Slovenija

NLB opozarja komitente: bodite pozorni na lažna sporočila SMS

Ljubljana, 11. 03. 2022 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz NLB v teh dneh svoje stranke obveščajo, naj bodo pozorni na lažna sporočila SMS, ki jim jih v imenu banke pošiljajo spletni prevaranti. Ti poskušajo od prejemnikov sporočil pridobiti varnostne elemente, kot sta uporabniško ime in geslo, in tako vstopiti v elektronsko banko, so sporočili iz banke in prejemnikom svetovali, naj takšna sporočila izbrišejo.

Prevaranti želijo v imenu banke NLB od prejemnikov sporočila pridobiti osebne podatke in varnostne elemente, s katerimi lahko nato vstopijo v elektronsko banko.
Prevaranti želijo v imenu banke NLB od prejemnikov sporočila pridobiti osebne podatke in varnostne elemente, s katerimi lahko nato vstopijo v elektronsko banko. FOTO: Dreamstime

Iz NLB komitentom sporočajo, da se znova pojavlja povečano število lažnih sporočil SMS, v katerih nepridipravi pozivajo k potrditvi izvedbe plačilnih transakcij. 

"Prevaranti skušajo nepooblaščeno pridobiti varnostne elemente z namenom vstopa v elektronsko banko. Poudarjamo, da gre za poskus prevare in da banka tovrstnih zahtev nikoli ne pošilja preko sporočil SMS. Če ste takšen SMS prejeli, ga ne upoštevajte in ga enostavno izbrišite," opozarjajo. 

O povečanem številu poskusov tovrstnih spletnih prevar smo sicer poročali že konec januarja, poleg NLB so takrat o zlonamernih sporočilih stranke obveščali tudi v NKBM. 

Gre za primer phishinga oziroma spletnega ribarjenja, ko goljufi prek elektronske pošte ali sporočil SMS pošiljajo lažna sporočila, da bi tako od ljudi pridobili občutljive podatke, kot so osebna uporabniška imena in gesla za dostop do različnih storitev. 

"Tipična phishing prevara se prične z elektronskim sporočilom, ki naj bi ga poslala naša banka ali ponudnik neke spletne storitve. Obvestijo nas, da se moramo zaradi preverjanja podatkov ali dodatnih ugodnosti prijaviti in ponovno vnesti svoje podatke. V sporočilu se nahaja tudi povezava, na katero naj bi kliknili, vendar nas vodi na lažno spletno stran, ki je zelo podobna, morda skoraj identična strani legitimnega ponudnika. Če na tej lažni phishing strani vpišete geslo za dostop in druge osebne podatke (npr. podatke o kreditni kartici), ste jih pravzaprav posredovali goljufu," pojasnjujejo na spletni strani Varni na internetu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joe Porkamotorka
11. 03. 2022 20.25
še vedno manj nevarno kot janezove zahvale
deeexit
11. 03. 2022 14.30
smishing wii :D
Potouceni kramoh
11. 03. 2022 12.51
+0
NLB in NKMB bi bila zadnja izbira komitenta.Na sreco je ze dolgo odkar sem z NLB presedlal na malo manj oderusko banko.
mužik
11. 03. 2022 12.42
+2
ruski hekerji vračajo milo za drago .
kure bedne
11. 03. 2022 12.34
+5
Se še spomnite, ko smo morali davkoplačevalci dokapitalizirati banke? Pismo, kako so nas nateeeegnili.
mužik
11. 03. 2022 12.43
+2
Antarktika.. in kdo je bil na vladi ?? današnji KUL-ovci z AB na čelu
kiropraktik
11. 03. 2022 11.08
-2
SD zbira za volitve?
mufflon
11. 03. 2022 12.16
+0