšne primere bi morali dodaten člen dati v zakonodajo (kazenski zakonik)!
rudikarel
24. 03. 2018 20.14
+6
Meni sta Katka in Mic (Povsod je lepo) še vedno najboljša. Ta dva mi žal že na prvi dotik nista simpatična.
Sentis
24. 03. 2018 20.01
+15
Zgleda sanjsko. Vendar če se vprašaš kako je v ozadju pa dobiš dvome. Posneti takšne fotografije ni lahko, non stop moraš biti na preži, iskati ozadja, svetlobo, biti na fotografijah "popoln". Po mojem ni tako lahko kot sprva zgleda. Pa nisem fovš, daleč od tega, bi takoj poskusil tak način življenja, vendar mislim da po kakšnem letu dni bi že iskal kaj drugega.
BŠK
24. 03. 2018 19.56
+1
Ha,ha,ha Koga spet vlečete za nos? Očitno kateri od turističnih agencij ne gre več in jim pač delata reklamo na njihov račun s slikami, ki jih oplemenitita s photoshopom in erotičnimi vsebinami
Jani.
24. 03. 2018 15.41
+22
Vesel zanju :)
proofreader
24. 03. 2018 15.27
+3
Davke redno plačujeta?
FrancRode
25. 03. 2018 10.02
+2
A ti jih? Zakaj bi pa jih? Saj Trump se je javno bahal, da jih ni plačeval, zdaj je pa predsednik. Ne mi zameriti, če sem se znajdel.
nikhrast
24. 03. 2018 14.51
-4
Nekaj cajta to življenje laufa, potem pa kakšna bolezen, pa treba bo poskrbeti za penzion, investicije..., hudič je če dosežeš 90 let, pa ne moreš vdrževati to življenje na katerega si se navadil.
flexilbe principles
24. 03. 2018 14.35
-4
YuGaFoReVa
24. 03. 2018 14.25
+22
Svaka jim čast, živita sanjski life... Sicer ne štekam kdo in zakaj jim to plačuje... Vsem tem blogerjem ipd... Isto kot una Chiara Ferragni po poklicu "Influencer" ma WTF?:)
murkecc
24. 03. 2018 11.18
+20
Carja. To je to. Fouš.
igor2408
24. 03. 2018 11.03
+28
znaki konca civilizacije...kvazi-dejavnost na vrhuncu...njima pa verjamem je lepo
Valerija Kamnik
24. 03. 2018 11.01
+17
Iz prve roke povem, da ni lahko, a neizmerno uživata. Želela sta prekrižaniti svet in našla sta način. Prijetno sta združila s koristnim. Svoje delo opravljata vestno, z ljubeznijo, natančno in vesela sta vsake podpore. Odlična sta pri fotografiji, enkratni so njuni video posnetki.. 2 na YouTube, 1 na vimeo. Renault je z njunim videom promoviral električni avtek Zoe in bila sta del nagrade, ki jo je prejel. Če slediš njunim storyem n Instagramu, si del njunih potovanj. Lara je novinarka in svoj poklic je našla v reklamiranje preko socialnih omrežij. To je vsekakor sodobni način reklame, ki je manj agresiven od klasičnega. Ima ciljno publiko, kar pomeni, da si lahko vsak izbere, kaj bo sledil in občudoval... Ponosna zelo...
BUONcaffee
24. 03. 2018 10.45
+11
Ni vse tako kot se vidi na slikah.
Desade
24. 03. 2018 10.37
-4
Skupaj mata okol 120k sledilcev, kar je za "hude" insta blogerje relativno malo, plus da jima more očitno še 24 ur reklamo delat. Zanimivo, da jim vseeno plačujejo vse to, vprašanje če se jim splača. Al je pa zadi še kaj drugega...
SinusKosinus
24. 03. 2018 10.20
+28
Blagor jima, srecna imata skupne cilje, skupaj preziveti cas.. vse skupaj pa se zasluzita.. jaz bi tudi:-(
GlavniModerator
24. 03. 2018 10.04
+34
ja ful sanjsko, na vsakem dopustu samo razmisljata kje morata narest fotke, kaksna bosta zgledala na fotkah, iskat pravo svetlobo, konstantno spremljat instagram pa upam na cimvec lajkov, delat analize zakaj kaksne fotke ne dobijo dovolj lajkov. To je navadna sluzba, kjer ne moras dat mozgane na off. Kot da bi z laptopom sel na havaje, pa delu tam. Dopust je zame takrat, ko ni treba razmisljat o sluzbi pa magari je to na kosovu. Ampak ce ju veseli taka sluzba, zakaj pa ne...
fantasy111
24. 03. 2018 10.08
+17
Ti delaš zato, ker moraš. Onedva pa delata zato, ker jima je to hobi, v veselje. Velika razlika;)
GlavniModerator
24. 03. 2018 10.13
+22
kako pa ves da jima je to v veselje, ne ves kako stresne sluzbe so lahko te youtube, instagram poklici. Ni vse zlato kar se sveti. Sem se ze pogovarjal z enim podobnim ki potuje in dela banalna slikanja na razlicnih lokacijah, poln kufer ma potovanj, letanja z letali. Da ne omenjam stresa, ko ne ves koliko ogledov/lajkov dobis na sliko, hejterski komentarji ti lahko pridejo do zivega na slab dan. Depresija je sestavn del teh poklicov. V glavnm ko stima je supr sluzba, ko pa ne stima pa lahko postane nocna mora
fantasy111
24. 03. 2018 10.30
+11
Ti vidiš samo negativne strani. Povsod je tako. Samo, če te nekaj veseli je določene stvari lažje sprejet. Ti pa sodiš samo po eni osebi, ki jo slučajno poznaš. Če je on naveličan vsega ne pomeni da so kar vsi po vrsti depresivni.
GlavniModerator
24. 03. 2018 10.36
+8
ce spremljas kaksne youtubovce, ti bojo vsi po vrst isto povedal. Je pa res da je definivno boljsa sluzba kot pa sedet za tekocim trakom
sport5
24. 03. 2018 10.45
+3
Njima ni več hobi,to je njuno delo,saj zanj dobita plačilo.
LeeMalone
24. 03. 2018 12.18
+0
Jaz grem prec sedet za tekoči trak. Kje se tobi tak job?
fantasy111
24. 03. 2018 10.02
+6
Kako ste zavistni:) takoj zamenjam svojo službo z njuno. Naj uživata!
draghci
24. 03. 2018 09.51
+7
Živ dolgčas.
ServerAUTOMATIC
24. 03. 2018 10.26
-1
ServerAUTOMATIC
24. 03. 2018 09.42
-1
Dokler ne zmanjka denarja bo tako.
dr.dare
24. 03. 2018 09.52
+1
hahahahaahh a to je slabo al kaj hahahahaah
fantasy111
24. 03. 2018 10.05
+8
Nisi prebral, da imata vse zastonj in zraven še služita? Sicer pa če dosti potuješ tudi veliko priložnosti pride sproti. Dvomim da jima bo zmanjkalo denarja kar tako in da bosta obupano iskala službo za minimalca:))
Die einemaister
24. 03. 2018 21.46
-2
thetech
24. 03. 2018 09.40
+19
Super, naj uživata maksimalno!!!